![]() |
#1 |
(ro)BOT
Wiadomo¶ci: 25 437
|
Detoks dla w³osów ? dlaczego warto stosowaæ szampony oczyszczaj±ce?
U¿ywasz od¿ywek, masek i produktów do stylizacji w³osów? Wiêkszo¶æ z nich zawiera silikony, które obci±¿aj± w³osy. Zobacz, jakich szamponów u¿ywaæ, ¿eby skutecznie oczy¶ciæ w³osy! czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 584
|
Dot.: Detoks dla w³osów ? dlaczego warto stosowaæ szampony oczyszczaj±ce?
Fajnie, ¿e podajecie szampony, których ju¿ nie mo¿na kupiæ, np. szamponu z Oriflame od jaki¶ 2 lat ju¿ nie ma w ofercie firmy i nie mo¿na nigdzie go kupiæ z aktualn± dat± wa¿no¶ci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 403
|
Do oczyszczenia wystarczy zwyk³y zio³owy szampon typu familijny pokrzywowy, rumiankowy itp.
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 618
|
Osobi¶cie u¿ywam do takiego oczyszczania klasyku - szamponu Barwy - tego zwyk³ego za 3z³
![]() ![]()
Na mojej wymiankowej wish znajduje siê tylko jedna rzecz: SZUKAM KSI¡¯KI "GAND¯A" autorstwa Zygmunta MUÑKA Staszczyka !!! Je¶li j± posiadasz - DAJ ZNAÆ! Proszê, przeszukaj swoje pó³ki, zapytaj znajomych... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 121
|
S³ysza³am, ¿e szampony Joico s± super, ale jeszcze nie mia³am okazji stosowaæ. Zastanawiam siê tylko czy taki szampon nie wyp³ucze te¿ koloru z w³osów farbowanych. Po ka¿dym myciu zwyk³ym szamponem kolor mi siê trochê sp³ukuje, a nie chcia³abym go ca³kiem usun±æ.
#6 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 243
|
ja polecam barwê. tania, ³atwo dostêpna, dobrze oczyszcza w³osy i nie zawiera niczego zbêdnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 291
|
nie którym silikony s³u¿± ;P
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 50
|
Myje w³osy codziennie- dwa razy- mycie pierwsze i drugie mycie podstawowe, wiêc u¿ywam delikatnego szamponu z naturalnym i przyjaznym sk³adem- teraz u¿ywam p³ynu do higieny intymnej-Facelle jako szamponu. ¦wietnie oczyszcza i ma dobry sk³ad. U¿ywam od¿ywek, te¿ naturalnych, ale spryskujê w zasadzie codziennie w³osy lakierem czy raz na jaki¶ czas dodam mleczko do prostowania, wiêc by bardzo dobrze oczy¶ciæ w³osy, raz na tydzieñ u¿ywam szamponu z silniejszymi detergentami- z SLS. Polecam Syoss bez silikonów i parafiny, parabenów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Nigdy osobi¶cie nie mia³am problemów z lekko¶ci± w³osów i uczuciem ¶wie¿o¶ci. Ba - moje w³osy s± zbyt lekkie i ³atwo lec± w pionowo w górê w najdrobniejszy wietrzyk. Ale aby uzyskaæ taki efekt, jeszcze wiêkszej lekko¶ci, polecam szampon Timotei z Ró¿± z Jerycha, Moc i Blask. Nie posiada parabenów i po dwóch myciach w³osy s± leciutkie.
#10 | |
Przyczajenie
|
U¿ywam numeru 3
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
ja kiedy¶ od mojej fryzjerki us³ysza³am, ¿e umyty w³os "skrzypiê a drogie szampony w stylu L'Oreal, Pantene, Dove pokrywaj± tylko w³os takim ¶liskim "czym¶" nie myj±c ich w ogóle. Dlatego przestawi³am siê na tañsze, zio³owe i widzê efekt. W tej chwili u¿ywam szamponu z Green Pharmacy i w³osy rosn± jak szalone a ich kondycja znacznie siê poprawi³a.
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Takie szampony te¿ maj± swoj± funkcjê. Ale jak pisze w artykule, trzeba czasem oczyszczaæ w³os z tych substancji. Wtedy wszystko bêdzie ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 649
|
jakos do tej pory chyba za malo sie interesowalam pielegnacja wlosow, nie slyszalam o oczyszczaniu wlosow, dla mnie sprowadzalo sie to do zwyklego mycia szamponem ale po przeczytaniu innych watkow na forum postanowilam zakupic szampon i odzywke z fitomed i wyprobowac.moze rzeczywiscie moje okropne wlosy sie poprawia od tych specyfikow
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
W moim przypadku raz w tygodniu oczyszczam w³osy szamponem z dodatkiem ³agodniejszej wersji silnego detergentu jakim jest SLES. Jest to szampon do w³osów os³abionych i suchych z dodatkiem czarnej rzepy firmy Zielona Barwa. Szampon kosztuje nieca³e 3 z³ i jest ogólnodostêpny. W³osy po nim s± têpe w dotyku i a¿ ' piszcz± '. Minusem jest jedynie zio³owy zapach, którego nie lubiê.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Ja oczyszczam w³osy ³agodnym szamponem dla dzieci. Nie ma on w sk³adzie ani detergentu jakim jest SLS ani innych tego typu substancji. Oczyszcza mi ¶wietnie w³osy. Szampon z SLSem stosujê tylko wtedy gdy moje w³osy s± po zmêczone po stylizacjach na wyj±tkowe okazje jakimi s± wesela, imprezy - wtedy pomaga mi oczy¶ciæ z lakieru do w³osów b±d¼ gumy. Ale jak mówiê to jednorazowo raz na jaki¶ czas. D³u¿sze u¿ywanie takich szamponów powodowa³o u mnie wysuszenie skóry g³owy i nadmierne przet³uszczanie siê a w dodatku niemi³osierne swêdzenie skóry g³owy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Najtañszym i skutecznym ¶rodkiem jest zwyk³y szampon przeciw³upie¿owy stosowany od czasu do czasu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 774
|
Do "detoksu" w³osów nie potrzeba ¿adnych reklamowanych ¶rodków, wystarczy wspomniany prosty szampon, czyli najczê¶ciej tani-podejrzanie tani, niereklamowany, stoi na najni¿szej pó³ce w sklepie, jest rzadki i przezroczysty, w "obciachowym" opakowaniu, lista sk³adników to zwykle 3 linijki. Np. szampony zio³owe Barwa, Pollena Eva, Familjjny Pollena Savona. Trzeba umyæ w³osy 2x szamponem i na³o¿yæ od¿ywkê bez silikonów albo wyp³ukaæ w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jab³kowym (domknie ³uski, u³atwi rozczesywanie, ma w³a¶ciwo¶ci od¿ywcze). Czasem takie oczyszczanie trzeba powtórzyæ raz lub kilka razy je¶li przez lata u¿ywa³y¶my tony silikonów i ¶rodków do stylizacji. Mo¿na równie¿ u¿yæ wody z sod± oczyszczon± (1³y¿ka sody na 1 szkl. letniej wody) zamiast szamponu i w/w kwa¶nej p³ukanki. Mo¿na te¿ dodaæ 1³y¿eczkê sody do szamponu, bêdzie szampon z delikatnym peelingiem skóry g³owy-co¶ dla t³ustej skóry g³owy. Osobi¶cie stosujê sodê i ocet jab³kowy naturalny (czyli mêtny, ten z Rossmana) i wolê od szamponu. Moje krêcone w³osy maj± lepszy skrêt ni¿ po szamponie, no i soda zawsze jest w domu. Zwykle oczyszczanie stosuje siê 1x w tygodniu. Sod± mo¿na myæ co 4 dni w przypadku w³osów t³ustych, suche 1x w tygodniu lub rzadziej. Jak ze wszystkim wskazany umiar.
Edytowane przez mysha25xx Czas edycji: 2013-10-06 o 08:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 3
|
A to w³osy trzeba poddawaæ detoksowi ?? Pierwsze s³yszê.
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 649
|
a czy trzeba kupowac jakies specjalne szampony do oczyszczania cz wystarczy np Timotei with Jericho Rose, Szampon do w³osów `Moc i blask` ??w skladzie tez ma SLS wiec moze to wystarczy?myje nim wlosy co drugi dzien razem z szamponem dove do farbowanych i obowiazkowo odzywka lub maska..czy to wystarczy???
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
zawsze mam racje
Wiadomo¶ci: 10 952
|
Ja mam detoks w tañszej wersji- zwykle jest to szampon firmy Barwa Zio³owa, ew co¶ z Joanny.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-10-06 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
g³ównie je detoksuje po olejowaniu
![]() Dzi¶ olejowa³am wiec umylam BB . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Trochê przesada z tymi ciê¿ko dostêpnymi i drogimi szamponami. Jest wiele szamponów oczyszczaj±cych o wiele tañszych, np. : Szampony Barwa Natura (ok. 3 z³), Szampony Joanna Naturia (ok. 5 z³), Garnier Ultra Doux z rozmarynem (ok 10 z³).
![]() |
#24 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Do oczyszczania polecam szampon Familijny z Czrna Rzepa pollena Savona, oczyszcza, po umyciu w³osy skrzypia, s± sypkie i mniej siê przet³uszczaja. Dodatkowo u¿ywam mgie³ki Radical ze skzypem. Wcieram ja po umciu i nie sp³ukuje. Przed myciem natomiast stosujê naftê kosmetyczn± marki Anna, która wzmacnia w³osy i równiez je oczyszcza. Nacieram ni± skórê g³owy na 20 miut przed myciem. Dodam, ze szampon familiny równiez zawiera SLS, ale ten sk³±dnik mj± równie¿ ¿ele pod pprysznic, wiêc wystepuje w wielu kosmetykach i niekoniecznie to on jest odpowiedzialny za oczyszczanie. To zapewne detergent pomocniczy
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
Na rynku jest pe³no szamponów, które bardzo dobrze oczyszczaj± w³osy i skórê g³owy, g³ównie s± one z pokrzyw±, czarn± rzep±, brzozowe i z rumiankiem. Producentami takich szamponów s± Farmona, Elfa (Green Pharmacy, nie zawieraj± SLS), Barwa, Pollena Eva (Eva Natura), Joanna.
Ceny tych produktów wahaj± siê od 3 do 7 z³. Powy¿sze produkty to strata pieniêdzy, kiedy za ¶mieszn± kwotê mo¿emy dostaæ bardzo dobre szampony oczyszczaj±ce. |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Green Pharmacy zawieraj± SLS, sama to sprawdza³am. Poza tym SLS jak i SLES s± odpowiedzialne m. in za to, ¿e dobrze myj± i zmywaj± trudne do zmycia silikony. Szampony bez SLS/SLES nie s± w stanie czêsto zmyæ ciê¿kiego silikonu, przez co wg mnie nie s± oczyszczaj±ce ani trochê
![]() Ja od zawsze u¿ywam szamponów z tym sk³adnikiem i to na co dzieñ. Nie wp³ywa on jako¶ negatywnie na moje w³osy, poza tym lubiê mieæ je dobrze umyte i nieobci±¿one. Od roku nie u¿ywam silikonów w szamponach i naprawdê jest lepiej.
#27 |
Przyczajenie
|
Jedne szampony Green Pharmacy maj± slsy - inne nie. Dlatego trzeba czytaæ sk³ady.
Dro¿sze szampony oczyszczaj±ce ró¿ni± siê np od takiego Timoteia z SLSami np tym, ¿e w swoim sk³adzie raczej niewiele ma ¶rodków pielêgnuj±cych. Nie powinno byæ w nim nic ponadto, powinien tylko oczyszczaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Moim zdaniem nie trzeba wydawaæ du¿o by dobrze oczy¶ciæ w³osy . Dobrym produktem oczyszczaj±cym zarówno skórê g³owy jak i w³osy jest szampon Fructis z serii Detox . Jak dla mnie i kilku kole¿anek rewelacja a cena przystêpna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 13
|
Ja u¿ywam szamponu oczyszczaj±cego Joanna Professional i jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 511
|
Ja stosuje najtañszy szampon z Barwy czy Tanii, za który daje 4 z³ i sprawdza sie bardzo dobrze i dobrze oczyszcza w³osy .
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.