![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Boje sie ze nie zdam..
witam wszytkie byłe i obecne uczennice szkoł średnich
![]() otóż mam 16 lat i w tym roku uczeszczam do 1 klasy lo i niestety z dwoch przdmiotów na pierwszy semestr wychodzi mi 1 ![]() ![]() niestety nie jestem orłem w nauce nienawidze tego robic nienawidze szkoły(nie wiem jakim cudem jestem w LO bo powinnam byc chyba w zawodówce ![]() ![]() poprostu strasznie sie boje nauczycieli, wysmiania, swojej głupoty ale nie o tym chciałam pisać i pytać Was..otóz dowiedziałam sie ze nie mzona miec niezaliczonego 1 semestru i zdać do nastepnej klasy i co zrobie jesli nie poprawie na poprawie ![]() ![]() przepraszam za zasmiecanie forum takimi pytaniami ![]() jestem taka załamana az nie chce mi sie zyc ![]() na sama mysl o szkole leca mi łzy ![]() z góry dziekuje za kazda odpowiedź pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boje sie ze nie zdam..
Cytat:
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski Edytowane przez _totally_ Czas edycji: 2008-12-29 o 05:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie ma innej drogi, jak po prostu przysiąść i się uczyć.
Z jakich przedmiotów wychodzi Ci 1? Nauczyciele nie powinni pytać (albo wymagać na sprawdzianie/poprawie) materiału, którego sami nie przerobili. Więc jeśli opanujesz to, co było na lekcjach, to powinnaś zdać. I tutaj też pojawia się pytanie, czy się nie uczysz, czy nie rozumiesz? Chyba, że to kwestia złośliwego nauczyciela ![]() Nie zakładaj z góry, że się nie uda. Pozytywne myślenie! ![]() ![]() Co do wychowawcy... Pomysł w sumie dobry, ale tak naprawdę rzadko się zdarza taki wychowawca, który faktycznie pomoże ![]() Ale zgodzę się, że kontaktu z nauczycielami się nie uniknie. I opuszczanie lekcji to raczej nie jest dobry sposób... Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło pomyślnie ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Nie przejumuj się tak, nie jesteś jedyna (ja też mam podobnie) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A dużo opuszczałaś lekcji? Może stąd wziął się problem? Rodzice wiedzą, że masz kłopoty?
Na razie nie wnikając w powody lęku przed szkołą, z tego co wiem to nikt nie każe Ci przestać chodzić do szkoły jeśli nie zaliczysz tych dwóch przedmiotów, nie słyszałam nigdy o takim przypadku. Będziesz chodzić normalnie dalej, ale chyba będziesz musiała wtedy zaliczyć poprzedni semestr, czyli te przedmioty których nie zaliczyłaś do tej pory. Na razie spróbuj zaliczyć je teraz, nie bój się nauczycieli, oni też zwykle chcą by uczeń zaliczył, więc jesteście po tej samej stronie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli wchodzą jedynki na ! semestr, to zazwyczaj nauczyciele dają kilka terminów poprawy. Jeżeli ich nie zdasz, to masz do wyboru: albo już w ogóle nie chodzić do szkoły, albo 2 semestr się uczyć bardzo dobrze, i na koniec roku błagać nauczycieli żeby pozwolili Ci jeszcze raz zdawać ten 1
Ogólnie proponuje żebyś porozmawiała z pedagog i z rodzicami. Często samo przyjście rodzica do szkoły potrafi dużo pomóc. Póki co się nie stresuj, tylko się staraj uczyć. ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Kochana, nie ma co panikować, bo z tego co wiem, jeżeli na semestr masz 1, to nauczyciele bez problemu powinni dać Ci terminy poprawkowe
![]() a co do tych nauczycieli: nie myślę, żeby każdy czekał na Ciebie w klasie, zacierał ręce i myślał tylko o tym, jak tu by Cię stłamsić ![]() ![]() Jeżeli jednak wydaje Ci się, że przez któregoś jesteś naprawdę niesprawiedliwie traktowana, notorycznie wyśmiewa się z Ciebie przy całej klasie, obraża Cię masz prawo, a nawet obowiązek to zgłosić! Obojętnie: wychowawcy, pedagogowi szkolnemu, rodzicom. Razem na pewno rozwiążecie tą sprawę! ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
nie masz co sie stresować ja też orłem nie byłam i sporo sie nawyłam jak chodziłam do szkoły, miałam problem z zapamietywaniem wiadomości tz. szybko sie uczyłam ale też szybko zapominałam co sie nauczyłam, nie mówiąc już o matematyce dla mnie to czarna magia ale jakoś przeszłam całe technikum.
Niestety trzeba sie wziąść w garść i poduczyć, na pewno nauczyciele ci pomogą jezeli pokażesz im ze ci zależy i chcesz poprawić stopnie.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Nie ma co sie bac. To normalnie w liceum, a szczegolnie 1 klasie. Nauczyciel powie Ci z jakiego materialu masz sie nauczyc i bedziesz chodzic do niego to zaliczac + normalne klasowki, kartkowki jak inni. 2 jedynki to nie koszmar, naprawde. Przez ten wolny czas i ferie powinnas sie pouczyc z tych przedmiotow. Mi w 1 klasie z matmy miala wychodzic 1 , a potem po zmienieniu nastawienia do tego przedmiotu zaczelam dostawac dobre stopnie z tego przedmiotu: 4 ,5, a nauczyciel mysli poprostu ze bylam leniem. Wiec ty tez powinnas zmienic nastawienie do szkoly, nauczycieli. To pomaga! Powodzenia, bedzie dobrze!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Poprawisz na poprawie,masz jeszcze cały semestr i więcej niż jedną szansę.Dasz rade nauczyć się chociaż na tą dwóję.Te problemy do ze ścislych przedmiotów?Nieczesto trafia się ktoś kto naprawdę tępi i kladzie klody pod nogi.Nauczyciele po prostu wykonują swoją pracę i często idą na rękę ,chyba że ktoś jest totalnym leserem(dlatego nie opuszczaj lekcji,pokaż że jestes,że się starasz...).Z 2 przedmiotów przyslugują zresztą komisyjne,tak przynajmniej było za moich czasów i w mojej szkole.Postaraj się mieć dobre oceny z tego,co Ci sprawia mniejszą trudność ,to bedzie dodatkowy argument za tym by Cię przepuścić.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
skoro wiedzialas ze jestes slaba nie roxumiem czemu sie do lo pchalas....
ja tez orlem nie jestem a koncze technikum, gdzie w maturalnej klasie mam 17przedmiotow a w lo w maturalnej maja po 8 wiec zyje jak widac a pamiec mam masakrycznie zla;/ zdasz tylko we sie za siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A może wybierz sie do psychologa
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skąd mogła wiedzieć, że nie da rady? Mi się wydaje, że od tego trzeba zacząć. Jak najszybciej... Gdybyś dała radę to umów się po sylwestrze zaraz, psycholog Ci pomoże radzić sobie z emocjami.. Dasz radę, jestem w tej samej sytuacji co Ty - tez mam z 2 przedmiotów jedynkę. ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Grunt to: po pierwsze, zmienić nastawienie, po drugie, wziąć się w garść, po trzecie, pokazać, że Ci zależy.
Mniej więcej wiem co czujesz, bo sama miałam problemy w LO, a takiego zestawu nauczycieli który miałam nikomu bym nie życzyła. Jednak faktem jest, że gdy widzieli, że uczeń naprawdę się stara, chodzi na lekcje (!) i próbuje pojąć materiał - dawali szansę, a nawet szans kilka. Chodziłam do klasy, gdzie na koniec semestru max 5 osób nie było zagrożonych z żadnego przedmiotu, widziałam więc wiele stytuacji, które wydawały się być bez bez wyjścia. Nie zdali tylko leserzy i totalni olewacze, którym tak naprawdę należał się kop z tyłek. Skup się po prostu na tym, żeby zaliczyć, zrób wszystko, co w Twojej mocy (może jakieś dodatkowe korepetycje?) A jeśli jesteś przez kogoś poniżana i wyśmiewana - koniecznie musisz to zgłosić. Spróbuj też zadziałać wspólnie z rodzicami. Trzymam kciuki ![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
nie martw się, sama nie byłam w takiej sytuacji, ale znam osoby, które mają taki problem. nauczyciele powinni Ciebie poinformować o egzaminach klasyfikacyjnych. przynajmniej u mnie w szkole takie coś funkcjonuje.
Moim zdaniem powinnaś nie opuszczać więcej lekcji, powiem Ci że miałam okres w drugiej klasie, gdy nie miałam ochoty tam chodzić, jednak wiem, że to w niczym nie pomaga. Może nie masz koleżanek/kolegów w klasie którzy mogliby Tobie pomóc, może źle się czujesz w swojej klasie ? Jeżeli tak jest to poprostu przepisz się do innej klasy, bo czy warto 'męczyć się' jeszcze 2,5 roku ? Na Twoim miejscu poszłabym do nauczyciela przedmiotu z którego masz 1 i zapytała jak mogłabym poproawić te oceny, może nie trzeba by było robić egzaminu, a rozłożyć materiał na kilka sprawdzianów. nie załamuj się, to nie koniec świata ![]()
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() BTW do autroki wątku - nie martw się dasz rade. Troszke sie pouczysz i zdasz. jak bylam w podobnej sytuacji poprawy wyglądały tak ze musiałam zaliczyć sprawdziany z których dostałam pałe i to niewszystkie naraz, więc tak naprawde niczym sie to nie różniło od zwykłych kartkówek ![]()
![]() Edytowane przez crippled Czas edycji: 2008-12-29 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Równiej myślę, ze powinnaś pójść do psychologa.Poszukaj trochę plusów swojej szkoly, porozmawiaj z innymi w klasie, wydaje mi sie, że ze wsparciem grupy bedzie łatwiej Ci przezwycieżyc ten strach przed wysmianiem, a moze ktoś pomoże Ci w nauce... Myśle, ze nauczyciele, szczególnie, ze to pierwsza klasa i wszyscy musza przestawić sie z "trybu gimnazjalnego", będą dosyc wyrozumiali jesli chodzi o poprawke, szczególnie jeśli pokarzesz im, ze Ci zależy... I pamiętaj szkoła to nie koniec świata.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja uważam, że powinnaś przede wszystkim porozmawiać z rodzicami. Oni wiedzą, że masz takie kłopoty? Dobrze by było porozmawiać też z psychologiem, na początek możesz spróbować zwrócić się do szkolnego. Bardzo boisz się szkoły, a to Ci zdecydowanie nie ułatwi poprawienia ocen
![]() Poszukaj pomocy. Zobaczysz, to wszystko da się jeszcze naprawić, tylko niech ktoś Ci pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Zwykle jest tak, że jak uczeń chodzi, stara się, uczy się więcej i naprawdę mu zależy, to nauczyciele dają pare szans na poprawę przedmiotu/ów. To nie jest dla nich żadna przyjemność stawiać 1 na semestr czy na koniec roku (choć pewnie są wyjątki) także bądź dobrej myśli. Widać że chcesz coś z tym zrobić i ci zależy, a to już pierwszy krok ku lepszemu
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, nie ma rady, musisz przysiasc i sie pouczyc. A jesli nadal bedziesz obserwowala u siebie fobie, to polecam wizyte u przychologa. On bedzie wiedzial jak Ci pomoc i naprawde nie ma powodow do wstydu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
W zeszłym roku też nie zaliczyłam pierwszego semestru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
po 1 nie placze nad soba, tylko mowie ze slaba jestem a dalam rade. a sorry ale jesli np na trojach w gimnazjum ktos jedzie to wiadomo ze podobnie lub slabiej bedzie w sredniej co nie sa wyjatki gdzie jest lepiej ale nieliczne. pozdrawiam.pa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście chodzę na korepetycje z matematyki i bardzo one mi pomagają
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby nie moja mama teraz bym pewnie w ogóle się nie uczyła. A na chwilę obecną znajduje się w jednej z lepszych szkół w mieście z rewelacyjną średnią ponad 4 ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
niektórzy po gimnazjum dostają kopa i w LO ich oceny są o wieeele lepsze. Ja tak miałam z liceum/studiami, w maturalnej klasie dostałam taki zastrzyk motywacji że miałam lepsze oceny niż w 1 i 2 klasie
![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() do autorki: 1 na semestr możesz spokojnie poprawić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
postaraj się przemóc. uwierz w siebie. uwierz, że szkoła to tylko moment w Twoim życiu. Na poprawy najczęściej umawia się z nauczycielem i spokojnie można zaliczać, przynajmniej tak jest u mnie. Trzymaj sie.
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Teraz nie ma co płakać w 1 klasie zawsze tak jest. Ja już po 3 dniach chciałam uciekać z mojej szkoły. Zderzenie z rzeczywistością szkolną ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.