Suchośc oka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-08-24, 08:27   #1
Darkana
Raczkowanie

Suchośc oka

Czy miał ktoś z was taki problem jak suchość oka borykam się z tym już kilka lat słyszałam że jest na to zabieg miał ktoś może ?
Darkana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-24, 11:22   #2
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Dot.: Suchośc oka

Ja mam przesuszające się oczy ale nigdy nie myślałam o operacji. Regularnie stosuje maść ale zapomniałam jej nazwy. Maść utrzymuje się na oku o wiele dłużej od kropli.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-24, 11:55   #3
agnieszka_321
Raczkowanie

Bardzo dużo pracuję przed komputerem, często szczypią mi oczy i łzawią. Na razie krople do oczu bardzo mi pomagają, stosuję rano i wieczorem. Ale myślę już o okularach, ze szkłami chroniącymi przed światłem monitora..
agnieszka_321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-30, 19:55   #4
bomba9
BAN stały

Nie sądzę, że tak drastyczne cięcie jest potrzebne
Ja bardzo dużo przed kompem pracuję i kiedyś moja okulistka na takie problemy z komfortem widzenia, czyli z jednej strony oczy zachodzące mgłą po dłuższej pracy, z drugiej suche albo łzawiące i zaczerwienione (mimo antyrefleksu na okularach) poleciła mi lutezan omega. Tabletki mają luteinę, której organizm nie wytwarza i kwasy omega (te w tłuszczach z ryb np.). Mi naprawdę pomogły, bo czuję dużą różnicę, a minęły już ponad 2 miesiące. Ewentualnie spróbuj sztucznych łez.
bomba9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-07, 11:34   #5
boja1986
Przyczajenie

Zanim zdecydowała bym się na operację sprawdziłabym jak najwięcej innych mniej drastycznych sposobów. Mi okulista polecił żel do oczu thealoz duo. Działa! I również polecam osobom z problemami suchych oczu
boja1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-20, 11:54   #6
MeegZed
Przyczajenie

U mnie od suchości oka się zaczęło. Zwaliłam to na pracę przy komputerze i pracę w klimatyzowanym pomieszczeniu. Jednak po jakimś czasie zaobserwowałam, że moje oko się zmieniło. Stało się jakby bardzie wytrzeszczone. Poszłam do okulisty, a ten mnie wysłał do endokrynologa. Okazało się, że mam problemy z tarczycą, diagnoza orbitopatia tarczycowa Leczenie hormonalne i krople. Także dziewczyny nie lekceważcie oczu, u mnie zaczęło się od suchości a przeszło w chorą tarczycę ;/

Edytowane przez MeegZed
Czas edycji: 2017-10-23 o 19:10
MeegZed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-24, 14:42   #7
opticalove
Przyczajenie

Siedząc przy komputerze trzeba zwracać uwagę na to jak się zachowują nasze oczy, podczas intensywnego skupienia, zmniejsza się częstotliwość mrugania przez co gorzej rozprowadza się film łzowy i powieka trze o spojówkę co objawia się właśnie "pieczeniem",najlepsz ą pomocą w tym przypadku są oczywiście krople do oczu, najlepiej te bez konserwantów. Co jakiś czas dobrze jest też popatrzeć w dal żeby zrelaksować oczy, dzięki temu wolniej postępuje wada wzroku. Niebieskie światło jakie emitują wszelkie ekrany też jest bardzo szkodliwe więc dobrze zaopatrzyć się w okulary z powłoką Ledową która chroni przed światłem niebieskim. Zamiast operacji polecam też najpierw spróbować zmienić dietę, która ma ogromny wpływ na cały nasz organizm, dla oczu szczególnie dobre są jagody i aronia, które zawierają antyoksydanty i zeaksantyny i wszelkie warzywa zielone i strączkowe.
opticalove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-11-29, 10:56   #8
alabbss73
Przyczajenie

A jakich kropli używacie?
alabbss73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-29, 14:13   #9
deboraaaa
Raczkowanie

Pracuję przed komputerem wiele godzin dziennie i też mam suche oczy. Pracuję w okularach, ale często widzę na jednym oku takie czerwone plamki... Używam kropli do oczu nawilżających. Najlepiej robić sobie długie przerwy od komputera, telefonu, nie męczyć wzroku. Niech odpoczywa ile się da!
Stary 2018-05-11, 18:54   #10
Denwer455
Raczkowanie

GG do Denwer455

Przy tym problemie warto od czasu do czasu świadomie mrugać i często zamykać oczy na 10-20 sekund w stanie jak największego rozluźnienia (co najmniej 5 razy dziennie).

Trzeba też właściwie się odżywiać. Do diety należy włączyć produkty z wysoką zawartością witaminy A (np. gotowane pomarańczowe, żółte i zielone warzywa), a ponadto pić codziennie szklankę mleka, jeść jogurty, twarogi i sery.

2 razy w tygodniu sięgaj po tłuste ryby morskie.
Stary 2018-05-14, 12:20   #11
trefnoknus
BAN stały

Czasem suchość oka oraz inne objawy mogą wskazywać na chorobę - zespół suchości. xxx Najprędzej zdiagnozuje ją okulista, choć przyznam, że badanie nie należy do przyjemnych... W każdym razie, ja nie wspominam miło. Nie lubię zakraplania oczu, a badania polega na wsadzeniu pod powiekę papierka lakmusowego. brrrr!! aż mnie ciarki przeszły na samo wspomnienie!

Edytowane przez Corii
Czas edycji: 2018-05-14 o 13:18 Powód: link
trefnoknus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-05-14, 13:45   #12
partykk
Przyczajenie

Najlepiej iść z tym do okulisty ;/

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości