|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Przekroczenie granicy z samym aktem urodzenia
Dziewczyny, może ktoras wie, albo zna tak sytuacje: czy można przkroczyc granice UK chcąc jechać do PL tylko z aktem urodzenia dziecka? Mam poważny problem z wyrobieniem paszportu małemu, proszę o odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przekroczenie granicy z samym aktem urodzenia
Wydaje mi sie ze nie. Potrzebny jest paszport i zgoda drugiego rodzica. Czemu masz problemy z wyrobieniem paszportu? Niedawno lecialam do PL i corka musiala miec paszport z aktualnym zdjeciem.
![]() |
#3 |
wańka wstańka
|
Z teg co wiem to nie można.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rotmistrz
|
Zwroc sie o pomoc do Konsulatu, przedstaw im jaki masz konkretnie problem, powiedza ci co masz w danej sytuacji zrobic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
no wlasnie konsulat dużo mi utrudnia, umywają rece... Mój partner zlozyl dwa tyg temu podpis w konsulacie ze zgoda na wydanie paszportu synkowi. Jego dokumenty były zatrzymane przez sąd w UK i konsulat miał to wlasnie potwierdzić - potwierdzić, gdzie jest paszport i dowod. Tydzien temu dokumenty wraz z moim partnerem powedrowaly do Polski, gdzie jest zatrzymany (nie musze chyba się rozwijać w tym temacie - polskie prawo jest dziwne i nawet brytyjski wymiar sprawiedliwości nie pojmowal dlaczego ma być ekstradowany, ale to moje tłumaczenie i to jeszcze nie w temacie). Pomimo pisania maili, bo tak mi zasugerowal pracownik infolinii konsulatu (który w ogole zachowywal się jakbym o kosmitach mowila i polecil czekac na kontakt z osoba, która "się sprawa zajmuje" - a nie wiem kto się zajmuje!), pomimo wydzwaniania nic nie wiem, a chciałabym skladac podanie jak najszybciej, gdyż chce zwyczajnie swieta spedzic z rodzina a nie sama z dzieckiem na Wyspach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Chyba, że zgoda została zagubiona. Dowiedz się kto wasza sprawa się zajmuje. Ja zalatwialabym sprawę mailem lub listownie, po czym dzwonilabym. Urzędnik powinien udzielić ci info jak wybrnąć z tej sytuacji. Polski prawnik też powinien sprawę rozjaśnić.
![]() |
![]() |
#8 |
Rotmistrz
|
Sprobuj na guglu znalezc jakies organizacje pomagajace Polakom w UK. No I oczywiscie dzwon do kosulatu dalej I pisz mejle.
---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Jeszcze mi przyszlo do glowy, ze mozesz sie zwrocic do Rzecznika Praw Obywatelskich w Polsce I sie poskarzyc na dzialania konsulatu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Przekroczyc granicy z aktem nie przekroczysz, ale pisz ile tylko mozesz do konsulatu, wyslij list najlepiej z potwierdzeniem odbioru, gdyz wtedy nie beda mogli umyc rak, ze nic nie dotarlo. Jesli partner podpisal zgode to powinnas dostac potwierdzenie zlozenia podpisu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.