Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-12, 10:38   #1
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279
Question

Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???

Kochane obecne i przyszłe mamusie jestem laikiem jeżeli chodzi o formalne sprawy związane z "papierkami" które należało będzie powypełniać po urodzeniu dziecka; może wypunktuje czego niewiem:
1. Kiedy pójść do USC celem zabrania odpisu aktu urodzenia?
2. W jaki sposób wystąpić do ubezpieczyciela III filaru o wypłatę
pieniędzy za urodzenie dziecka?
3. gdzie, co i jak z becikowym?
4. Jak i co trzeba dostarczyć pracodawcy?
wogóle wszystko!
Proszę mamusie, które to wszystko przeszły i pozałatwiały - POMÓŻCIE!!!
Emi279 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 11:00   #2
Mariqa
Wtajemniczenie

Dot.: Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach i

http://podsercem.webpark.pl/prawo/index.htm świetna stronka, zebrane wszystkie dokumenty, akty prawne dotyczące kobiet w ciąży
Stary 2006-06-12, 11:32   #3
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279
Dot.: Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach i

Cytat:
Napisane przez Mariqa
http://podsercem.webpark.pl/prawo/index.htm świetna stronka, zebrane wszystkie dokumenty, akty prawne dotyczące kobiet w ciąży
Wielkie dzięki- zaraz zabieram się za przeglądanie
Stary 2006-06-12, 20:24   #4
kasiulka
Zakorzenienie

do USC jak najszybciej, ustawowo są chyba na to 2 tygodnie (moge sie mylic). Musisz jeszcze załatwic pesel - wniosek w urzedzie miasta, z tym ze nie wydają od razu - ja na pesel czekałam 2 tygodnie. Jesli chodzi o wyplatę z ubezpieczenia to wystarczy chyba polisa i akt urodzenia dziecka + dokument tożsamosci. Do becikowego wystarczy akt urodzenia, wypełniasz wniosek w Mopsie albo Urzedzie Miasta - my pieniażki mielismy po kliku dniach na koncie. Pracodawcy dostarczasz akt urodzenia i pesel zeby zgłosili Ci dziecko do zus-u do ubezpieczenia zdrowotnego i to chyba wszystko - u mnie nic wiecej nie chcieli. Zadnego dodatkowego zasiłku nie pobieralam wiec nie wiem jak sie zalatwia.
Z takich formalnosci to po porodzie skłądasz w przychodni deklaracje wyboru pediatry i położnej środowiskowej i umawiasz sie na wizyty patronażowe i to juz chyba wszystko. Powodzenia - a kiedy rozwiązanie?

Oliwka
kasiulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 08:52   #5
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279

kasiulka, dzięki za informacje Rozwiązanie dopiero w styczniu 07 więc mam czas na przygotowanie męża do "biegu" po urzędach
Stary 2006-07-11, 16:14   #6
karabelka23
Raczkowanie

GG do karabelka23
Dot.: Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???

Wielkie dzieki za ten watek bo ja tez jestem z tej całej biurokracji kret a rozwiązanie we wrześniu!! ) Wielkie dzięki i pozdrawiam
karabelka23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 14:00   #7
primavera
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???

Powiedzcie mi, może któraś z was orientuje się konkretnie, bo ja tylko tak minimalnie

Chodzi mi o to, że z tego co mi się wydaje, trzeba być co najmniej rok zatrudnionym na umowe na cały etat, aby należał się macierzyński,tak?

Pytam, ponieważ mój (teoretycznie przyszły jeszcze, ale mam nadzieję, że faktycznie nim będzie) szef zaproponował mi zatrudnienie - ale na takiej zasadzie, że mam założyć wlasną działalnośc- ponieważ jestem absolwentką i przez 2 lata płaciłabym (a raczej on za mnie) minimalny ZUS.

Powiedziałam, że wydaje mi się, że wtedy w przypadku ciaży nie należy mi się urlop macierzyński - na co zaproponowano mi, że na razie mogę tam pracować na własną działalność, a gdy zajdę w ciażę- to zlikwiduję działalnosć i zatrudnią mnie na etat.

Niby tak, ale wtedy w chwili porodu byłabym zatrudniona tylko te max 9 miesięcy (a zapewne krócej-bo raczej nie będę wiedzieć od pierwszego dnia ciaży, że to JUŻ) - czyli wtedy macierzyński niebędzie mi się należał?

Może któraś z was ma o tym pojęcie i wyjaśniłaby mi tą sytuację?
Chcę się przygotować do rozmowy z szefem,a teraz mam lekki mętlik w głowie
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-28, 14:49   #8
lucyAS
Zadomowienie

Witam ja tez dolaczam sie do prosby Primavery. Od wrzesnia ide do pracy a planujemy z mezem dzidziusia no i nie wiem jak to jest z macierzynskim i cala reszta
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 14:53   #9
Tysiak7
Wtajemniczenie

Primavera tyle co ja sie orientuje to zasilek i urlop macierzyński przysługuje ci z automatu bez względu jak długo bedziesz zatrudniona . Jednak uważaj żeby ten przyszły pracodawca sie nie rozmyślil i nie wystawił cie do wiatru jak przyjdzie co do czego. To czy bedziesz mieć świadczenia gdybyś prowadzila dzialalnosc zależy od tego czy oprowadzać bedziesz składki dobrowolne na chorobowe. Wymagane minimum zatrudnienia jest przy urlopie wychowawczy i oznacza to że musisz być zatrudniona min 6 miesiecy u danego pradodawcy. ZUS po tym wzgledem bardzo rygorystycznie sprawdza "mamusie" jest nawet tzn akcja "brzuszek" ZUSu ktora mam na celu wyelimninowac oszustki które probuja wyłudzić kasę na to świadczenie od państwa. Tzn zatrudniają się fikcyjnie żeby brać kasę.
Zasiłek i urlop macierzyński[U]przysługuje bez względu na staż pracy i wymiar zatrudnienia (nie ważne, czy pracujesz na cały czy na część etatu.

Aktualnie obowiązujący wymiar urlopu macierzyńskiego to:
16 tygodni na pierwsze dziecko
18 na każde kolejne
26 na więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie
Część urlopu macierzyńskiego (do 2 tygodni) możesz, ale nie musisz, wykorzystać przed planowanym terminem porodu. Jeżeli przed zbliżającym się porodem Twój stan wymaga przebywania na zwolnieniu lekarskim, zwykle nie jest to zwolnienie, ale właśnie urlop macierzyński. Decyzja należy do Twojego lekarza. Urlopu macierzyńskiego udziela Ci pracodawca, ale po otrzymaniu od Ciebie stosownego zaświadczenia od lekarza.

Z zasady urlop macierzyński powinien być wykorzystywany w sposób nieprzerwany. Jest jednak pewien wyjątek. Jeżeli urodzisz dziecko, które od razu po urodzeniu trafi do szpitala, a Ty wykorzystasz po porodzie co najmniej 8 tygodni urlopu macierzyńskiego, możesz przerwać urlop i jego pozostałą część wykorzystać po powrocie dziecka ze szpitala. Do wniosku, jaki składasz w tej sprawie u pracodawcy, musisz dołączyć stosowne zaświadczenie lekarskie.

Po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego, masz prawo wrócić do pracy, pod warunkiem jednak, że pozostałą część urlopu wykorzysta ojciec dziecka, o ile oczywiście jest pracujący. Jeżeli nie możesz "odstąpić" mu swojego urlopu, musisz w całości wykorzystać go sama. Trzeba przy tym dodać, że ojciec dziecka przebywający na urlopie macierzyńskim ma takie same przywileje jak matka. Przysługuje mu także zasiłek macierzyński.

Podczas urlopu macierzyńskiego nie możesz być zwolniona z pracy czy przesunięta na inne stanowisko. Pracodawca nie ma także prawa zmienić na niekorzyść warunków Twojej umowy. Bezpośrednio po macierzyńskim możesz wykorzystać przysługujący Ci urlop wypoczynkowy.

Jeżeli jesteś zatrudniona na czas określony, który kończy się w trakcie urlopu macierzyńskiego, wtedy ostatni dzień umowy jest jednocześnie ostatnim dniem urlopu. Nie przepada Ci jednak prawo do zasiłku macierzyńskiego, który pobierasz tak długo, jak długo pozostawałabyś na urlopie macierzyńskim będąc pracownicą.

Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę na czas określony, czas wykonywania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która ulega wygaśnięciu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, wówczas umowa taka ulega przedłużeniu do dnia porodu, a Ty zachowujesz prawo do zasiłku macierzyńskiego, chociaż nie masz prawa do urlopu.

Wysokość zasiłku macierzyńskiego jest równa wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, jakie otrzymywałaś przez 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym urodziłaś dziecko. Za każdy dzień urlopu, w tym także za dni wolne od pracy, otrzymasz 1/30 tak obliczonego wynagrodzenia. Jeżeli Twój pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób, wówczas to on wypłaca Ci zasiłek. W przeciwnym razie robi to Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Zasiłek nie przysługuje za czas urlopu bezpłatnego.
W i N -córeczki mamusi

Edytowane przez Tysiak7
Czas edycji: 2006-07-28 o 15:23
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 14:59   #10
primavera
Zakorzenienie

tysiak-dzięki za odp
czy orientujesz się może, jak to jest w przypadku własnej działalności?
Ten szef niby teraz fajny i otwarty-ale wiadomo, jak to jest, czasami właśnie wystawia do wiatru osoba wyglądająca na zaufaną i szczerą.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 15:14   #11
Tysiak7
Wtajemniczenie

Primavera tak jak ci pisałam przy własnej dzialalnosci podstawą jest opłacanie tej dobrowolnej składki na chorobowe, jednak musialbyś się w Zusie dopytac bo przy tej wersji niższego ZUSu przy nowej dzialalnosci to też chyba jest nieco inaczej.
Znalazałam coś takiego:
"Gdy prowadzisz działalność gospodarczą, nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego. Jeżeli jednak opłacałaś składki na ubezpieczenie chorobowe, masz prawo do zasiłku macierzyńskiego równego średniej kwocie z ostatnich 6 miesięcy przed porodem, od której odprowadzałaś składkę."
Ale jeśli zrobisz tak jak piszesz, założysz dzialaność a gdy zajdziesz w ciąże przejdziesz na zatrudnienie pracodawcy, to dla ZUSu będzie to próba wyłudzenia jak z podręcznika i mogą wymagać od ciebie wyjaśnień. W koncu to ZUS bedzie płacił te świadcznie. Nie chcę cie straszyć ale jestem przyszła listopadowa mamusią i ostanio czytam dużo na ten temat. ZUS na kobiety w ciąży patrzy jak na podejrzanych niestety.
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-15, 17:48   #12
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin
Sprawy urzędowe po urodzeniu dziecka

Znalazłam coś takiego na jednym z for internetowych:

www.maluchy.pl :: porady prawne
i jeszcze:
Rejestracja urodzenia dziecka pochodzącego z małżeństwa

Podstawa prawna: Art. 40 ust. i Art. 41 ust.1 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa, jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowody osobiste obojga rodziców
- obecność ojca lub matki
2. Opłata skarbowa
- podanie o wydanie odpisu - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
14 dni od chwili urodzenia dziecka.

Rejestracja urodzenia – matka rozwiedziona
(nie minęło 300 dni od rozwodu lub separacji)

Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa
- dowód osobisty matki
- obecność matki
Dziecko rejestruje się tak jak pochodzące z małżeństwa.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia

Rejestracja urodzenia – matka rozwiedziona
(minęło 300 dni od rozwodu lub separacji)

Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub sentencja prawomocnego wyroku
- dowód osobisty matki
- obecność matki
W przypadku uznania przez biologicznego ojca – obecność ojca z dowodem osobistym.
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
- podanie przyjęcia do protokołu oświadczenia o uznaniu dziecka - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia

Rejestracja urodzenia – dziecko panieńskie
(bez uznania przez biologicznego ojca)

1. Wymagane
- odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowód osobisty matki
- obecność matki przy rejestracji
2. Opłata skarbowa
- poodanie - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
Niezwłocznie.

Rejestracja urodzenia – dziecko panieńskie
(z uznaniem przez biologicznego ojca)

Podstawa prawna: Art. 43 ust.1 i 2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- obecność obojga rodziców
- dowody osobiste rodziców
- odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
Niezwłocznie.

Tak mnie zastanawia punkt, który mnie dotyczy, czyli "dziecko panieńskie, uznane przez ojca". Napisane jest, ze obecność obojga rodziców jest obowiązkowa i należy sie zgłosić niezwłocznie. Tylko, że ja będę mieć cesarkę i nie wiem czy będę bardzo w stanie tak "niezwłocznie" sie udać do urzędu. Hmmm...

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 17:54   #13
Wisienki
Zakorzenienie

Dot.: Sprawy urzędowe po urodzeniu dziecka

Cytat:
Napisane przez Shemreolin Pokaż wiadomość
Tak mnie zastanawia punkt, który mnie dotyczy, czyli "dziecko panieńskie, uznane przez ojca". Napisane jest, ze obecność obojga rodziców jest obowiązkowa i należy sie zgłosić niezwłocznie. Tylko, że ja będę mieć cesarkę i nie wiem czy będę bardzo w stanie tak "niezwłocznie" sie udać do urzędu. Hmmm...
W prawie polskim przez niezwłocznie rozumie się - bez nie uzasadnionej zwłoki, to znaczy, że musisz to zrobić kiedy miną przeszkody które nie pozwalają na stawiennictwo (poczujesz się wystarczająco dobrze by iść to wszystko załatwić).
Stary 2007-05-15, 18:05   #14
Shemreolin
Zakorzenienie

A ... no to uf uf

Stary 2007-05-15, 21:50   #15
paula78
Zakorzenienie

u nas Tż i ja poslzismy do urzedu przed porodem aby uznac dziecko i nadac nazwisko jca ,po porodzie TZ sam poszedl zarejestrowac dziecko .

bylismy wtedy pierwszym takim przypadkiem kiedy ojciec uznaje dziecko przed urodzeniem i panie nie wiedzialy co zrobic

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-16, 07:01   #16
Luba
Zakorzenienie

Moim zdaniem najlepiej załatwić to tak, jak zrobiła Paula.
O ile pamięć mnie nie myli to Helena też tak zrobiła...

Ile się da to pozalatwiać przed porodem, bo potem przez jakis czas to nie ma ani chęci ani czasu na cokolwiek.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-16, 08:42   #17
baska201
Zadomowienie

GG do baska201

My tez nie jestesmy malzenstwiem, a zalatwilismy wszytsko dokladnie 13 dni po porodzie.. spokojnie nie musisz sie spieszyc.. ja wyszlamze szpitala dopero po 5 dobach (czyli jak po cc) i rowniez nie spieszylo mi sie zeby takie rzeczy zalatwiac..
baska201 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-16, 09:35   #18
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baska201 Pokaż wiadomość
My tez nie jestesmy malzenstwiem, a zalatwilismy wszytsko dokladnie 13 dni po porodzie.. spokojnie nie musisz sie spieszyc.. ja wyszlamze szpitala dopero po 5 dobach (czyli jak po cc) i rowniez nie spieszylo mi sie zeby takie rzeczy zalatwiac..
niby mozna ale trzeba brac pod uwage ze po porodzie moze wydarzyc sie wszytsko wic skoro jst mozliwosc zalatwienia tego przed to dlaczego odkladac to na potem.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 09:55   #19
Shemreolin
Zakorzenienie

Na pewno pójdziemy do USC przed urodzeniem dziecka. Zostało postanowione! Rozmawiałam jeszcze z panią z USC przez telefon i było całkiem zabawnie hihi.

Pani powiedziała, że potrzebne są nasze dowody osobiste oraz zaświadczenie od lekarza, że jestem w ciaży.

Pewnie jakoś w przyszłym tygodniu pójdziemy to załatwić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-17, 12:00   #20
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Ciąża i poród- jak, gdzie i kiedy załatwiać sprawy w pracy , Zusach, filarach itp???

dziewczyny a jak to jest z wychowawczym? Komu sie nalezy?jkie trzeba miec zarobki itp-bo zanim przejde ta ustawe to urodze.......

znalazlam.....
W okresie urlopu wychowawczego pracownica ma prawo do świadczeń zdrowotnych dla siebie i członków rodziny.
Jeżeli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty określonej w przepisach (w okresie od 1 czerwca 2002 r. do 31 maja 2003 r. kwota ta wynosi 548 zł), wówczas pracownicy przysługuje zasiłek wychowawczy. Wysokość zasiłku ustalana jest kwotowo i waloryzowana od czerwca każdego roku wskaźnikiem wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, przyjętym w ustawie budżetowej.

Od 1 czerwca 2002 r. do 31 maja 2003 r. miesięczny zasiłek wychowawczy wynosi:
1) 318,10 zł dla mężatki,
2) 505,80 zł dla osoby samotnie wychowującej dziecko oraz wychowującej trzecie i każde kolejne dziecko.

smiechu warte i tyle 548zl!!!!!!!

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-05-17 o 13:34 Powód: post pod postem
sylwia-zuza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 12:23   #21
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Ale to są stare dane za 2003 rok teraz to jest chyba po 400 dla wszystkich jak leci, ale nie jestem pewna.
Zaraz sprawdzę na stronie ZUSu

Odnośnie macierzyńskiego, wszystkie informacje są na:

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

co dziwne nie znalazłam tam nic o wychowawczym, ale chyba dlatego, że to teraz płaci MOPS. więc poczekajcie trochę, a też znajdę

Zasiłki są bez podatku - czyli tyle dostaniesz do ręki, a dochód tez jest liczony netto. tylko do dochodu wliczają sie też alimenty (trzeba pamiętać - bo to niby grosze, a potem dzięki nim tracisz prawo do zasiłku).

faktycznie chyba mops

dziwne bardzo, ale o tym wychowawczym to nigdzie nic nie ma, ale znalazłam coś takiego, są tu chociaż kryteria dochodowe i wysokość świadczeń

http://www.idn.org.pl/sonnszz/dod_rodzinny.htm

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego
Wysokość dodatku 400,00 zł miesięcznie.
Dodatek ten przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres:
24 miesięcy kalendarzowych;
36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu;
72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności.
W przypadku równoczesnego korzystania z urlopu wychowawczego przez oboje rodziców lub opiekunów prawnych dziecka przysługuje jeden dodatek.
Osoba samotnie wychowująca dziecko oraz osoba wychowująca troje lub więcej dzieci otrzymująca do dnia wejścia w życie ustawy podwyższony zasiłek wychowawczy nabywa prawo do dodatku na dziecko, na które korzystała z urlopu wychowawczego do dnia wejścia w życie ustawy, w wysokości 505,80 zł, jeżeli spełnia warunki określone w dotychczasowych przepisach.
Osoba otrzymująca do dnia wejścia w życie ustawy zasiłek wychowawczy, jeżeli pozostawała w zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego przez okres krótszy niż 6 miesięcy, nabywa prawo do dodatku, jeżeli spełnia warunki określone w dotychczasowych przepisach.
Dodatek nie przysługuje jeżeli osoba:
bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy;
podjęła lub kontynuuje zatrudnienie lub inną pracę zarobkową w okresie korzystania z urlopu wychowawczego;
dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu w żłobku albo w przedszkolu z wyjątkiem:
dziecka legitymującego się orzeczeniem o niepełnosprawności przebywającego w żłobku albo w przedszkolu z powodów terapeutycznych,
dziecka przebywającego w zakładzie opieki zdrowotnej, z wyjątkiem zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych, oraz w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem;
w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego.

http://www.wroclaw.pl/m3515/p5685.as...%20wychowawczy

tylko te 500 pare zl to z podatkiem czy bez?

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-05-17 o 13:35 Powód: post pod postem
kasienka1977 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 13:16   #22
sylwia-zuza
Zakorzenienie

o alimenty to akurat nie musze sie martwic-ale na zasilek i tak sie nie lapie
Stary 2007-07-02, 17:50   #23
Emi279
Raczkowanie

GG do Emi279

Bardzo się cieszę że zapoczątkowany przeze mnie temat jest kontynuowany ponieważ ciągle są jakieś nowinki w tej dziedzinie. Pozdrawiam gorąco wszystkie obecne i przyszłe mamusie - tatusiów również
Stary 2009-05-27, 09:06   #24
agnieszka0000
Przyczajenie

GG do agnieszka0000

a ja mam takie pytanie jeszcze.... z tego co wiem, to jadac do szpitala, musze miec zaswiadczenie o ubezpieczeniu, tylko skad je wziac? ja nie pracuję, za to moj maz prowadzi dzialalnosc gospodarcza, i z tego tytułu mam ubezpueczenia (jako czlonek rodziny). czy musi to zaswiadczenie wziac bezposrednio z zusu? czy wystarczy na przyklad ostatnie potwierdzenie zapłaty składki?
Jeśli ktoś kocha kwiat, który jest jedyny na milionach i milionach planet, to mu wystarcza do szczęścia patrzenie na gwiazdy i mówi sobie: "Gdzieś tam jest mój kwiat." Lecz jeśli baranek zje kwiat, to tak jakby wszystkie gwiazdy zgasły...
agnieszka0000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 10:51   #25
Nikula5
Zadomowienie

GG do Nikula5

mi się wydaje że potwierdznie wpłaty ostatniej składki ale głowy nie dam
Nikula5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości