Wątpliwości na początku związku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-26, 12:04   #1
gosiaczek12z
Raczkowanie

Wątpliwości na początku związku

W lipcu poznałam faceta 10 lat starszego. Na początku nic nie czułam, ale zaczęliśmy się spotykać i jakoś tak wyszło, ze od 2 tygodni jesteśmy razem. Odwiedzamy różne miejsca, weekendy spędzane razem, wspólne plany. Są chwile namiętności, poważne rozmowy ( ale jest obcokrajowcem więc rozmawiamy głównie po angielsku, trochę po polsku). Spędzam u niego noce, ale do niczego jeszcze nie doszło. Chciał, ale gdy powiedziałam, że nie jestem gotowa powiedział, że może czekać. Dużo pracuje, bo ma własne firmy i dlatego też często jest zmęczony. Nie przeszkadza mi to, bo znajduje czas na spotkania, smsami nie zasypujemy się cały dzień, ale jest stały kontakt. Nie jest ideałem z wyglądu, ale coś mnie w nim pociąga, ta egzotyka, inny świat. Problem pojawia się tu, ze gdy widujemy się w każdy weekend i tak jak w tym tygodniu przedwczoraj i wczoraj od wieczora do rana to zaczyna mnie to wszystko przytłaczać..nie wiem, czy tak powinno być, czy powinno się mimo wszystko chcieć spędzać ze sobą każdą chwilę.. zastanawiam się, czy nie jest ze mną tylko dla rozrywki, bo mu tak wygodnie.. jest we mnie jakiś strach przed tym, którego nie umiem wyjaśnić, czasami ciężko jest się porozumieć, bo nie wszystko łatwo powiedzieć po angielsku tak jakby się chciało.. jednak gdy on nie pisze, gdy nie okazuje mi czułości na spotkaniu zaczynam się bać, że coś jest nie tak. Ale teraz czuje, że muszę odetchnąć , bo nie mam czasu dla siebie. Planowaliśmy wspólny wyjazd na weekend do Warszawy, ale ja teraz czuję, ze nie jestem gotowa.. nie chcę kończyć tego związku, ale też nie wiem, co dalej robić.. ja sama nigdy nie byłam w poważnym związku i może cała ta nowa sytuacja jest taka obca, wywraca mój uporządkowany świat i dlatego tak czuję? A może to nie jest miłość? A może bariera językowa mnie hamuje? Sama nie wiem, co myśleć, a każdego dnia męczy to coraz bardziej.. jednego dnia jestem przeszczęśliwa, innego ( jak dziś) pełna niepewności i obaw. Co robić??
gosiaczek12z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 12:16   #2
suszarka
Buc

Dot.: Wątpliwości na początku związku

Cytat:
Napisane przez gosiaczek12z Pokaż wiadomość
W lipcu poznałam faceta 10 lat starszego. Na początku nic nie czułam, ale zaczęliśmy się spotykać i jakoś tak wyszło, ze od 2 tygodni jesteśmy razem. Odwiedzamy różne miejsca, weekendy spędzane razem, wspólne plany. Są chwile namiętności, poważne rozmowy ( ale jest obcokrajowcem więc rozmawiamy głównie po angielsku, trochę po polsku). Spędzam u niego noce, ale do niczego jeszcze nie doszło. Chciał, ale gdy powiedziałam, że nie jestem gotowa powiedział, że może czekać. Dużo pracuje, bo ma własne firmy i dlatego też często jest zmęczony. Nie przeszkadza mi to, bo znajduje czas na spotkania, smsami nie zasypujemy się cały dzień, ale jest stały kontakt. Nie jest ideałem z wyglądu, ale coś mnie w nim pociąga, ta egzotyka, inny świat. Problem pojawia się tu, ze gdy widujemy się w każdy weekend i tak jak w tym tygodniu przedwczoraj i wczoraj od wieczora do rana to zaczyna mnie to wszystko przytłaczać..nie wiem, czy tak powinno być, czy powinno się mimo wszystko chcieć spędzać ze sobą każdą chwilę.. zastanawiam się, czy nie jest ze mną tylko dla rozrywki, bo mu tak wygodnie.. jest we mnie jakiś strach przed tym, którego nie umiem wyjaśnić, czasami ciężko jest się porozumieć, bo nie wszystko łatwo powiedzieć po angielsku tak jakby się chciało.. jednak gdy on nie pisze, gdy nie okazuje mi czułości na spotkaniu zaczynam się bać, że coś jest nie tak. Ale teraz czuje, że muszę odetchnąć , bo nie mam czasu dla siebie. Planowaliśmy wspólny wyjazd na weekend do Warszawy, ale ja teraz czuję, ze nie jestem gotowa.. nie chcę kończyć tego związku, ale też nie wiem, co dalej robić.. ja sama nigdy nie byłam w poważnym związku i może cała ta nowa sytuacja jest taka obca, wywraca mój uporządkowany świat i dlatego tak czuję? A może to nie jest miłość? A może bariera językowa mnie hamuje? Sama nie wiem, co myśleć, a każdego dnia męczy to coraz bardziej.. jednego dnia jestem przeszczęśliwa, innego ( jak dziś) pełna niepewności i obaw. Co robić??

najprościej - dać sobie czas.

chociaż ja wychodzę z założenia, ze jak "nie ścina z nóg" na początku to raczej dzieci z tego nie będzie.
Stary 2014-09-26, 12:18   #3
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość

chociaż ja wychodzę z założenia, ze jak "nie ścina z nóg" na początku to raczej dzieci z tego nie będzie.
Tez tak uwazam. Na poczatku to sie mysli o facecie i jego wspanialosci nawet podczas wizyt w WC
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 12:22   #4
carpediem
Rozeznanie

Powiem trochę banalnie: ja tu nie widzę zakochania. Może jesteś zakochana, ale przez Twoje słowa bardziej przebija zauroczenie, fascynacja tą "egzotyką", ale czy są motyle, czy jest chęć spędzania z drugą osobą jak najwięcej czasu? Niekoniecznie.

Czasem na początku związku pojawiają się wątpliwości, ale jeśli są to stricte wątpliwości dotyczące wyboru partnera - to w moim przypadku związek prędzej, czy później się rozpadał. Bo ta niepewność mnie przytłaczała, to z kolei wpływało na sam związek i ostatecznie zmierzał ku końcowi, nawet jeśli moje intencje były nieco inne.

Jeśli teraz jesteś niepewna, nie zwala Cię z nóg, świat nie jest piękniejszy, to być może to nie jest to. Możesz dać sobie czas i zobaczyć, co z tego wyniknie.
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 12:25   #5
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carpediem Pokaż wiadomość
Powiem trochę banalnie: ja tu nie widzę zakochania. Może jesteś zakochana, ale przez Twoje słowa bardziej przebija zauroczenie, fascynacja tą "egzotyką", ale czy są motyle, czy jest chęć spędzania z drugą osobą jak najwięcej czasu? Niekoniecznie.[...]
Do tego duże biznesy, fajne wyjścia
A tak poważnie - bariera językowa (którą bardzo wyraźnie opisujesz)+brak "motylków w brzuchu" - z tej mąki chleba nie będzie.
Stary 2014-09-26, 12:58   #6
maniana007
Raczkowanie

A ja sie nie zgadzam z Wami, nie chodzi mi oczywiscie ze na poczatku nie ma nic, zero motyli w brzuchu i ktos czeka az sie nagle pojawia. Ale wiem z autopsji ze niekoniecznie jest tak ze ma byc piorun, czasem wszystko przychodzi z czasem. Do autorki cierpliwoscie, to dopiero 2 tygodnie
maniana007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 13:32   #7
vanniaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maniana007 Pokaż wiadomość
A ja sie nie zgadzam z Wami, nie chodzi mi oczywiscie ze na poczatku nie ma nic, zero motyli w brzuchu i ktos czeka az sie nagle pojawia. Ale wiem z autopsji ze niekoniecznie jest tak ze ma byc piorun, czasem wszystko przychodzi z czasem. Do autorki cierpliwoscie, to dopiero 2 tygodnie
Naprawde zwiazalabys sie z facetem do ktorego nic nie czujesz, nic cie w nim nie fascynuje, ani w ogole? Jest, bo sie przytrafil? Ja tego nie lykam.
vanniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-26, 13:53   #8
carpediem
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vanniaa Pokaż wiadomość
Naprawde zwiazalabys sie z facetem do ktorego nic nie czujesz, nic cie w nim nie fascynuje, ani w ogole? Jest, bo sie przytrafil? Ja tego nie lykam.
Otóż to! Z takim facetem można się przyjaźnić, a nie wchodzić w związek.
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 14:18   #9
gosiaczek12z
Raczkowanie

Dziewczyny! Ale ja tęsknię za nim, gdy go nie widzę, to nie jest tak, że nic mi się w nim nie podoba, tylko chyba każdy potrzebuje jakiejś swojej przestrzeni..
Stary 2014-09-26, 14:28   #10
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Z tego co zrozumialam w tym tygodniu widzieliscie sie 4 dni. No to masz cale 3 dni na zycie dla siebie, dla mnie to duzo.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 14:34   #11
shinypearl
Wtajemniczenie

Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że coś jest nie tak. Intuicja zaczyna Ci coś podpowiadać, wsłuchaj się w siebie, w swoje odczucia, ciało jest naprawdę mądre. Coś Ci nie pasuje i intuicja chce Ci coś powiedzieć.
shinypearl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-26, 14:53   #12
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
nie chcę kończyć tego związku, ale też nie wiem, co dalej robić.. ja sama nigdy nie byłam w poważnym związku i może cała ta nowa sytuacja jest taka obca, wywraca mój uporządkowany świat i dlatego tak czuję? A może to nie jest miłość? A może bariera językowa mnie hamuje? Sama nie wiem, co myśleć, a każdego dnia męczy to coraz bardziej.. jednego dnia jestem przeszczęśliwa, innego ( jak dziś) pełna niepewności i obaw. Co robić??
Ja mysle, ze Ty masz zwykly lek przed nieznanym. To cos nowego - jak sama piszesz nigdy w powaznym zwiazku nie bylas, stad te leki i obawy. Poczatki - masa uczuc, wrazen i emocji, tez moze, wbrew pozorom, byc czasami przytlaczajaca. Zostalas zraniona/odrzucona w przeszlosci? Bo tak to wyglada jakbys sie oflankowywala przed zlem na zapas.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 15:10   #13
asia10933
Rozeznanie

Myślę że powinnaś go lepiej poznać, różne rzeczy mogą się pod tym kryć. On jest 10 lat od Ciebie starszy, ma własny biznes, a widziałaś ten biznes? Poznałaś jego rodzinę, znajomych? Coś mi tu nie pasuje...

http://jzabawa11.blogspot.com/
asia10933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 15:12   #14
justek_p
Rozeznanie

A to przypadkiem nie tak, że jak się widzicie przez parę dni z rzędu to cały czas wisicie na sobie? Czujecie się zobowiązani, żeby wszystko razem robić, żeby drugą osobą się zajmować itp.?
Bo coś mi się wydaje, że jesteś przyzwyczajona do samotności i w chwili obecnej czujesz się po prostu trochę osaczona przez ten związek. Przesyt jest niewskazany, wręcz niektórzy (ja tak mam) potrzebują dużo przestrzeni i nie oznacza to braku uczucia. Możecie być razem, ale niech każdy zajmie się sobą - Ty czytasz książkę lub robisz sobie wieczór dla ciała, a on w tym czasie ogląda mecz, gotuje obiad. Niby razem a jednak osobno. Na pewno da wam to trochę luzu psychicznego, bo kotka też nie można zagłaskać, jak to mówią.
justek_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 15:16   #15
gosiaczek12z
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia10933 Pokaż wiadomość
Myślę że powinnaś go lepiej poznać, różne rzeczy mogą się pod tym kryć. On jest 10 lat od Ciebie starszy, ma własny biznes, a widziałaś ten biznes? Poznałaś jego rodzinę, znajomych? Coś mi tu nie pasuje...
Nie poznałam, bo jest obcokrajowcem i jego rodzina została w kraju.. A o jego biznesie wiem, w sumie przez niego się poznaliśmy.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;48298895]Ja mysle, ze Ty masz zwykly lek przed nieznanym. To cos nowego - jak sama piszesz nigdy w powaznym zwiazku nie bylas, stad te leki i obawy. Poczatki - masa uczuc, wrazen i emocji, tez moze, wbrew pozorom, byc czasami przytlaczajaca. Zostalas zraniona/odrzucona w przeszlosci? Bo tak to wyglada jakbys sie oflankowywala przed zlem na zapas.[/QUOTE]

No coś w tym jest, zawsze wolałam to ja odrzucić niż być odrzucona.. ja chcę go widzieć, ale jakaś przerwa chyba jest wskazana.. ciągle o nim myślę, gdy nie pisze jest mi źle, ale po prostu czuję strach. Może to właśnie strach, że to wszystko się skończy..
Stary 2014-09-26, 15:24   #16
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
No coś w tym jest, zawsze wolałam to ja odrzucić niż być odrzucona.. ja chcę go widzieć, ale jakaś przerwa chyba jest wskazana.. ciągle o nim myślę, gdy nie pisze jest mi źle, ale po prostu czuję strach. Może to właśnie strach, że to wszystko się skończy..
Zwyczajnie sie zakochujesz Kazda relacja niesie ze soba ryzyko - musisz to zaakceptowac. Mi sie wydaje, ze Ty sie zwyczajnie boisz odrzucenia. Tego, ze sie zaangazujesz i bedziesz cierpiec. Wciagnela Cie ta relacja, a teraz tchórzysz i chcesz sie troche zdystansowac, zeby zlapac grunt pod nogami. Moze Ty po prostu potrzebujesz jakiegos zapewnienia z jego strony? Tj. ze mysli o Tobie na powaznie i ma wzgledem Ciebie szczere plany? Moze intuicyjnie czujesz, ze on nie jest do konca za Toba? Co on w ogole mówi? Kto wyszedl z propozycja, zebyscie zaczeli byc razem?
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 15:26   #17
justek_p
Rozeznanie

Aha jeszcze chciałam napisać, że ten strach, który odczuwasz to całkiem normalna rzecz, dużo ludzi tak ma na początku związku. Człowiek się zastanawia, czy to odpowiedni facet, czy się nie zostanie skrzywdzonym, czy nie lepiej nie być samemu i nie mieć zobowiązań. Do tego to osaczenie i o którym pisałam w poprzednim poście i dylemat gotowy.
Myślę, że wyluzuj, przecież nie wychodzisz za niego za mąż, nie wyjeżdżasz na koniec świata, nie przestawiasz swojego życia, nie musisz podjąć żadnej innej życiowej decyzji. Miło spędzajcie czas i zobaczysz po prostu jak się między wami ułoży.
justek_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-26, 15:33   #18
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość

Plus jak są obawy, wątpliwości (i to aż takie, aby zakładać wątek na forum). Z właściwą osobą się czuje, że to jest TO i się niczego nie boi.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-04, 10:49   #19
cukier_bialy2
Raczkowanie

Nie chcę się wtrącać, ale to czy to ten sam o którym pisałaś miesiąc temu że "Drugiego października od mnie zostawił, a kiedy poszłam do jego mieszkania, by jeszcze porozmawiać zastałam go z prostytutką"?

Pardon, wpisałam się nie w tym wątku co chciałam, powyższe dotyczy nowego wątku autorki w którym opisuje ona swoją potrzebę posiadania dziecka z tym (chyba) panem.

Edytowane przez cukier_bialy2
Czas edycji: 2014-11-04 o 10:59
cukier_bialy2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-04, 12:05   #20
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Plus jak są obawy, wątpliwości (i to aż takie, aby zakładać wątek na forum). Z właściwą osobą się czuje, że to jest TO i się niczego nie boi.
a moim zdaniem to jeden z większych i bardziej szkodliwych wizażowych mitów o związkach ludzie serio są rożni, niektórzy mają swój bagaż emocjonalny, swoje doświadczenia i lęki np przed odrzuceniem właśnie. Wiem to po sobie. Życie to nie bajka Disneya, że jak to jest TEN to nagle się wszystko samo naprawia. Po prostu wtedy się chce te lęki pokonywać ale one dalej są. Nie uważam, żeby pojawienie się wątpliwości było czynnikiem dyskwalifikującym

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2014-11-04 o 12:08
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości