|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wiza do usa
Cześć dziewczyny!
Jak w tytule sprawa dotyczy wizy do Stanów Zjednoczonych. Zależy mi na wyjeździe z chłopakiem na początku września 2015 roku jednak mój problem polega na tym, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Chcemy wyjechać na kilka lat, nie dłużej niż 10. Chłopak chce studiować, ja chcę znaleźć pracę. Jeżeli któraś z was wie coś na ten temat to proszę, powiedzcie o jaką wizę się starać i w jaki sposób ponieważ kompletnie nie mam pojęcia na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiza do usa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
and cigarettes
|
Ty pracowniczą, chłopak o studencką. Ciężko się domyślić?
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typework.asp http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typefandm.asp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
żeby dostać te wizy, to trzeba jakoś udowodnić cel podróży. chcesz studencką - skąd wiesz, że przyjmą cię na studia? wiesz w ogóle ile to kosztuje?
ja już nie pamiętam jak ta moja się dokładnie nazywała, ale wszelakie wnioski wizowe składałam dopiero jak dostałam wszystkie umowy i dokumenty od pracodawcy, który miał mnie zatrudnić. bez takich rzeczy was tam zabiją śmiechem po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbyś poświęciła 5 minut na poszukanie informacji w tym zakresie w google to byś się już zorientowała, że szanse na powodzenia waszego planu są mniej więcej zerowe ![]() Twój chłopak to jeszcze (o ile oczywiście środki finansowe i umiejętności pozwolą) - ale nie na 10 lat. Ty - przykro mi ale ot tak "żeby sobie ktoś znalazł pracę" to tam nikogo nie wpuszczają (bo generanie wizy pracownicze są dla ludzi, którzy już tam mają pewną pracę i to w odpowiednim zawodzie - dla ludzi którzy tam jadą w roli bezrobotnych poszukujących pracy albo planują karierę w popularnym zawodzie typu kasjerka itp. to tam miejsca nie ma).
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2014-11-23 o 17:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Co do chłopaka to tez watpię bo chyba z deka za późno zeby sie za to brać. Poza tym kosztuje to masakrę, o ile nie macie kilkudziesięciu tysięcy na koncie lub sponsora to raczej nie wpuszczają...
Jedyna łatwa w miarę opcja by tam chwile pobyć (i a nuz jakaś szansa zaczepienia sie trafi, chociaz to tez 1 na 1000) to au pair i work campy... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Kolejni marzyciele... Niejeden by chcial wyjechac do USA, a sie nie udaje mimo odpowiedniego wyksztalcenia itp. Jak jestescie takie golodupce, ze ani studiow, ani pracodawcy, ktory tam na Was czeka, to nie dostaniecie zadnej wizy. Studia w USA kosztuja bardzo duzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Czemu zamiast tego nie pojedziecie do UK? Studia sa znacznie tansze od amerykanskich, a i w UK mozna znalezc bardzo dobre, swiatowej slawy uczelnie. Jezeli bedziecie pracowac oboje, to z utrzymaniem sie i zyciem na godziwym poziomie nie powinno byc problemu. Odradzalabym jedynie Londyn, bo tam ceny, sczegolnie nieruchomosci, a co za tym idzie wynajmu, sa bardzo zawyzone w porownaiu do reszty kraju.
Poza tym o brytyjskie obywatelstwo mozna starac sie bodajze juz po 5 latach. A z brytyjskim wyksztalceniem i paszportem jest na pewno latwiej starac sie o wize pracownicza w USA, poza tym nie bylibyscie obciazeni dlugiem zwiazanym z kosztami studiow amerykanskich (z ktorego, jezeli mnie pamiec nie myli, nie oczyszcza nawet bankructwo). Chociaz osobiscie nie poznalam zbyt wielu Brytyjczykow, ktorzy marzyli o wyjezdzie do USA. Predzej do Australii. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o wize do USA, nawet bym na waszym miejscu nie startowala, bo wywalicie tylko pieniadze w bloto, jakby mozna tak bylo zlozyc wize i wyjechac to polowa obywateli Polski tam by juz siedziala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyslane przez tapatalk 2 ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Ps zawsze mozecie skonczyc informatyke, oni ponoc w usa sa bardzo mile widziani Wyslane przez tapatalk 2 ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Aha no i usa nie da stypendium ani nic, cala gotowke na studia musisz sama zgromadzic a sa to wieeelkie koszta. Plus egzaminy itd. Nie pakowalabym sie w to od tej strony. Ja np jestem w uk zeby zdobyc obywatelstwo i doopiero wtedy przemierzam swiat hehe Wyslane przez tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
P60 ktore dostaje sie do roku, jesli sie tego nie ma to zaswiadczenie od pracodawny, samozatrudnienie musza udowodnic, ze przez te 5 lat odprowadzali podatki od swoich zarobkow.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chwast jeszcze przyda Ci sie ksiazka Life in the UK: A Guide for New Residents do przygotowania sie do testu wiedzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ale moze oni maja juz wszystko zaklepane podpisana umowe o prace i odlozona gotowke na te amerykanskie studia? Dziwi mnie takie zalozenie ze na pewno autorka i jej partner sa bez niczego.
Wielu moich znajomych wyjechalo do stanow i nie mieli jakis przebojow z wizami. Dopiero na wizazu czytam ze to jakas nieosiagalna ziemia obiecana. Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a) "że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać" - czyli nic zaklepane nie ma b) " ja chcę znaleźć pracę" - no więc na 100% umowy o pracę której dopiero chce szukać też nie ma c) "powiedzcie o jaką wizę się starać" - jeszcze raz - nic zaklepane nie ma skoro nawet nie wie o jaką wizę chce sie starać Ja nie zakaładam że ona nie ma umowy o pracę. Sama napisała że jej nie ma. Łatwiej wysnuć z jej posta że nie ma nic zaklepanego niż ze ma cokolwiek, a już napewno nie że ma wszystko. Nikt nie mówi że jest to nieosiągalne, tylko nieco trudniejsze niż starać się o wizę bez pracy itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
najczesciej znane mi przypadki to ktos mial tam rodzine, albo praca w firmie miedzynarodowej i przenoszenie sie do oddzialu w USA. Ew. naukowcy i zalatwienia miedzy uczelniami.
Nie znam nikogo kto by jechal do UK, by nabyc obywatelstwo a potem wyemigrowac do Stanow. To ile razy Wy chcecie zmieniac paszport i flage? Nie szkoda Wam 5 lat w nie tym kraju docelowym? Nie prosciej zatrudnic sie w firmie amerykanskiej i pisac podania o przeniesienie do Ameryki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ale samo to, ze ktos ma w US rodzine,nie znaczy, ze dostanie od razu papiery. Zalezy jaka rodzine? Rodzic, rodzenstwo, malzonek/a, ok, moze zlozyc papiery(troche to jednak trwa, najszybciej/latwiej przez malzenstwo), ale juz dziadek, ciocia, kuzyn, juz nie.
Jesli chlopak autorki chce studiowac, to musi sie wykazac, ze go na to stac, na studia(sa o wiele drozsze niz dla tubylcow)+ utrzymanie a ma prawo pracowac legalnie tylko 20 czy 25 h/tydz. nie pamoietam dokladnie, ale to nedzne grosze. autorka chce pracowac? na jakiej podstawie? Na jakiej wizie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Są ludzie, którzy pracują na turystycznej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ano zdarzaja sie tacy, ale jak Wizazanka nade mna wspomniala, to nielegalnie.
Na wizie turystycznej nie masz pozwolenia na prace. Owszem, niektorzy tak robia, ale co to za praca?? chlopaki na budowie, dziewczyny do sprzatania czy nianczenia dzieci. Wszystko za nedzne grosze a I slyszalam, ze czesto pracodawca nie chcial wyplacic I co mu zrobisz? Moze niech autorka z chlopakiem sprobuja work & travel? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że nielegalnie. W Stanach jest mnóstwo osób nielegalnie i wszyscy normalnie żyją i pracują. I wcale nie są to najgorsze możliwe prace
![]() Ale nie żebym kogoś namawiała, bo sama bym się też na takie coś nie zdecydowała. Sama na pewno będę się starać o wizę turystyczną żeby wrócić do USA na wakacje. Nie wyobrażam sobie, że miałabym tam nie pojechać jeszcze raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hahaha, no jestem ciekawa, jak to 'normalnie' sie zyje na nielegalu
![]() bo dla mnie to nie jest normalnie zyc w ciaglym strachu, ze cie zlapia I deportuja, nie jest to dla mnie normalne, nie moc odwiedzac Rodziny zyjacej poza granicami US(bo cie nie wpuszcza z powrotem), pracowac na 'czarno' i nie miec pozniej emerytury. Nie miec ubezpieczenia zdrowotnego, etc, etc, etc. Ze juz nie wspomne, ze samo bycie nielegalnym to rodzaj przestepstwa. a potem sie ludzie dziwia, ze US nie cche zrobic ruchu bezwizowego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Viridian Czas edycji: 2014-12-22 o 16:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Autorka nie podzielila sie ze szczegolami swoich planow stad nie bedziemy wrozyc z fusow czy juz pracowala, jakie i czy w ogole ma skonczone studia. Jedynie mam wrazenie, ze to marzenie jej faceta, a ona chce jechac za nim. Ale moge sie mylic.
Co do dyskusji. Ten epitet "normalny" jest bardzo typowy dla polskich emigrantow. Czytam czesto forum dla Polakow w Paryzu i tam 90% ogloszen daja "normalni faceci" szukaja tez samych "normalnych" prac, "normalnych" pracodawcow, a w dziale wynajem "normalnych" pokoi i "normalnych" wspollokatorow. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pytania Reny, czy nie szkoda 5 lat zycia w innym kraju, skoro chce sie docelowo do USA- ja nie wiem, gdzie mnie zycie rzuci, marzy mi sie inny kontynent- na razie jestem w Londynie, przyjechałam tu na studia, podoba mi się- nie wiem czy zostanę na dłużej, np. 15-20 lat, a jednak już za parę lat paszport będzie, dyplom angielskiej uczelni będzie (i to z fajnego kierunku, żadne PR&advertising itp. dziadostwa) i więcej drzwi mam otwartych, jeśli zdecyduję się wyjechać w daleki świat. Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-12-30 o 21:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ja nielegalnie to bym sie troche bała żyć, szczególnie ze wlasnie przez takie osoby nie mamy wiz do USA (bo mamy właśnie za duzy procent nielegalnych emigrantów). Ale brak lotów do Polski by mi chyba nie przeszkadzał aż tak bardzo, gorzej jak się tam ma rodzinę.
Też mieszkam w UK, aplikuje na studia itp. Fajnie by było mieć angielski paszport, ale watpie zebym wytrzymała tu 5 lat, ledwo 7 miesiecy tu jestem, a juz mnie niesie by nowe kraje odkrywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:05.