![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp.
ciekawi mnie czy fast foody są rzeczywiście aż tak baaaardzo szkodliwe i nafaszerowane chemią jak się powszechnie uważa. wiadomo, że większość ludzi nie zna składów bułek jakie są w hamburgerach, sosów stosowanych w tego typu restauracjach itd. i jeszcze dodatkowo 'napędza' nagonke na fast foody. ale na pewno część osób pracujących w branży fast foodowej ma świadomość tego jak bardzo to jedzenie jest niezdrowe i ile składników brzmiących "chemicznie" jest dodawanych do mięsa. stąd moja prośba do was, abyście popytały znajomych, (jeżeli same nie znacie nikogo kto miał do czynienia ze składnikami w fast foodach) jaka jest prawda. ja niestety nikogo takiego nie znam. wydaje mi się, że np. konserwantów nie potrzeba stosować w jedzeniu tego typu, bo rozchodzi się ono przecież w zawrotnym tempie, dostawy nowego mięsa, warzyw mają pewnie bardzo często. ale już takie wzmacniacze smaku są prawdopodobne. tylko jak dużo tego jest w tym jedzeniu nie wiem. więc jeżeli udałoby wam się dotrzeć do jakiegoś wiarygodnego źródła to byłabym wdzięczna!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: szkodliwość jedzenia z McDonald's/KFC itp.
Tu masz troszkę o tym
![]() http://www.eioba.pl/a/1zn/dlaczego-f...sa-tak-smaczne http://www.echozycia.pl/Files/file/1...0i%20smaku.pdf Nie, to nie jest zdrowe i naturalne ![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polecam Ci program Wiem co jem ![]() ![]() A osobiście uważam, że jedzenie w fast foodach jest tak samo szkodliwe jak to które zjadamy na co dzień. Wystarczy przejść się do pierwszego lepszego sklepu i poczytać etykietki ze składem na opakowaniach, pasztet z kurcząt bez kurcząt? Ser bez sera? Czekolada bez kakaowca? Setki utwardzaczy, chemii, sztucznych aromatów i smaków. Normalka :P i GMO. Sęk w tym, że w PL GMO jest dopuszczone, a jedzenie eko skandalicznie drogie. Dlatego pod tym względem cieszę się, że mieszkam w DE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja pracowałam w fest fudzie i wszystko co jesz, jest tam mrożone.
Bułki, mięso, frytki- przyjeżdża do nas z chłodni, a ile to wcześniej stało i jaka jest tego data produkcji, to już Ci nie powiem. Co do warzyw używanych do wszelkiego rodzaju wrapów i hamburgerów- sama chemia, wszystkie ogórki i pomidory wyglądają TAK SAMO! jak wyjęte z foremki. Aż przerażał mnie ten widok ![]() Wszystko jest robione w głębokim i śmierdzącym tłuszczu, niewymienianym przez całe 15 godzin otwarcia lokalu. Ten olej śmierdzi już po 3 godzinach, a dalej smaży się w nim frytki i mięso z kurczaka. Po tym widoku z całą pewnością mogę stwierdzić, że frytki to śmierć dla ciała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Błagam Cię.. Nie widziałaś nigdy zdjęcia burgera teraz i za 2 lata, jak wygląda? TAK SAMO. No nie, w ogóle nie ma w nim chemii. Ja już dłuuugo nie jem nic w fast foodach. Super burgera można zrobić sobie samemu: - bułka grahamka - mięso mielone (wołowina lub bardziej 'light' - indyk) - sałata - ser żółty - ogórek - pomidor - cebula - musztarda, ketchup, sól, pieprz Mięso solę, pieprzę, wyrabiam z niego płaskie kotlety, smazę na minimalnej ilości tłuszczu. Cebulę kroję, daję powiedzmy 2 łyżku ketchupu, 1 łyżkę musztardy miodowej. Bułkę smaruję sosem, kładę pomidora, ogórka, sałatę, na to mięso, sos, znów warzywa, 1/2 plasterka sera żółtego, przykrywam drugą częścią bułki. Podgrzewam w piekarniku aż się ser rozpuści. Pysznie, zdrowo i przynajmniej wiem, co jem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Podobny syf jest w sklepach i to nawet z opisem składników, a ludzie kupują, jedzą i mniej lub lepiej się czują.
Osobiście ww fastfody omijam bo nie lubie rozklapcianych hamburgerów czy mega przesolonych frytek, ale nie powiem kebaba b. lubię i jadam na mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() i nie jestem jakoś specjalną fanką fast foodów, zdarza mi się zjeść w McDonaldzie jedynie podczas jakiś podróży, ale i tak jak dla mnie nie ma porównania, jeśli chodzi o smak cheesburgera a takiego zwykłego domowego burgera ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2014-01-20 o 13:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może i jest szkodliwe w sumie jak większośc tego co aktualnie jemy
![]() Osobiście unikam wszelkich maków i kejefsi ale czasem lubię skoczyć i zjeść niż wcinać codziennie schabowego ziemniaki i kapuchę ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No właśnie domowy burger to jednak nie to samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470293 6]wszystko ładnie pięknie, ale nie wmawiajmy nikomu, że taki domowy burger będzie taaaaki pyszny - bo nie będzie
![]() Dlaczego fuj? Rozumiem, że jadłaś burgera z przepisu i na tej podstawie piszesz, że fuj i żeby nie wmawiać, że będzie pyszny? Zrób, spróbuj i oceniaj. Moim zdaniem jest bardzo smaczny, smakuje mi, TŻtowi i naszym znajomym, bo robiłam kiedyś burgery na imprezę i wszyscy się zajadali. Więc nie uprzedzajmy faktów, jeśli nie mamy pojęcia o czymś ![]() Jasne, że jest inny niż burgery z sieciówek (no logiczne), ale daleko mu do bycia fuj, obrzydliwym, czy czym tam jeszcze. Dla mnie np. obrzydliwa jest sztuczna buła do burgerów w mcdonaldzie, jakieś takie białe niewiadomoco, nawet nie wygląda jak pieczywo ![]() Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2014-01-20 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi tak samo jak chipsy (frytki?) robione z selera czy inne dziwne pomysły ![]() życie ma się tylko jedno i nie mam zamiaru raczyć się dziwnymi rzeczami co innego stołowanie się w McDonaldzie cały czas, a co innego zjedzenie cheesburgera raz na parę miesięcy, nikt od tego nie umrze Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2014-01-20 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Kiedyś bywałam w McD, teraz chodzę już tylko na kawę (McCafe zazwyczaj) i na lody w kubeczku. Wiadomo, że dają tam syf... ale gdzie go nie dają? Podobno lepiej zjeść sobie burgera w burgerowniach, widzę teraz prawdziwy wysyp takich w miastach, jakość domowa, a smak lepszy (choć oczywiście ręki za wszystkich nie dam uciąć).
Mnie w sumie do takiego jedzenia już nie ciągnie, kiedyś miałam ochotę na frytki i kupiłam mrożone, do dziś leżą, a mi się nawet nie chce tego na razie jeść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470293 6]wszystko ładnie pięknie, ale nie wmawiajmy nikomu, że taki domowy burger będzie taaaaki pyszny - bo nie będzie
![]() i nie jestem jakoś specjalną fanką fast foodów, zdarza mi się zjeść w McDonaldzie jedynie podczas jakiś podróży, ale i tak jak dla mnie nie ma porównania, jeśli chodzi o smak cheesburgera a takiego zwykłego domowego burgera ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- a to swoją drogą ![]() A niby burger z mcd jest pyszny?? To jest właśnie ble... Poważnie. Przecież to nie jest nawet smaczne. Chyba trzeba mieć uszkodzone kubki smakowe, żeby to było pyszne
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470325 7]a to muszę konkretnie z tego jednego przepisu coś zrobić, żeby móc ocenić domowe burgery?
![]() i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi tak samo jak chipsy (frytki?) robione z selera czy inne dziwne pomysły ![]() życie ma się tylko jedno i nie mam zamiaru raczyć się dziwnymi rzeczami co innego stołowanie się w McDonaldzie cały czas, a co innego zjedzenie cheesburgera raz na parę miesięcy, nikt od tego nie umrze[/QUOTE] Zgadzam się z Tobą, że burgery domowe to nie to samo co z sieciówek, ale ja akurat polecam próbowanie. Mnie np. frytyki z selera smakują bardziej, niż z ziemniaka, są słodsze i mają przyjemny posmak ![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Oni tam dają rzeczy, które własnie mają smakować, ja je bardzo lubię, a nie mam uszkodzonych kubków smakowych. Dla mnie domowy burger zawsze będzie przypominał kanapkę z mielonym, a próbowałam mnóstwa przepisów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie też to jedzenie już brzydzi, źle się czuję po nim, ale jednak wyniki finansowe McD pokazują, że ciągle tutaj dają najsmaczniejsze burgery ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4470325 7]
i pewnie, że może coś takiego być smaczne, ale nie wmawiajmy nikomu, że będzie równie pyszne (czy nawet lepsze) jak te oryginalne, tylko o to mi chodzi[/QUOTE] Eeee no dobra, już wiem w czym problem. Jak dla Ciebie burgery z McDonalda są PYSZNE, no to nie bardzo pogadamy o kulinariach ![]() Dla mnie to jest dobre, jak się wraca z imprezy na gastrofazie, ale żeby mówić o czymś takim, że jest 'pyszne' ![]() I tak, takie burgery domowe są pyszne, przynajmniej te, które ja robię. P.S. No jak się ocenia, że takie, a nie inne burgery są FUJ, to wypadałoby ocenić konkretny przepis. Wiesz, kurczak z jednego przepisu może być fuj, a z drugiego super, nie widzę w tym nic dziwnego. No i znacznie bardziej wolę chrupiącą grahamkę, niż sztuczną, rozmemłaną bułę mcdonaldową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś uważa, że te pseudo-burgery z Maca czy KFC są pyszne, to z pewnością ma zniszczone wyczucie smaku przez glutaminiany i inne wzmacniacze smaku. Przestańcie jeść chińskie zupki, kostki rosołowe i te wszystkie wegety to już nigdy śmieciowe jedzenie z sieciówek nie będzie Wam smakowało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
dawno dawno temu jadłam fast fooda...prawda jest taka- umrzec się raczej od tego nie umrze, jest tak skonstruowany, zeby np. nie chorowac za bardzo po nim, ale to nie jest pokarm.
To syf. Co do wyższości smakowych jedzenia z fast fooda nad domowymi, albo odwrotnie- tez sie wypowidzieć nie mogę, bo nie jem wcale takich dan jak 'burger"....ale odkąd ich nie jem, to inne rzeczy mi smakują i po prostu nie czuję potrzeby jedzenia spalonego kotleta mielone w bułce. W centrum handlowym ludzie stoją przy fast foodach i się ślinią, a mi az niedobrze od tego zapachu. Wynika to z tego, ze od bardzo dawna nie jem swiństwa, a jedynie to co naprawdę karmi, odzywia moj ogranizm i czuję niechęć do plastikowego jedzenia czy to w McD czy KFC czy nawet do kupionego "normalnego" pasztetu. Kwestia wyboru kto co woli jesc i jakie będą tego konsekwencje
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Którykolwiek z tych przepisów daje efekt 100 razy lepszy niz mcdonald. Polecam http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl.../przepisy.html Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Bo jak się nie potrafi dobrze po domowemu połączyć smaków, eksperymentować i wszystko na raz to ZAWSZE domowy burger będzie smakował jak kotlet w bułce.
btw. @iivii dzięki za podsunięcie linka, ostatnio właśnie szukałam czegoś nowego na burgera domowego ![]() Edytowane przez katharsis Czas edycji: 2014-01-20 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
jest szkodliwe choćby ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli. Zjedzenie dużej ilości to trochę szok dla organizmu. Przy normalnej ilości osoba przyzwyczajona nie odczuje, ale ktoś kto je rzadko (np ja) od razu umieram
![]() a burger domowy super sprawa, ale ciężka. Wuja tż jeździł po świecie, próbował burgerów z każdego możliwego miejsca i tak nauczył się je robić metodą prób i błędów. Może zrobić każdego burgera jakiego się zachce - nawet w smaku identycznego jak z jakiejś sieciówki - ALE ZDROWEGO ![]() tylko to droga impreza bo robi sam nawet bułki i sos. Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-01-20 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kilka juz z wołowina wypróbowalam. Teraz czaje sie na jakieś rybne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja mimo wszystko nie stawiałabym KFC i Maca na równi, bo sprzedają zupełnie inne produkty. Do KFC przychodzi świeży, surowy kurczak, który jest przygotowywany na miejscu. Nie ma więc mowy o rozmrażanych, zapakowanych burgerach, które się tylko podsmaża. Oczywiście zgadzam się, że zdrowe to nie jest na bank, aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby te kurczaki z KFC były bardziej faszerowane różnym syfem od tych, które kupujemy w sklepach.
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Od lat się mówi, że niezdrowe, że sama chemia, stare tłuszcze, konserwanty itp. a jednak ciągle to jedzenie jest i będzie cieszyło się popularnością.
Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-01-20 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.