|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Praca w księgowości po humanistycznym kierunku
Cześć!
Jestem na III roku studiów i doszłam do wniosku, że są to rzeczy za mało konkretne jak dla mnie. Studiuję kierunek powiązany z germanistyką. Lubię niemiecki, z resztą uwielbiam naukę języków obcych i łatwo się ich uczę, ale wydaje mi się, że to za mało, aby "wbić" się w rynek pracy. Uświadomiłam sobie, że w przyszłości chciałabym zajmować się czymś konkretnym, wymagającym logicznego i analitycznego myślenia oraz dokładności. Myślałam o tym, aby pójść w stronę finansów/rachunkowości/księgowości w korporacjach. No i tu pojawia się mój dylemat. Czy lepszą opcją jest ukończenie licencjatu i rozpoczęcie podyplomówki z rachunkowości/finansów, czy też rozpoczęcie zaocznej magisterki z FiR (i nadrabianie materiału) - oczywiście w obu przypadkach szukałabym doświadczenia w firmach, które zajmują się księgowością, ale zastanawiam się czy sam humanistyczny licencjat + FiR podyplomówka nie będzie gorzej oceniany przez pracodawców? Czy może lepiej zrobić tę zaoczną magisterkę dla - że tak powiem - formalności? Jak się patrzy na ukończone studia w tej branży? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Praca w księgowości po humanistycznym kierunku
Wydaje mi się, że lepszą opcją byłoby jednak pełne wykształcenie w kierunku, który uznałaś za bardziej perspektywiczny (pod warunkiem, że w trakcie Ci się coś nie odwidzi), bo wtedy szkoda byłoby obu kierunków.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A sprawdzałaś, czy którakolwiek uczelnia przyjmie Cię na FiR po germanistyce? To nawet nie nadrabianie połowy materiału, ale pewnie z 80%. Nawet po ekonomii ciężko przerzucić się na finanse i rachunkowość, a co dopiero po filologii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzeniona
|
Niektóre przyjmują, trzeba zdać egzamin, ale możliwość jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Na mojej uczelni nie przyjmują studentów innych kierunków (dzienne), ponieważ w rekrutacji liczą średnią z kilku kluczowych przedmiotów ze studiów I stopnia (FiR). Za to na zaoczne nie rekrutują w taki sam sposób, więc chyba tylko taka opcja wchodziłaby w rachubę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Pogadałam sobie z koleżanką, która skończyła filologię romańską (licencjat), teraz zaczęła zaocznie studia fir na politechnice. Tyle, że to są studia znów I stopnia, bo większość uczelni niestety nie chciała ją przyjąć na magisterkę (nawet zaocznie) a startowała do 6 różnych.
Podzwoń po uczelniach, które Cię interesują, popytaj się jak to u nich wygląda. Myślę, że wtedy będziesz mieć najbardziej prawdziwe informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Na Twoim miejscu poszłabym na studia dzienne na specjalność Finanse i rachunkowość - aczkolwiek jeśli podoba Ci się ta opcja to musisz przygotowywać się już dziś do egzaminu - na większości uczelni jest to raczej wymagane. Ja jestem teraz na I roku II stopnia tego kierunku, też podchodziłam do egzaminu (aczkolwiek na studiach, które wybrałam, w tym roku egzaminu nie było - pewnie zbyt mało chętnych)
![]() Jeszcze co do wyrównania różnic programowych - u mnie osoby, które są z zupełnie innych kierunków nie związanych z kwestiami ekonomicznymi mają poszerzone kursy wyrównawcze z podstawowych przedmiotów, które kończą się egzaminami chyba w sesji zimowej, ale nie jestem pewna. Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2014-12-26 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nie chcę zabrzmieć jak reklama
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
powiem ci z własnego doświadczenia: sama mam lic z administracji i miałam takie zakusy jak ty- tzn, że ukończe licencjata i hop na podyplomówkę z rachunkowości... Tak zrobiłam i to był błąd. 3500 zł wyrzucon w błoto. Wiedzy z tego nie wyniosłam żadnej... ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Co tam dokładnie przerabiałaś? Opowiedz trochę jak wyglądały zajęcia, zaliczenia, etc.? ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja jestem na II roku studiów II stopnia FiR(licencjat też z tego kierunku) UE Katowice. Mam sporo osób, które licencjat kończyły z czegoś innego, mają obowiązkowe kursy wyrównawcze z finansów, rachunkowości itd. kończące się egzaminami. Radzą sobie, wiadomo, trochę odstają, ale myślę, że jak sama dodatkowo będziesz zagłębiać rachunkowość to na drugim roku dogonisz resztę. Tylko będziesz musiała włożyć w to więcej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Z punktu widzenia pracownika korporacji finansowej: Znajomość języka jest najważniejsza. Nie wiem czy wszystkie, ale firmy, z którymi się zetknęłam zważają głównie na to.
Korporacyjna księgowość różni się od tej tradycyjnej i dużej wiedzy nie musisz mieć, wszystkiego uczą Cię na szkoleniach. W mojej firmie była też możliwość zrobienia "poważnych" kursów księgowości, po których jesteś w stanie i masz uprawnienia do bycia samodzielną ksiegową. Firma dopłaca lwią część do takich kursów. Możesz też spróbować szukać pracy w korpo już podczas studiow magisterskich, jeśli nie będzie to zanadto kolidować ze studiami. Bywa, że można się dogadać z przełożonym, pracować na 3/4 etatu lub wkręcić sie do działu skanującego faktury a potem awansować wewnętrznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
W mojej okolicy praktycznie wszystkie firmy chcą zatrudniać filologów obcych do księgowości w korpo na pełen etat, co dla studenta dziennego jest niewykonalne.
Na uruchomienie magisterki z mojego kierunku są małe szanse (za mało chętnych), a w czerwcu kończę III rok i nie widzę sensu w robieniu magisterki z innego kierunku niż ten, który studiuję, a który na 99,9% nie zostanie uruchomiony. Wolałabym skończyć to, co zaczęłam na I stopniu, ale jeżeli nie będę miała takiej możliwości, to chciałabym rozejrzeć się za pracą w której mogłabym wykorzystać języki obce. Czy z samym licencjatem przyjmują pracowników, czy też istotne są dla nich te 3 magiczne literki przed nazwiskiem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.