|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dodatni gbs!
Dziewczyny drogie,
wczoraj odebrałam wynik i mam dodatni GBS. Kurcze zmartwiłam się bo informacje które znalazłam w necie są niezbyt pozytywne delikatnie mówiąc ![]() Napiszcie na ile sprawa z tym paciorkowcem jest poważna dla dzidzi? Czy lepiej przeleczyć teraz czy czekać do tych godzin przed cesarką? czy w ogóle w przypadku cesarki coś się robi? będę wdzięczna za wszelkie rady i informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dodatni gbs!
Cytat:
u mnie bylo tak ze dostalam globulki ktore mi pomogly i zwalczylam dziada ale ze w karcie ciazy mialam na czerwono zaznaczone GBS dodatni wiec i tak podali mi antybiotyk tak "profilaktycznie" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
GBS dodatni jest groźny dla dziecka, ale tylko jeśli matka nie wie, że go ma. Przed porodem dostaniesz antybiotyk (prawdopodobnie penicylinę lub jakąś jej pochodną-jeśli nie jesteś na to uczulona) i wszystko powinno być dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam antybiotyk dwukrotnie w czasie trwania porodu, na samym początku i potem, w trakcie - co 4h podawali. Później sprawdzali moją córkę pod kątem tzw "infekcji wrodzonej" - nic nie wykryli. Bez obaw, nie panikuj - w szpitalu się tym dobrze zajmą.
![]() A, i nie czytaj historyjek i innych wyssanych z palca bzdur na internecie. ![]() Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2013-02-27 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam szybki porób (zaczęło się od odejścia wód), nawet całego antybiotyku nie dostałam i wszystko było ok.
Nie ma co się martwić na zapas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dziękuję dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak jak dziewczyny pisały - antybiotyki. Nie ma co się martwić. W szpitalu co druga dziewczyna ma dodatni gbs.
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Też miałam planowaną cesarkę, więc mój lekarz stwierdził, że nie ma sensu robić tego badania, gdyż dziecko nie będzie miało styczności z bakteriami które zamieszkują kanał rodny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam przyszłe Mamusie i obecne Mamusie ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Rozeznanie.U mnie też wynik GBS wyszedł dodatni.Mam niedługo termin,jeszcze 12 dni ![]() Moja lek.Ginekolog powiedziała dokładnie to samo,że dostanę w trakcie porodu antybiotyk ,a dzidzia będzie obserwowana.Skoro jesteś mikrobiologiem ,powiedz dlaczego ja dostanę antybiotyk ,skoro ta bakteria jest dla mnie nieszkodliwa,nie rozumiem tego....... Czekam na wieści AnnaEva2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A i mikrobiologiem to jeszcze bym się nie nazwała ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
no niestety u mnie są szpitale gdzie "profilaktycznie" daje się dziecku antybiotyk. Trochę to dla mnie nie mądre. Ja mam cc we wtorek to ciekawe jak zrobią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie ma co panikować
![]() Po 1. teraz antybiotyk na gbs i tak nie miał by sensu, bo mogłby się odnowić. Dlatego podają go w czasie porodu. Dobrze, że masz już wynik, to będą wiedzieli, żeby podać od razu jak Cię przyjmą. Po 2. zazwyczaj przy planowanym cc nie podają antybiotyku, bo dziecko nie ma bezpośredniego kontaktu z bakterią, ale to też zależy od szpitala. Mogą chcieć podać. Po 3. dziecko przy podanym antybiotyku Tobie, jest bezpieczne ![]() ![]() Ja miałam gbs, niestety w dniu porodu nie miałam jeszcze wyniku i troszkę za późno podali antybiotyk. Dzieć mi złapał cholerstwo. Ale wszystko dobrze się skończyło ![]() Teraz od razu bez względu na wynik podadzą. I tak w każdej kolejnej ciąży już.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.