Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-12-06, 11:30   #1
201701300929
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 208

Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

jeden z ostatnich watkow na plotkowym natchnal mnie

i postanowilam was zapytac dlaczego zwierzeta to ''tylko'' zwierzeta i nie widzicie nic zlego w tym, zeby je zjadac czy nosic ciuchy z nich zrobione,

zwykle nie czuje potrzeby nawracania swiata ale tak szczerze mwoiac smiesza mnei ludzie co to sie uwazaja za takich dobrych, wrazliwych bo zrobili jakas paczke dla ubogich itp a kotlet na talerzu jest a i w szafie skorzane buty sie znajda- dlaczego ludzie nie uwazaja zabijania zwierzat za cos zlego?

Naprawde - ja wiem , ze zwierzeta nie dorastaja ludziom inteligencja, ale mimo to maja swoje uczucia-mysla, ciesza sie, boja sie smierci i bolu, kochaja swoje dzieci ( szczeniaczki, cielatka itp) i cierpia po rozstaniu z nimi - to chyba dla kazdego jest oczywiste?

Wiec co powoduje, ze to nasze ponoc cywilizowane spoleczenstwo uwaza, ze moze traktowac zywe czujace istoty jak rzeczy (tzn zabijac, szyc sobie z nich ciuchy) i uwazac, ze to normalne ?

sama nizsza inteligencja chyba nie, bo dzieci czy chorych na zespol downa jednak nie zjadamy a poziom intelektualny jest jednak podobny.

Dla mnei to jest jednak absolutny brak wrazliwosci, empatii i sumienia - i zawsze jak z kism rozmawiam to slysze tylko jeden koronny argumanet- ze to normalne bo zawsze tak bylo

wojny, gwalty, niewolnictwo itp tez byly zawsze a jakos nie jest to dla mnie argumnet, ze przez to powinny byc dalej.

Wiêc przechodzac do meritum- naprawde nie zal Wam zwierzat ? nie widzicie niz zlego w tym, ze sie je masowo zabija?
201701300929 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 12:27   #2
beznadziejny123
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 625
GG do beznadziejny123
Dot.: Czy dla Was zwierzeta to tez "tylko" zwierzeta ?

Zabijanie zwierz±t dla jedzenia samo w sobie uwa¿am za ok, z wyra¼nym zaznaczeniem, ¿e skala tego zjawiska jest kilkaset razy za du¿a.
Wszyscy by skorzystali na tym, gdyby jad³o siê je raz czy dwa na miesi±c.

Zabijanie dla futra z norek ¿eby jaka¶ dama szastaj±ca pieniêdzmi mog³a siê godnie nosiæ po salonach uwa¿am za nieporozumienie. Czego¶ takiego nie powinno byæ przy obecnym poziomie dobrobytu i technologii.
Nie mam za to nic do jaskiniowca który zabi³ mamuta (zak³adaj±c, ¿e taki okres w historii istnia³)

Za to twierdzenie, ¿e dobroczynno¶æ, troska o bliskich itd to ob³uda i hipokryzja bo kto¶ zjad³ kotleta i ma dobre buty to ju¿ objaw psychowege, zaje¿d¿a wegesekt± i powinna¶ siê bardzo zastanowiæ nad sob±

Te wojny i gwa³ty o których mówisz jednak bardziej mnie szokuj±. Bo nie zabija siê tam stworzeñ ni¿szych ¿eby je¶æ tylko stworzenia w³asnego gatunku bez logicznego celu. Poczytaj sobie o przebiegu wojen japoñsko-chiñskich to mo¿e przestaniesz siê tak przejmowaæ kurczaczkami

Ah no i nawet nie trzeba porównywaæ zwierz±t do niepe³nosprawnych bo niektóre ma³pki i papugi przewy¿szaj± nawet 6-7 letnie zdrowe dzieci w testach. Jest papuga która potrafi normalnie rozmawiaæ ludzkim jêzykiem, dos³ownie rozmawiaæ, a nie powtarzaæ bezmy¶lnie d¼wiêki Nie pamiêtam gatunku.

Nie wszystkie zwierzêta my¶l±, nie wszystkie kochaj± dzieci itd. Zale¿y od budowy mózgu.
Taki ma³y w±¿ który siê w³a¶nie wyklu³, musi od razu uciekaæ, ¿eby nie zostaæ zjedzony przez w³asn± matkê. To co, wtedy uwa¿asz, ¿e jedzenie wê¿y i robienie z nich torebek jest ok?

Oddaj g³os w ankiecie:
Mêska dominacja... <ziewa>... znowu?

Cytat:
Napisane przez elvegirl
Babskie forum, normalna rzecz ¿e jest du¿o jednoczesnych PMSów i siê baby raz na jaki¶ czas pok³óc±
beznadziejny123 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 12:28   #3
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

¯al mi. Sama bym nie potrafi³a zabiæ zwierzêcia wiêkszego od paj±ka. Ale stwarzam zapotrzebowanie na zabijanie, nie jem du¿o miêsa, ale jem. Nie mam du¿o skórzanych rzeczy, ale jednak jakie¶ mam. Nie mam z tego powodu jakich¶ specjalnych wyrzutów sumienia. Mordowania lisów na futra nie rozumiem, czy jakiego¶ bezmy¶lnego niszczenia przyrody, ale nie popadajmy w paranojê. Jeste¶my przystosowani do jedzenia i ro¶lin i miêsa, i nie widzê wiêkszego powodu ¿eby sobie tego odmawiaæ w imiê braterstwa ze zwierzêtami. Swój skórzany p³aszcz kocham, mam go po cioci i jest starszy ode mnie, ile kurtek poliestrowych przez ten czas siê zedrze i wyrzuci na wysypisko? Ja jestem za tym ¿eby jak najmniej produkowaæ sztucznych odpadów bo w koñcu utoniemy w tych ¶mieciach, porz±dne skórzane buty te¿ s³u¿± o wiele d³u¿ej ni¿ sztuczne. Po prostu zabijanie zwierz±t, dostarcza nam dobrego jako¶ciowo po¿ywienia i ubrania. A ¿e to, jak zreszt± wiele innych rzeczy ludzko¶æ wykorzystuje bez rozs±dku, tak jak przerabianie krów na gówniane hamburgery to ju¿ inna historia

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 12:43   #4
Midnight___
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 533

Dla mnie zwierzêta to tylko zwierzêta. Zjadam je, jednak jestem za ubojem humanitarnym najmocniej jak to mo¿liwe i boli mnie ¿e ludzie to naruszaj±. Próbowa³am nawet 2x przej¶æ na wegetarianizm, raz wytrzyma³am a¿ 4 miesi±ce, jednak mam zbyt du¿e problemy ze zdrowiem (ogólnie, nie od bycia wege) i niestety, to nie dla mnie. Buty d³ugi czas kupowa³am tylko eko, ale niszczy³y siê niekiedy ju¿ po 2 miesiacach a nie staæ mnie na kupowanie co chwila nowych, dlatego wole zainwestowaæ w porzadne, skórzane. Prawdziwego futra bym nie za³o¿y³a natomiast..
Uwielbiam zwierzaki, mam kilka, sa zadbane, kochane. Pomagam róznym fundacjom, pomagam w zbiórkach, wielu zwierzakom znalaz³am super dom.
Uwa¿am ze za znecanie sie nad zwierzetami powinny byc wyzsze kary.

Jednak mimo to zwierze to dla mnie tylko zwierze. Po prostu. Nie umiem tego wyt³umaczyæ.

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Poka¿ wiadomo¶æ
Swój skórzany p³aszcz kocham, mam go po cioci i jest starszy ode mnie, ile kurtek poliestrowych przez ten czas siê zedrze i wyrzuci na wysypisko? Ja jestem za tym ¿eby jak najmniej produkowaæ sztucznych odpadów bo w koñcu utoniemy w tych ¶mieciach, porz±dne skórzane buty te¿ s³u¿± o wiele d³u¿ej ni¿ sztuczne.
Dok³adnie... Wole zainwestowaæ i mieæ co¶ na lata, po pierwsze ¶mieci, po drugie obozy pracy, po trzecie nie staæ mnie na kupowanie co chwila sztucznych rzeczy z trwa³o¶ci± niekiedy 2 miesiace..
Midnight___ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 13:35   #5
GrumpyCat
Wredny kotecek

Wiadomo¶ci: 11 250

Jeste¶my miêso¿erni. Wiem, ¿e mamy teraz taki wybór i ogrom ¿arcia, ¿e mo¿na to zast±piæ. Ale miêso jest zdrowe, a zwierzêta miêdzy sob± te¿ siê zjadaj±
GrumpyCat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 14:05   #6
Chatul
ma zielone pojêcie

Wiadomo¶ci: 40 401

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Poka¿ wiadomo¶æ
i postanowilam was zapytac dlaczego zwierzeta to ''tylko'' zwierzeta i nie widzicie nic zlego w tym, zeby je zjadac czy nosic ciuchy z nich zrobione,
Dla mnie zwierzêta to a¿ zwierzêta – istoty ¿ywe, które czêsto potrafi± odczuwaæ wiele ró¿nych emocji. Dlatego te¿ nie chcê ich ani zjadaæ, ani przerabiaæ na jakiekolwiek ubrania

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Poka¿ wiadomo¶æ
Jeste¶my miêso¿erni.
Prêdzej wszystko¿erni
Stary 2014-12-06, 14:15   #7
201605161006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 8 575

Zabijanie zwierz±t dla jedzenia (przy mo¿liwie najwiêkszym ukróceniu cierpienia) jest w porz±dku, bo jedzenie miêsa jest dla ludzi naturalne, natomiast zabijanie np. dla futer uwa¿am ¿e jest czym¶ haniebnym. Ogólnie to cud bo zgadzam siê w du¿ej mierze z Beznadziejnym .

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-12-06 o 14:16
201605161006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 14:19   #8
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 105

Cytat:
jeden z ostatnich watkow na plotkowym natchnal mnie

zwykle nie czuje potrzeby nawracania swiata ale tak szczerze mwoiac smiesza mnei ludzie co to sie uwazaja za takich dobrych, wrazliwych bo zrobili jakas paczke dla ubogich itp a kotlet na talerzu jest a i w szafie skorzane buty sie znajda- dlaczego ludzie nie uwazaja zabijania zwierzat za cos zlego?

Naprawde - ja wiem , ze zwierzeta nie dorastaja ludziom inteligencja, ale mimo to maja swoje uczucia-mysla, ciesza sie, boja sie smierci i bolu, kochaja swoje dzieci ( szczeniaczki, cielatka itp) i cierpia po rozstaniu z nimi - to chyba dla kazdego jest oczywiste?

Wiec co powoduje, ze to nasze ponoc cywilizowane spoleczenstwo uwaza, ze moze traktowac zywe czujace istoty jak rzeczy (tzn zabijac, szyc sobie z nich ciuchy) i uwazac, ze to normalne ?

sama nizsza inteligencja chyba nie, bo dzieci czy chorych na zespol downa jednak nie zjadamy a poziom intelektualny jest jednak podobny.

Dla mnei to jest jednak absolutny brak wrazliwosci, empatii i sumienia - i zawsze jak z kism rozmawiam to slysze tylko jeden koronny argumanet- ze to normalne bo zawsze tak bylo

wojny, gwalty, niewolnictwo itp tez byly zawsze a jakos nie jest to dla mnie argumnet, ze przez to powinny byc dalej.

Wiêc przechodzac do meritum- naprawde nie zal Wam zwierzat ? nie widzicie niz zlego w tym, ze sie je masowo zabija?
W takich warunkach zostali¶my wychowani. Zerwanie z tym wymaga wysi³ku i jakiej¶ wewnêtrznej refleksji i krytycznego spojrzenia na siebie, wiêc jest niedostêpne dla wielu ludzi. Poza tym, czego spodziewaæ siê po ludziach, którzy nie wiedz±, ¿e krowa musi mieæ cielaka, ¿eby dawaæ mleko i ka¿dy ³yk mleka jest odebrany od pyszczka jakiego¶ zwierzêcego dzieciaka?

Co do wyrobów ze skóry, to mam mieszane uczucia, bo pozyskiwanie jest z³e, z drugiej strony i tak produkujemy górê plastiku, który nie do¶æ ¿e jest toksyczny, to wytrzyma³y.

Cytat:
Jeste¶my miêso¿erni. Wiem, ¿e mamy teraz taki wybór i ogrom ¿arcia, ¿e mo¿na to zast±piæ. Ale miêso jest zdrowe, a zwierzêta miêdzy sob± te¿ siê zjadaj±
Nasi przodkowie byli ro¶lino¿erni i powoli "przestawili¶my siê" na miêso, a na ile ten proces jest zaawansowany i nieodwracalny, to ju¿ kwestia dyskusyjna.

W sumie pierwszy raz s³yszê, ¿eby miêso by³o zdrowe, a jedzenie miêsa z "produkcji" przemys³owej to jak zjadanie zw³ok æpuna z centralnego. Jedyne co naturalnie nie wystêpuje w diecie wegañskiej, to witamina B12, która te¿ naturalnie nie wystêpuje w "produkowanym" miêsie i zwierzêta dostaj± suplementy.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 14:20   #9
201803111829
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 966
GG do 201803111829

Nie jem miêsa od 5 lat, jestem wolontariuszk± w schronisku, aczkolwiek posiadam 2 pary skórzanych butów i skórzan± kurtkê i skórzan± spódnicê (spódnica ma 25 lat, po mojej mamie). Niestety, u mnie to mus, i MUSIA£AM mieæ takie rzeczy, koniecznie ze skóry. W ka¿dym razie, maj± one oko³o 3-4 lat i nic siê z nimi nie dzieje, nie niszczy, a ja nie za¶miecam ¶rodowiska kupuj±c nowe i nowe
201803111829 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 14:23   #10
suszarka
Buc

Wiadomo¶ci: 9 914

dla mnie zwierzêta to a¿ zwierzêta ale niestety jestem hipokrytk± bo lubiê je je¶æ.
Stary 2014-12-06, 14:50   #11
Kalini
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 134

A mnie wkurzaj± ci, którzy kota czy psa uwa¿aj± za najwiêksz± ¶wiêto¶æ; kupuj± mu jakie¶ markowe jedzenie, chadzaj± z nim do psychologów, ratuj± go zamiast obcego dziecka (), a to wszytko robi± przegryzaj±c schabowym i kie³bas±. I mówi± jacy to s± o¶wiecenie, ¿e zwierzêta czuj± i s± inteligentne, ale ograniczaj± to tylko do kilku gatunków. ¦winka, któr± ludzie zjadaj± te¿ jest inteligentna i ma uczucia, nie jej wina, ¿e kto¶ wybra³ kota na swoj± zabawkê.
Kalini jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:11   #12
suszarka
Buc

Wiadomo¶ci: 9 914

Cytat:
Napisane przez Kalini Poka¿ wiadomo¶æ
A mnie wkurzaj± ci, którzy kota czy psa uwa¿aj± za najwiêksz± ¶wiêto¶æ; kupuj± mu jakie¶ markowe jedzenie, chadzaj± z nim do psychologów, ratuj± go zamiast obcego dziecka (), a to wszytko robi± przegryzaj±c schabowym i kie³bas±. I mówi± jacy to s± o¶wiecenie, ¿e zwierzêta czuj± i s± inteligentne, ale ograniczaj± to tylko do kilku gatunków. ¦winka, któr± ludzie zjadaj± te¿ jest inteligentna i ma uczucia, nie jej wina, ¿e kto¶ wybra³ kota na swoj± zabawkê.
dlatego napisa³am, ¿e jestem hipokrytk±.
Stary 2014-12-06, 15:21   #13
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;49233869]
W sumie pierwszy raz s³yszê, ¿eby miêso by³o zdrowe, a jedzenie miêsa z "produkcji" przemys³owej to jak zjadanie zw³ok æpuna z centralnego. [/QUOTE]

Obrzydzi³a¶ mi miêso na jaki¶ czas
Stary 2014-12-06, 15:47   #14
deszczowypies
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 188

A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobra¿acie sobie stada dzikich krów ¿yj±cych obecnie na wolno¶ci? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzêta by nie przetrwa³y - X lat temu by³o to dla nich "wygodne", bo cz³owiek chroni³ je przed drapie¿nikami, teraz nie istnieje wystarczaj±co du¿o ¶rodowiska naturalnego gdzie mog³yby siê chowaæ. Gdyby zwierzêtom by³o ¼le w niewoli, zadzia³a³aby ewolucja, w koñcu chów dzieje siê ju¿ tyle czasu, ¿e zd±¿y³aby zareagowaæ.

Ponadto drugie pytanie - co z ilo¶ci± miejsc pracy ludzi pracuj±cych przy produkcji miêsa i wyrobów zwierzêcych? Niestety, nie ka¿dy chce pamiêtaæ o twardych prawach gospodarki.

deszczowypies jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 15:55   #15
figa84
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 668

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Poka¿ wiadomo¶æ
A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobra¿acie sobie stada dzikich krów ¿yj±cych obecnie na wolno¶ci? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzêta by nie przetrwa³y - X lat temu by³o to dla nich "wygodne", bo cz³owiek chroni³ je przed drapie¿nikami, teraz nie istnieje wystarczaj±co du¿o ¶rodowiska naturalnego gdzie mog³yby siê chowaæ. Gdyby zwierzêtom by³o ¼le w niewoli, zadzia³a³aby ewolucja, w koñcu chów dzieje siê ju¿ tyle czasu, ¿e zd±¿y³aby zareagowaæ.

Ponadto drugie pytanie - co z ilo¶ci± miejsc pracy ludzi pracuj±cych przy produkcji miêsa i wyrobów zwierzêcych? Niestety, nie ka¿dy chce pamiêtaæ o twardych prawach gospodarki.
jak kto¶ przestaje je¶æ miêso to zaczyna wiêcej warzyw, wiêc Ci ludzie mogliby siê przekwalifikowaæ w produkcji miêsa, na uprawê ro¶lin
figa84 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:04   #16
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Poka¿ wiadomo¶æ
jak kto¶ przestaje je¶æ miêso to zaczyna wiêcej warzyw, wiêc Ci ludzie mogliby siê przekwalifikowaæ w produkcji miêsa, na uprawê ro¶lin
Ale produkcja miêsa to tak¿e praca dla ludzi wytwarzaj±cych rzeczy niezbêdne dla gospodarstwa - pasza i tak dalej. Pasza nie wymaga dobrego podk³adu i mo¿na uprawiaæ j± w wielu miejscach, nie wiem natomiast czy jest dostatecznie du¿o ziemi na uprawianie ro¶lin maj±cych wy¿ywiæ ¶wiat, który nie je miêsa. No, chyba ¿e zak³adamy 100% GMO, ale w takim razie ja dziêkujê i zostajê przy miêsie.

Stary 2014-12-06, 16:08   #17
Chatul
ma zielone pojêcie

Odpowiadam na szaro, bo to ju¿ spore odej¶cie od g³ównego tematu w±tku.

Cytat:
A mnie najbardziej w tej wege-dyskusji zadziwia zawsze pomijanie aspektu ewolucji. Serio wyobra¿acie sobie stada dzikich krów ¿yj±cych obecnie na wolno¶ci? Gdyby nie udomowienie, to te zwierzêta by nie przetrwa³y - X lat temu by³o to dla nich "wygodne", bo cz³owiek chroni³ je przed drapie¿nikami, teraz nie istnieje wystarczaj±co du¿o ¶rodowiska naturalnego gdzie mog³yby siê chowaæ.
W ramach ciekawostki: http://neomedia.info/ewolucja-krolik...o-hodowlanych/. Nie jest to mo¿e najbardziej rzetelne ¼ród³o, ale warto poczytaæ.

Cytat:
Gdyby zwierzêtom by³o ¼le w niewoli, zadzia³a³aby ewolucja, w koñcu chów dzieje siê ju¿ tyle czasu, ¿e zd±¿y³aby zareagowaæ.
Chyba nie do koñca to tak dzia³a Zw³aszcza, ¿e w przypadku hodowli zwierzêta czêsto nawet nie dobieraj± siê swobodnie w pary. To hodowcy maj± wiêkszy wp³yw na to, które zwierzêta siê rozmno¿±, a przez to maj± te¿ wp³yw na cechy kolejnych pokoleñ zwierz±t.

Cytat:
By³o ju¿ wiele profesji, które przez lata mia³y siê dobrze, ale na skutek ró¿nego rodzaju zmian spo³eczno-gospodarczych w³a¶ciwie przesta³y istnieæ.
Stary 2014-12-06, 16:14   #18
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
Odpowiadam na szaro, bo to ju¿ spore odej¶cie od g³ównego tematu w±tku.

W ramach ciekawostki: http://neomedia.info/ewolucja-krolik...o-hodowlanych/. Nie jest to mo¿e najbardziej rzetelne ¼ród³o, ale warto poczytaæ.

Chyba nie do koñca to tak dzia³a Zw³aszcza, ¿e w przypadku hodowli zwierzêta czêsto nawet nie dobieraj± siê swobodnie w pary. To hodowcy maj± wiêkszy wp³yw na to, które zwierzêta siê rozmno¿±, a przez to maj± te¿ wp³yw na cechy kolejnych pokoleñ zwierz±t.

By³o ju¿ wiele profesji, które przez lata mia³y siê dobrze, ale na skutek ró¿nego rodzaju zmian spo³eczno-gospodarczych w³a¶ciwie przesta³y istnieæ.
Za link dziêkujê, chêtnie poczytam .

Mo¿e i masz racjê w punkcie o braku swobody w rozrodczo¶ci, ale co z argumentem ¿e gdyby nie hodowla to wiêkszo¶æ z tych gatunków pewnie by ju¿ nie istnia³a?

Tylko, ¿e to by by³ zanik kilku-kilkunastu profesji. Rolnicy, hodowcy, rze¼nicy, producenci wyrobów skórzanych... Czy rosn±cy wska¼nik bezrobocia na ca³ym ¶wiecie i prawdopodobnie du¿e zubo¿enie na kilka pokoleñ sporej grupy spo³ecznej jest mniej wa¿ne od zwierz±t, które "puszczone wolno" i tak pewnie wygin±?

Stary 2014-12-06, 16:26   #19
tworazka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 468

Odkad mam krolika w domu, widzac je w lodowkach wlasnie patrze na nie jak na zwloki (...?) odwracam wzrok z obrzydzeniem. A na widok kurczakow tak nie mam.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:28   #20
Kalini
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 134

Cytat:
Tylko, ¿e to by by³ zanik kilku-kilkunastu profesji. Rolnicy, hodowcy, rze¼nicy, producenci wyrobów skórzanych... Czy rosn±cy wska¼nik bezrobocia na ca³ym ¶wiecie i prawdopodobnie du¿e zubo¿enie na kilka pokoleñ sporej grupy spo³ecznej jest mniej wa¿ne od zwierz±t, które "puszczone wolno" i tak pewnie wygin±?
To takie rozumowanie, skazujmy wiêcej ludzi na karê ¶mierci, aby kat mia³ co robiæ Jest wiele zawodów, które zniknê³y, a na ich miejsce pojawi³y siê nowe. W±tpiê, aby ktokolwiek z tego w±tku wierzy³, ¿e z dnia na dzieñ na ca³ym ¶wiecie ludzie przestan± je¶æ miêso. Tu chodzi o indywidualne wybory, a do tego wszystkiego promowanie jedzenia mniejszej ilo¶ci miêsa, bo ludzie obecnie jedz± go zbyt du¿o. Poza tym dochodz± tak¿e w±tki ekologiczne - np. ilo¶æ wody wykorzystywana do "produkcji miêsa" oraz spo³eczne, bo czy moralne jest hodowanie krowy i dawanie jej ton paszy i wody, aby móg³ j± zje¶æ kto¶ bogaty, podczas gdy biedni nie maj± co je¶æ i piæ. Gdzie¶ czyta³am, ¿e to co wydaje siê tuczenie zwierz±t bez problemu zakoñczy³oby problem g³osu. No ale có¿, co mnie obchodz± biedni Afrykanie, skoro chcê zje¶æ w³asnego kotleta

Edytowane przez Kalini
Czas edycji: 2014-12-06 o 16:31
Kalini jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 16:28   #21
Chatul
ma zielone pojêcie

Cytat:
Mo¿e i masz racjê w punkcie o braku swobody w rozrodczo¶ci, ale co z argumentem ¿e gdyby nie hodowla to wiêkszo¶æ z tych gatunków pewnie by ju¿ nie istnia³a?
Hodowla nie musi byæ jednoznaczna z zabijaniem zwierz±t na miêsa, skórê czy futro. Poza tym, w niektórych przypadkach pewnie uda³oby siê doprowadziæ dany gatunek do stanu, w którym mo¿e chocia¿ czê¶ciowo ¿yæ, jak w naturalnych warunkach.

Cytat:
To ju¿ trochê bardziej skomplikowana sytuacja. Na pewno bezsensowne by³oby otwarcie drzwi zagród oraz powiedzenie i ludziom, i zwierzêtom „a teraz sobie rad¼cie sami”
Stary 2014-12-06, 16:48   #22
201803111829
Konto usuniête

GG do 201803111829

Ludzie, nie róbcie tutaj w±tku pt. "dlaczego jedzenie miêsa jest lepsze od wegetarianizmu"
Ja ju¿ dawno wyros³am z prób wyt³umaczenia ludziom dlaczego nie jem czyich¶ zw³ok, natomiast strasznie du¿o ludzi siê ciska, ¿e ludzie miêso¿erni, ludzie potrzebuj± miêsa bo witaminy, po to s± zwierzêta itd. DLa kogo¶ ¿arcie zw³ok jest ok, i ja to akceptujê, dla kogo¶ wpieprzanie trawy (jak np. dla mnie) jest lepsze i ju¿.
Stary 2014-12-06, 16:54   #23
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 634

A mnie dziwi dziwienie siê, ¿e kto¶ ma ukochanego pieska, a je kotleta. Przecie¿ z lud¼mi mamy podobnie - mamy swoich bliskich, których kochamy, a los wielu pozosta³ych ludzi jest nam z grubsza obojêtny. Nie w jakim¶ negatywnym sensie, po prostu naturalnie - bronimy swojej rodziny, a ca³y zewnêtrzny ¶wiat to ju¿ nie nasza broszka i jak umrze s±siadka z do³u, to nas taka wiadomo¶æ niezbyt rusza.

Co do ro¶lino¿erno¶ci - cz³owiek zacz±³ uprawiaæ i spo¿ywaæ zbo¿a kilkana¶cie tysiêcy lat temu. A jest na Ziemi od troszkê d³u¿szego czasu I w³a¶nie przystosowany jest do jedzenia miêsa i jagódek z lasu.
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-06, 16:58   #24
201803111829
Konto usuniête

GG do 201803111829

ale ¿o³±dek mamy przystosowany zarówno do trawienia miêsa jak i ro¶lin. to, ¿e jedli¶my miêso przed ro¶linami nie znaczy, ¿e jeste¶my do niego bardziej przystosowani
Stary 2014-12-06, 17:01   #25
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 634

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Poka¿ wiadomo¶æ
ale ¿o³±dek mamy przystosowany zarówno do trawienia miêsa jak i ro¶lin. to, ¿e jedli¶my miêso przed ro¶linami nie znaczy, ¿e jeste¶my do niego bardziej przystosowani
W³a¶nie podobno te kilkana¶cie tysiêcy lat to piku¶ w ¶wietle ewolucji i siê nie przystosowali¶my...
4e89258bace7037c96b059285119fe847ddc4e93 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 17:58   #26
LuckyJane
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 758

O wiele pro¶ciej i taniej jest skomponowaæ pe³nowarto¶ciow± dietê z miêsem i rybami ni¿ stricte wegetariañsk±. Do tego trzeba mieæ jednak wiêksz± wiedzê i czêsto te¿ pieni±dze. Je¶li kto¶ pracuje ciê¿ko fizycznie, potrzebuje wiele konkretnych kalorii, a jednocze¶nie zarabia ¶rednio to ju¿ w ogóle sobie nie bardzo to wyobra¿am. To jest prawda, ¿e miêsem jest ³atwiej wy¿ywiæ ¶wiat, to nie jest w koñcu tak, ¿e ten schabowy mo¿na zast±piæ bez problemu piêcioma marchewkami. Ceny warzyw i owoców te¿ by znacznie wzros³y i tym bardziej nie ka¿dego by by³o na tak± dietê staæ. W skali ¶wiatowej bardziej op³aca siê hodowaæ zwierzêta na ubój, ni¿ zak³adaæ plantacje ro¶lin. Susza, gradobicie, powód¼ i mamy ryzyko g³odu. £atwiej nakarmiæ konkretn± ilo¶ci± miêsa zwierz±t wielu ludzi, ni¿ t± sam± ilo¶ci± ro¶lin.

Edytowane przez LuckyJane
Czas edycji: 2014-12-06 o 18:21
LuckyJane jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 18:02   #27
gryx82
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 30 807

Cytat:
Gdyby zwierzêtom by³o ¼le w niewoli, zadzia³a³aby ewolucja, w koñcu chów dzieje siê ju¿ tyle czasu, ¿e zd±¿y³aby zareagowaæ
Ewolucja potrzebuje tysiêcy lat na "zadzia³anie". S³ucha³em kiedy¶ audycji radiowej z prof. Magdalen± Fikus (nt. ewolucji i rozwoju cz³owieka) i szczególnie utkwi³o mi w pamiêci jedno zagadnienie - otó¿ pod wzglêdem fizjologiczno-biochemicznym nie ró¿nimy siê zasadniczo od naszych jaskiniowych przodków. Z tego te¿ powodu problem oty³o¶ci we wspó³czesnym ¶wiecie - mamy ci±gle te same mechanizmy g³odu i syto¶ci, co u neandertalczyków, jednak w porównaniu do nich jemy wiêcej i czê¶ciej (problem wysokoprzetworzonej ¿ywno¶ci pominê). Jak widaæ kilkana¶cie tysiêcy lat to nadal ma³o, by przystosowaæ organizm do zmieniaj±cych siê warunków ¶rodowiska. Koniec OT
gryx82 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 18:07   #28
semprebambino
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 219

Jem miêso, noszê torebki ze skóry, nawet sam± j± kroje i zszywam (Gdyby skóra nie by³a produktem ubocznym, to bym tego nie robi³a. A ¿e zamawiam to wiem nieco). Ale zdajê sobie sprawê z tego ¿e zwierzêta to ¿ywe istoty, czuj± itp. Ludzie jedz± miêso - ok, ja te¿ jem. Boli mnie tylko proces jak to siê odbywa, fermy zwierz±t s± okropne Dlatego bardziej te¿ szanujê miêso - zwierzê po¶wiêca ¿ycie, wiêc nie wyrzucê tego do kosza, chyba ¿e siê zepsuje. Taka moja egoistyczna natura ¿e kocham tylko zwierzêta moje i te które znam. Tak samo jak nie kocham innych ludzi, tak samo innych zwierz±t - ale potrafiê wspó³czuæ albo czasem pomóc. Niestety, na masow± skale zabija siê zwierzêta, gin± ludzie. Zdajê sobie sprawê ¿e ¶wiata nie zmieniê wiêc dbam o w³asne podwórko.
A zwierzê to dla mnie tylko zwierzê. Bo to s³owo oznacza ¿yw± istotê, a nie rzecz.
Stary 2014-12-06, 19:54   #29
201701300929
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 208

Cytat:
wszystkozerni wlasciwie - co do tego,ze meiso jest zdrowe to w dzisiejszych czasach raczej nie za bardzo bo jest napchane milionem hormonow itp - wiem,ze rosliny sie pryska i nawozi ale jednak w zwierzetach to sie ''kumuluje'' - to taki maly agrumencik, ktorym czasem staram sie przekonac miesozercow

a co do tego ,ze zwierzeta siebie nawzjaem zabijaja to wiem..ale czy to znaczy,ze my tez musimy?

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;49233869]W takich warunkach zostali¶my wychowani. Zerwanie z tym wymaga wysi³ku i jakiej¶ wewnêtrznej refleksji i krytycznego spojrzenia na siebie, wiêc jest niedostêpne dla wielu ludzi.[/QUOTE]

haha
tez mam takei wrazenie... to troche tak jak z religia- kto sie w jakiej wychowal ( w przewazajacej wiekszosci) to w nia wierzy i sie nie zastanawia

Cytat:
Co do wyrobów ze skóry, to mam mieszane uczucia, bo pozyskiwanie jest z³e, z drugiej strony i tak produkujemy górê plastiku, który nie do¶æ ¿e jest toksyczny, to wytrzyma³y.
no niestety :/ troche w tym racji

Cytat:
Napisane przez Kalini Poka¿ wiadomo¶æ
prawda

Cytat:
troche chyba musisz wiedze o ewolucji nadrobic- po pierwsze hodowlane zwierzeta sa wybierane specyficznie przez czlowieka zeby wzmacniac w nich pewne cechy, a po drugie ewolucja trwa dziesiatki tysiecy lat - obecny czas to za malo, zebysmy cokolwiek zauwazyli.

Cytat:
ale wiesz, ze taki problem realnie nie wystapi bo w ciagu 1 dnia caly swiat nei przejdzie nagle na wegetarianizm - a galezie gospodarki(jak np kopalnie) umieraly/umieraja a ludzie zyja dalej.

tak stricto gospodarczo to wg mnie daloby sie spokojnie zagospodarowac wszystkich bezrobotnych w tym kraju bo przeciez brakuje np opiekunek do dzieci, ludzie mogliby drzewa sadzic, domow wiecej budowac itp - gospodarka po rpostu nigdy nie jest idealna i nie potrafi w 100% wykorzystac wszelkich zasobow

[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;4923572 0]A mnie dziwi dziwienie siê, ¿e kto¶ ma ukochanego pieska, a je kotleta. Przecie¿ z lud¼mi mamy podobnie - mamy swoich bliskich, których kochamy, a los wielu pozosta³ych ludzi jest nam z grubsza obojêtny. [/QUOTE]

owszem ale obojetny to nie jst to samo co zabijany dla fajnego smaku na talerzu - bo to tylko kwestia smaku i przyzwyczajenia.. dla zdrowia wcale miesa jesc nei musimy wiec to dla mnie naprawde przykre ,ze zabiajmy czujaca istote zeby sobie pozuc hamburgera przez 2 minuty

Cytat:
Napisane przez LuckyJane Poka¿ wiadomo¶æ
O wiele pro¶ciej i taniej jest skomponowaæ pe³nowarto¶ciow± dietê z miêsem i rybami ni¿ stricte wegetariañsk±. Do tego trzeba mieæ jednak wiêksz± wiedzê i czêsto te¿ pieni±dze.
Tylko z wiedza sie zgodze - ja jako wegetarianka(bez ryb) wydaje na jedzenie mniej pieniedzy ( i to sporo ) niz miesozercy,
a z ta wiedza tez nie przesadzajmy-ot chodzi oroznorodnosc i natrulanosc ( czyli rozne warzywa, kasze, ziarenka i zola a nie frytki 5x tydzien)

Cytat:
Zdajê sobie sprawê ¿e ¶wiata nie zmieniê wiêc dbam o w³asne podwórko.
A zwierzê to dla mnie tylko zwierzê. Bo to s³owo oznacza ¿yw± istotê, a nie rzecz.
no wlasnie niby kazdy mowi,ze swiata nei zmieni... ale jesl 10% ludzi zmieni cos w swoim zyciu- bedzie jadlo mneij miesa, sortowalo smieci itp..to moze jednam go zmienimy

nie rozumiem Twojego ostatniego zdania- jesli zywa istota to czemu tylko ? zycie jest cudem - ja dodatkowo raczej nie wierze w zycie po smierci wiec tym bardziej uwazam,ze tego cudu nie powinnismy innym ''zabierac'' bez anprawde waznego powodu (ktorym nei ejst dla mnie smak kotleta)

Btw A jakby an ziemie przyleciala superinteligentna rasa obcych, ktora czyta sobei w myslach i umie poruszac przedmioty sila mysli i postanowila jesc ludzi to uwazalibyscie , ze to jest ok? No bo skoro my dla nich bylibysmy ''nizsza'' forma zycia..
201701300929 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-12-06, 19:59   #30
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
a co do tego ,ze zwierzeta siebie nawzjaem zabijaja to wiem..ale czy to znaczy,ze my tez musimy?
Pewnie nie musimy, ale skoro w ¶wiecie zwierz±t jest to zupe³nie naturalne to nie uwa¿am jedzenia miêsa za co¶ z³ego samo w sobie. Wiele osób nie je miêsa ale je ryby i jajka co w takim wypadku uwa¿am za dziwne
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-12-21 23:20:04

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.