|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pominięta tabletka
witajcie!
wczoraj zapomniałam przyjąć tabletki (naraya ) , był to pierwszy tydzień brania po przerwie. Dziś przyjęłam dwie na raz, jednak minęła już dobra więc to za późno ;/ W ulotce napisane jest, że ryzyko ciąży istnieje, jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki odbył się stosunek. Kochałam się z moim TŻ 3 razy w ciągu ost tygodnia, nie kończył we mnie tylko na mnie, z tym że jakaś tam część plemników już we mnie była zanim wyciągnął i pewnie też coś mogło spłynąć. Czy jest duże prawdopodobieństwo ciąży ? Postaram się iść jak najszybciej do lekarza ale nie wiem kiedy mi się to uda ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pominięta tabletka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ale to nie chodzi o to , że dzień za późno zaczęłam je brać po przerwie. Była to czwarta tabletka w 1 tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dziecko ? może spokojniej ? ulotke czytałam co nawet zaznaczyłam w tym poście, nie masz nic do powiedzenia to nie pisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jeśli pominie się tabletkę, można ją wziąć do 12-tu godzin po normalnym czasie (czyli - jeśli bierzesz o 20-ej, i zapomnisz wieczorem, możesz ją wziąć max do 8 rano kolejnego dnia). Jeśli nie wzięło się tabletki do tego czasu, należy ją pominąć - nie można brać dwóch na raz (powinno być w ulotce)...
Każdy klasyczny stosunek, nieważne jak zakończony, może skutkować ciążą - w miesiącu, w którym nie wzięło się tabletki, należy się zabezpieczać dodatkowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
przeczytała, ale może akurat któraś z wizażanek miała podobna sytuację i może mi coś powiedzieć zanim znajdę jakiegoś lekarza.
jesli jest ktoś tutaj z Wrocławia ; znacie naprawdę dobrego ginekologa ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Pominięcie zastosowania leku Naraya Jeśli minęło więcej niż 12 godzin od pominięcia tabletki, ochrona przed zajściem w ciążę może być zmniejszona. Im więcej tabletek zapomniano przyjąć, tym większe ryzyko zmniejszenia ochrony przed zajściem w ciążę. Ryzyko zmniejszenia ochrony przed zajściem w ciążę jest największe jeśli zapomni się tabletki na początku (z pierwszego rzędu) lub na końcu 3. tygodnia (z trzeciego rzędu) blistra. Dlatego należy przestrzegać poniższych zasad (patrz także wykres poniżej): Pominięto jedną tabletkę w tygodniu 1 Przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek na raz. Kolejne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze oraz należy stosować dodatkowe zabezpieczenie, np. prezerwatywę, przez kolejnych 7 dni. Jeśli odbyło się stosunek w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki, istnieje ryzyko ciąży. W takim przypadku należy skontaktować się z lekarzem. " |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
kwiatek101 - znam ulotkę , mam ją koło siebie nawet. piszę o tym tylko dlatego, że mam nadzieję, że dowiem się coś więcej na zasadzie ktoś miał taką sytuację czy coś podobnego, zanim znajdę lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale co Ci to pomoże? Będziesz wróżyć, jakie jest prawdopodobieństwo ciąży? Bo postąpiłaś dobrze - wzięłaś 2 tabletki, tylko teraz pamiętaj o prezerwatywie przez tydzien. No i cóż, porozmawiaj z lekarzem. Niestety, prrawdopodobieństwo istnieje. ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
Niestety nie masz racji w żadnej z kwestii, o których piszesz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A 2 dni wcześniej współżyłam. Panicznie bałam się ciąży. Zadzwoniłam do swojej gine a ona na to: ,, Ale słoneczko, nie przejmuj się niczym, jeśli brałaś co do godziny przez poprzedni rok pigułki, to nie powinnaś być w ciąży, przyjdź do mnie do gabinetu, zrobię ci usg i badania, nie przejmuj się niczym". Nie było się czym przejmować. Z tymże ja brałam regularnie co do dokładności 5 minut (bo biorę codziennie o 22:00 pigułkę) i to przez 3 lata i po tym czasie zapomniałam wziąć tej jednej. Ale do gine pójdź..
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ehh ja biorę je dopiero 3 miesiąć ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
To ile czasu bierzesz tabletki nie ma znaczenia, nie wiem, skąd to wziął ginekolog
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Lepiej wczytać się w ulotkę niż czytać niektóre opinię tutaj. Potem ktoś się zastosuję do tego i tragedia gotowa. Po za tym stwierdzenie: może ktoś miał podobną sytuację też jest bez sensu. Wszystkie jesteśmy inne i to że któraś nie zaszła w ciąże po pominięciu tabletki nie znaczy że ja też nie zajdę. Lepiej od razu iść do lekarza i niekoniecznie trzeba szukać "naprawdę dobrego". Każdy, który praktykuję dostrzeże ciąże (albo jej brak). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie,
Mam takie pytanie... Biorę tabletki anty. właściwie to kończę opakowanie (4 tabletki do końca) wczoraj skapnęłam się że jedna tabletka z blistra została pominięta ( z 16 dnia), z racji tego że nie zaważyłam tego od razu brałam tabletki dalej tak jak by była ciągłość. W związku z tym mam pytanie, za cztery dni kończę opakowanie i powinnam zrobić przerwę? i później normalnie zacząć nowe opakowanie? (i wówczas będzie zachowana ochrona?) Czy nie robić przerwy po skończeniu opakowania, i od razu zacząć nowe?( i to wówczas będzie zachowana ochrona?) Bardzo proszę o odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.