|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 4
|
Jaglanka w kuchni
Zakładam wątek bo ostatnio oczarowała mnie ta kasza i jej zastosowanie. Robię np. taki budyń:
Składniki (1 porcja)
Kasze dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż do wchłonięcia całej wody- ok.15 min. Dodać ksylitol i mleko, zmiksować na gładką masę. Przelać do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami: owoce, orzechy, pestki, siemie lniane, wiórki kokosowe- za każdym razem wypróbuj inną mieszankę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2015-03
Wiadomości: 602
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() ![]() najczęściej jadam na śniadanie jaglankę z bakaliami: KASZA JAGLANA Z BAKALIAMI Składniki 12 szklanki kaszy jaglanej jabłko 2 figi 3 daktyle 2 śliwki suszone szczypta cynamonu kilka kropel stewii lub łyżka miodu szczypta soli morskiej lub himalajskiej garść płatków migdałów Przygotowanie: Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli morskiej i gotować na małym ogniu przez ok 15 min. Aż kasza wchłonie wodę. Pokrojone w drobną kostkę jabłka i bakalie usmażyć pod przykryciem przez około 5 min. Prażone jabłko z bakaliami posłodzić stewią lub miodem, dodać cynamon i całość wymieszać wraz z ugotowaną kaszą. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Świetny pomysł. Słyszałam, że kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych. Dotychczas robiłam tylko sałatkę z jaglanką i grillowanymi warzywami (papryka, cukinia, bakłażan) z oliwą i prażonymi pestkami dyni. Pyszności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-02
Wiadomości: 4 053
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Mnie też posmakowała, a myślałam że komponuje się tylko ze słodkościami, za którymi nie przepadam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 19
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 14
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Uwielbiam wegańską wersję budyniu na jaglance! Gotowana w mleku kokosowym lub migdałowym, z bananem, świeżymi malinami, płatkami migdałowymi, odrobiną daktyli. Nadaje się☠na śniadanie albo na deser, można dodać surowe kakao, cynamon, płatki kokosowe - wszystko co jest w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 2 290
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() ![]() ![]() Po ugotowaniu kaszy trzeba ją jeszcze zmiksować czy się obejdzie bez? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
kiedys w jakiejs gazetce byl przepis na zapiekanke z kaszy jaglanej ze sliwkami, chyba suszonymi. moja mama ja zrobila i bardzo mi smakowala, wrzuce przepis, jak go odnajde
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-06
Wiadomości: 18
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Pomyśleć, że kaszę jaglaną odkryłam dopiero z rok temu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Przepraszam, ze dopiero teraz, umknął mi Twoj post. Kaszę płuczę, chwilę prażę na patlni z łyżką masła. Dodaję 1-2 ząbki czosnku, zalewam wodą i gotuję do miękkości. W tym czasie grilluję kawałki papryki, plastry bakłażana i cukinii. Warzywa kroję w kostkę, dodaję pomidory suszone i wlewam trochę oleju z pomidorów. Całośc opruszam solą morską. Pestki praże na patelni i posypuję dopiero tuż przed podaniem, aby nie zmiękły. Gotowe
![]() Kiedyś robiłam "sernik" z jaglanki. Kaszę chyba kiepsko zblendowałam i była mocno wyczuwalna, ale planuję zrobić kolejne podejście ![]() Edytowane przez nAtaL!a Czas edycji: 2015-08-19 o 16:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 5 709
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Kasza jaglana po bolońsku robiłam i z czystym sumieniem mogę polecić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 5 709
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2015-04
Wiadomości: 5 709
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() Wszelkiego rodzaju kasze to i ja uwielbiam, ale wcześniej nie jadłam ich na słodko i nie jaglaną ![]() A tu budyń jaglany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Kasza jaglana jest swietnym dodatkiem do zup kremowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 972
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Zgadzam się, jest super jako zagęstnik. Taką zupkę krem blenduję na "gładko" i nie potrzeba żadnych zaklepek ani śmietan.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
serniki jaglane od ervegana
![]() http://ervegan.com/2015/07/jagodowy-sernik-jaglany/ http://ervegan.com/2015/03/sernik-ja...a-cieciorella/ http://ervegan.com/2015/01/jaglany-s...owym-karmelem/ chociaz dla mnie to sa desery luksusowe, bo poki co nie stac mnie na nerkowce czy inne syropy z agawy i takie tam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 254
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Ostatnio oglądałam film na yt i kasza jaglana była podana jako jedzenie do odchodzenia. A dokładnie można ją jeść przez 5 dni samą bez dodatków i pić tylko wodę mineralną niegazowaną prawdopodobnie można w ten sposób stracić do 5 kg.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
![]() ![]() ![]() 15.11.2014 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 512
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Od siebie podpowiem, że budyń jaglany jest jeszcze lepszy, jeśli NAJPIERW zmiksujemy kaszę na 'mąkę', a potem ją ugotujemy - poezja
![]() http://liskowelove.blogspot.com/2015...-z-kremem.html Super jest też kokosowa szarlotka jaglana ![]() http://liskowelove.blogspot.com/2014...a-jaglana.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: PL
Wiadomości: 8 194
|
Dot.: Jaglanka w kuchni
Od pewnego czasu i ja stałam się fanką kaszy jaglanej.Tyle że najchętniej jem ją na wytrawnie, w wersji na słodko nie przepadam.
Ostatnimi czasy jestem zakochana w kotlecikach z kaszy jaglanej,robię w wersji na słono, w różnych wariantach,mieszam warzywa , kombinuję, udziwniam ![]() -kotleciki jaglane z pieczarkami. -z papryką, często z 3 kolorami papryki, zielona cebulka -z dodatkiem startej cukinii, marchewki czy pora -na jesień/zimę planuję jak już skończą się warzywa sezonowe w wersji z kapustą kiszoną. Bardzo szybko się je przygotowuje, najczęściej gotuje kasze, w międzyczasie ciacham warzywka , jak kasza jest już gotowa to mieszkam to w wszystko, dodaję jajko(nie jestem wege) łyżkę mąki pełnoziarnistej bądź mąki jaglanej lub sojowej, i dużo przypraw. Najczęściej garam masali, słodkiej papryki wędzonej i na patelkę. Dodaję też chętnie pestki dyni czy słonecznika. Najbardziej mi smakują przestygnięte, w pracy świetne, można jeść zarówno ciepłe (jak ktoś ma mikrofalę)lub na zimno, jak już wspomniałam mi takie bardziej podchodzą. Gorąco polecam-są super ![]()
__________________
a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle -fasolinno- ![]() ![]() Edytowane przez Milennka03 Czas edycji: 2015-08-30 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.