szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-20, 12:08   #1
_Avnel
Raczkowanie

Exclamation

szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp.

ciekawi mnie czy fast foody są rzeczywiście aż tak baaaardzo szkodliwe i nafaszerowane chemią jak się powszechnie uważa. wiadomo, że większość ludzi nie zna składów bułek jakie są w hamburgerach, sosów stosowanych w tego typu restauracjach itd. i jeszcze dodatkowo 'napędza' nagonke na fast foody. ale na pewno część osób pracujących w branży fast foodowej ma świadomość tego jak bardzo to jedzenie jest niezdrowe i ile składników brzmiących "chemicznie" jest dodawanych do mięsa. stąd moja prośba do was, abyście popytały znajomych, (jeżeli same nie znacie nikogo kto miał do czynienia ze składnikami w fast foodach) jaka jest prawda. ja niestety nikogo takiego nie znam. wydaje mi się, że np. konserwantów nie potrzeba stosować w jedzeniu tego typu, bo rozchodzi się ono przecież w zawrotnym tempie, dostawy nowego mięsa, warzyw mają pewnie bardzo często. ale już takie wzmacniacze smaku są prawdopodobne. tylko jak dużo tego jest w tym jedzeniu nie wiem. więc jeżeli udałoby wam się dotrzeć do jakiegoś wiarygodnego źródła to byłabym wdzięczna!
_Avnel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:26   #2
Mirianka
Zakorzenienie

Dot.: szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp.

Tu masz troszkę o tym
http://www.eioba.pl/a/1zn/dlaczego-f...sa-tak-smaczne
http://www.echozycia.pl/Files/file/1...0i%20smaku.pdf
Nie, to nie jest zdrowe i naturalne

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:29   #3
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

http://www.flickr.com/photos/sallyda...7624739645253/
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:35   #4
katharsis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Avnel Pokaż wiadomość
ciekawi mnie czy fast foody są rzeczywiście aż tak baaaardzo szkodliwe i nafaszerowane chemią jak się powszechnie uważa. wiadomo, że większość ludzi nie zna składów bułek jakie są w hamburgerach, sosów stosowanych w tego typu restauracjach itd. i jeszcze dodatkowo 'napędza' nagonke na fast foody. ale na pewno część osób pracujących w branży fast foodowej ma świadomość tego jak bardzo to jedzenie jest niezdrowe i ile składników brzmiących "chemicznie" jest dodawanych do mięsa. stąd moja prośba do was, abyście popytały znajomych, (jeżeli same nie znacie nikogo kto miał do czynienia ze składnikami w fast foodach) jaka jest prawda. ja niestety nikogo takiego nie znam. wydaje mi się, że np. konserwantów nie potrzeba stosować w jedzeniu tego typu, bo rozchodzi się ono przecież w zawrotnym tempie, dostawy nowego mięsa, warzyw mają pewnie bardzo często. ale już takie wzmacniacze smaku są prawdopodobne. tylko jak dużo tego jest w tym jedzeniu nie wiem. więc jeżeli udałoby wam się dotrzeć do jakiegoś wiarygodnego źródła to byłabym wdzięczna!

Polecam Ci program Wiem co jem Można go oglądać na tefałen plejer, wszystkie odcinki. Myślę, że dużo z niego wyniesiesz Super size Me - film dokumentalny i zbyt wyolbrzymiony, ale również mniej więcej ukazuje jak to jest z tymi fast foodami.

A osobiście uważam, że jedzenie w fast foodach jest tak samo szkodliwe jak to które zjadamy na co dzień. Wystarczy przejść się do pierwszego lepszego sklepu i poczytać etykietki ze składem na opakowaniach, pasztet z kurcząt bez kurcząt? Ser bez sera? Czekolada bez kakaowca? Setki utwardzaczy, chemii, sztucznych aromatów i smaków. Normalka :P i GMO. Sęk w tym, że w PL GMO jest dopuszczone, a jedzenie eko skandalicznie drogie. Dlatego pod tym względem cieszę się, że mieszkam w DE.
katharsis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:37   #5
201703081551
Konto usunięte

Ja pracowałam w fest fudzie i wszystko co jesz, jest tam mrożone.
Bułki, mięso, frytki- przyjeżdża do nas z chłodni, a ile to wcześniej stało i jaka jest tego data produkcji, to już Ci nie powiem.
Co do warzyw używanych do wszelkiego rodzaju wrapów i hamburgerów- sama chemia, wszystkie ogórki i pomidory wyglądają TAK SAMO! jak wyjęte z foremki. Aż przerażał mnie ten widok
Wszystko jest robione w głębokim i śmierdzącym tłuszczu, niewymienianym przez całe 15 godzin otwarcia lokalu. Ten olej śmierdzi już po 3 godzinach, a dalej smaży się w nim frytki i mięso z kurczaka. Po tym widoku z całą pewnością mogę stwierdzić, że frytki to śmierć dla ciała.
201703081551 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 12:58   #6
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Avnel Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że np. konserwantów nie potrzeba stosować w jedzeniu tego typu, bo rozchodzi się ono przecież w zawrotnym tempie, dostawy nowego mięsa, warzyw mają pewnie bardzo często.

Błagam Cię.. Nie widziałaś nigdy zdjęcia burgera teraz i za 2 lata, jak wygląda? TAK SAMO. No nie, w ogóle nie ma w nim chemii.

Ja już dłuuugo nie jem nic w fast foodach.
Super burgera można zrobić sobie samemu:

- bułka grahamka
- mięso mielone (wołowina lub bardziej 'light' - indyk)
- sałata
- ser żółty
- ogórek
- pomidor
- cebula
- musztarda, ketchup, sól, pieprz

Mięso solę, pieprzę, wyrabiam z niego płaskie kotlety, smazę na minimalnej ilości tłuszczu.
Cebulę kroję, daję powiedzmy 2 łyżku ketchupu, 1 łyżkę musztardy miodowej.
Bułkę smaruję sosem, kładę pomidora, ogórka, sałatę, na to mięso, sos, znów warzywa, 1/2 plasterka sera żółtego, przykrywam drugą częścią bułki.

Podgrzewam w piekarniku aż się ser rozpuści. Pysznie, zdrowo i przynajmniej wiem, co jem.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:18   #7
paula78
Zakorzenienie

Podobny syf jest w sklepach i to nawet z opisem składników, a ludzie kupują, jedzą i mniej lub lepiej się czują.

Osobiście ww fastfody omijam bo nie lubie rozklapcianych hamburgerów czy mega przesolonych frytek, ale nie powiem kebaba b. lubię i jadam na mieście.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:28   #8
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość

Błagam Cię.. Nie widziałaś nigdy zdjęcia burgera teraz i za 2 lata, jak wygląda? TAK SAMO. No nie, w ogóle nie ma w nim chemii.

Ja już dłuuugo nie jem nic w fast foodach.
Super burgera można zrobić sobie samemu:

- bułka grahamka
- mięso mielone (wołowina lub bardziej 'light' - indyk)
- sałata
- ser żółty
- ogórek
- pomidor
- cebula
- musztarda, ketchup, sól, pieprz

Mięso solę, pieprzę, wyrabiam z niego płaskie kotlety, smazę na minimalnej ilości tłuszczu.
Cebulę kroję, daję powiedzmy 2 łyżku ketchupu, 1 łyżkę musztardy miodowej.
Bułkę smaruję sosem, kładę pomidora, ogórka, sałatę, na to mięso, sos, znów warzywa, 1/2 plasterka sera żółtego, przykrywam drugą częścią bułki.

Podgrzewam w piekarniku aż się ser rozpuści. Pysznie, zdrowo i przynajmniej wiem, co jem.
wszystko ładnie pięknie, ale nie wmawiajmy nikomu, że taki domowy burger będzie taaaaki pyszny - bo nie będzie szczególnie w zwykłej bułce, fuj

i nie jestem jakoś specjalną fanką fast foodów, zdarza mi się zjeść w McDonaldzie jedynie podczas jakiś podróży, ale i tak jak dla mnie nie ma porównania, jeśli chodzi o smak cheesburgera a takiego zwykłego domowego burgera

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Podobny syf jest w sklepach i to nawet z opisem składników, a ludzie kupują, jedzą i mniej lub lepiej się czują.

Osobiście ww fastfody omijam bo nie lubie rozklapcianych hamburgerów czy mega przesolonych frytek, ale nie powiem kebaba b. lubię i jadam na mieście.
a to swoją drogą

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:27
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:33   #9
maacieek
Zakorzenienie

Może i jest szkodliwe w sumie jak większośc tego co aktualnie jemy ale nie przesadzajmy że od zjedzenia zestawu nawet powiekszonego dwa razy w roku umrzemy w przeciągu kilku lat.
Osobiście unikam wszelkich maków i kejefsi ale czasem lubię skoczyć i zjeść niż wcinać codziennie schabowego ziemniaki i kapuchę
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:34   #10
Kalini
Zakorzenienie

No właśnie domowy burger to jednak nie to samo Uważam, że raz na miesiąc wypad do McDonaldu czy KFC nikomu nie zaszkodzi. My z TŻ-em preferujemy Burger Kinga, tego smaku nie da się odtworzyć, oczywiście wiadomo, że chemii jest tam mnóstwo, ale od jednego burgera się nie umiera. Problem zaczyna się wtedy, gdy ktoś zaczyna się tam stołować regularnie, no i myślę, że jednak dzieci to nieodpowiedni konsument takiego jedzenia. Też raz na jakiś czas się nic nie stanie, ale dzieci łatwiej się przyzwyczajają itd.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:35   #11
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
No właśnie domowy burger to jednak nie to samo Uważam, że raz na miesiąc wypad do McDonaldu czy KFC nikomu nie zaszkodzi. My z TŻ-em preferujemy Burger Kinga, tego smaku nie da się odtworzyć, oczywiście wiadomo, że chemii jest tam mnóstwo, ale od jednego burgera się nie umiera. Problem zaczyna się wtedy, gdy ktoś zaczyna się tam stołować regularnie, no i myślę, że jednak dzieci to nieodpowiedni konsument takiego jedzenia. Też raz na jakiś czas się nic nie stanie, ale dzieci łatwiej się przyzwyczajają itd.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-20, 13:39   #12
Dotka90
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470293 6]wszystko ładnie pięknie, ale nie wmawiajmy nikomu, że taki domowy burger będzie taaaaki pyszny - bo nie będzie szczególnie w zwykłej bułce, fuj[/QUOTE]

Dlaczego fuj?
Rozumiem, że jadłaś burgera z przepisu i na tej podstawie piszesz, że fuj i żeby nie wmawiać, że będzie pyszny?
Zrób, spróbuj i oceniaj.

Moim zdaniem jest bardzo smaczny, smakuje mi, TŻtowi i naszym znajomym, bo robiłam kiedyś burgery na imprezę i wszyscy się zajadali.

Więc nie uprzedzajmy faktów, jeśli nie mamy pojęcia o czymś

Jasne, że jest inny niż burgery z sieciówek (no logiczne), ale daleko mu do bycia fuj, obrzydliwym, czy czym tam jeszcze.
Dla mnie np. obrzydliwa jest sztuczna buła do burgerów w mcdonaldzie, jakieś takie białe niewiadomoco, nawet nie wygląda jak pieczywo

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:41
Stary 2014-01-20, 13:41   #13
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Dlaczego fuj?
Rozumiem, że jadłaś burgera z przepisu i na tej podstawie piszesz, że fuj i żeby nie wmawiać, że będzie pyszny?
Zrób, spróbuj i oceniaj.

Moim zdaniem jest bardzo smaczny, smakuje mi, TŻtowi i naszym znajomym, bo robiłam kiedyś burgery na imprezę i wszyscy się zajadali.

Więc nie uprzedzajmy faktów, jeśli nie mamy pojęcia o czymś
a to muszę konkretnie z tego jednego przepisu coś zrobić, żeby móc ocenić domowe burgery? wiem jak smakują domowe burgery, szczególnie te robione w zwykłej bułce - taka bułka totalnie zmienia smak i nie ma ŻADNEGO porównania do burgerów z McDonalda
i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi

tak samo jak chipsy (frytki?) robione z selera czy inne dziwne pomysły
życie ma się tylko jedno i nie mam zamiaru raczyć się dziwnymi rzeczami
co innego stołowanie się w McDonaldzie cały czas, a co innego zjedzenie cheesburgera raz na parę miesięcy, nikt od tego nie umrze

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-01-20 o 13:45
Stary 2014-01-20, 13:45   #14
201705250955
Konto usunięte

Kiedyś bywałam w McD, teraz chodzę już tylko na kawę (McCafe zazwyczaj) i na lody w kubeczku. Wiadomo, że dają tam syf... ale gdzie go nie dają? Podobno lepiej zjeść sobie burgera w burgerowniach, widzę teraz prawdziwy wysyp takich w miastach, jakość domowa, a smak lepszy (choć oczywiście ręki za wszystkich nie dam uciąć).
Mnie w sumie do takiego jedzenia już nie ciągnie, kiedyś miałam ochotę na frytki i kupiłam mrożone, do dziś leżą, a mi się nawet nie chce tego na razie jeść.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:48   #15
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Exclamation Dot.: szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470293 6]wszystko ładnie pięknie, ale nie wmawiajmy nikomu, że taki domowy burger będzie taaaaki pyszny - bo nie będzie szczególnie w zwykłej bułce, fuj

i nie jestem jakoś specjalną fanką fast foodów, zdarza mi się zjeść w McDonaldzie jedynie podczas jakiś podróży, ale i tak jak dla mnie nie ma porównania, jeśli chodzi o smak cheesburgera a takiego zwykłego domowego burgera

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

a to swoją drogą [/QUOTE]
A niby burger z mcd jest pyszny?? To jest właśnie ble...
Poważnie. Przecież to nie jest nawet smaczne. Chyba trzeba mieć uszkodzone kubki smakowe, żeby to było pyszne

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:52   #16
Kalini
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470325 7]a to muszę konkretnie z tego jednego przepisu coś zrobić, żeby móc ocenić domowe burgery? wiem jak smakują domowe burgery, szczególnie te robione w zwykłej bułce - taka bułka totalnie zmienia smak i nie ma ŻADNEGO porównania do burgerów z McDonalda
i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi

tak samo jak chipsy (frytki?) robione z selera czy inne dziwne pomysły
życie ma się tylko jedno i nie mam zamiaru raczyć się dziwnymi rzeczami
co innego stołowanie się w McDonaldzie cały czas, a co innego zjedzenie cheesburgera raz na parę miesięcy, nikt od tego nie umrze[/QUOTE]

Zgadzam się z Tobą, że burgery domowe to nie to samo co z sieciówek, ale ja akurat polecam próbowanie. Mnie np. frytyki z selera smakują bardziej, niż z ziemniaka, są słodsze i mają przyjemny posmak

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Poważnie. Przecież to nie jest nawet smaczne. Chyba trzeba mieć uszkodzone kubki smakowe, żeby to było pyszne
Oni tam dają rzeczy, które własnie mają smakować, ja je bardzo lubię, a nie mam uszkodzonych kubków smakowych. Dla mnie domowy burger zawsze będzie przypominał kanapkę z mielonym, a próbowałam mnóstwa przepisów...
Stary 2014-01-20, 13:53   #17
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
I ile osób potwierdza Twoje zdanie?
Mnie też to jedzenie już brzydzi, źle się czuję po nim, ale jednak wyniki finansowe McD pokazują, że ciągle tutaj dają najsmaczniejsze burgery
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 13:58   #18
Dotka90
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470325 7]
i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi[/QUOTE]

Eeee no dobra, już wiem w czym problem.
Jak dla Ciebie burgery z McDonalda są PYSZNE, no to nie bardzo pogadamy o kulinariach
Dla mnie to jest dobre, jak się wraca z imprezy na gastrofazie, ale żeby mówić o czymś takim, że jest 'pyszne'

I tak, takie burgery domowe są pyszne, przynajmniej te, które ja robię.

P.S. No jak się ocenia, że takie, a nie inne burgery są FUJ, to wypadałoby ocenić konkretny przepis.
Wiesz, kurczak z jednego przepisu może być fuj, a z drugiego super, nie widzę w tym nic dziwnego.

No i znacznie bardziej wolę chrupiącą grahamkę, niż sztuczną, rozmemłaną bułę mcdonaldową.
Stary 2014-01-20, 14:16   #19
julietta83
Zakorzenienie

Jeśli ktoś uważa, że te pseudo-burgery z Maca czy KFC są pyszne, to z pewnością ma zniszczone wyczucie smaku przez glutaminiany i inne wzmacniacze smaku. Przestańcie jeść chińskie zupki, kostki rosołowe i te wszystkie wegety to już nigdy śmieciowe jedzenie z sieciówek nie będzie Wam smakowało
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 14:18   #20
la'Mbria
Zakorzenienie

dawno dawno temu jadłam fast fooda...prawda jest taka- umrzec się raczej od tego nie umrze, jest tak skonstruowany, zeby np. nie chorowac za bardzo po nim, ale to nie jest pokarm.
To syf.
Co do wyższości smakowych jedzenia z fast fooda nad domowymi, albo odwrotnie- tez sie wypowidzieć nie mogę, bo nie jem wcale takich dan jak 'burger"....ale odkąd ich nie jem, to inne rzeczy mi smakują i po prostu nie czuję potrzeby jedzenia spalonego kotleta mielone w bułce. W centrum handlowym ludzie stoją przy fast foodach i się ślinią, a mi az niedobrze od tego zapachu. Wynika to z tego, ze od bardzo dawna nie jem swiństwa, a jedynie to co naprawdę karmi, odzywia moj ogranizm i czuję niechęć do plastikowego jedzenia czy to w McD czy KFC czy nawet do kupionego "normalnego" pasztetu.
Kwestia wyboru kto co woli jesc i jakie będą tego konsekwencje

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 14:18   #21
iivii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą, że burgery domowe to nie to samo co z sieciówek, ale ja akurat polecam próbowanie. Mnie np. frytyki z selera smakują bardziej, niż z ziemniaka, są słodsze i mają przyjemny posmak

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Oni tam dają rzeczy, które własnie mają smakować, ja je bardzo lubię, a nie mam uszkodzonych kubków smakowych. Dla mnie domowy burger zawsze będzie przypominał kanapkę z mielonym, a próbowałam mnóstwa przepisów...
Boże dziewczyno! Chyba rzeczywiście ludzie juz nie wiedzą co dobre a co syf wypromowany reklamami.
Którykolwiek z tych przepisów daje efekt 100 razy lepszy niz mcdonald. Polecam http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl.../przepisy.html

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iivii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 14:21   #22
katharsis
Rozeznanie

Bo jak się nie potrafi dobrze po domowemu połączyć smaków, eksperymentować i wszystko na raz to ZAWSZE domowy burger będzie smakował jak kotlet w bułce.

btw. @iivii dzięki za podsunięcie linka, ostatnio właśnie szukałam czegoś nowego na burgera domowego

Edytowane przez katharsis
Czas edycji: 2014-01-20 o 14:22
Stary 2014-01-20, 14:25   #23
chwast
Zakorzenienie

jest szkodliwe choćby ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli. Zjedzenie dużej ilości to trochę szok dla organizmu. Przy normalnej ilości osoba przyzwyczajona nie odczuje, ale ktoś kto je rzadko (np ja) od razu umieram

a burger domowy super sprawa, ale ciężka. Wuja tż jeździł po świecie, próbował burgerów z każdego możliwego miejsca i tak nauczył się je robić metodą prób i błędów.
Może zrobić każdego burgera jakiego się zachce - nawet w smaku identycznego jak z jakiejś sieciówki - ALE ZDROWEGO
tylko to droga impreza bo robi sam nawet bułki i sos.

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2014-01-20 o 14:26
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 14:32   #24
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iivii Pokaż wiadomość
Boże dziewczyno! Chyba rzeczywiście ludzie juz nie wiedzą co dobre a co syf wypromowany reklamami.
Którykolwiek z tych przepisów daje efekt 100 razy lepszy niz mcdonald. Polecam http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl.../przepisy.html

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ale dlaczego odbierasz mi prawo do tego, aby coś mi smakowało? Tak lubię burgery z Burger Kinga i nie czyni mnie to gorszą Próbowałam mnóstwo razy odtworzyć ten smak, ale się nie da. Gotuję często i myślę, że dobrze, nie używam ulepszaczy smaku, często eksperymentuję itd. Ale bardziej, niż domowy burger smakuje mi ten sztuczny. I polecam spróbować np. Big Kinga XXL, myślę, że obiektywnie smakuje świetnie.
Stary 2014-01-20, 14:33   #25
iivii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez katharsis Pokaż wiadomość
Bo jak się nie potrafi dobrze po domowemu połączyć smaków, eksperymentować i wszystko na raz to ZAWSZE domowy burger będzie smakował jak kotlet w bułce.

btw. @iivii dzięki za podsunięcie linka, ostatnio właśnie szukałam czegoś nowego na burgera domowego
Proszę bardzo
Kilka juz z wołowina wypróbowalam. Teraz czaje sie na jakieś rybne
iivii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 14:33   #26
Nealinne
Zakorzenienie

Ja mimo wszystko nie stawiałabym KFC i Maca na równi, bo sprzedają zupełnie inne produkty. Do KFC przychodzi świeży, surowy kurczak, który jest przygotowywany na miejscu. Nie ma więc mowy o rozmrażanych, zapakowanych burgerach, które się tylko podsmaża. Oczywiście zgadzam się, że zdrowe to nie jest na bank, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby te kurczaki z KFC były bardziej faszerowane różnym syfem od tych, które kupujemy w sklepach.
Stary 2014-01-20, 14:36   #27
katharsis
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iivii Pokaż wiadomość
Proszę bardzo
Kilka juz z wołowina wypróbowalam. Teraz czaje sie na jakieś rybne
Rybne! Właśnie aktualnie przechodzę zaostrzoną fazę na łososia, zawsze go lubiłam ale teraz to jakiś obłęd, tak się zastanawiam że chyba w sobotę upichcę jak będę miała więcej czasu z wołowego już przerobiłam i zawsze wychodziły dobre, odpowiednie przyprawy oraz dodatki sprawiają, że smakują przepysznie i na pewno są bardziej sycące niż te z fast fooda
Stary 2014-01-20, 14:47   #28
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nealinne Pokaż wiadomość
Ja mimo wszystko nie stawiałabym KFC i Maca na równi, bo sprzedają zupełnie inne produkty. Do KFC przychodzi świeży, surowy kurczak, który jest przygotowywany na miejscu. Nie ma więc mowy o rozmrażanych, zapakowanych burgerach, które się tylko podsmaża. Oczywiście zgadzam się, że zdrowe to nie jest na bank, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby te kurczaki z KFC były bardziej faszerowane różnym syfem od tych, które kupujemy w sklepach.
nie wiem czemu, ale gdy jeszcze jadałam w fast foodach zawsze, naprawdę zawsze chorowałam po KFC cokolwiek bym tam zjadła- było źle...a z Maca czasem mi się "uleżało" i po kilkukrotnym odbiciu przeszło bez wiekszych przebojów przez kichy, czasem było ok, a czasem chorowałam....ale po KFC zawsze. To samo po North Fishu- też zawsze odchorowywałam ich rybkę.

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 16:16   #29
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nealinne Pokaż wiadomość
co przychodzę do kfc to dostaję starego kurczaka i frytki na starym oleju... niestety....
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-20, 16:37   #30
grubella
BAN stały

Od lat się mówi, że niezdrowe, że sama chemia, stare tłuszcze, konserwanty itp. a jednak ciągle to jedzenie jest i będzie cieszyło się popularnością.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dostawa do kfc.jpg (32,6 KB, 154 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cocacol.jpg (26,4 KB, 144 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dobra rada.jpg (27,9 KB, 131 załadowań)

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-01-20 o 16:38
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości