|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak zrobić dobre zdjęcia biżuterii..automatem :(
Witam,
jak w temacie - jak zrobić dobre zdjęcia biżuterii, w warunkach domowych, zwykłym automatem Sony Cyber shot ? Kiedy używam lampy - wychodzą mi często przebarwienia (np grafitowe koraliki mają błękitny lub różowy odblask :/ ) Nie znam się zbytnio na fotografii i często kombinuję programowaniem, ale chwilami wychodzi jakiś kosmos ![]() Częstym problemem jest to, że widać każdy włosek na zamszowych ekspozytorach i retusz tego strasznie " boli "... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak zrobić dobre zdjęcia biżuterii..automatem :(
Cytat:
![]() Czy ten "zwykły automat" ma możliwość ustawień ręcznych, albo przynajmniej korekty naświetlania (instrukcja odpowie)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ma trochę tych ustawień - metodą prób i błędów, robiąc 302144x to samo zdjęcie na różnych ustawieniach, w końcu uzyskuję jakiś sensowny efekt.
Mam ten aparat http://www.sony.pl/product/dsc-w-series/dsc-w210 instrukcji nie mam, ale znajdę online, jednak w temacie fotografii jestem.. o tak zielona ![]() Zastanawiam się, jak to ustawić, by nie retuszować tych ekspozytorów oraz to, jak najlepiej w warunkach domowych uzyskać takie małe studio, by robiąc zdjęcia biżuterii nie prześwietlało jej, nie przebarwiało, a jednocześnie by błyszczało, co ma błyszczeć.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zobaczmy:
"Tryb preselekcji przysłony NIE Ręczna regulacja przysłony NIE" No to kiepsko Zastanawiam się, jak to ustawić, by nie retuszować tych ekspozytorów oraz to, jak najlepiej w warunkach domowych uzyskać takie małe studio, by robiąc zdjęcia biżuterii nie prześwietlało jej, nie przebarwiało, a jednocześnie by błyszczało, co ma błyszczeć. Niestety, metodą prób i błędów, i jak znajdziesz jakieś dobre ustawienie zrób notatki oraz zdjęcie ("z oddalenia") jak wszystko było ustawione. Podstawą dobrych zdjęć jest (jak zwykle) światło, z jednej strony musi być odpowiednio miękkie, aby oświetlić przedmioty, z drugiej odpowiednio "twarde" aby biżuteria nie wyglądała jak plastikowa (nie polecam namiotów bezcieniowych). Aby znaleźć właściwe ustawienia warto poszukać tutoriali w sieci, nie ma tego zbyt wiele ale trochę jest. Aha, jeśli zależy Ci na bardzo dobrym efekcie, nie uciekniesz od pracy - zarówno nad przygotowaniem obiektu zdjęć jak i obróbki (albo usunie się pyłki, włoski i nitki na etapie przygotowywania przedmiotu, albo na komputerze, co czasem zajmuje więcej czasu) - tym bardziej, że aparat Ci w niczym nie "pomoże" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Na pewno nie w trybie "auto".
Biżuterię ustaw najlepiej na białym tle. I zadbaj o dostateczna ilość naturalnego światła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś robiłam jak jeszcze miałam "zwykły" aparat, na zupełnym automacie. Najlepiej na białym kartonie na parapecie robić, tylko jak słońce już z okna "zejdzie". I będzie super, potem mała obróbka typu kontrast i pogłębienie w jakimś darmowym programie (np. Photoscape albo GIMP) i rewelka.
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
na trybie makro przy dziennym oświetleniu blisko okna, na białym podłożu.
w trybie makro aparat tak jakby automatycznie zmniejsza przysłonę, przez co zdjęcie uzyskuje ładną głębię ostrości. przynajmniej ja mam takie doświadczenia ze swoim kompaktem którego używałam kilka lat temu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A fragment "tak jakby automatycznie zmniejsza przysłonę" mówi wszystko... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
zalezy do czego potrzbeujesz tych zdjec .. i z czego sa wykonane. dopasuj kolor i material tla do obiektu, a jesli chcesz zeby tlo bylo "wolna przestrzenia" uzyj bialego przescieradla albo kartek ( z tylu tez). plus oswietlenie naturalne , byle nie w najwiekszym sloncu ani w bieli dnia ziomwego. a co do wloskow.. to chyba dobrze, z ejest ostre
![]() ![]() zawsz emozesz dodac efektow naswietlajac lampka ![]() a w ogole jak mozna robic packshoty dla klienta cyfrowa i to na programach ... lustrzana manual i kombinujemy!!! ![]() Edytowane przez pantherro Czas edycji: 2013-11-26 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naturalne światło rozproszone przez chmury padające przy oknie na biały karton który dodatkowo je rozproszy to super rozwiązanie które stosowałam z 5 lat wstecz jak właśnie wiedzę o fotografii miałam cienką i to zupełnie wystarczało, ba, nawet spoko wyglądało. Nie przypominam sobie też żeby coś się stało z małym przedmiotem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Przysłona się zmienia, tak, ale nie zawsze w sposób na jakim nam zależy; przy zdjęciach makro chcemy mieć większa głębię ostrości. Nie byłoby problemu, gdyby w tej poradzie doszło kilka słów, np. o rozproszonym świetle (dokładnie to o czym Ty napisałaś), o tym, że białe tło może się stać szare a przedmiot straci szczegóły w cieniach, że aparat może się tak "sam" ustawić, aby mieć "średnio dobrze" naświetlone zdjęcie, ale z tego powodu część przedmiotu może być nieostra. Można to wszystko przekazać bez żargonu technicznego, ale najpierw samemu trzeba o tym wiedzieć, i zdawać sobie sprawę dlaczego jest tak a nie inaczej, i co można zrobić, aby poradzić sobie z takimi problemami. PS: Karton - owszem, rozproszy światło, ale odbite. Przy oknie można np. użyć cienkiej i gęstej białej szmatki, kalki technicznej - powieszone na firanie lub przyklejone do szyby całkiem dobrze mogą rozproszyć (zmiękczyć) zbyt "ostre" światło słoneczne. Nie czepiam się wbrew pozorom, tylko uściślam Twoją odpowiedź ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Serio, albo miałam taki aparat, albo to czysty przypadek że nigdy nie spotkałam się na takich fotkach z szarością tła itd. Ale człowiek uczy się całe życie ;>
Też kiedyś myślałam że ładne słoneczko jest najlepsze, najpiękniejsze i najbardziej efektowne (dziś jest zupełnie odwrotnie ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Serio, albo miałam taki aparat, albo to czysty przypadek że nigdy nie spotkałam się na takich fotkach z szarością tła itd. Ale człowiek uczy się całe życie ;>
A kto coś pisał o "podciąganiu" zdjęć na komputerze ("kontrast i pogłębienie") ![]() Też kiedyś myślałam że ładne słoneczko jest najlepsze, najpiękniejsze i najbardziej efektowne (dziś jest zupełnie odwrotnie ![]() Właśnie chodziło mi o takie drobiazgi - dla Ciebie było to oczywiste, i o tym wspomniałaś, dla koleżanki - nie bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem, na wszystkiego rodzaju zdjęciach najlepiej wygląda naturalne światło, wszytko inne jest za ostre i często za "twarde". Oczywiście jeśli ktoś ma dostęp do lamp studyjnych to git.
Jak nie idzie to Photoshop. To jest trochę info jak robić dobre zdjęcia i bezpłatny kurs Photoshopa znalazłam na tym blogu. xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-11-04 o 14:09 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.