|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zabawy dla 2-letniej dziewczynki?
Od jutra dwa razy w tygodniu będę widzieć z dwuletnią dziewczynką w domu małego dziecka na 2h. Nie jestem pewna, jak zacząć tę znajomość, tak aby mi zaufała. Mamy do dyspozycji pokój zabaw - czyli pokój z materacami, maskotkami i basenem z kulkami ze zjeżdżalnią, pewnie jakieś książeczki. Na razie nie możemy wychodzić poza teren ośrodka.
Znacie jakieś fajne zabawy dla maluchów? Myślałam o jakichś pląsach, nazywaniu przedmiotów, kolorów, liczeniu, rymowankach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Zabawy dla 2-letniej dziewczynki?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Myślę, że na forum mama z klasą znajdziesz więcej pomocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Pierwsze spotkanie jest trudne.
Nie wiesz na jakim stopniu rozwoju jest dziecko, czy dobrze mówi, czy jest nieśmiałe czy wprost przeciwnie, co lubi, jakie zabawy.Trochę czasu upłynie zanim ją poznasz. Nie wyznaczaj sobie celów, że czegoś każdego dnia musisz ją nauczyć. Za wcześnie na to. Umiejętność improwizacji bardzo się przyda. Nie zniechęcaj się jeśli dziecko w trakcie zabawy nie chce dalej bawić się w to co akurat bawicie się nawet jeśli zabawa nie jest dokończona. Uśmiechaj się, mów do niej serdecznie, nie okazuj zniechęcenia. Proponuj nową zabawę ale nie narzucaj swojej woli w zabawie, dostosuj się . Zapytaj, może sama powie co lubi robić. Tak jak napisała poprzedniczka , dzieci w tym wieku lubią różne zabawy plastyczne manualne ale to wcale nie znaczy, że ta dziewczynka tym się zainteresuje co jej zaproponujesz. Mój syn w tym wieku lubił ciąć nożyczkami /specjalnymi, dziecięcymi z zaokrąglonymi końcami/. Lubił też gdy wycinałam mu ludziki i zwierzęta ze złożonej kartki.Natomiast malowanie farbami trwało bardzo krótko i polegało na mieszaniu pędzlem rozmoczonej farby i przenoszeniu jej w jak największej ilości na karton.Zupełnie go nie interesowało malowanie. Jeśli kredki to specjalnie łamał aby używać jak najczęściej temperówki. Może spodoba jej się improwizowany teatrzyk z zabawek dostępnych na sali, może wspólne oglądanie i komentowanie książeczki, może zabawa w łapanie piłki. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Jak było na spotkaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Gdy tylko weszłam do sali, a pani zawołała dziewczynkę, ta podbiegła do mnie i rzuciła mi się na szyję. Zarówno wychowawczyni, jak i ja byłyśmy w szoku - było to przecież nasze pierwsze spotkanie. Złapała mnie za rękę i już więcej nie chciała puścić, a gdy już musiałam sięgnąć po jej kurtkę i ją puścić, prawie się rozpłakała. Ubrałyśmy się i wyszłyśmy na podwórko. Tak przez godzinę zbierałyśmy liście i patyki. Poszłyśmy potem pooglądać rybki, poukładać klocki i pobawić się maskotkami. Później zabrałam ją do "małpiego gaju", gdzie był wielki basen wypełniony kolorowymi kulkami. Spędziłyśmy tam ostatnie pół godziny. Z małym oporem, ale jednak grzecznie zebrałyśmy się już do swojej sali. Odprowadziłam ją i szybko się ulotniłam. Tak, żeby nie musiała przeżywać pożegnania.
Na razie nie mówi zbyt wiele. A w zasadzie nie mówi praktycznie wcale. Tylko: "tata, am, nie, mas". Jest chyba nieśmiała, bo jak ją do siebie wołam to nie przychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mów do niej dużo, przy wszystkich czynnościach , które robisz, przy zabawie. To jej pomoże w szybszym opanowaniu mowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Sama mam i starszą, i prawie 2latkę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
U nas ciastolina się nie sprawdzała, bo jak młode miało 2 latka to jeszcze chętnie pożerało różne rzeczy, a woleliśmy go ciastoliną nie karmić
![]() Za to fajnie działały puzzle piankowe - takie wielkie, rozkładane na podłodze i sześcian kreatywności - z takimi większymi klockami (większe, bo trudniejsze do pożarcia). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:05.