|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE
Dziewczyny pomożcie bo mam nie mały problem
6 lat temu rozwiodłam się z mężem mamy 8 letniego syna który w maju idzie do Komunii. Ojciec mieszka na drugim koncu Polski, ma żone i 2 (swoich) dzieci, naszego syna bierze do siebie na wakacje i ferie. Ja od 1,5 roku jestem w stałym związku z Panem X (tak go nazwijmy), mieszkamy razem, to X chodzi z nim do Kościoła kiedy ja jestem w pracy, odrabia z nim lekcje, poprostu wychowuje go ze mna. Jakiś czas temu były mąż spytał się kiedy jest Komunia bo on chciałby przyjechać .... no i się zaczeło. Ja kategorycznie zaprotestowałam. On ma teraz swoją rodzine, swoje życie i ja mu w parade nie wchodzę, ja też układam sobie życie po długim czasie i nie chce sytuacji że mały bedzie miał w kościele 2 tatusiów. Moj partner powiedział, że jak przyjecie były mąż to on nie przyjdzie bo to jest upokarzające skoro on zajmuje się dzieckiem na codzień, a tatuś sobie przyjedzie zadowolony, popsuje całą atmosfere i pojedzie. Jest jeszcze trzecia strona medalu, mój tata - dziadek małego powiedział że jakto tak, że ojca nie bedzie na uroczystości i stwierdził że w takim razie jego i babci też nie będzie :/ no ręce mi opadły. Rodzice bardzo długo kontrolowali moje życie, narzucali swoje zdanie, ale w tym przypadku uważam że decyzja należy do mnie. Rozmawiałam też z synem o tej sytuacji, powiedział że jak X ma nie przyjść z powodu ojca to woli żeby tata nie przyjeżdzał. Sytuacja jest skomplikowana ale może któraś z Was jest/była w podobnej i może coś doradzić. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rozwód - nowe życie i Komunia dziecka POMOZCIE
Cytat:
Twoi rodzice mają racje. To, ze rozwiodlas sie z mężem, nie znaczy, ze przestał on być ojcem Twojego dziecka. A jako ojciec ma prawo i obowiązek uczestniczyć w najważniejszych dla syna chwilach. Zwłaszcza, że ma kontakt z synem, nie miga się od rodzicielskich obowiązków. A tego swojego X ustaw do pionu, bo odstawia jakąś dziecinadę. Taki z niego cudowny opiekun, a jest gotowy sprawić ogromna przykrość dziecku i nie pojawić sie na jego Komunii, bo strzelił focha? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Copyraptor
|
Yyy, a czego chce dziecko, i czemu tym się nie kierujecie, tylko jakimiś prywatnymi niesnaskami?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Oczywiście ze ojciec powinien być na komunii. Ty masz nowe życie, ale dziecko nie ma nowego ojca, zwłaszcza, ze z biologicznym spedza ferie i wakacje.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak przedstawiłaś synowi sytuację? Mam nadzieję, że nie w ten sposób, że jak tatuś przyjedzie, to nie będzie Twojego partnera, dziadka i kogoś tam jeszcze. |
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jasne, ojcem jest nadal, ale nie jest ani głównym, ani jedynym opiekunem dziecka. Cytat:
Według mnie tutaj problemem jest to, że mimo tylu lat, które minęły od rozwodu i 1,5 roku nowego związku matki, nadal nie do końca wiadomo „kto jest kim” w rodzinie. Teraz okazuje się, że są dwie osoby, które (nie bez powodu zresztą) pretendują do roli ojca. Myślę, że najpierw trzeba tą kwestię rozwiązać, a potem łatwiej już przyjdzie rozwiązywanie problemów wtórnych takich, jak obecność pozostałych osób na uroczystości dziecka.
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
to jest tata dziecka i ma prawo uczestniczyc w waznym wydarzeniu. oczywiscie koszty tez powinniscie podzielic.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
|
#11 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze jedno. Do pogrubionego: To nie ma znaczenia, bo to nie Twoja komunia, a Twojego syna. I to jego pragnienia są najważniejsze. Jeśli zechce, żeby podczas uroczystości obaj tatusiowie stali ramię w ramię, to powinniście przełknąć dumę i spełnić jego życzenie. Tak robią dorośli. Moja matka i jej teściowa się szczerze nie znoszą, ale nie wyobrażam sobie, zeby mama dla swoich fochów zabroniła przyjść babci na moja komunie, chrzciny czy cokolwiek. W takich sytuacjach rolą rodzica jest postawienie potrzeb dziecka wysoko ponad własnymi i zachowanie przyzwoicie. A powiedzenie dziecku, ze jesli tata przyjedzie, to X nie przyjdzie to zrzucanie na osmiolatka odpowiedzialności za to, ze jego genialni opiekunowie nie potrafią się zachować jak dorośli ludzie. Stawianie przed takim wyborem to zwyczajne świństwo. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-12-08 o 11:56 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Pan X musi sobie uświadomić, że niestety faktycznie wmiksował się w taki układ, że chociaż zajmuje się dzieckiem na codzień, to niestety, to dziecko ma też biologicznego ojca. Który wcale się tak bardzo nie wypiął, zajmuje się dziekiem tyle, na ile odległość pozwala. Jak dzieciak dorośnie i zechce się ożenić, to też odwalicie taki cyrk, że ojca nie zapraszamy, żeby ojczym się przypadkime źle nie poczuł? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2014-12-08 o 11:53 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Poza tym w Twoim przypadku ojciec dziecka nie pojawia się "nagle" (wtedy można by dyskutować), tylko jednak utrzymuje z dzieckiem kontakt. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Twój X to egoista. Dobrze wie, ze dziecku zalezy na jego obecności, to mu nie wystarcza? Gdyby hipotetyczne dziecko mojego partnera, z ktorym byłabym tak związana, jak Twój X jest rzekomo z Twoim synem, przyszlo do mnie i powiedzialo "faremko kochana, przyjdź proszę na moja komunie, bardzo bym chcial" to bym się chwili nie zastanawiała. I w dupie miałabym biologiczna matkę, co ciotki powiedzą i jak to będzie wyglądać. Gdyby X naprawde kochal Twojego syna, to jego dobro i szczęście byloby dalece ważniejsze, niż jakies dziecinne przepychanki i udowadnianie, kto jest samcem alfa. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
O RLY?
|
Zgadzam się we wszystkim z Farmą.
|
|
|
#20 |
|
ctrl alt delete
|
Powtórzę pytanie - jak dziecko dorośnie i będzie się żenić, to też będziecie odstawiać cyrk, żeby broń borze zielony ojca nie zaprosił?
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Zrzucanie odpowiedzialnosci na dziecko jest okrucienstwem.
Uwazam, ze ojciec biologiczny ma wrecz obowiazek przyjazdu i bycia z dzieckiem, ale w sytuacjach tzw oficjanych, czyli w kosciele powinien byc zwyklym gosciem, a jako ojciec powinien wystepowac partner matki, ktory dziecko wychowuje. Reasumujac, ojciec powinien byc, ale jako zwykly gosc a niejaka funkcje ojca podczas calej ceremonii w kosciele powinien pelnic ojczym.
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#24 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Doprowadzisz do tego, ze pogorszysz stosunki syna ze swoim partnerem a jednoczesnie pogorsza sie jego stosunki z ojcem bilogicznym. Teraz ma dwoch kochajacych ojcow a za chwile przez CIEBIE moze nie miec zadnego.
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
biedne dziecko.
Uwazam ze i Ty i twoj TZ jestes niedojrzalymi ludzmi. Jak mozna w takiej sytuacji stawiac dziecko? Jak w ogole mozna zabraniac ojcu dziecka bycia na komunii? Na jego weselu tez mu zabronisz być? na 18nastych urodzinach? I bedziecie stawiać ultimatum dziecku? dla mnie to porażka. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-12-08 o 12:03 |
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
O. O to mi chodzilo. A jak w kwestii dzieci zgadzam sie z luba, to juz cos. W ogole autorko. Wszyscy moeia ci to samo, a ty w zaparte. To po co watek?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.