|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ratunku! Jutro egzamin z ang. :(
Dziewczynyyyy!
Proszę, sprawdźcie mi te zadania.Czy są poprawnie ułożone? Z ang zawsze byłam noga z gramatyki, mówię w sposób chaotyczny często, dlatego proszę pomóżcie poprawić mi te zadania. Polecenie brzmi : Rewrite the sentences using the times/dates in bracktes. Use the present perfect continuous if possible. 1.I work in the local office. (1992) -I have been working in the local office since 1992. 2.David and I know each other. (six months) - David and I we've been knowing each other since six months. 3.We are building a new house. (January) - We've been building since January a new house. -We are building a new house since January. 4.They come to this cafe.(ten years) -They've been coming to this cafe since ten years. 5.I want that car. (I was a boy) -When i was a boy I wanted that car. 6.They are working on a new project. (Monday) -They've been working on a new project since Monday. 7.Peter it using the computer. (six hous) -Nie wiem 8.The company is in trouble. (three months) - The company is in trouble since three months. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-06-27 o 15:25 Powód: Przywrócenie usuniętego posta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
and cigarettes
|
Dot.: Ratunku! Jutro egzamin z ang. :(
Cytat:
A budowa present perfect continuous to: Osoba (I, you, they, itp) + have/has + been + czasownik zakończony -ing. Używasz tego czasu, gdy mówisz o czymś, co się zaczęło dziać w przeszłości, działo i dzieje nadal. Spróbuj jeszcze raz, bo kilka błędów masz. ![]() ---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Aha. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
I jak poszedł egzamin?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wizażowy Kot Igor
|
Pamiętać też należy, że nie wszystkie czasowniki mogą występować w czasach Continuous . Na przykład wymieniony wśród przykładów czasownik: 'know'
![]() Tak więc forma :"We have been knowing each other since six months" jest niepoprawna (zawiera 2 błędy: niepoprawny czas gramatyczny i 'since' ale to już wyjaśniała Judith).
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.