Szybkowar - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-22, 20:32   #1
agusia_15
Przyczajenie

Szybkowar

Witam
Właśnie zostałam posiadaczką szybkowaru pfilipiak, ale nie mam najmniejszego pojęcia jak sobie z nim poradzić. Miało być łatwo, zdrowo i szybko... Może ktoś ma doświadczenia, proszę o pomoc od podstawowych przepisów, np. jak ugotować ziemniaki, kaszę po inna.
agusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 22:56   #2
evanaeve
Zadomowienie

GG do evanaeve
Dot.: Szybkowar

Ja dostalam szybkowar jako prezent slubny i dlugo balam sie go uzywac, ze niby cos zle zmontuje i mi wybuchnie Po jakims czasie sie przelamalam i zaczelam w nim gotowac rosol: wrzucilam wszystko do szybkowara, pol godzinki i gotowe. Teraz jeszcze gotuje w nim buraki, ktore w zwyklym garnku strasznie dlugo sie gotuja.
Ale chetnie poczytam jakie doswiadczenia maja inne wizazanki

Życie takie ma klimaty, że co dobre to na raty
Jacek Kaczmarski
evanaeve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-24, 09:16   #3
rudzia_bb
Raczkowanie

Co ciekawe, ja przytargałam do wspólnego mieszkania szybkowar, od mamy dostałam i też bladego pojęcie nie miałam jak się zabrać za gotowanie w nim.... ale okazało się, że moja współlokatorka miał już z czymś takim do czynienia i w skrócie wyjaśniła mi, że służy on do szybszego gotowania w jej przypadku głównie mięs - 30 min i gotowe. Robiłam leczo, gulasz, dusiłam mięso - sprawdza się jak chcemy zrobić coś szybko - a nie czekać aż będzie się ponad godzinę piekło w piekarniku.
Stary 2014-03-25, 20:33   #4
agusia_15
Przyczajenie

Robiłam gołąbki. Ryż ekstra (2szklanki ryżu, 3 szklanki wody 3-4 minuty). Gołąbki 9 minut i gotowe. Nie wiem jednak jak (czy w ogóle można) zaparzyć kapustę? Proszę o wskazówki.
Bardzo dobre są ziemniaki+ inne warzywa (seler, pietruszka także)

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

I czosnek. Polecam
agusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-27, 22:28   #5
Dudusiowa3
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez evanaeve Pokaż wiadomość
Ja dostalam szybkowar jako prezent slubny i dlugo balam sie go uzywac, ze niby cos zle zmontuje i mi wybuchnie Po jakims czasie sie przelamalam i zaczelam w nim gotowac rosol: wrzucilam wszystko do szybkowara, pol godzinki i gotowe. Teraz jeszcze gotuje w nim buraki, ktore w zwyklym garnku strasznie dlugo sie gotuja.
Ale chetnie poczytam jakie doswiadczenia maja inne wizazanki
Ja właśnie w zeszłym miesiącu wyrzuciłam szybkowar Tefala, który mi służył prawie 20 lat. Byłam bardzo z niego zadowolona i mąż na pocieszenie kupił mi nowy (który kosztował prawie 1.000 zł ). Trochę się go boję (szybkowara, nie męża ) bo jest jakiś udziwniony, ma obrazkowe przyciski i piszczy jak go chcę zamknąć...
W starym szybkowarze też przede wszystkim gotowałam buraczki, ciecierzycę, wszelkiego rodzaju zupy i baaardzo często gulasze z wołowiny (wiadomo że wołowina długo się gotuje, a w szybkowarze od momentu zamknięcia się dzyndzelka trzeba było na to może 30 minut). Ziemniaków nie lubię gotować bo wychodzą niesłone, chyba że ktoś chce z nich zrobić piuree. Bigos jak najbardziej.
A rosół to wolę gotować w zwykłym garnku bo podobno musi "oddychać"
Dudusiowa3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-23, 21:41   #6
Kirenne
Zadomowienie

Mam w temacie szybkowarów pytanie: jaki się najlepiej sprawdzi do takiego gotowania raz na jakiś czas. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Nie potrzebuje takiego za 400 zł albo i więcej. Potrzebuję czegoś prostego, ale także, żeby posłużyło dłużej niż na kilka potraw

Poradzicie coś w temacie drogie panie?
Kirenne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości