taka sytuacja... co myślicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-07, 16:36   #1
junatyczka
Przyczajenie

taka sytuacja... co myślicie?

Od czego by tu zacząć… Mam 27 lat. Z tż jesteśmy parą od 10 lat, od 2 zaręczeni, od roku razem mieszkamy… tyle, że nie na swoim a w mieszkaniu brata tż, który po ślubie poszedł mieszkać do swojej żony. W tej chwili ona jest w ciąży i chcieliby do wakacji przenieść się do mieszkania, w którym my teraz mieszkamy (jest większe i w lepszej lokalizacji niż jej). Jej mieszkanie będą sprzedawać. Z tż zaczęliśmy już nawet szukać czegoś swojego. Parę dni temu jednak mama tż zaczęła przekonywać brata tżta, żeby się wstrzymali do 2016, bo wtedy kończą się jej jakieś lokaty i będzie mogła dać więcej kasy na mieszkanie narzeczonego. W tej chwili większość mógłby już kupić za gotówkę (rodzice zadbali o jego przyszłość), a resztę na kredyt. Tyle, że w tej rodzinie najważniejszy jest aspekt ekonomiczny- całość za gotówkę, brak odsetek. Brat z żoną woleliby się przenieść ale nie chcą nas zostawić na lodzie. Nie przepadam za mamą tzta, złożyło się na to kilka jej zachowań np. to, ze powiedziała za moimi plecami do rodziny tżta „ona to się jemu nie udała, nie ma ani mieszkania ani odłożonej kasy”. Fakt, z bogatej rodziny nie pochodzę, ale tż o tym od początku wiedział. Dodatkowo jest bardzo zaborcza i lubi ustawiać ludziom życie. Już przebąkuje, że moglibyśmy zamieszkać „czasowo” w mieszkaniu po dziadku, które jest naprzeciwko jej mieszkania. Kategorycznie się na to nie zgadzam, bo to oznaczałoby jej ciągłe wtrącanie się. Niepokoi mnie również fakt, że mama ciągle kontroluje konto tżta, co tż tłumaczy tym że monitoruje jakieś jego inwestycje na giełdzie czy coś. Obawiam się, ze po ślubie też tak będzie (jak w przypadku jego brata) i że nigdy nie będziemy mieć wspólnej kasy. Boję się również, że jak weźmiemy od niej kasę na mieszkanie to będzie jak w tych reklamach kredytów „wujcio tańczy jak mu babcia zagra”. Jesteśmy już tak długo ze sobą, ze chciałabym już założyć rodzinę, ale postanowiłam, ze dopóki nie będziemy mieć czegoś swojego to nie ma sensu. Chciałabym wziąć większość na kredyt i nie liczyć na jej łaskę czy niełaskę, ale tż ekonomista się nie zgodzi. Czy ja przesadzam? Co myślicie: czekać na kasę od „teściowej” czy próbować przekonać tżta do kredytu. I czy decydowałybyście się na ślub czy dziecko w mojej sytuacji?
junatyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 16:45   #2
aljenka
Raczkowanie

Dot.: taka sytuacja... co myślicie?

a jaki będzie Twój wkład do tego mieszkania?
aljenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 16:49   #3
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez junatyczka Pokaż wiadomość
Od czego by tu zacząć… Mam 27 lat. Z tż jesteśmy parą od 10 lat, od 2 zaręczeni, od roku razem mieszkamy… tyle, że nie na swoim a w mieszkaniu brata tż, który po ślubie poszedł mieszkać do swojej żony. W tej chwili ona jest w ciąży i chcieliby do wakacji przenieść się do mieszkania, w którym my teraz mieszkamy (jest większe i w lepszej lokalizacji niż jej). Jej mieszkanie będą sprzedawać. Z tż zaczęliśmy już nawet szukać czegoś swojego. Parę dni temu jednak mama tż zaczęła przekonywać brata tżta, żeby się wstrzymali do 2016, bo wtedy kończą się jej jakieś lokaty i będzie mogła dać więcej kasy na mieszkanie narzeczonego. W tej chwili większość mógłby już kupić za gotówkę (rodzice zadbali o jego przyszłość), a resztę na kredyt. Tyle, że w tej rodzinie najważniejszy jest aspekt ekonomiczny- całość za gotówkę, brak odsetek. Brat z żoną woleliby się przenieść ale nie chcą nas zostawić na lodzie. Nie przepadam za mamą tzta, złożyło się na to kilka jej zachowań np. to, ze powiedziała za moimi plecami do rodziny tżta „ona to się jemu nie udała, nie ma ani mieszkania ani odłożonej kasy”. Fakt, z bogatej rodziny nie pochodzę, ale tż o tym od początku wiedział. Dodatkowo jest bardzo zaborcza i lubi ustawiać ludziom życie. Już przebąkuje, że moglibyśmy zamieszkać „czasowo” w mieszkaniu po dziadku, które jest naprzeciwko jej mieszkania. Kategorycznie się na to nie zgadzam, bo to oznaczałoby jej ciągłe wtrącanie się. Niepokoi mnie również fakt, że mama ciągle kontroluje konto tżta, co tż tłumaczy tym że monitoruje jakieś jego inwestycje na giełdzie czy coś. Obawiam się, ze po ślubie też tak będzie (jak w przypadku jego brata) i że nigdy nie będziemy mieć wspólnej kasy. Boję się również, że jak weźmiemy od niej kasę na mieszkanie to będzie jak w tych reklamach kredytów „wujcio tańczy jak mu babcia zagra”. Jesteśmy już tak długo ze sobą, ze chciałabym już założyć rodzinę, ale postanowiłam, ze dopóki nie będziemy mieć czegoś swojego to nie ma sensu. Chciałabym wziąć większość na kredyt i nie liczyć na jej łaskę czy niełaskę, ale tż ekonomista się nie zgodzi. Czy ja przesadzam? Co myślicie: czekać na kasę od „teściowej” czy próbować przekonać tżta do kredytu. I czy decydowałybyście się na ślub czy dziecko w mojej sytuacji?
zależy jak duży ten kredyt mielibyście wziąć.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 16:50   #4
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
ekonomia ekonomią ale nie wypada nadużywać uprzejmości brata TŻta, jego żona w ciąży, pewnie teraz wolałaby odświeżyć/urządzić mieszkanie a nie później. Więc rozwiązanie sytuacji zależy od nich.

Nie jest problemem, i tu pogadaj z TŻtem, wziąć kredyt na zakup mieszania a za 2 lata spłacić go z lokaty matky. Można wynegocjować z bankiem brak prowizji za przedterminową spłatę. A mam wrażenie że teraz jest niezły rynek nieruchomości , za 2 lata - nie wiadomo jaka będzie sytuacja. Zresztą mieszkania nie kupuje się od ręki, zazwyczaj szuka się niezłej ceny, lokalizacji kilka miesięcy.

Jak Twój facet podchodzi do propozycji matki?
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 16:52   #5
paula78
Zakorzenienie

Dorosli jesteście więc liczcie tylko na siebie- jak matka będzie miała kase to wam zasponsoruje spłate kredyty czy wakacje.

Mam nadzieję, że bez względu na to skąd kasa mieszkanie będzie na was 50/50.

Bardziej martwi mnie fakt, ze twój chłop może okazać się mamisynkiem.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2014-12-07 o 16:54
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:01   #6
suszarka
Buc

jego mama sprawdza mu konto? seeeerio?
Stary 2014-12-07, 17:12   #7
ARAKSJEL
Hrodebert

Najlepszy byłby kredyt w tej sytuacji ,tylko pytanie czy pracujesz i dacie radę go spłacać razem czy obciążało by to tylko twojego narzeczonego ,czy może mama jego miała by go spłacać ? bo słowa nie ma w wątku o twoim zaangażowaniu finansowym .Co się tyczy ślubu to co teściowa na to ,jak ona to widzi?
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:20   #8
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Dorosli jesteście więc liczcie tylko na siebie- jak matka będzie miała kase to wam zasponsoruje spłate kredyty czy wakacje.

Mam nadzieję, że bez względu na to skąd kasa mieszkanie będzie na was 50/50.

Bardziej martwi mnie fakt, ze twój chłop może okazać się mamisynkiem.
Jak to?
Jeśli złożą się po 50% kosztów to tak, ale ja tu widzę tylko wkład finansowy narzeczonego Autorki i jego rodziny. Naturalne, że to będzie jego mieszkanie.
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:39   #9
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AlaZala Pokaż wiadomość
Jak to?
Jeśli złożą się po 50% kosztów to tak, ale ja tu widzę tylko wkład finansowy narzeczonego Autorki i jego rodziny. Naturalne, że to będzie jego mieszkanie.
Wiesz w zdrowym związku nikt nie wylicza wkładu, bo zakładają, że obie strony sa szczere, uczciwe i chca byc razem i chca razem pracować dla wspólnego dobra.

Takie wyliczanie to pierwszy krok do kłopotów.

Stary 2014-12-07, 17:45   #10
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Wiesz w zdrowym związku nikt nie wylicza wkładu, bo zakładają, że obie strony sa szczere, uczciwe i chca byc razem i chca razem pracować dla wspólnego dobra.

W takim razie po co wpisywać na siłę nazwisko Autorki do księgi wieczystej?
Jeśli obie strony są szczere, uczciwe i chcą być razem, to absolutnie nie ma takiej potrzeby.
Stary 2014-12-07, 17:48   #11
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli obie strony są szczere, uczciwe i chcą być razem, to absolutnie nie ma takiej potrzeby.
kwestia podejścia, albo coś jest nasze, albo moje/twoje.
ja preferuję pierwszą wersję.
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:55   #12
oliwia18
Zakorzenienie

Cytat:

No to jak autorka zapracuje dla wspólnego dobra na pół nieruchomości, to będzie jej współwłaścicielem. Uczciwość, szczerość i chęć bycia razem nie mają tu żadnego znaczenia.
oliwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 18:23   #13
pinulaaa
Przyczajenie

Moim zdaniem to jest Wasze życie, ja bym pogadała z TŻ o tym, szczerze i na spokojnie oczywiście. Zresztą jesteście ze sobą tyle lat, więc powinniście mieć podobne podejście do życia. Zaczynacie swoje, więc ja bym wolała kredyt, jeśli jest taka możliwość. Z tego co napisałaś, Twoja przyszła teściowa będzie Ci wypominać do końca życia to mieszkanie, a może nawet za Ciebie je urządzi, jeśli ona je kupi.
pinulaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 18:25   #14
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Wszystko jest ladnie, pieknie poki jest dobrze. Tylko w zyciu roznie bywa i za 20lat autorki facetowi moze sie zemrzec i wtedy rodzina faceta bedzie miala prawo ja z tego mieszkania wygnac. A jesli maja takie "ekonomiczne" podejscie to tak wlasnie moze byc, dlatego zabezpieczyc sie trzeba.
Ja bym faceta do kredytu przekonala. Niech brat w spokoju mieszkanie remontuje, a wy mieszkajcie na swoim. A jak tesciowa bedzie miala zyczenie za rok-dwa was pieniedzmi z lokaty wspomoc to przecie zaden problem te pieniadze przyjac...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 18:33   #15
junatyczka
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wkład(mojego tż) w mieszkanie to powiedzmy 3/4 jego ceny, może trochę mniej. Moje oszczędności są bardzo małe i jest to kropla w morzu ceny mieszkania. Kredyt na tę 1/4 chcielibyśmy oczywiście wziąć wspólnie i go wspólnie spłacać. Ja mam stałą pracę, tż oczywiście też.

Edytowane przez junatyczka
Czas edycji: 2014-12-07 o 18:35
Stary 2014-12-07, 18:37   #16
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Jaka siłę, w związku jest nasze.
A biorąc pod uwagę, związek jest pod względem ekonomi dziwny to tym bardziej bym sie domagała aktu notarialnego. no i nie wiadomo ile wniesie i co i czy w ogóle wniesie cos autorka.

Cytat:
Napisane przez oliwia18 Pokaż wiadomość
No to jak autorka zapracuje dla wspólnego dobra na pół nieruchomości, to będzie jej współwłaścicielem. Uczciwość, szczerość i chęć bycia razem nie mają tu żadnego znaczenia.
Aha. Ciekawe podejście, takie życiowe.
Rachunek za przeczytaną gazetę, która ty kupiłas za swoje tez wystawiasz swojemu facetowi?

Gdyby powstał tuatj wątek o tym, że facet tak uważa jak ty to by został wirtualnie powieszony.

Stary 2014-12-07, 18:45   #17
AlaZala
Zadomowienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4924915 0]Wszystko jest ladnie, pieknie poki jest dobrze. Tylko w zyciu roznie bywa i za 20lat autorki facetowi moze sie zemrzec i wtedy rodzina faceta bedzie miala prawo ja z tego mieszkania wygnac. A jesli maja takie "ekonomiczne" podejscie to tak wlasnie moze byc, dlatego zabezpieczyc sie trzeba.
Ja bym faceta do kredytu przekonala. Niech brat w spokoju mieszkanie remontuje, a wy mieszkajcie na swoim. A jak tesciowa bedzie miala zyczenie za rok-dwa was pieniedzmi z lokaty wspomoc to przecie zaden problem te pieniadze przyjac...[/QUOTE]

W przypadku śmierci osoby żyjącej w związku małżeńskim dziedziczą po nim wyłącznie małżonek i dzieci.

Cytat:
Jaka siłę, w związku jest nasze.
A biorąc pod uwagę, związek jest pod względem ekonomi dziwny to tym bardziej bym sie domagała aktu notarialnego. no i nie wiadomo ile wniesie i co i czy w ogóle wniesie cos autorka.
Twoja wiara w szczerość i uczciwość jest bardzo jednostronna.

Nasze może być coś na co wspólnie zapracujemy. Tutaj ewidentnie mieszkanie nie jest owocem wspólnych, wieloletnich oszczędności.
Stary 2014-12-07, 18:51   #18
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Twoja wiara w szczerość i uczciwość jest bardzo jednostronna.

Nasze może być coś na co wspólnie zapracujemy. Tutaj ewidentnie mieszkanie nie jest owocem wspólnych, wieloletnich oszczędności.
No to widać mam skrzywione patrzenie na bycie w związku.

A jak jedno z nich wygra milion to jest wspólne czy tej osoby puszczającej los kupiony za swoje zarobione pieniądze?

Stary 2014-12-07, 18:52   #19
junatyczka
Przyczajenie

Niestety nic nie poradzę na to, że nasza sytuacja materialna jest zupełnie inna. Tż miał o tyle więcej szczęścia w życiu, że urodził się w rodzinie bardziej majętnej i takiej, która w jakimś stopniu zadbała o jego przyszłość. Tż doskonale wie jaka jest moja sytuacja i mówi, że mu to nie przeszkadza, gorzej z jego mamą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 19:00   #20
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
A jak jedno z nich wygra milion to jest wspólne czy tej osoby puszczającej los kupiony za swoje zarobione pieniądze?
To zależy od zapisów małżeńskiej umowy majątkowej. Każde małżeństwo może samo o tym zdecydować i zamieścić taką decyzję w umowie.

Cytat:
Niestety nic nie poradzę na to, że nasza sytuacja materialna jest zupełnie inna. Tż miał o tyle więcej szczęścia w życiu, że urodził się w rodzinie bardziej majętnej i takiej, która w jakimś stopniu zadbała o jego przyszłość. Tż doskonale wie jaka jest moja sytuacja i mówi, że mu to nie przeszkadza, gorzej z jego mamą.
Powinnaś postarać się przekonać teściową, że nie chcesz korzystać z zarobionych przez nią pieniędzy. Może mogłabyś wziąć ten kredyt sama, i na 1/2 wartości mieszkania, a następnie zapracowała na jego spłacenie. Przypuszczam, że zrobiłoby to na teściowej duże, pozytywne wrażenie.

Edytowane przez AlaZala
Czas edycji: 2014-12-07 o 19:04
Stary 2014-12-07, 19:14   #21
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wkład(mojego tż) w mieszkanie to powiedzmy 3/4 jego ceny, może trochę mniej. Moje oszczędności są bardzo małe i jest to kropla w morzu ceny mieszkania. Kredyt na tę 1/4 chcielibyśmy oczywiście wziąć wspólnie i go wspólnie spłacać. Ja mam stałą pracę, tż oczywiście też.
Czyli de facto nic nie wnosisz ,nawet przy założeniu że będziecie ratę spłacać po połowie ,rzeczywiście będzie to skromne kilkanaście procent wartości mieszkania ,a w praktyce pewnie jeszcze mniej.Trochę rozumiem podejście mamusi i jeszcze w tle te pytanie o ślub i dzieci nie sprawia dobrego wrażenia .
Stary 2014-12-07, 19:16   #22
oliwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Aha. Ciekawe podejście, takie życiowe.
Rachunek za przeczytaną gazetę, która ty kupiłas za swoje tez wystawiasz swojemu facetowi?

Gdyby powstał tuatj wątek o tym, że facet tak uważa jak ty to by został wirtualnie powieszony.
Nie widzisz różnicy między kupieniem partnerowi gazety a kupieniem mieszkania przez przyszłą teściową? Ciekawa jestem, czy dziewczynie/chłopakowi swojego syna/córki też byś podarowała pół nieruchomości, bo "szczerość i chęć bycia w związku jest najważniejsza".
Stary 2014-12-07, 21:00   #23
Layla79
Zakorzenienie

Realnie rzecz ujmujac, jezeli brakuje tylko 1.4 wartosci mieszkania, to istotnie lepiej by juz bylo kupic je za gotowke. Tylko, jezeli Tz wylozy 3.4 kasy plus reszte jego matka, to masz swiadomosc, ze Ciebie w akcie notarialnym nie bedzie? Moim zdaniem powinnas powaznie porozmawiac z Tztem, ze chcialabys miec udzial w Waszym mieszkaniu i moze sama wzielabys ten kredyt na 1.4 wartosci? I wtedy mialabys 1.4 udzialow w mieszkaniu. Sytuacja z zamieszkaniem w mieszkaniu dziadka jest idenyczna, jak z wylozeniem kasy na mieszkanie przez tesciową, nie jestes na swoim i tam rowniez nie bedziesz. Jedyna opcja, to rzeczywiscie ten kredyt, ktory niestety kompletnie nie jest oplacalny. Ale jezeli chcesz miec wklad, to moim zdaniem najrozsadniejszym rozwiazaniem byloby, zebys Ty wziela kredyt na ta 1.4. Skoro matka Tzta ma istotny wplyw na zycie rodziny, to moze byc tak, ze bedzie odradzac kredyt wskazujac, ze jezeli Ty bys go nie placila, to i tak splata spadnie na jej syna. Mysle, ze z ekonomicznego wzgledu, Twoj Tz nie zgodzi sie na ten kredyt. Ryzyko splaty kredytu dotyczyloby jego 3.4 wkladu w mieszkanie. Mysle, ze oni beda planowac tak, zeby calosc kupic za gotowke i wtedy sila rzeczy Ty nie bedziesz miala wkladu w to mieszkanie. A jezeli tak by sie stalo, a skoro zabezpieczaja swoje dzieci, to tak to wyglada, to Ty bedziesz raczej na prawach goscia. Moim zdaniem to trudny temat. Raz, ze nie mialabys zabezpieczenia wlasnego mieszkania w razie w, dwa ze wszelkie naklady w postaci biezących remontow by przepadly, poniewaz zwrot nakladow obejmuje kwote zwiekszajaca wartosc mieszkania, czyli wymiana okien, drzwi, kuchni, podlogi. Malowanie nie wchodzi w sklad. Garnki, telewizory nabyte w trakcie malzenstwa sa wspolne, chyba ze np zostana podarowane i darczynca zaznaczy, ze sa tylko dla syna. Mozna by mnozyc. Fakt faktem, ze sytuacja jest wygodna dla narzeczonego,a niewygodna dla Ciebie. Z drugiej strony pytanie brzmi, na ile Ty moglabys miec wklad w mieszkanie, bo nie mozna w sumie oczekiwac, ze czesc mieszkania bedzie sie mialo bez ponoszenia kosztow. Moim zdaniem optymalne dla Ciebie rozwiazanie to 1.4 kredytu na Ciebie, Twoj narzeczony wniesie 3.4, wiec nie widze powodu, zeby mial uczestniczyc w kredycie. W razie rozwodu, sad moze orzec, ze pozostaniesz w mieszkaniu z dziecmi, ale moim zdaniem tylko w sytuacji, jezeli bedziesz miala udzialy w tym mieszkaniu, w przeciwnym wypadku nie bedzie takiej podstawy. Wydaje mi sie, ze w Twojej konkretnej sytuacji powinnas usilnie dązyc do tego, zeby miec wspolwlasnosc mieszkania. A z mieszkaniem po dziadku to tylko myk, zebys nie miala moim zdaniem udzialow w tym nowym mieszkaniu. Powinnas dązyc do kredytu.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 21:07   #24
junatyczka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Czyli de facto nic nie wnosisz ,nawet przy założeniu że będziecie ratę spłacać po połowie ,rzeczywiście będzie to skromne kilkanaście procent wartości mieszkania ,a w praktyce pewnie jeszcze mniej.Trochę rozumiem podejście mamusi i jeszcze w tle te pytanie o ślub i dzieci nie sprawia dobrego wrażenia .
Te pytania o ślub i dzieci to bardziej przez to, że boję się, że teściowa będzie decydować o tym gdzie i jak będziemy mieszkać skoro daje pieniądze (znając jej osobowość). Nie zależy mi ani na jej kasie ani na tż. Dziękuję za tego posta, dał mi do myślenia. Jestem gotowa zaproponować intercyzę jeśli mama tżta poczuje się bezpieczniej, tyle, że nie jestem pewna czy tż mimo wszystko nie będzie musiał "tańczyć jak mu zagra". No ale przynajmniej mnie nie będzie miała za pijawkę.
Sprawdzę również opcję wzięcia kredytu na 50% ceny mieszkania, obawiam się jednak, że przy moich zarobkach dostanę kredyt na 40 lat z niebotycznie wysoką ratą.
Na swoje usprawiedliwienie napiszę również, że nigdy nie brałam kasy od tż i za wszystko zawsze płaciliśmy po połowie więc nie dawałam teściowej do zrozumienia, że jestem typem księżniczki, którą trzeba utrzymywać. Jestem osobą, która nawet gdyby odpukać coś nam nie wyszło, nie będzie roszczyć sobie praw do mieszkania na które nie zapracowałam. Chyba intercyza będzie dobrym rozwiązaniem.
Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
Realnie rzecz ujmujac, jezeli brakuje tylko 1.4 wartosci mieszkania, to istotnie lepiej by juz bylo kupic je za gotowke. Tylko, jezeli Tz wylozy 3.4 kasy plus reszte jego matka, to masz swiadomosc, ze Ciebie w akcie notarialnym nie bedzie? Moim zdaniem powinnas powaznie porozmawiac z Tztem, ze chcialabys miec udzial w Waszym mieszkaniu i moze sama wzielabys ten kredyt na 1.4 wartosci? I wtedy mialabys 1.4 udzialow w mieszkaniu. Sytuacja z zamieszkaniem w mieszkaniu dziadka jest idenyczna, jak z wylozeniem kasy na mieszkanie przez tesciową, nie jestes na swoim i tam rowniez nie bedziesz. Jedyna opcja, to rzeczywiscie ten kredyt, ktory niestety kompletnie nie jest oplacalny. Ale jezeli chcesz miec wklad, to moim zdaniem najrozsadniejszym rozwiazaniem byloby, zebys Ty wziela kredyt na ta 1.4. Skoro matka Tzta ma istotny wplyw na zycie rodziny, to moze byc tak, ze bedzie odradzac kredyt wskazujac, ze jezeli Ty bys go nie placila, to i tak splata spadnie na jej syna. Mysle, ze z ekonomicznego wzgledu, Twoj Tz nie zgodzi sie na ten kredyt. Ryzyko splaty kredytu dotyczyloby jego 3.4 wkladu w mieszkanie. Mysle, ze oni beda planowac tak, zeby calosc kupic za gotowke i wtedy sila rzeczy Ty nie bedziesz miala wkladu w to mieszkanie. A jezeli tak by sie stalo, a skoro zabezpieczaja swoje dzieci, to tak to wyglada, to Ty bedziesz raczej na prawach goscia. Moim zdaniem to trudny temat. Raz, ze nie mialabys zabezpieczenia wlasnego mieszkania w razie w, dwa ze wszelkie naklady w postaci biezących remontow by przepadly, poniewaz zwrot nakladow obejmuje kwote zwiekszajaca wartosc mieszkania, czyli wymiana okien, drzwi, kuchni, podlogi. Malowanie nie wchodzi w sklad. Garnki, telewizory nabyte w trakcie malzenstwa sa wspolne, chyba ze np zostana podarowane i darczynca zaznaczy, ze sa tylko dla syna. Mozna by mnozyc. Fakt faktem, ze sytuacja jest wygodna dla narzeczonego,a niewygodna dla Ciebie. Z drugiej strony pytanie brzmi, na ile Ty moglabys miec wklad w mieszkanie, bo nie mozna w sumie oczekiwac, ze czesc mieszkania bedzie sie mialo bez ponoszenia kosztow. Moim zdaniem optymalne dla Ciebie rozwiazanie to 1.4 kredytu na Ciebie, Twoj narzeczony wniesie 3.4, wiec nie widze powodu, zeby mial uczestniczyc w kredycie. W razie rozwodu, sad moze orzec, ze pozostaniesz w mieszkaniu z dziecmi, ale moim zdaniem tylko w sytuacji, jezeli bedziesz miala udzialy w tym mieszkaniu, w przeciwnym wypadku nie bedzie takiej podstawy. Wydaje mi sie, ze w Twojej konkretnej sytuacji powinnas usilnie dązyc do tego, zeby miec wspolwlasnosc mieszkania. A z mieszkaniem po dziadku to tylko myk, zebys nie miala moim zdaniem udzialow w tym nowym mieszkaniu. Powinnas dązyc do kredytu.
Dziękuję bardzo za pomoc. Przemyślę sprawę.

Edytowane przez junatyczka
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:15
Stary 2014-12-07, 21:15   #25
Layla79
Zakorzenienie

Z Twojego punktu widzenia intercyza nie bedzie dobrym rozwiazaniem, tylko maly, ale jednak wklad w mieszkanie. Kobietom ze wzgledu na ciaze, urlopy macierzynskie itd przy nizszych dochodach nie oplaca sie zawierac intercyzy, wiec ja na Twoim miejscu nie wybiegalabym z tematem. Mam wrazenie, ze czujesz sie przy nich jak Kopciuszek, czy cos? Czujesz sie chyba jakos pomijana w tym wszystkim..
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 21:23   #26
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Te pytania o ślub i dzieci to bardziej przez to, że boję się, że teściowa będzie decydować o tym gdzie i jak będziemy mieszkać skoro daje pieniądze (znając jej osobowość).
O tym wszystkim to musisz z własnym TŻ rozmawiać. To jego matka, to jego relacja z matką, więc i to jego decyzja, jak ta relacja z matką będzie wyglądać.

Jesteście razem 10 lat – chyba znasz swojego partnera, wiesz, jaki ma kontakt z matką i jaki kontakt chce mieć? Jeśli nie, to koniecznie porozmawiajcie na ten temat. I to na długo przed ślubem. Takie sprawy trzeba mieć ustalone.

Cytat:
Jestem gotowa zaproponować intercyzę jeśli mama tżta poczuje się bezpieczniej (…)
Według mnie nie powinno się podejmować tak ważnych decyzji, jak wspólnota czy rozdzielność majątkowa z powodu psychicznego komfortu teściowej. Małżeństwem bylibyście Ty oraz Twój TŻ, a nie Wy i jego mama. To WY macie się dobrze czuć, to dla WAS byłoby WASZE małżeństwo.

Naprawdę poważnie zastanów się jaki układ finansowy w ogóle Ci odpowiada. Rozumiem, że nie jest Ci przyjemnie, jak potencjalna teściowa ocenia Cię jako księżniczkę, którą trzeba utrzymywać i być może z tego powodu tak często podkreślasz, że nie chcesz pieniędzy własnego partnera. Weź jednak pod uwagę, że kwestie finansowe są w związku naprawdę ważne i jeśli partnerzy mają inny pogląd na temat pieniędzy, to o konflikt bardzo łatwo.

Ja akurat wychodzę z założenia, że związek jest wspólnotą, w tym finansową, dlatego rozdzielność majątkowa budzi mój sprzeciw. Nie mówiąc o tym, że według mnie naprawdę ryzykowne jest mieszanie spraw uczuciowych z biznesowymi, a rozdzielność majątkowa może się do tego sprowadzać (np. człowiek kalkuluje, czy opłaca mu się dołożenie do remontu nieswojego mieszkania, a jak tak, to zbiera wszystkie możliwe rachunki, żeby w razie „w” nie być stratnym – mnie byłoby szkoda życia na taki układ).
Stary 2014-12-07, 21:36   #27
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwia18 Pokaż wiadomość
Nie widzisz różnicy między kupieniem partnerowi gazety a kupieniem mieszkania przez przyszłą teściową? Ciekawa jestem, czy dziewczynie/chłopakowi swojego syna/córki też byś podarowała pół nieruchomości, bo "szczerość i chęć bycia w związku jest najważniejsza".

A nie jest ważna szczerość?

Zapis wspólny mieszkania biorę pod uwagę kiedy razem je kupują i nie biorą kasy od teściowej.
Dwa- znają się 10 lat, więc teściowa wie kim jest autorka i traktuje ja jako poważna partnerke syna, chyba, że nie. Kwestia podejścia i wpływu na swojego syna- w takim wypadku wycofałabym się z takiego pseudo związku z nim i jego mamusią.

Mam nadzieje, że moje dziecko samo sobie poradzi w kwestii mieszkaniowej i nie będzie sie musiało ogladac na mnie czy ew. teściów.
Ale jeśli będzie mnie stać to owszem kupię dziecku mieszkanie, a czy ono wpisze w akt swojego partnera to jego decyzja.

Tak, znam w najbliższym otoczeniu przypadek podarowanie synowi mieszkania w którym mieszka z partnerką- nie planuja ślubu, gdzie akt jest na ich oboje.
Drugi przypadek po rozwodzie synowa mieszka w mieszkaniu teściów- nie jest jej, to fakt, ale nie płaci za wynajem.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Jak dla mnie to jesteś jakaś bezwładna w relacji ty- partner. I chyba twoj partner stanie po stronie matki, a nie twojej gdy ona każe mu wybierać - i to jest twoj problem, a nie teściowa.
Dokuczanie tesciowej powinien uciąc twoj partner- ale maja kase i to go pewnie trzyma przy nich.

Stary 2014-12-07, 21:46   #28
oliwia18
Zakorzenienie

Cytat:
A nie jest ważna szczerość?

Zapis wspólny mieszkania biorę pod uwagę kiedy razem je kupują i nie biorą kasy od teściowej.
Dwa- znają się 10 lat, więc teściowa wie kim jest autorka i traktuje ja jako poważna partnerke syna, chyba, że nie. Kwestia podejścia i wpływu na swojego syna- w takim wypadku wycofałabym się z takiego pseudo związku z nim i jego mamusią.

Mam nadzieje, że moje dziecko samo sobie poradzi w kwestii mieszkaniowej i nie będzie sie musiało ogladac na mnie czy ew. teściów.
Ale jeśli będzie mnie stać to owszem kupię dziecku mieszkanie, a czy ono wpisze w akt swojego partnera to jego decyzja.

Tak, znam w najbliższym otoczeniu przypadek podarowanie synowi mieszkania w którym mieszka z partnerką- nie planuja ślubu, gdzie akt jest na ich oboje.
Drugi przypadek po rozwodzie synowa mieszka w mieszkaniu teściów- nie jest jej, to fakt, ale nie płaci za wynajem.
No właśnie. Kupisz dziecku, a nie "dziecku pół i jego dziewczynie pół".
Przed chwilą napisałaś, że "bez względu na to skąd kasa, mieszkanie powinno być zapisane 50/50". Teraz jednak zmieniasz zdanie, bo jak kasa od teściowej, to bez współwłasności. I- jak widać z postów autorki- przyszła teściowa raczej nie traktuje jej poważnie.
Stary 2014-12-07, 21:47   #29
ARAKSJEL
Hrodebert

Matce chyba chodzi o to by mieszkanie kupić za "swoją" kasę ,tylko na syna tak by w razie rozwodu ,rozstania była jasna sytuacja .Jak dla mnie to dobrze myśli .
Stary 2014-12-07, 22:10   #30
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
Z Twojego punktu widzenia intercyza nie bedzie dobrym rozwiazaniem, tylko maly, ale jednak wklad w mieszkanie. Kobietom ze wzgledu na ciaze, urlopy macierzynskie itd przy nizszych dochodach nie oplaca sie zawierac intercyzy, wiec ja na Twoim miejscu nie wybiegalabym z tematem. Mam wrazenie, ze czujesz sie przy nich jak Kopciuszek, czy cos? Czujesz sie chyba jakos pomijana w tym wszystkim..
Dlaczego intercyza to zły pomysł? Przecież dotyczyłaby tego co partner ma kupione za własne pieniadze lub za pieniądze rodziców przed ślubem. Czemu autorka miałaby zostać włascicielką połowy majątku skoro ręki do tego nie przyłożyła?

Autorko, może zamienicie się mieszkaniami z bratem, niech już spokojnie mieszkają w większym a z drugim może poczekają rok ze sprzedażą. A jeśli ńie to niech Twój partner kupi sam mieszkanie, a juz w przyszłości zmienicie je na wspólne. On raczej nie ma problemu z Twoją sytuacją finasową i nie wypomńialby Ci, że to jego własność. Co do konta sprawdzanego przez matkę, widocznie mu to nie przeszkadza. Zawsze możecie mieć 3 konta, każdy swoje i jedno wspólne na ktore co miesiąc wpłacacie określoną sumę.
user_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości