Kaprysy powonienia- zmiana percepcji zapachu. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-03, 12:09   #1
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Kaprysy powonienia- zmiana percepcji zapachu.

O tym jak bardzo subiektywną rzeczą jest odbiór zapachu pisać nie trzeba. Może jest to kwestią wrażliwości receptorów węchowych na poszczególne zapachowe tony, może właściwości skóry albo jeszcze czegoś innego. Do niedawna wydawało mi się że o ile różnice międzyludzkie w odbiorze zapachów są bezdyskusyjne to odbiór danego pachnidła przez jednostkę jest sprawą względnie stałą.
Pomijam oczywiście wahnięcia gustu- to, co zachwycało często "owąchawszy się" zachwycać przestaje, czasami "faza" na dany typ zapachu dokonuje roszady na półce z najczęściej wybieranymi zapachami i tak dalej. Ostatnio jednak zdarzyło mi się, że sięgnąwszy po nieużywany prawie od roku zapach odnalazłam go zupełnie inaczej, niby nie te same perfumy.
Chodzi o Alambar Laboratorio Olfattivo. W zeszłym sezonie zimowym używałam go z lubością czując mariaż chropowatego cynamonu, wytrawnej ambry i gorzkiego, suchego kakao. Dla mnie charakterystyczną cechą tego zapachu była szorstkość oraz wytrawność- i dziwiłam się wszelkim recenzjom które opisywały Alambar jako słodziaka.
W tym roku Alambar- albo mój zmysł węchu- jest zgoła odmieniony. Nic się nie zgadza- jest co prawda ambra ale słodka, lepka, gładka; jest również słodka wanilia i preludiom z cytrusowych skórek. Znikło piękne kakao a cynamon ucichł, wygładził się pozostawił po sobie jedynie zapachowy ślad.
To zupełnie inny zapach niż ten, który pamiętam.
I dodam, że nie chodzi tu najprawdopodobniej o "zepsucie" perfum ani o reformulację. Mam dwie odlewki nabywane w sporym czasowym odstępie, obie wersje pachną i pachniały) tak samo.
Zdarzyła się Wam kiedyś jakaś spektakularna zmiana percepcji zapachu?
Stary 2014-12-03, 12:18   #2
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov
Dot.: Kaprysy powonienia- zmiana percepcji zapachu.

Tak. Ale u mnie miało to raczej związek z "rozwinięciem się" nosa. Czegoś używałam rok temu, przez ten rok poznałam masę innych zapachów, zaczęłam wyłapywać więcej nut i najpewniej nos stał się bardziej wymagający, bardziej doświadczony...i kilka zapachów już nie zachwyca mnie tak bardzo jak wcześniej, pachną trochę inaczej. Może tak było i w Twoim przypadku?
Stary 2014-12-03, 12:30   #3
Iryska75
Zakorzenienie

U mnie tak było z Versace Crystal Noir. Pierwszy psik-kiszony ogórek,w tle majaczył spocony podkoszulek. Na drugi dzień drugi test i to samo. Flaszka trafiła w najgłębszą otchłań szafki. Po długim,długim czase nadarzyła się okazja wymiany,jeden psik dla upewnienia,że go nie chcę i szok- wyczuwam słodki kokosik,gardenię i trochę ogórka. Nie mogłam oddać, znów trafił do szafki i liczę,że z następnym testem ogórek zniknie całkowicie i z chęcią będę używać
Iryska75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 12:31   #4
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Naanakov chyba wiem o czym piszesz , im więcej zapachów znam tym wyżej ustawiona jest poprzeczka mojego zachwytu. Gust ewoluuje i choć wiele rzeczy mi się podoba coraz trudniej to to wspaniałe węchowe satori, oczarowanie zapachem. Dotyczy to zapachów nowych i tych już znanych.
Ale takie zmiany wywołane ewolucją gustu są u mnie bardziej dyskretne- to ten sam zapach, odbieram go tak samo, postrzegam te same nuty, podobny sposób ekspresji, klimat zapachu. Rozpoznaję go- tylko podoba mi się już jakby mniej, znikł gdzieś efekt wow!
Nigdy zaś jeszcze nie zdarzyło mi się tak by perfumy pachniały mi zupełnie odmiennie. Moze to halucynacje węchowe ?

Edit:
Chyba jednak nie halucynacje, ufff... Irysko chyba opisujemy ten sam typ doświadczenia.

Edytowane przez Trzy_Ryby
Czas edycji: 2014-12-03 o 12:33
Trzy_Ryby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 12:49   #5
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov

Ja też podam kilka przykładów. Mi kiedyś Euphoria pachniała jak Wish Choparda. Teraz już w życiu nie powiedziałabym, że są podobne.
No i dawno temu zachwycał mnie Shalimar. Byłam przekonana, że to będzie mój SS, kochałam go bardzo.
A później poznałam flanker Eau de Shalimar. I była w nim cała masa cytusów, których nie wyczuwałam wcześniej w klasyku, a których nie jestem w stanie znieść. Teraz już je w nim wyczuwam...
Stary 2014-12-03, 13:09   #6
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Miewam podobnie - no Ume Keiko Mecheri, które długo uwielbiałam, w pewnym momencie zaczęły mnie dusić. Myślałam nawet, że się popsuły - bo jako to możliwe, że zaczęły pachnieć po prostu inaczej niż kiedyś. Okazało się, że nic im nie dolega - tylko mój nos odbiera je całkiem inaczej...
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 15:12   #7
pozzzziomka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
Naanakov chyba wiem o czym piszesz , im więcej zapachów znam tym wyżej ustawiona jest poprzeczka mojego zachwytu. Gust ewoluuje i choć wiele rzeczy mi się podoba coraz trudniej to to wspaniałe węchowe satori, oczarowanie zapachem. Dotyczy to zapachów nowych i tych już znanych.
Ale takie zmiany wywołane ewolucją gustu są u mnie bardziej dyskretne- to ten sam zapach, odbieram go tak samo, postrzegam te same nuty, podobny sposób ekspresji, klimat zapachu. Rozpoznaję go- tylko podoba mi się już jakby mniej, znikł gdzieś efekt wow!
Nigdy zaś jeszcze nie zdarzyło mi się tak by perfumy pachniały mi zupełnie odmiennie. Moze to halucynacje węchowe ?

Edit:
Chyba jednak nie halucynacje, ufff... Irysko chyba opisujemy ten sam typ doświadczenia.
A nie jest to zwiazane z tym jaki to miesiac albo z tym czy byly ograniczone w Twoim uzyciu zapachy slodkie?

Ja niestety zauwazylam powiedzmy "halucynacje" zapachowe odnosnie wielu bardzo lubianych zapachow Co mnie martwi ((

Moj uwielbiany L'artisan Seville - wiosna/latem byl piekny, cieply, otulajacy sloneczny Teraz jakis ostry

Ostrosc w Sublime Balkiss, kiedys jej nie bylo

Bois Naufrage - niegdys idealna figa, teraz takie slodkie

Loukhoum - kiedys przyjemnie slodkie, teraz nie do wytrzymania slodkie

i niestety moglabym tak jeszcze kilka podac Ale licze, ze zaraz zaczne je odbierac jak kiedys

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-03, 15:54   #8
rosana
Zakorzenienie

Miałam tak z Perles Lalique Odbierałam go jako chłodną różę i jednolity zapach. Potem nagle chłodna róża zniknęła a zapach stał się chropawy i niejednolity - cały urok prysł.
Też podobny przypadek miałam z Shalimar PI - z jednolitego powłóczystego zapachu stał się chropawo-pylisty Tym razem przeczekałam to -flaszka odstała swoje ( prawie rok) i znowu zapach odbieram tak jak pierwotnie.
Nie wiem czym to tłumaczyć - może nastrojem, nastawiem, pogodą, humorem, dietą, lekami, używanymi balsamami do ciała itd.
Stary 2014-12-03, 15:59   #9
pozzzziomka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rosana Pokaż wiadomość
Miałam tak z Perles Lalique Odbierałam go jako chłodną różę i jednolity zapach. Potem nagle chłodna róża zniknęła a zapach stał się chropawy i niejednolity - cały urok prysł.
Też podobny przypadek miałam z Shalimar PI - z jednolitego powłóczystego zapachu stał się chropawo-pylisty Tym razem przeczekałam to -flaszka odstała swoje ( prawie rok) i znowu zapach odbieram tak jak pierwotnie.
Nie wiem czym to tłumaczyć - może nastrojem, nastawiem, pogodą, humorem, dietą, lekami, używanymi balsamami do ciała itd.
Mialam to samo z PI i na razie odczekuje Odczekanie tez pomoglo m.in. z Cristalle Eau Verte, Elle - to chyba jakies takie zmeczenie materialu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-12-03, 16:56   #10
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

W jakiś sposób pokrzepiające jest dla mnie to, że takie zmiany percepcji się zdarzają i nie jestem odosobniona ze swoim mutującym powonieniem.
przeczekanie to chyba dobra rada. Alambar w wersji wytrawnej podobał mi się znacznie bardziej, nie przepadam generalnie za słodkimi zapachami. Schowam wiec odlewkę na dnie szuflady, może w przyszłym roku chropowata wytrawność zechce wrócić.
Stary 2014-12-03, 18:10   #11
Iryska75
Zakorzenienie

to chyba jakies takie zmeczenie materialu :rolleyes
dokładnie. Nos katowany codziennie ciężkim kalibrem , wciąż podobnymi do siebie zapachami , potrzebuje wytchnienia i wtedy podświadomie doszukuje się czegoś nowego, albo się wyłancza i nie czujemy zapachu. Perfumy chowamy czy sprzedajemy bo nam się nie podobają. Jesteśmy zakładnikami naszych nosów ? : )
Iryska75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-03, 18:15   #12
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mam tak ze słoniem kenzo. Kilka lat temu na mnie to były przyprawy i szarlotka. Teraz czuję miód i jakieś kwiatki. Generalnie jakaś słodycz za którą nie przepadam. Nie wiem jak to się stało ale żałuję bo to były moje ulubione. Teraz musze szukać innego ulubieńca.
Stary 2014-12-03, 21:20   #13
ewika70
Zadomowienie

A u mnie jest tak, że o ile poszczególne perfumy pachną na mnie raz tak, raz siak; raz się nimi zachwycam, a innym razem mnie męczą - o tyle z dużym prawdopodobieństwem (jeśli nie pewnością) mogłam dotąd określić te grupy zapachowe, w obrębie których czuję się swobodnie (np. gourmand) oraz takie, które raczej omijam z daleka jako zupełnie do mnie nie pasujące (np. kwiatowe).

Tymczasem zauważam, że okresowo następuje u mnie gwałtowna zmiana preferencji zapachowych o charakterze stałym.
I tak np. odstręczające mnie onegdaj szypry weszły na stałe do kanonu noszonych przeze mnie z lubością zapachów, a obecnie dostrzegam symptomy dużej tolerancji na wonie kwiatowe - co zaskakuje mnie niepomiernie, gdyż przeczy nabytej przeze mnie (z niejakim trudem) wiedzy o samej sobie.

Czy taki stan rzeczy można nazwać olfaktorycznym dojrzewaniem? Nie wiem, ale z pewnością świadczy o tym, że wciąż jestem otwarta na zmiany.

Edytowane przez ewika70
Czas edycji: 2014-12-03 o 21:26
ewika70 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 00:31   #14
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Mam podobnie jak więszośc z Was. A to zmienia mi się odbiór jakiegoś zapachu , a to cała grupa zapachowa mnie zaczyna odrzucać , a to ten sam zapach zaczyna inaczej się układać na skórze. to, co kiedyś uwiebiałam teraz mnie drażni itp.

Przyczyny pewnie są rozne a raczej , rozne czynniki mają na to wpływ.
Temperatura ciała, poziom hormonów, temperatura otoczenia, pora roku , zmiana diety , nastrój i samopoczucie, stan zdrowia , czasami nawet cudze sugestie ,
może nawet jakies potrzeby organizmu sprawiają , że dany zapach jest w danym momecie akceptowalny a w innym nie.

Myślę , że z tych powodów , te same zapachy czasami kupujemy, potem sprzedajemy i znowu kupujemy

Pamiętam mój pierwszy zakup Crystal Noir , nie czułam go w ogóle, dopsikiwałam się i dopsikiwałam aż zabiłam otoczenie. Odstawiłam, zamierzałam sprzedać.
Po jakimś czasie ponownie do niego podeszłam , otoczył mnie czarnoporzeczkowo-kokosowy słodki woal. I tak sobie dosyć długo to trwało . Kupiłam kolejny flakon i dalej było cudnie.
Po jakimś niedługim czasie , nagle zaczęły mi się ujawniać w tym zapachu jakies metaliczne , chłodne nuty, ktorych nie lubię. Przestałam używać.
Ciekawe jak odebrałabym Crystal Noir dzisiaj ?

Edytowane przez ROZ-ter-KA
Czas edycji: 2014-12-04 o 00:43
ROZ-ter-KA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 09:06   #15
201607040946
Konto usunięte

Ja tak mam, ale tylko z zapachami "trudnymi w odbiorze"
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 19:41   #16
misianka
kosmita jakiś normalnie

I ja się z tym zjawiskiem spotkałam, najbardziej na przykładzie Euphorii CK edp - od jakiegoś czasu czuję w nich ... kwaskowatość, taką owocową, ale dla mnie nieprzyjemną. I to niezależnie od flakonu z którego testuję (chodzi to, że pierwotnie myślałam, ze resztka mojej Euphorii mi się zepsuła, ale testowane egzemplarze w perfumeriach ukazywały te same niemiłe nuty, niezależnie od pory dnia/roku, pogody itp.)
Także ulubione Obession CK, niegdyś na mnie otulająco-słodko-ambrowe z nutka kadzidła w tle, zdają się czasem na szczęście ujawniać tę swoją paskudną, stronę, na ktorą większość wrogów tego zapachu narzeka (męsko-ziołową/ostrą).

Ale ja mam swoją teorię na ten temat - myślę, że to nasza skóra zmienia się z wiekiem i nie chodzi tu o zmarszczki, ma inne pH, inne nawilżenie, natłuszczenie i jest zmiana w noszonych na niej zapachach. A na poparcie mam zdanie znajomej, która też zauważyła zmianę w Obession na mnie, a zawsze mi powtarzała, że jestem jedyną osobą, na której ten zapach tak właśnie pachnie jak pisałam wyżej.

Więc nie tyle zmiana nosa/gustu/odbioru, co faktycznie inny zapach (to jak z tym, ze na dwóch różnych osobach te same perfumy pachną inaczej, czasem bardzo inaczej).

Edytowane przez misianka
Czas edycji: 2014-12-04 o 19:44
misianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 08:05   #17
nekot
Raczkowanie

Hej Trzy Ryby bardzo mi przykro ze tak sie rozczarowalas... Ja mialam bardzo podobnie doswiadczenie z Habanita, tyle ze na odwyrtke . Kupilam ja ze 4 lata temu zafascynowana opisem Sab . Otwieram paczke - psik - umarlam. Co za smrod! Jakos tak pol roku temu chcialam je wreszcie wymienic. Juz mialy zostac spakowane, ale pomyslalam - a sprawdze co mnie w nich tak odrzucilo. Psik - co za CUDO! Z bolem serca no i troche obciach tak wycofac sie z obietnicy, ale jednak nie moglam sie z nimi juz rozstac....

Tyle ze od razo polaczylam to doznanie z piciem wina. Wtedy bylo tak samo, w winie nie czulam nic poza glownie kwasiorem i alkoholem. Teraz, dobre 20 lat trenungu dalej , wyczuwam te wszystkie nuty opisywane przez sommelierow

Edytowane przez nekot
Czas edycji: 2014-12-06 o 08:06
nekot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 12:07   #18
hey
Wtajemniczenie

Mnie też zdarzają sie takie wolty w odbiorze zapachu, szczególnie często w przypadku zapachów z ambrą i paczulą, jako że obie nuty mają szeroki zakres tego jak pachną - słodko, słono, gorzko, wytrawnie, szorstko, kremowo itd.

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 13:33   #19
Trzy_Ryby
Zakorzenienie

Z niejaką ostrożnością powiedzieć mogę że jeszcze jeden zapach stał się u mnie ofiarą podobnego jak Alambar przewartościowania. Bvlgari Black, niewąchany całe lata, niegdyś intensywnie noszony w szczególnej sytuacji życiowej, na zawsze z nią skojarzony.
Może pachnidło zostało zreformulowane a może moje powonienie kaprysi w każdym razie to zupełnie inny zapach niż ten, który pamiętam.
Szkoda.

Nekocie bardzo spodobała mi się Twoja analogia z winem, Zgadzam się z tym co piszesz. Wąchanie i smakowanie czyni mistrza- lub alkoholika, w przypadku nieumiarkowanego winem .
Stary 2014-12-10, 14:03   #20
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
W jakiś sposób pokrzepiające jest dla mnie to, że takie zmiany percepcji się zdarzają i nie jestem odosobniona ze swoim mutującym powonieniem.
Jak najbardziej nie jesteś.
Osobiście nie odczuwam tego jako "zmiany zapachu", po prostu po jakimś czasie większość perfum zaczyna mnie drażnić, większości nie jestem w stanie używać, wyłapuję w nich jakieś "sztuczne, drogeryjne" nuty.

Obecnie akceptuję cztery (!) zapachy i od jakiegoś czasu bezskutecznie próbuję znaleźć piąty na lato - nic mi się nie podoba Ale jaka oszczędność

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 14:23   #21
Małgosia791
spin doctor

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Jak najbardziej nie jesteś.
Osobiście nie odczuwam tego jako "zmiany zapachu", po prostu po jakimś czasie większość perfum zaczyna mnie drażnić, większości nie jestem w stanie używać, wyłapuję w nich jakieś "sztuczne, drogeryjne" nuty.
Mam podobnie. Ostatnio mogę nosić tylko kilka moich ukochanych. Reszta zapachów wydaje mi się często sztuczna i tandetna(mimo, iż obiektywnie nie są).
Stary 2014-12-10, 16:59   #22
rosana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia791 Pokaż wiadomość
Mam podobnie. Ostatnio mogę nosić tylko kilka moich ukochanych. Reszta zapachów wydaje mi się często sztuczna i tandetna(mimo, iż obiektywnie nie są).
Dopadło mnie coś podobnego jeśli chodzi o Dune Przepiękny zapach, latem się zachwycałam a ze 2 tygodnie temu psiknęłam się Dune i czułam jakąś chemiczną, okropną nutę, urok prysł. I nie wiem czy to mój odbiór się zmienił czy perfumy mi się zepsuły ... Parę dni temu ponowny test i znowu chemiczne nuty , no nie wiem poczekam do lata jeśli nic się nie zmieni to moje Dune pójdzie chyba do kosza

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości