|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Męskie łzy
Witam, wczoraj pojawił się u mnie mały problem i zastanawiam jak powinnam go rozwiązać i po ciuchu liczę na jakąś radę od was
![]() Na początek chciałabym nakreślić tło całej sytuacji. Mojego Miśka poznałam 6 miesięcy temu i początkowo nie wiązałam z nim żadnych większych nadziei ot po prostu miła wirtualna znajomość, jednak gdy zdecydowaliśmy się na spotkanie to od pierwszego wejrzenia wiedziałam że to jest TO. Oboje to poczuliśmy i od tamtej pory staraliśmy się spędzać ze sobą każdą wolną chwilę. Jakiś miesiąc temu pokazałam mu moje zdjęcia z wymiany na której byłam na licencjacie no i na tych zdjęciach było mnie trochę więcej(tak ok 10 kg). I wtedy cały "problem" się zaczął: Misiek stwierdził, że będzie dla mnie bardziej atrakcyjny jak zacznie chodzić na siłownie i trochę przypakuje. Na początku chciałam mu to wybić z głowy jest normalnej budowy i podoba mi się taki jaki jest, ale później doszłam do wniosku że nie chciałabym żeby on mnie "ograniczał" i jak trochę poćwiczy to nic się nie stanie. Podszedł do tego bardzo poważnie i wybrał się do dietetyka żeby ten mu ustalił dietę do jego nowego trybu życia i zaczął chodzić na tą nieszczęsną siłownie. Właśnie wtedy zaczęłam zauważać pierwsze problemu; była bardzo zmęczony, rozkojarzony no taki bez życia. Powiedział mi wtedy że to przez pracę, że kończą duży projekt i tym jest taki zmęczony. Uwierzyłam mu bo sama doskonale wiem jak to jest w pracy. Zdecydowaliśmy się zamieszkać razem o od kliku dniu praktycznie cały czas widziałam jego ciągłe zmęczenie. Właśnie wczoraj wróciłam do domu w przerwie w pracy i zobaczyłam, że na stole zostawił rozpiskę swojej diety i zdębiałam. Nie jestem wielkim znawcą, ale 2000kalorii dziennie które zobaczyła w tej diecie "dla mężczyzny uprawiającego sport" to na moje oko stanowczo za mało. Po pracy wzięłam go na dywanik i zapytałam o to wszystko... i on się rozpłakał. Powiedział że nie chce mnie stracić, chce mi się podobać i dlatego chce nabrać mięśni a jego dietetyk powiedział, że to najszybszy sposób. Mówił, że mnie kocha i nie chce żebym znalazła sobie kogoś lepiej wyglądającego. Mówiłam mu że to on mi się podoba i to z nim chce być, że jakbym niczego do niego nie czuła to bym z nim nie zamieszkała itp ale mam wrażenie, że on mi nie dowierza. I własnie nie wiem co powinnam z tym zrobić, bo ja ani nie chcę żeby stał się pakerem a nie tym bardziej(a może przede wszystkim) nie chce żeby przez tą szurniętą dietę coś mu się stało. I tu jestem w kropce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Męskie łzy
Jeśli się przetrenowuje to na tej siłowni tylko i wyłącznie straci.
Widzę, że pokutują u niego bzdury wciskane za małolata. Żeby mieć super dziewczynę trzeba: -mieć wielkie mięśnie -super sportowy samochód -kupę kasy -ciało modela ![]() Ale przynajmniej mu zależy, to miłe ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
No to w czym problem?
Porozmawiaj z nim, żeby sam poszedł do dietetyka i da mu normalną dietę, przecież najpierw masa potem rzeżba. Po za tym, wystarczy jeść to co się chce, w normalnych zdrowych ilosciach , cwiczyć i nie trzeba sobie niczego odmawiac. Sama osobiście tak robię - jesli chce jeść, jem. Czy to jest czekolada czy sałata - przeciez trzeba jeść a nie bac się kalorii. Niech wrzuci na luz, a Ty zobacz ,że problem leży w tym równiez ,że ma on bardzo niską samoocenę. Rozmawiaj z nim o tym, pochwal go czasem . Pogłaskaj po głowce daj buziaka i niech się nie przejmuje swoim wygladem. Jeśli jego dietetyk jest niedobry, niech go zmieni. Szkoda zdrowia chłopaka a widac,że się meczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
To w końcu on chce przypakować czy przede wszystkim zrzucić zbędne kilogramy? Patrząc po diecie, to chyba zgubić. Więc jeśli to ma być redukcja, to trzeba sprawdzić jakie ma zapotrzebowanie kaloryczne na dzień, odjąć od tego ze 300 kcal i voila, ot cały sekret schudnięcia, a nie żadne jakieś super środki.
Ja np. mam 190 cm wzrostu, w tej chwili jakieś 80-81 kg, gdybym miał ćwiczyć 3x w tygodniu, to dla mnie zapotrzebowanie byłoby gdzieś na poziomie 2700-3000 kcal. Ale jeśli zależy mi na przytyciu - to wówczas bardziej pod 3200 kcal. 2200-2400 kcal na odchudzanie brzmiałoby optymalnie, ale może on jest niższy/mniej waży, to i mniej kcal potrzebuje, więc wówczas 2000 nie musi być takie straszne (ale w dzień treningowy powinien mieć jakieś 300 kcal więcej). Dodam jednak, że można też zrobić w drugą stronę - najpierw "przymasować" celem zbudowania mięśni (tak, przybrać na masie w momencie, gdy się uważa, że powinno się schudnąć). Dlaczego? Bo większa ilość mięśni najzwyczajniej w świecie potrzebuje więcej energii, więc też szybciej przepali nadmiar tłuszczu - tak samo jak z reguły silnik o większej pojemności spali więcej paliwa. Być może redukcja jest nieco zbyt drastyczna i doznał lekkiego szoku, lepiej próbować to robić powoli, obserwować jak nasz organizm na to reaguje i potem ewentualnie znów "przykręcić kurek". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() Przemęczony bo za mało kalorii ,nagła zmiana trybu odżywiania plus ćwiczenia organizm się buntuje i psychika chyba też . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Nie wszyscy mają tak łatwo by przytyć, ja jedząc sporo więcej niż powinienem, ćwicząc tylko na masę + białko +kreatyna, cieszę się z przyrostów typu 0,5~1kg na miesiąc.
Daj mu do zrozumienia że on ćwiczy dla siebie, i powinien to kontynuować bo wysiłek fizyczny jest zdrowy, lecz nie twoim kosztem, i nie kosztem jego zdrowia, wybij mu z głowy tą dziwną dietę, niech ćwiczy chociaż 3 miesiące bez dopalaczy, będą już widoczne efekty, i wtedy zadecyduje czy takie tempo go zadowala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
beznadziejny123 no właśnie pokutuje, ale żeby facet w jego wieku(nie żebym mu wiek wypominała) miał takie myślenie? Ja bym wolała żeby mu zależało i dbał o siebie a nie cudował
![]() Barbarella05 wiem, że trzeba zmienić dietetyka bo ten jest co najmniej dziwny i niezdrowy, a mnie zależy na jego zdrowiu, prawie mu komplementy, wiedziałam że ma kompleksy ale nie wiedziałam, że aż takie, mam tylko nadzieje, że jakoś uda nam się to przezwyciężyć topdong no właśnie z niego nie jest mała kruszynka ma 193 wzrostu i zastraszającą wagę 85kg ![]() ARAKSJEL tak, ale mnie jego łzy nie przeszkadzają tj ja mu już powiedziałam, ze dla mnie nie musi być facetem z kamienia(ale to inna długa historia i to już mamy przepracowane) harleyka oj to zależy co kto lubi ![]() ![]() ![]() Edytowane przez weidalka Czas edycji: 2014-11-28 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Jak on ma 85 kg @ 193 cm, to jest normalny lub nawet szczupły (tak jak ja). Mógłby lekko przymasować do 90-95 kg myślę. Odchudzanie przy tych parametrach to strzał w kolano, wręcz debilizm. Niech zacznie ćwiczyć, to nawet jeśli jego masa będzie stała w miejscu, to % tkanki tłuszczowej zejdzie na rzecz masy mięśniowej = będzie lepiej wyglądał. Ja bym postawił na dietę na masę i próbował iść w górę, podczas ćwiczeń i tak przepali tłuszcz (obowiązkowo 10 min rozgrzewki na początek, np. orbitrek lub wiosła, a jak chce bardziej przepalić tłuszcz, to na koniec jeszcze z 20-30 min na bieżni). Dieta wówczas myślę na jakieś 3400-3600 kcal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
No ja własnie to wiem i ja mu to mówiłam w sensie że ma się nie odchudzać, ale on swoje. Jak mi powiedział, że był u dietetyka to myślałam, że u jakiegoś sensownego i to zmęczenie to tylko praca. Ale teraz widzę, że będę musiała go namówić na innego(mam nadzieję, że znaleźć dobrego dietetyka nie jest tak ciężko). A przede wszystkim jakoś przemówić mu do rozsądku tylko nie wiem co na niego podziała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Do jakiego dietetyka by nie poszedł i tak jego organizm to odczuje czy to redukcja czy podbijanie kalorii, czy if czy cokolwiek innego. Sam przez to przechodziłem tyjąc 10 kg, bo niby byłem za chudy. Ciągle zmęczony, ospały, nawet z erekcją miałem problem to organizm był skupiony żeby trawić żarło. Suplementowałem się ale nagła zmiana i tak zawahała moim organizmem. Zresztą do tego typu rzeczy wystarczy się zainteresować tematem, a zamiast do dietetyka iść na trening personalny. Nawet lepiej sobie badania zrobić, niżeli do dietetyka. Ja bym na jego miejscu ogólnie dał sobie spokój, chłop się przejął a piszesz że pracuje. Nie można mieć wszystkiego, ty go akceptujesz i to jest ważne. A jego myślenie wzięło się z wyimaginowanego nagle pojawiającego się powodu. Przecież wcześniej się akceptował. Sam aktualnie powinienem trochę przypakować, tak jak w zeszym roku bo przez pracę sporo ze mnie zeszło. Ale jest 1 praca 2. studia 3 dziewczyna 4 hobby. I jakbym do tego dodał wstawanie 5 rano aby przygotowywać w pojemnikach jedzenie, dodatkowo suplementacja ( pieniądze ), siłownie akurat mam w domu ale ćwiczyć trzeba ( 3 x w tyg ), to dziewczyna byłaby nie zadowolona nie z tego że chujowo wyglądam ale zwyczajnie nie mam na nic siły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Wtajemniczenie
|
Ale jest różnica między "trzeba" a "lepiej byłoby" :P
Cytat:
Wiesz, niektórzy mylą się całe życie. Mądrość absolutnie nie przychodzi z wiekiem, jeśli to był czas stracony, nie poświęcony poszerzaniu wiedzy itd ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dali Ci pare dobrych rad co do diety moze wydrukuj i mu pokaz? Skoro juz chce dbac o siebie niech zrobi to dobrze, bo zdrowie jest tylko jedno.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dorosły facet płacze, bo tak bardzo kocha, że zagłodzi się na śmierć, byle lepszego nie znalazła... Ojacie... To chyba jeden z tych, co nie pozwalają związku skończyć, bo się zabiją. Może uznacie mnie za durną, ale jak dla mnie, to czasami ludziom zależy na sobie za bardzo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Też kiedyś byłam na diecie odchudzającej, z tym, że miałam w pracy kolegę studiującego dietetykę i regularnie ćwiczącego. Źle się czułam, on popatrzył na jadłospis i stwierdził, żeby kupić sobie dobre suplementy (powiedział konkretnie jakie) i było dużo lepiej. Ale dieta Twojego TŻa jest ewidentnie nie w porządku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Wczoraj przegadaliśmy całą noc i chyba doszliśmy do sedna problemu. A mianowicie
- jego kochany tatuś całe życie mi mówił, że każdej kobiecie podoba się jeden określony typ mężczyzny i tylko z takim kobieta będzie chciała stworzyć trwały związek ![]() - a jak ostatnio byliśmy w kinie i były zwiastuny nowych filmów to ja mu powiedziałam, że chce iść na film xyz bo tam gra mój ulubiony aktor, a że on jest raczej chudzinkom to mój Misiu ubzdurał sobie, że tacy faceci mi się podobają i między innymi dlatego chciał zabrać się za odchudzanie, a skoro ja błam szczupła(wg niego) i schudłam 10kg to jemu też się uda ![]() - jest zazdrosny o moich kolegów z pracy i ze studiów, nie chorobliwie zazdrosny, ale jako że przebywam cały czas praktycznie w męskim towarzystwie to mogę poznać kogoś lepszego ![]() Więc to najmniej chodzi o tą dietę tylko o przemówienie mu do rozsądku. A mówiłam o dietetyku tylko po to że sokoro uparł się na dietowanie się i ćwiczenie to niech chociaż je tyle ile powinien a niech nie cuduje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
To wygląda na to, że powinien przejść się do psychologa, a nie do dietetyka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Koles ma poczucie swojej wartości -milijon, do psychologa, nie na diete
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie. Niech pracuje nad poczuciem wartosci.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.