![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Autoimmunologiczna dieta eliminacyjna
Autoimmunologiczna dieta eliminacyjna stosowana wielu chorobach o podłożu autoimmunologicznym - chorobie Hashimoto, reumatoidalnym zapaleniu stawów, celiakii. Ma złagodzić objawy choroby, które wywoływane są złym stanem jelit, nieszczelnością jelita lub zaburzeniem ich równowagi. Polega na wykluczeniu wielu produktów, m.in: wszystkich zbóż (gluten), nabiału, olejów roślinnych, warzyw strączkowych, pestek i orzechów.
Chciałam Was zapytać czy któraś z Was stosowała taką dietę? Jakie macie z nią doświadczenia? Objawy zmniejszyły się? Ja od dwóch tygodni jestem na tej diecie, nie przestrzegam zaleceń w stu procentach, ale widzę efekty. Na razie bardzie wizualne - poprawiła mi się cera i nieco schudła (to pewnie na skutek ograniczenia węglowodanów), ale mam nadzieję, że wkrótce poczuję się znacznie lepiej fizycznie. Na początku lutego idę na badania, zobaczymy czy dietka wpłynęła na obraz badań.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Autoimmunologiczna dieta eliminacyjna
Tak, jestem na podobnej od roku, chociaż ostatnio pozwoliłam sobie na trochę za dużo nabiału.
![]() Efekty - najbardziej zauważalne to: -od razu: ustąpienie ciągłych sensacji jelitowych (lekarka rodzinna twierdziła, że mam ZJD), napadowego głodu -po jakimś czasie: poprawa cery Co do choroby trudno mi ocenić, mam Gravesa-Basedowa i efekty każdego leczenia ogólnie sąwolne, poza tym choroba ma to do siebie, że raz daje dolegliwości, a raz nie. Na pewno miałam rzadziej objawy alergii. I tak będę kontynuować dietę, bo dobrze się na niej czuję, poza tym ona ma działać długoefektowo, nie wydaje mi się być taką dużą ceną za możliwość zmniejszenia choroby, na którą nie ma innego sposobu (leczy się tylko doraźnie).
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź. Raźniej mi, że nie jestem sama
![]() ![]() Z drugiej strony gotowanie z tak "uszczuplonej" gamy produktów może być świetnym ćwiczeniem kreatywności, dla przykładu dzisiaj na śniadanie, zamiast klasycznej owsianki(my love ![]() W ogóle ta autoimmunologiczna dieta to taka "okrojona" dieta paleo.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja jestem na diiecoe bezglutenowej od.prau lat a od 4miesiecy tez na bezmlecznej
jem warzywa straczkowe generalnie czuje sie duzo lepiej, ile razy zdarzy mi sie wpadka np. pizza to umieram przez tydzien mam autoimmunologiczna chorobe tarczycy i nietolerancje glutenu Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ja też lubię jeść i gotować, ale jakoś się przestawiłam. Na początku jest trudno, a potem się człowiek przyzwyczaja.
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Teraz to mnie zmartwiłaś, nie miałam o tym pojęcia
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na początku trudno spamiętać wszystkie odradzane rzeczy... Ja sama najpierw zrobiłam taką umiarkowaną, potem na jakiś czas wyłączyłam jajka, dość krótko wytrzymałam na bardzo restrykcyjnej bez orzechów, kakao i kawy. Później w prowadziłam z powrotem jajka i pozostałe rzeczy, z tym że kawę i kakao staram się ograniczać.
Ogólnie z tego, co czytałam np. na blogu Paleo Mum lista pokarmów potencjalnie podrażniających jest bardzo długa, ale nie na każdego wszystko działa źle. Np. mi się wydaje, że jajka i tapioka nie sprawiają mi problemów, przynajmniej nie mam po nich sensacji żołądkowych ani problemów ze skórą. Po kakao i kawie - trudno ocenić. Dobrze jest sobie zrobić chociaż parę tygodni bardzo restrykcyjnej, żeby móc później ocenić czy coś faktycznie wywołuje szybkie skutki. Ale też każdy musi sobie znaleźć własny wybór między dbaniem o zdrowie a satysfakcją z jedzenia. Osobiście dla braku dokuczliwych objawów jestem gotowa zrezygnować z wielu rzeczy, nawet przed dietą nie zdawałam sobie sprawy jak łatwo mi to zrobić. Ale np. trudno mi dmuchać na zimne i na wszelki wypadek nie jeść nic z tej listy, bo to by mi bardzo utrudniło życie a nie mam specjalnie przekonania, że by zwiększyło skuteczność diety.
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Ja wypisałam sobie na wielkiej kartce i umieściłam na drzwiach lodówki
![]() ![]() Cytat:
zakazane produkty na mnie patrzą ![]() Wiadomo zdrowie najważniejsze...
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja była ma autoimmunologicznym paleo, ale ciężko mi to utrzymać w zimę, bo słaby wybór warzyw jest... no i nie mogę przestać jeść jajek, a też są wykluczone... ale na pewno do niego wrócę wiosną, bo byłam zadowolona z efektów (poprawiło się trawienie i samopoczucie) - mam Hashimoto i "ZJD"
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=tassia;44655693]
mam autoimmunologiczna chorobe tarczycy i nietolerancje glutenu w jaki sposób dowiedziałaś się, że nie tolerujesz glutenu? jakie badania wykonałaś? jakie miałaś objawy?? od 1,5 roku mam nieżyt żołądka, problemy z jelitami i bóle stawów pod koniec lutego mam kolonoskopię (w kierunku nieswoistych zapaleń jelit) i gastroskopię (w kierunku celiakii) miałam testy na nietolerancję pokarmową, ale nic nie wykazały ![]() po badaniach podejmę się diety bezglutenowej na kilka miesięcy i zobaczę jej efekty bardzo często przy celiakii występuje choroba Hashimoto Edytowane przez narCOMAnka_23 Czas edycji: 2014-01-17 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja też mam nietolerancje/ablo celiakie. Robiłam badania z krwi- celiakii nie stwierdzono, ale przeciwciała podobno u chyba 50% chorych są, no i pobranie wycinka z dwunastnicy podczas gastroskopii -również celiakii nie wykazało.... ja jednak nawet po małej ilości glutenu mam problemy, lekarze nie chcą mnie zdiagnozować do końca, ale i tak jestem na paleo i do glutenu nie mam zamiaru wracać. Zboża też odstawiłam, bo mają podobną budowę do glutenu i przez orgaznim są czasem mylone, poza tym mają wysoki IG- a ja mam problemy z insuliną. No i przy Hashimoto gluten nie wskazany... no i zboża też, ale o tym się już niestety nie mówi, bo Hashimotki się wkurzają
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
tyle ze ja nie mam hashimoto
mialam badania z krwi anty ttg w klasie igm i igg i jakies drugie ale to juz pare lat temi wiem.ze wyniki byly graniczne wiec to nie celiakia a nietolerancja Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() między innymi od ich prawidłowej pracy zależy funkcjonowanie tarczycy). Ja cały łikend jadłam ładnie (z uwzględnieniem zakazanych produktów), ale wczoraj wieczorem skusiłam się na dwa(!) gryzy chleba. Złamałam 3 tygodniowy post ![]() Znacie jakieś sposoby na motywację? Najlepiej to nie mieć chleba w domu, ale nie mieszkam sama, nie ma takiej możliwości...
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
zaskakujace to dla mnie
musze poczytac moje wyniki tarczycy sa zadziwiajaco dobre od momenty gdy jestem na diecie bezglutenowej tyle ze na diete bezglutenowa przeszlam ze wzgledu na brak tolerancji na gluten i chorobe jelit az musze wiecej o tym poczytac Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dostalam twoaj wiadonosc smialo mozesz zamiescic na forum moze komus sie przyda ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
ja też proszę o link bloga
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ok, podaję, może się komuś przysłuży
www.tlustezycie.pl Jest tam baner "dieta eliminacyjna", strona "tarczyca" , każdy coś na niej dla siebie znajdzie ![]() Jednocześnie zastrzegam, że nie zależy mi na promocji tego adresu, nie jestem autorką bloga, ani osobą z otoczenia Pani, która stronę prowadzi. Mam nadzieję, że nikt mnie nie oskarży o kryptoreklamę ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
dziękuję
![]() a co zamiast chleba? jakie węglowodany można jeść? Edytowane przez 201704210903 Czas edycji: 2014-01-23 o 05:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Niestety, tu możliwości są ograniczone
![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
ta dieta jest chyba dobra na lato - dziękuję za odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Nie, dużo gotowanego, rosołki - na zimę bardzo dobre. Latem można zastąpić większą ilością surowizny.
---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Gotowane warzywa i owoce oraz surowe warzywa i owoce. Gotowane są lepiej przyswajalne i dają więcej energii z węglowodanów, a surowe mają więcej witamin. Ja obecnie jem sporo gotowanej marchewki, włoszczyzny (z mrożonki, w marketach są tanie), czasem szpinak. Dobrym surowcem są też jabłka - rozsmażamy na mus (bez cukru, pasują również do mięsa, szczególnie te kwaśne odmiany). Można sobie też ugotować kompocik albo upiec. ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
BTW tradycyjnie w Polsce zimą jadło się węglowodany z przechowywanych zimą warzyw oraz jabłek. Owszem, jadło się też zboża, ale wcale nie były one taką podstawą diety, jak się może wydawać, kiedyś zboża były dość drogie (szczególnie pszenica), jedzeniem tańszym niż chleb były warzywa - rzepa, kapusta itp. Ziemniaki i psiankowate nie są z naszego klimatu. ![]() A w ogóle ludzie nie są z tego klimatu ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
dziekuje za wskazowki, zwlaszcza o rosole
![]() od jutra zaczynam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
xhleb bezglutenowy, wafle ryzowe, nalesniki z maki gryczanej, tacosy
ja jem takie wegle nie mozna? ja jak juz pisalam.jestem.na diecie bezglutenowej i bezmlecznej wiec to.chyba nie do.konca to samo Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie, to nie to samo. W autoimmunologicznej unika się większości nasion, w zwykłym paleo nie je się zbóż ani strączkowych. Chodzi o to, że te rzeczy zawierają składniki, które mogą podrażniać stan zapalny. Tu nie chodzi o sam gluten.
Blog o analizie kolorystycznej Edytowane przez Wampierz Czas edycji: 2014-01-27 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
dzieki za wyjasnienie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wczoraj zrobiłam badania - nie mam podwyższonego stężenia przeciwciał anty-TPO, a z badania usg wynika, że tarczyca jest "wzorowa", wygląda na to, że nie mam Hashimoto, tylko "zwykłą" niedoczynność. Pozostaje dieta bezglutenowa, leki i suplementacja (selen, witaminaD) jak się TSH unormuje to powoli odstawiam leki i zobaczymy
![]() Najbardziej mnie cieszy, że mogę jeść psiankowate sasasasa ![]()
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
przypadkowo trafiłam na wątek.
Puellaaeternam jakie leki bierzesz na niedoczynność? jesz nabiał?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:54.