prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochaj± gotowaæ. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy siê wiedz± jak przyrz±dziæ najlepsze na ¶wiecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzêdzia
Stary 2005-10-23, 13:44   #1
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomo¶ci: 534

prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o


Jest taki ³adny ¿e muszê siê pochwaliæ
Przepis (podajê za forum kuchnia na gazeta.pl):

Bu³garski chlebek Babi - s³onecznik

1 kg m±ki (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do wyrabiania)
3 du¿e jajka + 1 ¿ó³tko do posmarowania
3 ³y¿ki octu winnego 6% (lub 2 ³y¿ki soku cytrynowego)
3 ³y¿ki oleju s³onecznikowego
3 ³yzki cukru
1 ³y¿eczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g mas³a
40 g dro¿d¿y

Wszystkie sk³adniki musz± mieæ pokojow± temperaturê.

1. Dro¿d¿e rozetrzeæ z ³y¿k± cukru, ³y¿k± m±ki i odrobin± mleka. Odstawiæ do
wyrosniêcia.
2. Roztrzepaæ jajka, dodaæ sol, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywaæ m±kê,
ocet i wyro¶niête dro¿d¿e. Wymieszaæ dok³adnie wszystkie sk³adniki.
3. Kiedy wszystkie sk³adniki bêd± wymieszane, wy³o¿yæ ciasto na stó³ i
wyrabiaæ, podsypuj±c dodatkowo m±k±. Wyrabiaæ i wyrabiaæ, a¿ ciasto zacznie
odstawaæ od r±k.
4. Wyrobione ciasto uformowaæ w kulê, w³o¿yæ do miski. Przykryæ lekko foli±
przezroczyst±, ale tak ¿eby ciasto dalej mog³o swobodnie rosn±æ. Ustawiæ w
ciep³ym miejscu, bez przeci±gów do wyro¶niêcia. Ro¶nie mniej wiêcej 30–60 minut.
5. Kiedy ciasto podwoi objêto¶æ podzieliæ je na 4 kulki i, dodatkowo, ka¿d± z
tych czterech kulek te¿ na 4.
6. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwa³kowaæ 4 kulki na placki
wielko¶ci talerza i ka¿d± posmarowaæ roztopionym mas³em. Z³o¿yæ 4 placki razem
i zwin±æ w rulonik. Trochê rozci±gn±æ rulonik wzd³u¿.
7. Powinni¶my otrzymaæ 4 ruloniki – ka¿dy rulonik sk³ada siê z 4
rozwa³kowanych placków posmarowanych mas³em.
8. Ruloniki trzeba teraz pociac w trójk±ciki. Z koñcówek ruloników
zrobiæ ma³e kulki.
9. Okrag³± brytfankê posmarowaæ mas³em i uk³adaæ trójk±ciki, ostr± czesci± do
¶rodka. Ma³e kulki u³o¿yæ w samym ¶rodku.
10. Zostawiæ do wyro¶niêcia na ok. 30 minut. Posmarowaæ s³onecznik zó³tkiem,
posypaæ czarnuszk± lub sezamem. Nagrzaæ piekarnik do 200ºC. Najpierw piec
chlebek na samym dnie, po 15 minutach przenie¶æ na 2 póó³kê. Przykryæ papierem
do pieczenia, ¿eby siê nie spiek³ za bardzo. Piecze siê jeszcze ok. 20-30
minut.
To jest przepis na 2 s³oneczniki o ¶rednicy ok. 30 cm

W smaku nie jest s³odki - przypomina raczej bu³eczkê ma¶lan±. Bardzo dobry z d¿emem, powid³ami, twaro¿kiem czy jakim¶ sosem.
maja101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 13:52   #2
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomo¶ci: 6 832
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

o kurcze Maju ale mnie zatka³o przepiêkny ten chlebek, jeszcze nie zd±¿y³am przeczytaæ jak go zrobi³a¶ bo musia³am ju¿ to napisaæ a teraz czytam
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 13:57   #3
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomo¶ci: 6 832
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

o jejku to chyba za trudne jak dla mnie ale wygl±da przepiêknie
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 14:58   #4
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomo¶ci: 3 247
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Mnie taki wyszed³
__________________
Kobiety szanujcie prywatno¶æ swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na si³ê problemów!
S³odka niewiedza i szacunek to spokój w zwi±zku.
trojka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 15:37   #5
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomo¶ci: 6 832
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Kasiu super! pewnie robi³a¶ z po³owy sk³adników, ja te¿ tak planuje ale wy zdolne jeste¶cie dziewczyny...mój pewnie by³by surowy w ¶rodku znajac ¿ycie
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 17:14   #6
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomo¶ci: 534
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Cytat:
Napisane przez trojka
Mnie taki wyszed³
super masz t± tortownicê i chlebek te¿ super
maja101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-23, 19:54   #7
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 8 972
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

piêkne te wasze chlebki kobitki ja sie niestety za niego nie zabieram, bo dro¿d¿e i ja to dwie calkiem rózne sprawy
__________________
"S± rzeczy na tym ¶wiecie zbyt piêkne, aby podziwiaæ je samemu. Zbyt cudowne, aby siê nimi nie dzieliæ z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 13:54   #8
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomo¶ci: 6 832
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

a ja juz bym sie za niego zabra³a gdybym tylko mia³a dro¿d¿e kurcze tak wieje ¿e nie chce mi sie z domu ruszaæ...
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 14:04   #9
Beauty1984
Zakorzenienie
 
Avatar Beauty1984
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomo¶ci: 4 014
GG do Beauty1984
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Na fotkach ten chlebek prezentujê siê bardzo ³adnie . Dawno nie widzia³am takiego ³adnego chlebka. Ale ja siê pewnie nie zdecydujê na robienie go. Za wysokie progi...

__________________
Korzystaj z czasu póki czas!
Beauty1984 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 14:29   #10
kasiulka
Zakorzenienie
 
Avatar kasiulka
 
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomo¶ci: 4 303
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Maja (i dziewczyny) - czy ten chlebek w oryginale nosi nazwê "banica"? By³am w zesz³ym roku w Bu³garii i codziennie na sniadanko jadalismy takie dro¿d¿owe banice "go³e" albo z ró¿nymi dodatkami w ¶rodku - pycha. Jezeli to jest "to" to zabieram sie do roboty
__________________
moj blog

Oliwka
kasiulka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 14:35   #11
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomo¶ci: 534
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Cytat:
Napisane przez kasiulka
Maja (i dziewczyny) - czy ten chlebek w oryginale nosi nazwê "banica"? By³am w zesz³ym roku w Bu³garii i codziennie na sniadanko jadalismy takie dro¿d¿owe banice "go³e" albo z ró¿nymi dodatkami w ¶rodku - pycha. Jezeli to jest "to" to zabieram sie do roboty

yyyy... raczej to nie jest banica.
Przepis na banicê jest tu:
http://www.bulgaricus.com/kuc_dan_15.php

Mo¿e zrobisz i wkleisz fotkê?
maja101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-24, 14:40   #12
kasiulka
Zakorzenienie
 
Avatar kasiulka
 
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomo¶ci: 4 303
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Dziêki Maju, mo¿e spróbuje ... choc tak na oko widze ze ja chyba inna banice jad³am, dro¿d¿ow± i na s³odko, a ta z przepisu jest raczej s³ona... chyba bli¿ej mi do Twojego chlebka, prezentuje sie tak ze mam ochote ugry¼æ monitor
__________________
moj blog

Oliwka
kasiulka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 15:25   #13
maja101
Rozeznanie
 
Avatar maja101
 
Zarejestrowany: 2002-11
Wiadomo¶ci: 534
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Ja dzisiaj zrobi³am jeszcze raz chlebek, a w³a¶ciwie dwa

Jeden powêdrowa³ do s±siada, a drugi zajadam. Jako ¿e jestj ju¿ napoczêty, to poka¿ê pojedyñczego "¶limaczka"
maja101 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-24, 15:28   #14
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomo¶ci: 6 832
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

ja upiekê chlebek najpó¼niej w pi±tek na pewno zdam relacje
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2005-10-25, 18:18   #15
nelly26
Raczkowanie
 
Avatar nelly26
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: sochaczew
Wiadomo¶ci: 68
GG do nelly26 Send a message via Skype™ to nelly26
Dot.: prezentujê chlebek bu³garski - moje dzie³o

Piêkne te wasze chlebusienied³ugo zrobie
__________________
Nelly
Nadzieja ma skrzyd³a..przysiada w duszy i nuci pie¶ñ która nigdy nie ustaje
nelly26 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.