|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Karta pamięci w telefonie
Może to nie temat tutaj na Wizaż, ale jak się dziewczyny znacie to pomóżcie. Otóż, chodzi o to, że od kilku miesięcy mam nowa kartę pamięci, no i ona chodziła bez żadnych problemów, podlączałam telefon do komputera wrzucałam co chciałam i mi bez problemu chodziło potem też, no aż do dziś... Podłączyłam telefon do komputera żeby sobie zrobić w nim porządek, pousuwałam niezbędne piosenki, zdjęcia, foldery bez zdjęć, wrzuciłam kilka nowych na telefon. Odłączyłam potem telefon i chciałam sprawdzić czy wszystko mam i dupa, telefon mi czyta kartę pamieci bo sie wyswietla w ustawieniach ale tych folderów co miałam na karcie, już nie. Komputer tez czyta kartę pamięci. Format robiłam kilka razy i nic, co robić?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Karta pamięci w telefonie
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba chodzi Ci o to, że jak skopiujesz coś na kartę SD lub usuniesz/zmodyfikujesz z poziomu komputera, to później na smartfonie (na tej samej karcie) nie ma żadnych danych, tak?
1. Jak to wygląda, gdy odłączasz telefon od komputera? Zwykle trzeba wcisnąć coś w stylu "Odłącz urządzenie" (zależy od wersji systemu i od modelu smartfona/komórki). Jeśli wyjmiesz kabelek, bez prawidłowego odłączenia nośnika danych, system może tych danych nie zapisać lub zapisać z błędami. U mnie czasami się tak zdarza, że smartfon się "zamyśli" i muszę czekać aż rozłączy się z komputerem - gdybym wcześniej wyjął kabel, to straciłbym dane. 2. Podłącz kartę do komputera, i gdy wyświetli ci się ona jako dysk wymienny w oknie "Mój komputer", wciśnij na tym dysku prawy przycisk myszy i wybierz zakładkę "Narzędzia". Następnie pierwsza opcja - "Sprawdzanie błędów". Kliknij "Sprawdź", zaznacz pierwszą opcję i "Rozpocznij". Zaczekaj aż skończy i przetestuj kartę czy działa prawidłowo w telefonie. 3. Jaki format systemu plików ustalałaś w oknie formatowania karty (NTFS, FAT)? 4. Spróbuj też przeczyścić styki karty wacikiem nasączonym spirytusem salicynowym. 5. Po włożeniu karty do telefonu wyłącz i włącz go ponownie. Może po prostu skaner multimediów się nie uruchamia i telefon widzi kartę, ale nie widzi co na niej jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Niestety robiłam co poleciłeś i nic z tego, formatowałam kartę i nic z tego, czy przywrócenie ustawień fabrycznych pomogłoby?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Nie wiadomo, ale lepiej to zostawić na koniec
![]() Edytowane przez Kitt25 Czas edycji: 2014-12-24 o 00:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Więc tak używam telefonu Huawei g510. To wygląda tak : Podłączam telefon do komputera (Windows 7), komputer wyszukuję mi kartę pamięci i wszystkie foldery które mam na niej, w tych folderach gdy otworze ja na komputerze mam wszystko, czyli wychodzi na to, że komputer wyszukuję kartę pamięci więc raczej ona jest sprawna. Zaczynam wgrywać do tych folderów piosenki, zdjęcia itd. Odłączam telefon od komputera, odczekam chwilę wchodzę w zdjęcia, patrzę nic nie mam, wchodzę w folder z muzyką, nic nie mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Na myśl przychodzą mi tylko dwie kwestie:
- karta może być sformatowana do NTFS, a musi być do FAT32 - to tłumaczyłoby, dlaczego komputer widzi dane, a smartfon już nie, - z tego co czytam na różnych forach, karta może być uszkodzona. Dobrze by było gdybyś miała możliwość sprawdzenia jej na innym telefonie. Spróbuj uruchomić ponownie smartfon, tyle, że z wyciągniętą kartą pamięci - jak się ruchomi - włóż ponownie - wykluczymy w ten sposób problem indeksowania plików przez telefon. Nie chcę Cię na razie namawiać do przywracania ustawień fabrycznych, bo i tak nie wiadomo, czy to pomoże... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Więc tak. Zrobiłam tak jak pisałeś, sprawdziłam czy karta jest odczytywana na innych telefonach, otóż jest. Mama i koleżanka dały mi telefon bym mogła sprawdzić i na ich telefonach było wszystko z mojej karty pamięci. Wyjęłam kartę pamięci, wyłączyłam telefon, włączyłam, włożyłam karte z powrotem i nic się nie zmieniło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Wina może leżeć po stronie karty. Niestety karty gorszej jakości wariują. Ja miałam kartę w aparacie i do momentu chęci nagrywania filmików było ok. Niestety na gorszej karcie film przestawał się nagrywać po kilku sekundach. Radzę kupować lepsze karty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jak wpinasz nową kartę warto ją sformatować telefonem .
Wchodzisz w: Aplikacje - Ustawienia - Pamięć i wybierasz Odinstaluj kartę pamięci następnie klikasz na Formatuj kartę pamięci ( Wszystkie dane z karty pamięci zostaną bezpowrotnie wykasowane). Po sformatowaniu wyłączasz i uruchamiasz telefon. Po tej operacji telefon sam powinien na karcie stworzyć potrzebne dla siebie foldery których lepiej nie kasować. Podpinasz pod USB i łączysz się z kartą. Możesz stworzyć sobie własne foldery MUZYKA. ZDJĘCIA. tip. Po skopiowaniu plików i odpięciu od USB telefon skanuje kartę w poszukiwaniu multimediów. Aby przeglądać pliki klikasz na Aplikacja-Moje pliki i tam możesz przeglądać swoje pliki z karty.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.