Praca w księgowości po humanistycznym kierunku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-13, 20:42   #1
Leseratte93
Zadomowienie

Praca w księgowości po humanistycznym kierunku

Cześć!

Jestem na III roku studiów i doszłam do wniosku, że są to rzeczy za mało konkretne jak dla mnie. Studiuję kierunek powiązany z germanistyką. Lubię niemiecki, z resztą uwielbiam naukę języków obcych i łatwo się ich uczę, ale wydaje mi się, że to za mało, aby "wbić" się w rynek pracy.
Uświadomiłam sobie, że w przyszłości chciałabym zajmować się czymś konkretnym, wymagającym logicznego i analitycznego myślenia oraz dokładności. Myślałam o tym, aby pójść w stronę finansów/rachunkowości/księgowości w korporacjach.
No i tu pojawia się mój dylemat. Czy lepszą opcją jest ukończenie licencjatu i rozpoczęcie podyplomówki z rachunkowości/finansów, czy też rozpoczęcie zaocznej magisterki z FiR (i nadrabianie materiału) - oczywiście w obu przypadkach szukałabym doświadczenia w firmach, które zajmują się księgowością, ale zastanawiam się czy sam humanistyczny licencjat + FiR podyplomówka nie będzie gorzej oceniany przez pracodawców? Czy może lepiej zrobić tę zaoczną magisterkę dla - że tak powiem - formalności? Jak się patrzy na ukończone studia w tej branży?
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 10:09   #2
dryda
Rozeznanie

Dot.: Praca w księgowości po humanistycznym kierunku

Wydaje mi się, że lepszą opcją byłoby jednak pełne wykształcenie w kierunku, który uznałaś za bardziej perspektywiczny (pod warunkiem, że w trakcie Ci się coś nie odwidzi), bo wtedy szkoda byłoby obu kierunków.
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 11:48   #3
zielonomi_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Cześć!

Jestem na III roku studiów i doszłam do wniosku, że są to rzeczy za mało konkretne jak dla mnie. Studiuję kierunek powiązany z germanistyką. Lubię niemiecki, z resztą uwielbiam naukę języków obcych i łatwo się ich uczę, ale wydaje mi się, że to za mało, aby "wbić" się w rynek pracy.
Uświadomiłam sobie, że w przyszłości chciałabym zajmować się czymś konkretnym, wymagającym logicznego i analitycznego myślenia oraz dokładności. Myślałam o tym, aby pójść w stronę finansów/rachunkowości/księgowości w korporacjach.
No i tu pojawia się mój dylemat. Czy lepszą opcją jest ukończenie licencjatu i rozpoczęcie podyplomówki z rachunkowości/finansów, czy też rozpoczęcie zaocznej magisterki z FiR (i nadrabianie materiału) - oczywiście w obu przypadkach szukałabym doświadczenia w firmach, które zajmują się księgowością, ale zastanawiam się czy sam humanistyczny licencjat + FiR podyplomówka nie będzie gorzej oceniany przez pracodawców? Czy może lepiej zrobić tę zaoczną magisterkę dla - że tak powiem - formalności? Jak się patrzy na ukończone studia w tej branży?
Jeśli znasz i lubisz języki obce, to jest to duży plus dla Ciebie. Jeśli już decydowałabym się na zmianę i nastawiałabym się na szukaniu pracy w kierunku księgowości, to lepiej iść w tym kierunku na magisterkę niż studia podyplomowe. Podyplomówka trwa rok, kosztuje kupę kasy i niestety niczego Cię nie nauczy. Nie twierdzę, że studia dają dużo więcej, ale jednak lepiej to będzie wyglądało w CV. Niestety początki pracy w księgowości nie są proste, jst duża konkurencja na rynku. Jeśli znasz języki, to masz łątwiej, bo możesz startować do międzynarodowych korpo, gdzie nie wymagają doświadczenia, albo wymagają bardzo niewielkiego.
zielonomi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 12:09   #4
Nemme
Raczkowanie

A sprawdzałaś, czy którakolwiek uczelnia przyjmie Cię na FiR po germanistyce? To nawet nie nadrabianie połowy materiału, ale pewnie z 80%. Nawet po ekonomii ciężko przerzucić się na finanse i rachunkowość, a co dopiero po filologii.
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 15:36   #5
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Nemme Pokaż wiadomość
A sprawdzałaś, czy którakolwiek uczelnia przyjmie Cię na FiR po germanistyce? To nawet nie nadrabianie połowy materiału, ale pewnie z 80%. Nawet po ekonomii ciężko przerzucić się na finanse i rachunkowość, a co dopiero po filologii.
Niektóre przyjmują, trzeba zdać egzamin, ale możliwość jest.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 17:00   #6
Leseratte93
Zadomowienie

Na mojej uczelni nie przyjmują studentów innych kierunków (dzienne), ponieważ w rekrutacji liczą średnią z kilku kluczowych przedmiotów ze studiów I stopnia (FiR). Za to na zaoczne nie rekrutują w taki sam sposób, więc chyba tylko taka opcja wchodziłaby w rachubę.
Stary 2014-12-14, 18:20   #7
Nemme
Raczkowanie

Pogadałam sobie z koleżanką, która skończyła filologię romańską (licencjat), teraz zaczęła zaocznie studia fir na politechnice. Tyle, że to są studia znów I stopnia, bo większość uczelni niestety nie chciała ją przyjąć na magisterkę (nawet zaocznie) a startowała do 6 różnych.

Podzwoń po uczelniach, które Cię interesują, popytaj się jak to u nich wygląda. Myślę, że wtedy będziesz mieć najbardziej prawdziwe informacje
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-26, 19:18   #8
201705250955
Konto usunięte

Na Twoim miejscu poszłabym na studia dzienne na specjalność Finanse i rachunkowość - aczkolwiek jeśli podoba Ci się ta opcja to musisz przygotowywać się już dziś do egzaminu - na większości uczelni jest to raczej wymagane. Ja jestem teraz na I roku II stopnia tego kierunku, też podchodziłam do egzaminu (aczkolwiek na studiach, które wybrałam, w tym roku egzaminu nie było - pewnie zbyt mało chętnych) Egzamin na UEWr wymagał pogłębionej wiedzy z zakresu szeroko rozumianej ekonomii i księgowości - katowicki UE natomiast słynie z 'łagodniejszych' egzaminów. Na 1 semestrze powtarzam dużo rzeczy, które przerabiałam na I stopniu (jestem absolwentką FiR, ale innej uczelni) - z tego tytułu, że studiują ze mną ludzie po zupełnie różnych kierunkach. Nie jesteś na straconej pozycji, w większym mieście, jako absolwentka z "głową" i wiedzą plus komunikatywnymi językami jesteś w stanie dostać się do korporacji. Zobacz jak wygląda rekrutacja do korpo, egzamin na studia i realnie oceń swoje szanse.
Jeszcze co do wyrównania różnic programowych - u mnie osoby, które są z zupełnie innych kierunków nie związanych z kwestiami ekonomicznymi mają poszerzone kursy wyrównawcze z podstawowych przedmiotów, które kończą się egzaminami chyba w sesji zimowej, ale nie jestem pewna.

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2014-12-26 o 19:23
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-26, 22:21   #9
nelciak
Zadomowienie

Nie chcę zabrzmieć jak reklama Ale WSB oferuje robienie mgr z FiR albo zarządzania w ścieżce "dla nieekonomistów"
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 12:05   #10
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Czy lepszą opcją jest ukończenie licencjatu i rozpoczęcie podyplomówki z rachunkowości/finansów, czy też rozpoczęcie zaocznej magisterki z FiR (i nadrabianie materiału) - oczywiście w obu przypadkach szukałabym doświadczenia w firmach, które zajmują się księgowością, ale zastanawiam się czy sam humanistyczny licencjat + FiR podyplomówka nie będzie gorzej oceniany przez pracodawców? Czy może lepiej zrobić tę zaoczną magisterkę dla - że tak powiem - formalności? Jak się patrzy na ukończone studia w tej branży?

powiem ci z własnego doświadczenia:

sama mam lic z administracji i miałam takie zakusy jak ty- tzn, że ukończe licencjata i hop na podyplomówkę z rachunkowości... Tak zrobiłam i to był błąd.

3500 zł wyrzucon w błoto. Wiedzy z tego nie wyniosłam żadnej...

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-27, 23:23   #11
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Nie chcę zabrzmieć jak reklama Ale WSB oferuje robienie mgr z FiR albo zarządzania w ścieżce "dla nieekonomistów"
Tak, słyszałam o ofercie WSB już jakiś czas temu.

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ----------

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
powiem ci z własnego doświadczenia:

sama mam lic z administracji i miałam takie zakusy jak ty- tzn, że ukończe licencjata i hop na podyplomówkę z rachunkowości... Tak zrobiłam i to był błąd.

3500 zł wyrzucon w błoto. Wiedzy z tego nie wyniosłam żadnej...
Co tam dokładnie przerabiałaś? Opowiedz trochę jak wyglądały zajęcia, zaliczenia, etc.? ;-)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-29, 09:52   #12
201605100
Konto usunięte

Ja jestem na II roku studiów II stopnia FiR(licencjat też z tego kierunku) UE Katowice. Mam sporo osób, które licencjat kończyły z czegoś innego, mają obowiązkowe kursy wyrównawcze z finansów, rachunkowości itd. kończące się egzaminami. Radzą sobie, wiadomo, trochę odstają, ale myślę, że jak sama dodatkowo będziesz zagłębiać rachunkowość to na drugim roku dogonisz resztę. Tylko będziesz musiała włożyć w to więcej pracy.
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 15:21   #13
nebraska
Zakorzenienie

Z punktu widzenia pracownika korporacji finansowej: Znajomość języka jest najważniejsza. Nie wiem czy wszystkie, ale firmy, z którymi się zetknęłam zważają głównie na to.
Korporacyjna księgowość różni się od tej tradycyjnej i dużej wiedzy nie musisz mieć, wszystkiego uczą Cię na szkoleniach.
W mojej firmie była też możliwość zrobienia "poważnych" kursów księgowości, po których jesteś w stanie i masz uprawnienia do bycia samodzielną ksiegową. Firma dopłaca lwią część do takich kursów.

Możesz też spróbować szukać pracy w korpo już podczas studiow magisterskich, jeśli nie będzie to zanadto kolidować ze studiami. Bywa, że można się dogadać z przełożonym, pracować na 3/4 etatu lub wkręcić sie do działu skanującego faktury a potem awansować wewnętrznie.

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 16:54   #14
Leseratte93
Zadomowienie

W mojej okolicy praktycznie wszystkie firmy chcą zatrudniać filologów obcych do księgowości w korpo na pełen etat, co dla studenta dziennego jest niewykonalne.
Na uruchomienie magisterki z mojego kierunku są małe szanse (za mało chętnych), a w czerwcu kończę III rok i nie widzę sensu w robieniu magisterki z innego kierunku niż ten, który studiuję, a który na 99,9% nie zostanie uruchomiony. Wolałabym skończyć to, co zaczęłam na I stopniu, ale jeżeli nie będę miała takiej możliwości, to chciałabym rozejrzeć się za pracą w której mogłabym wykorzystać języki obce.
Czy z samym licencjatem przyjmują pracowników, czy też istotne są dla nich te 3 magiczne literki przed nazwiskiem?
Stary 2014-12-30, 17:36   #15
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej okolicy praktycznie wszystkie firmy chcą zatrudniać filologów obcych do księgowości w korpo na pełen etat, co dla studenta dziennego jest niewykonalne.
Na uruchomienie magisterki z mojego kierunku są małe szanse (za mało chętnych), a w czerwcu kończę III rok i nie widzę sensu w robieniu magisterki z innego kierunku niż ten, który studiuję, a który na 99,9% nie zostanie uruchomiony. Wolałabym skończyć to, co zaczęłam na I stopniu, ale jeżeli nie będę miała takiej możliwości, to chciałabym rozejrzeć się za pracą w której mogłabym wykorzystać języki obce.
Czy z samym licencjatem przyjmują pracowników, czy też istotne są dla nich te 3 magiczne literki przed nazwiskiem?
Przyjmują z licencjatem J

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości