|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
czy to jest oszukiwanie ludzi?
hej,
w skrócie - pracuje na pełen etat za bardzo niska kase i żaliłam sie ostatnio na piwku znajomym (zreszta kazdy narzekał na swoja prace, nie ja jedyna zeby nie było ![]() Mineły 2 dni i odezwał sie do mnie na fb jeden znajomy który z nami był że on by w zyciu nie wytrzymał ze swoja praca (tez zarabia grosze) gdyby nie dodatkowe źrodło dochodu. Powiedział ze moze mi pomoc i tez zaczne dorabiać, chociaz trzeba sie wdrożyć w to. Konkretniej chodzi o programy partnerskie z e forsa peel (tylko błagam nie banujcie, to nie jest reklama ani nic ![]() Tylko teraz tak.. Z tego co wyczytałam wszystkie te serwisy sa płatne typu usługi subskrypcyjne ze przysyłaja sms płatny 30zł co 2 dzień komuś ![]() Czy ktoś z Was zna te tematy? Bo chciałam wiedzieć tylko czy : - po 1 czy współpracujac z takim serwisem oszukiwałabym ludzi? robiła im jakaś krzywde namawiajac ich na te serwisy? jesli tak to bym sie na cos takiego nie zdecydowała nigdy dlatego chce wiedzieć. - po 2 czy gdybym to robiła (pytam tylko hipotetycznie) to czy grozi jakaś odpowiedzialność karna? Bo widze że mnóstwo ludzi tak zarabia, wiec to jest chyba legalne? inaczej juz by pewnie nie istniało... generalnie nie chce sie w to pakowac, ale kompletnie nie ogarniam tematu a jestem zwyczajnie ciekawa co to tak naprawde jest.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: czy to jest oszukiwanie ludzi?
Moim zdaniem to podejrzane i ja bym się na to nie zdecydowała. Skoro masz wątpliwości to daj sobie z tym spokój, bo mogą z tego wyniknąć problemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
tzn ja decyzje że sie w to bawić nie chce podjełam, ale poczytałam o tym portalu i widze że duzo ludzi tak zarabia a nie bardzo rozumiem jak - czyli wkrecaja ludzi w "super serwis erotyczny, za darmo oczywiscie" i jak kogos wrobia to za kazda osobe jest kasa? przeciez to nielegalne, ale z drugiej strony wtedy by nie istniało juz... hmmm.. po prostu mnie to interesuje, bo bawic sie w to nie chce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Rzuć obecną prace i znajdz lepszą, po prostu. Masz tendencje do pakowania się w dziwne sprawy.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja bym na to nie szedł, coś tu śmierdzi.
poza tym nie patrz na to co tam pisze, większość to pewnie komentarze autora strony ![]() pewnie to jest coś na wzór tych ściemnonych serwisów które oferują możliwość obejrzenia premiery filmu którego w kinach jeszcze nie ma, lub transmisji koncertu czy festiwalu z czego w rzeczywistosci relacji live nie ma, oczywiście wszystko za darmo o ile wyśle się smsa (który jest w rzeczywistości płatny i co miesiąc ściągający kasę o ile się nie wycofa z tej usługi). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
to jest zwyczajne oszustwo i to ci powinno wystarczyć, nie wiem po co chcesz drążyć temat jeśli nie zamierzasz w tym brać udziału.
to już twój 3 wątek w tym tygodniu dotyczący dziwnej pracy, nie wiem skąd ty takie oferty życia znajdujesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
To śmierdzi imo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam sposobu działania tej strony co opisujesz, ale opowiem o swoich doświadczeniach.
Niedawno weszłam na pewną stronę (żadna ero, ściaganie plików, gier itp.) zwykła strona po czym dostałam na numer internetowy info, że aktywowałam jakąś subskrypcję. Nic nie wypełniałam, nie podawałam danych, nic... Nie zauważyłam smsa że coś aktywowałam i codziennie musiałam płacić za nowy sms przychodzacy (jest to usługa na moim internecie, więc dowiedziałam się o tym dopiero po dostaniu FV). Pisałam zresztą o tym na blogu, polecam przeczytać, żeby ustrzec się podobnych akcji: KLIK. Czy jest to legalne? Według mnie nie, bo aktywowali mi coś bo weszłam na przypadkową stronę. Firma działa sobie w jakimś Madrycie, więc mogę im naskoczyć, a operator się na mnie wypiął. Więc.. sama powinnaś wiedzieć co robić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Operator się wypiął, bo to tak, jakbyś się czepiała Poczty Polskiej, że zamówiłaś prenumeratę katalogu za 100 zł za numer. Co ich to? Zamówiłaś, to dostarczają. Tak samo operator. Można u nich zablokować takie usługi premium, ale jak ktoś tego nie zrobi, to oni za nic nie odpowiadają. Poza tym nie bardzo rozumiem co to jest "numer internetowy". Jak dostałaś smsa na komórkę, to musiałaś go gdzieś na tej stronie podać, nie ma bata. Oni mimo wszystko nie czytają w myślach i nie są w stanie dowiedzieć się o tym jaki ktoś ma numer komórkowy po tym tylko, że wszedł na stronę. Moja mama się identycznie nacięła - wyskoczyła jej ankieta konsumencka, wypełniła ją, a na końcu było, żeby podać swój nr telefonu celem weryfikacji. Potem dostała smsa, żeby odesłać sms o treści "OK" (oczywiście darmowy), odesłała i tym samym zasubskrybowała usługę otrzymywania 3 razy w tygodniu smsów po 6.15 zł. W sumie ją to kilkaset złotych kosztowało, bo niestety zorientowała się dopiero przy trzecim rachunku, że jest za wysoki (oczywiście ma fakturę elektroniczną i jej nie sprawdza, bo nie pamięta hasła... płaci tyle, ile jej w smsie przypomną, a że w jednym miesiącu ja byłam za granicą, w drugim ona, więc myślała, że dlatego takie rachunki, dopiero przy trzecim miesiącu ją coś tknęło).
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2014-11-27 o 21:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jestem głupia, nie podałam tego numeru nigdzie z oczywistego powodu, nie posługuję się nim na co dzień, nawet musiałabym pomyśleć żeby go sobie przypomnieć. Gdybym podała to bym podała swoją komórkę. Sam konsultant operatora podczas rozmowy telefonicznej zasugerował, że prawdopodobnie wystarczyło wejść na stronę, więc nie jest to im nieznany proceder. ![]() ![]() Aha, odnośnie czytania w myślach to też mnie dziwi jak zdobyli numer. Z tego też wynika, że to operator go udostępnił po IP, jakim prawem? Nie wiem. Oczywiście na to też mi nie odpowiedział. Według nich mogłam zrezygnować, przecież dostałam smsa że mogę. Edytowane przez Takajakaya Czas edycji: 2014-11-27 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Midnight tak, to jest oszukiwanie i naciąganie ludzi . Czytałam Twój wątek i , przepraszam, ale mam wrażenie że jesteś bardzo naiwna. Niech Ci nie przyjdzie do głowy pakować się w to, bo od ciekawości się zaczyna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na Twoim miejscu napisałabym skargę do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Amber Gold też nie działał legalnie (wpisany na czarną listę KNF), a działał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja bym się na taką historię nie decydowała, to oszukiwanie ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko wiesz... Plichta już wcześniej miał wyrok za oszustwa finansowe. Co z tego? Otworzył kolejną firmę. Dowaliło się do niej KNF (na dłuugo przed tą aferą), wciągnęli ich na swoją czarną listę, ale co z tego? Wiesz, abstrahując zupełnie od głupoty tych ludzi, którzy zainwestowali w Amber Gold (a mówię to z perspektywy osoby, która też natknęła się na ich ofertę i rozważała inwestycję*) to nie powinno tak być, że człowiek skazany już za oszustwa, co więcej, prowadzący działalność oficjalnie uznaną za podejrzaną i niezgodną z prawem... nadal sobie po prostu działa ![]() ![]() *rozważała to może za grube słowo, bo %, który proponowali, był tak absurdalnie wysoki (3-krotnie większy od innych lokat), że średnio rozgarnięta ameba powinna od razu zwęszyć podstęp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Normalnie jak nie wizaz ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Ok,
a jeśli to teoretycznie by było polecenie służbowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz na myśli sytuację, gdzie ktoś Ci służbowo każe np. oszukiwać kogoś, a Ty udajesz, że nie masz mózgu i nie widzisz, o co chodzi? ![]() Jasne, że w takiej sytuacji może nie poniesiesz konsekwencji prawnych, ale mnie by sumienie zjadło... Pamiętaj, to nie Hitler zabijał, tylko Ci, którzy wykonywali jego "polecenia służbowe" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.