|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zmiany metabolizmu
Hej! Mam raczej dobry metabolizm, jadam małe porcje co 3h, w liczbie minimum 5 dziennie. Czy jeśli sporadycznie tj. kilka razy w miesiącu zdarzy mi się ten porządek zaburzyc, czyli mieć jakieś ogromne przerwy między posiłkami w postaci +5h to czy to znacznie wpłynie na mój metabolizm i zwolni go, czy przy pojedynczych przypadkach to nie ma znaczenia?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zmiany metabolizmu
przede wszystkim na zmiany w metabolizmie ma wpływ wiele czynników, choćby wiek, aktywność fizyczna czy pora roku.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Nie ma znaczenia na dłuższą metę. I tak ci z wiekiem zwolni, nie martw się
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Żeby przyspieszyc metabolizm wprowadz aktywność fizyczna, już 30 minut ruchu dziennie może zdziałać cuda
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Raczej nie będzie miało to wpływu, szczególnie jeżeli bilans kaloryczny pozostanie bez zmian. 5 godzin to jeszcze nie tragedia, 7-8 to byłby problem, a ludzie potrafią tak robić nagminnie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Szybkosc przemian metabolicznych w organizmie, jest kompletnie niezależna od ilości posiłków.
Liczy się tylko bilans kaloryczny. Metabolizm zaczyna zawlniać dopiero po około 3 dobach niedoboru. Można jeść często i spowolnić metabolizm , jeśli się jest na ujemnym bilansie. Mozna jeść raz na dobę, ale jeśli wyrobi się normę kaloryczną. metabolizm nie ucierpi. BTW- częstotliwość chadzania za potrzebą do WC, też nie ma nic wspólnego z w.w.
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Powiem tak - im dluzej jesz o stalych godzinach tym wiekszy glod Cie dopadnie jak w koncu nie zjesz. Ja mialam z tym straszne przeboje. Takze metabolizmowi nic sie nie stanie, natomiast lepiej staraj sie planowac swoj dzien, tak aby posilku nie omijac.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ok, dzieki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.