|
|||||||
| Notka |
|
| Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
(ro)BOT
|
Poradnik: jak uniknąć rozstępów i zwalczyć te istniejące?
Jesteś w ciąży i chcesz uniknąć rozstępów? A może jesteś młodą mamą i chcesz pozbyć się tych istniejących? Zobaczcie, co radzi kosmetolog☠? Agnieszka Mienik i poznajcie 15 skutecznych kosmetyków przeciw rozstępom! czytaj więcej
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Poradnik: jak uniknąć rozstępów i zwalczyć te istniejące?
O tak mustela jest świetnym produktem przy pierwszej ciąży z 49 kg startowych przytyłam do 86 kg po ciąży zeszłam do swojej wagi i ani jednego rostępu aż byłam w szoku więc przy drugiej ciąży odrazu pobiegłam i zakupiłam mustele i tak z 46 kg startowych przytłam do 80 po ciąży znów wróciłam do wagi początkowej płaski brzuszek i ani jednego rozstępu i mówcie co chcecie ale uważam ten produkt za genialny i perfekcyjnie skuteczny
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
od 4 miesiąca ciąży używałam Ziaja krem przeciw rozstępom
jak dla mnie rewelka teraz jestem w 9 miesiącu i ani śladu rozstępów ) poza tym szybko sie wchłaniał i nie pozostawiał tłustego filmu na skórze
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
całą ciążę używałam oliwek i kremów przeciw rozstępom. Wyszły mi w 38 tygodniu, od linii włosów łonowych prawie po piersi grube, paskudne krechy. A już się cieszyłam, że ich uniknę, a tu proszę - na sam koniec taka niespodzianka
![]() Przytyłam 16 kg - waga wyjściowa: 50 kg. używałam: mustelle, elancyl, bio oil, olejek fur mama, tołpę Edytowane przez kilianna Czas edycji: 2014-05-13 o 22:56 |
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja używałam Palmer's w pierwszej ciąży. Mam ogromne predyspozycje do rozstepów i pamiątki po okresie dojrzewania na pośladkach, więc byłam pewna, że muszę przeciwdziałać jak najszybciej. W efekcie w 36 tygodniu ciąży mimo smarowania po 2 razy dziennie pojawiło mi się swędzące "słoneczko" wokół pępka. Smarowałam nadal i robiłam peelingi podczas kąpieli. Po porodzie brzuch wrócił do dawnej formy, a po tych niepokojących kilku kreseczkach wokół pępka pozostał jedynie ledwo widoczny ślad płytkich wgłębień.
Teraz, w 4 miesiącu drugiej ciąży używam tego samego balsamu. Zaczęłam już pół roku przed zajściem w ciążę, aby odżywić skórę. Mam nadzieję, że do porodu uda mi się zachować brzuch w możliwie nienaruszonym stanie
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Będąc w ciąży używałam kremu nr 6- Ziaja przeciw rozstępom (kupiłam w aptece i był niedrogi). Smarowałam brzuch, uda i biust co kilka dni na zmianę z oliwką Ziaji (do masażu z dodatkiem pomarańczy) . Urodziłam dziecko, a rozstępów nie widać. Co do masażu- musi być bardzo delikatny.... miałam pod koniec zagrożoną ciążę i nie mogłam masować brzuchu. Tak więc polecam Ziaję
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ja praktycznie od pierwszych tygodni dbałam o skórę (przed ciążą również, ale nie konkretnie przeciw rozstępom), kosmetyki tańsze, droższe rano i wieczorem, peelingi raz albo dwa razy w tygodniu, brzuszek piękny, gładziutki... aż dwa dni po terminie (czyli w 40stym tygodniu) poczułam swędzenie, a trzeciego dnia wyszły mi już pierwsze kreseczki na podbrzuszu... pogłębiały i namnażały się do dnia porodu czyli dokładnie 7 dnia po terminie... Teraz, prawie 11 miesięcy po porodzie nie jest tak źle, rozstępy mocno zblakły, ale skóra wciąż jest nierówna i tego raczej się nie pozbędę. Moje zdanie jest takie, że jak ma wyjść to wyjdzie i żadne kremy nie pomogą. Ale wiadomo: Tak czy inaczej pielęgnacja to podstawa, chociażby dla naszego lepszego samopoczucia
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Ja 0d początku ciąży stosowałam olejek ze słodkich migdałów. Rewelacja! nie dość, że bardzo fajnie się wchłaniał, nie zostawiał tłustej powłoki, świetnie się rozprowadzał, bardzo wygładzał i nawilżał skórę, to do tego spełnił swoje zadanie w 100%! Na brzuchu pojawił się 1 (słownie: JEDEN) rozstęp o długości ok 2 cm. Ale nawet nie jestem w stanie stwierdzić, czy tuż przed porodem, czy w jego trakcie (np. z powodu skurczy czy też parcia).
Najlepsze jest to, że olejek doradziła mi moja siostra cioteczna, która jest farmaceutką. Zapewniła, że żaden (dermo)kosmetyk nie zapewni takiego działania jak olejek z migdałów. No i oczywiście jego cena jest wielkim atutem - 300 ml olejku można znaleźć już za kilkanaście zł na necie ![]() Natomiast moja koleżanka, która stosowała magiczne cuda z wyższych półek (Vichy, Shiseido itp.) ma cały brzuch poorany. Już jest ponad rok po porodzie i nadal walczy z białymi bliznami..... |
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Od początku ciąży nie stosowałam żadnych preparatów ani kremów. Kiedy jednak był trochę większy brzuszek, zmotywowałam się i codziennie rano i wieczorem wcierałam w brzuszek oliwkę bambino, taką normalną dla dzieci. Czytałam dużo na temat różnych super preparatów i miałam jeden wielki mętlik w głowie. Ogólnie mam tendencję do rozstępów i postanowiłam zrobić z siebie królika doświadczalnego, stosując oliwkę bambino. W tej chwili nawet nie ma śladu po tym, że byłam w ciąży i rozstępów też brak na brzuchu, a miałam pod koniec ciąży wielki brzuch. Moja Mała niedługo skończy 2 latka
. Trzeba zadbać o elastyczność skóry na naszym rosnącym brzuszku i to cały sekret, jak i sposób na uniknięcie rozstępów.
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Polecam 1. serum z lirene, jest gęste, ale szybko się wchłania, zapach ma przyjemny. Zużyłam już kilka opakowań
. No i jeszcze 6. Ziaja, miałam próbkę ostatnio-dość przyjemna.
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
ja rano używam polecanego liren intensywnego serum, pięknie pachnie a i skład i odpowiada, nie uczula i szybko się wchłania. Po wieczornym prysznicu używam oliwki babydream także tu polecanej pod nr 10. Jest Boska! generalnie nie używałam nigdy oliwek ale do tej się przekonałam! Tylko pamiętajcie o jednym!: oliwka jest dość tłusta, nie wchłania się szybko, i stosowana rano, może ubrudzić ubrania, zostawić plamy. Także jak najbardziej na noc po kąpieli! Rano budzicie się z pięknie pachnącą skórą i mega mięciutką!
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Bio Oil drogi ale pomocny !
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Olejki, kremy mogą nawilżyć czy natłuścić nam naskórek, ale nie wpłyną na skórę właściwą, a cała rzecz rozchodzi się o skórę! To skóra właściwa pęka. Dlaczego? Bo jest słaba. Trzeba ją przygotować. Wzmocnić. Jak? Proszę piszcie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny polecam wam bio oil z firmy kneipp 100ml kosztuje 30zl wiec jest tanszy od reklamowanego bio oila. Firma kneipp bazuje na naturalych skladnikach. Uzywam od dwoch miesiecy rozstepow brak a te,ktore byly widoczne staly sie prawie niewidoczne.
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Recenzentka Miesiąca - Marzec 2020
|
Ja używam olejków i smaruje kilka razy dziennie, choć też uważam że najwięcej mają tu do powiedzenia geny. Jak nasze mamy i babcie nie miały to my raczej też nie. Mimo to fajny i przydatny artykuł
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Olejki są najlepsze! Jeszcze przed ciążą używałam różnych olejów roślinnych by zapobiegać rozstępom
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Ja uzywam różnych kosmetyków na przemian np. po kąpieli balsam, po południu masaż oliwką, pod wieczór skoncentrowany krem Palmers..póki co skóra gładka bez rozstępów
...ps. jestem dopiero w 9 tygodniu wiec jeszcze wszystko przede mną
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam tą rosmanowską oliwke i jestem zaowolona. Fajy skłąd i zapach. Na razie nie mam rozstępów zobaczymy co będzie dalej bo po pierwszym dziecku niestety trochę się ich pojawilo
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
W ciąży używałam nr 14 Sexy mama z Bielendy. Krem był skuteczny
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
ja uzywam masła shea i kakaowego z BU i dostałam w prezencie mleczko PALMERS i tez na zmiane uzywam na razie nie zauwazylam nic ale poki co 5 miesiac to i brzuch nie za wielki
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Jestem w piątym miesiącu, przez 3 miesiace stosowałam oliwkę babydream z Rossmana, skóra była delikatna, nie było rozstępów, minus jedynie był taki ze oliwka była trudno wchłanialna, musiałam przecierac skóre każdorazowo po aplikacji. Od 4 miesiąca uzywam kremu Mamma Mia z Ziaji, skóra delikatna, krem szybko się wchłania, małe rozstepy się pojawiły, ale to minimalne paseczki. Wchłania się i pachnie idealnie, ale zastanwaim sie nad zmianą na krem Lirene.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
Jestem w 22 tygodniu ciązy...rozstępów ani śladu. Smaruję się reguralnie 2 lub 3 razy dziennie od dnia kiedy dowiedziałam się o ciąży dodam,ze wczesniej przez całe dorosłe życie codziennie smarowałam ciało balsamami i oliwkami. Myslę, że picie dużej illości wody też pomaga skóra jest na pewno bardziej nawilżona "od środka"...w ciąży powinno się pic min. 2,5 l. wody dziennie. pamietam jak kilka dni zaniedbałam piecie wody...po jednym dniu czułam,ze moja skóra jest bardziej przesuszona i swędziała...coś w tym jest.
Słyszałam, że rozstepy to kwestia genów...jeżeli miała je Twoja mama i Ty możesz się z nimi borykac. Nie wiem ile jest w tym prawdy. Moja mama przeszła 5 ciąży...najwięcej rozstepów miała przy pierwszej, ale to dlatego, że w latach 80 nie mówiło się o smarowaniu i profilaktyce. Każdą kolejną przechodziłą już bez rozstepów ponieważ się smarowała. Uprawianie seksu w ciąży także jest pomocne...kobieta uprawiająca regularnie seks ma jędrniejszą skórę...im więcej orgazmów tym lepiej( oczywiście jeżeli ciąża nie jest zagrożona i bez przeszkód można ten seks uprawiac ). Życzę powodzenia w walce o gładką skórę wszystkim dziewczynom, które spodziewają się badź mają już dziecko Niech moc jędrnej skóry będzie z nami ! ![]() Ps. myślę,że marka kremów i oliwek oraz ich cena nie mają nic wspólnego z działaniem...mozna uzywac kremów za 200 zł, a rozstepy i tak się pojawią. Ja osobiscie używam kremów róznych marek tj. Garnier, Ziaja, Palmers, Johnson & Johnson, Bielenda ...stosuję na zmianę np. rano olejek z awokado z Bielendy rano bo lepiej się wchłania...po południu balsam do super suchej skóry od Garnier...wieczorem oliwkę Johnsona...kombinacje dowolne..liczy się tylko i wyłącznie systematycznośc ![]() Polecam również bio olejki np. własnie z awokado,kokosowy...można je kupic w sklepach internetowych z kosmetykami naturalnymi, a nawet w takich ze zdrową eko-żywnością
Edytowane przez Marysiasiezna Czas edycji: 2015-01-12 o 17:53 |
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
U mnie przełom 5/6 m-c i pojawiły się rozstępy na piersiach - mimo, że do tej pory smarowałam na zmianę olejkiem kokosowym, kremem z Lirene :/ Olejek sprawdzał się super, ale tak jak oliwka wchłania się bardzo długo... Aktualnie stosuje ZIaja Mamma Mia - niby ok, ale może właśnie za słaby stąd te rozstępy. Mam też Mama Care z EfektimaPharmacare, ale nie używam bo po kilku aplikacjach dostałam potwornego uczulenia! Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
na rozstępy najlepszy jest kolagen. Jak już się ma je to jeszcze nie spotkałam nic co by było bardziej skuteczne. Wtedy olejki już nie pomogą - a kolagen - owszem. A efekty tutaj http://rozstep.blogspot.com/2015/01/...ybi-dziaa.html
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
U mnie rozstępy pojawiły się na brzuchu po 30 tygodniu ciąży... szukam sposobu jak je chociaż lekko załagodzić póki są świeże i czerwone. Smaruję brzuch i piesi dwa razy dziennie. Obecnie wieczorem emulsją do skóry atopowej z Ziaji, a rano kremem na pierwsze rozstępy też z Ziaji. Mimo to mam wrażenie, że się powiększają...
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Mi pomógł reduce ale dopiero po pół roku stosowania codziennie dodatkowo masując. Skóra na brzuchu się naciągnęła i ładnie wygląda, dodatkowo dodam że przytyłam i schudłam 30kg.
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja już rozpoczęłam 35 tc. Dodam ze mam tendencję do rozstępów gdyż po 1 ciaży miałam ich całkiem sporo. Teraz używam oliwki z rossmanna BabyDream fur Mama i nie mam ani jednego rozstępiku. Dodam że będąc w pierwszej ciąży rodziłam z wagą 74kg, teraz ważę już 81 kg i nie mam ani jednego rozstępu. Nie wydawajcie pieniędzy na żadne BioOile czy Palmersy bo nie są warte swojej ceny. Poczytajcie sobie analizy kosmetyków na stronie:
http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html ja korzystam z jej rad i jestem bardzo zadowolona. Nie zawsze to co drogie jest dobre.
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.

. No i jeszcze 6. Ziaja, miałam próbkę ostatnio-dość przyjemna.