|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Anglia - czy możecie mi pomóc? ;)
Witam wszystkie emigrantki
![]() Mam pytanie do tych mieszkających obecnie lub w przeszłości w Anglii. Czy możecie mi powiedzieć mniej więcej, jakie tam są koszty utrzymania? Mam na myśli miesięczne wydatki na jedzenie, jakieś środki czystości, opłaty, bilety itepe. Jakie są ceny w sklepach (mam na myśli artykuły spożywcze)? Ok, wiem, że to cięzko powiedzieć, bo w Polsce można kupić mleko za 1,5zł ale także za 2,5zł ![]() Nie mam zielonego pojęcia ile tam kosztuje utrzymanie się. Druga sprawa, czy znacie jakieś stronki z ogłoszeniami o wynajem mieszkania (np. kawalerki)? Ja byłam min. na gumtree, ale ogłoszenia tam to głównie poszukiwanie współlokatorów, na innej stronie, którą odwiedziłam, ceny (moim zdaniem ) są kosmiczne. Dodam, że chodzi mi o południe Anglii. Proszę Was podpowiedzcie mi choć trochę, bo boję się, jak to będzie. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Anglia - czy możecie mi pomóc? ;)
tutaj sa przykladowe ceny: http://www.szkocja.net/artykuly/art.aspx?id=161 mimo iz to forum szkockie, to artykul o Wielkiej Brytanii generalnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tez jstem ciekawa bo lece 9.wrzesnia;d i sie denerwuje, bo to bedzie moj 1.raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Obie stronki bardzo fajnie i bardzo przydatne
![]() ![]() Na szczęście te mieszkania tutaj to już po przystępniejszych cenach ![]() Jeszcze mam takie pytania: Czym różni się studio od "normalnego" flat? Jak to wygląda w praktyce? Za ile z góry trzeba zapłacić? Bo jeszcze widziałam opcję depozytu ![]() Chyba nie jest tak, że trzeba zapłacić za miesiąc lub dwa z góry + depozyt? Ja już nic z tego nie wiem. A co do mojego celu to mam zamiar zostać na dłużej, może na zawsze, kto wie ![]() Miałam takie ambitne plany: przyjadę, wynajmę jakąś tanią ruderę na miesiąc, dwa za ten czas przycisnę pasa, odłożę i potem będę mogła wynająć jakieś tanie, ale normalniejsze mieszkanie. Widzę jednak, że to coś nie bardzo wypali. Dziekuję za help i może ktoś jeszcze coś doda? ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
anamnezis, studio flat to jednopokojowe pomieszczenie najczesciej z łazienką i oddzielną kuchnią.
rzeczywiście, bardzo często właściciele życzą sobie zarówno depozyt jak i zapłacenie z góry za od 2 tygodni do 2 miesięcy, zależnie od tego, czy płaci im się tygodniowo, czy miesięcznie. zresztą to kwestia dogadania się. ja przez 3 lata permanentnego przemieszczania się po londynie ani razu nie zostałam zmuszona do zapłacenia depozytu. powodzenia w poszukiwaniach! anna maria magdalena- ja z kolei słyszałam że w londynie nie dość że "życie" jest droższe to i zarobki niższe ze względu na ogromne ilości taniej siły roboczej, ale sama nie wiem jak to jest bo nigdy poza londynem w zasadzie nie byłam. ale już niedługo i twoje birmingham jak i bath nawiedzę ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
"...Czy możecie mi powiedzieć mniej więcej, jakie tam są koszty utrzymania? Mam na myśli miesięczne wydatki na jedzenie, jakieś środki czystości, opłaty, bilety itepe. Jakie są ceny w sklepach (mam na myśli artykuły spożywcze)? Ok, wiem, że to cięzko powiedzieć, bo w Polsce można kupić mleko za 1,5zł ale także za 2,5zł
![]() To zależy gdzie zamierzasz robić zakupy ![]() www.lidl.co.uk www.netto.co.uk www.asda.co.uk www.tesco.com Bilety autobusowe pooglądasz sobie na: www.wymetro.com www.nationalexpress.com "...Nie mam zielonego pojęcia ile tam kosztuje utrzymanie się. Druga sprawa, czy znacie jakieś stronki z ogłoszeniami o wynajem mieszkania (np. kawalerki)?..." Jeżeli chodzi o pokoje, mieszkania, domki i całkiem duże posiadłości, to radze poszukac tu: www.rightmove.co.uk po prostu każda szanująca się agencja w mieście, ma tu swoje oferty,a podpisana umowa na wynajem lokalu, może być pomocna np. w banku przy zakładaniu konta. Jak chcesz jeszcze cos wiedziec, to napisz na maila monodia@o2.pl pozdrawiam ![]() m. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
monodia dość wyczerpująco przedstawila sprawę i ja się zgadzam.
Dodam tylko, ż epołudnie nie jest najtańsza częścią Anglii. Dodam tylko, że przy wynajmowaniu mieszkania czy pokoju należy pamiętać o tzw. depozycie inaczej mówiąc kaucji, która wynosi zwykle równowartość g tygodniowego wynajmu, poza tym agencja nieruchommości równiez pobiera opłatę za swoje usługie i czasem tzw. holding fee. pozdarwiam
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Hej. Ja lecę 20września.Byłam już w Anglii i też samolotem, ale tylko w celach rekreacyjnych, a teraz-" za chlebem" ![]() Pozdrawiam wszystkie emigrantki!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z dziewczynami. Chciałam jedynie dodać, że mieszkania czy pokoju można równiez poszukac na www.londynek.net , www.cooltura.co.uk/ Ceny są rozne, w zaleznosci od polożenia, warunków, wielkości itd. Depozytu czy kaucji praktycynie kazdy sie domaga (czasami za tydzien, dwa, miesiac). Z praca obecnie jest dosc ciezko, stawki zanizone w stosunku do przepracowanych godzin. Rowniez co do kosztow utrzymania - nie da sie sie tego skalkulowac. To zalezy od trybu zycia, ilosci kupowanych biletow, zakupow gdzie bedziesz robic itd. Najtaniej kupisz w supermarketach: Lidl, Asda, Tesco. Tam tez mozna spotkac najwiecej Polakow
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dziękuje dziewczynki, jesteście Kochane
![]() Te linki mi naprawdę dużo pomogły ![]() Ja wiem, że cięzko jest mówić o kosztach utrzymania, to zapytam inaczej może ![]() Czy da się wyżyć i odłożyć coś z 300 funtów miesięcznie (te 300 funtów to już po odliczeniu kosztów mieszkania i opłat oczywiście ![]() Mówię tutaj o wersji "wielkie oszczędzanie" Musiałabym odłożyć , żeby po 6 miesiącach wynająć mieszkanie na właśną rękę i wyprowadzić się z mieszkania służbowego dzielonego.
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
jak najbardziej. w szkocji jedzenie i chemia [kosmetyki, detergenty] to 60-80 funtow miesiecznie. nie wiem jak z biletami, bo z tego nie korzystam - poki co wszedzie chodze pieszo. urok mniejszych miast
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
zetzet to powiem, że Szkocja jest o wiele tańsza.
Ja mieszkam na południu i życie... hmmm jest droższe.Zanosimy się z zamiarem przeniesienia na Północ bardziej w przyszłym roku. Mozesz mi powiedzieć jak jest tam z pracą dla ludzi znających język i z kwalifikacjami? Tak realnie, bo słyszałam p[odzielone opinie. OPstatnio jeden z Anglików powiedział mi,że szkocja jest dobra dla osób, które nie chcą rozwijać się zbytnio zawodowo, czyli łatwo o prace typu magazynier, ale już trudniej dla ludzi z kwalifikacjami. Pozdrawiam
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ps. na tej stronie jest tez forum, wiec sa wrazenia ludzi na miejscu. jak bedziesz juz sie wybierala, albo miala troche czasu, to tez mozesz poprzegladac ![]() zapraszam na polnoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
zetzet dziękuję, podniosłaś mnie trochę na duchu
![]() Ale i tak, jak to wszystko liczę w głowie i przeglądam oferty mieszkań, to wychodzi mi na to, że chyba będę musiała złapać sobie jakąś dodatkową pracę. Pozdrawiam ![]() Jak jeszcze coś chcecie dodać z cennych uwag to piszcie, czekam ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
miesiecnie na jedzenie, jakies drobne kosmetyki wydaje ok 100 funtow. jestem tu dopiero 2 miesiace. z kosmetykami nie szalalam, tylko najpotrzebniejsze rzeczy typu szampon, odzywka, pasta do zebow
![]() ![]() spokojnie uda CI sie odlozyc te 300 funtow, jesli bedziesz miala pelny etat. ja np. za 2 bedroom flat place 500 funtow, a ze mieszka nas tu 4, to wychodzi tanio. dodam, ze mieszkanie 40 min na piechote od centrum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że Tobie się udało i gratuluję męża ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Chciałabym Was jeszcze prosić, żebyście poradziły mi co kupić przed wyjazdem. Wątek "Co kupujecie w Polsce" przeczytałam, ale mało mi
![]() Co jeszcze kupić przed pierwszym wyjazdem do Anglii? Wiem, że zostanę tam długo i że przez pierwsze kilka miesięcy nie przyjadę do Polski. Co tam jest drogie a niezbędne do życia? ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Oj, dziewczyny, tak czytam te Emigrantki od jakiegoś czasu i poważnie myślę o wyjeździe do UK po obronie późnym latem/wczesną jesienią 2007.
W każdym razie podobnie jak autorka liczę na więcej rad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.