![]() |
#1 |
BAN stały
|
Co byście zrobiły gdyby w Polsce było teraz tak jak na Ukrainie
I wasz facet poszedłby na ochotnika walczyć do Donbasu? Podobno na Ukrainie służy kilka ochotniczych batalionów (między innymi Azow i Donbas), gdzie poszli ochotnicy walczyć z separatystami.
Innymi słowy w jakimś regionie trwa wojna domowa i wasz facet deklaruje, że chce iść walczyć w imię wyższych ideałów. Jaka byłaby wasza reakcja gdyby padła taka deklaracja i facet rzeczywiście tam pojechałby? Zainspirowałem się tym, jak widziałem pożegnanie żołnierzy z jakiegoś ochotniczego batalionu we Lwowie. No i artykułem o naszych Batalionach ON w czasie kampanii wrześniowej, które składały przeważnie się z ochotników. Edytowane przez Imperialista Czas edycji: 2014-09-01 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co byście zrobiły gdyby w Polsce było teraz tak jak na Ukrainie
Gdyby w Polsce było tak jak na Ukrainie to wyjechałabym. Po prostu. Nie patrząc na majątki czy inne przyziemne sprawy. Najbliższa rodzina też by wyjechała. A TŻ na szczęście mało waleczny, więc problem z głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie byłabym zadowolona moim zdaniem szkoda oddawać życia za ideały.
Ponieważ mam już swoją rodzinę uważam ze obowiązkiem mojego męża jest martwić się o naszą przyszłość i byt (oczywiście moim tez)dlatego jego wybór byłby dla mnie oznaką egoizmu i lekkomyslnosci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, co bym zrobiła, mój TŻ otwarcie deklaruje, że w takiej sytuacji by nie uciekał tylko ,,coś robił". Ale właściwie, co miałabym do gadania? Jedyne co, to mój TŻ jest z tych większych i cięższych - bałabym się, że będzie stanowić łatwiejszy cel. Sama zapewne wyjechałabym jako pomoc medyczna, wiem, że na Ukrainie też studenci pracują w szpitalach polowych, na Majdanie też tak było. I wiem, że gdyby mój TŻ próbował mnie przed tym powstrzymać, to bym się nie ugięła, nie wiem więc, jakie miałabym prawo powstrzymywać go przed spełnieniem - w jego opinii - swego moralnego obowiązku.
Inna sytuacja, gdybyśmy mieli dzieci. Wtedy ani ja bym nie wyjeżdżała, ani bym się kategorycznie nie zgadzała, by on wyjechał, bo bylibyśmy odpowiedzialni za kogoś poza sobą. Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-09-01 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ściągnęłabym swoich rodziców do UK.
![]() |
![]() |
#6 |
Wizażowy Kot Igor
|
Spadałabym. Zresztą niedługo i tak spadam^^ Już wyrosłam z ideałów. Patriotyzm to teraz puste słowo, którym każde kolejne ekipy rządzące wycierają sobie gęby.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W razie wojny bym wiała jak najdalej, zabierając co mogę ze sobą i przenosząc całą kasę na zagraniczne konta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja już szykuję się do wyjazdu ; mam córeczkę, i niestety kupilismy dzialkę budowlaną w przepięknym miejscu..... teraz pozostaje ją sprzedac , albo trzymać niewiadomo po co
![]() wyjazd na bank... ale czy UK , Kanada, Australia , Dania, zobaczymy ![]() Po rozmowie ze znajomymi wiem, że trzeba dzialac szybko, bo doszlismy do wniosku ze jakby bylo naprawde gorraco, to zamkną granice i koniec... powyjezdzane... Edytowane przez Arjana Czas edycji: 2014-09-01 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Nie ma co walczyć przez psychopatów i ich chore ambicje. Uciekłabym, nie toleruję wojny.
Cieszy mnie fakt, że coraz mniej ludzi jest ślepo zapatrzonych w "patriotyzm". Po pierwsze jesteśmy ludźmi. Nie wyobrażam sobie krzywdzenia innych ludzi tylko dlatego, że urodzili się po drugiej stronie granicy, a tak mniej więcej wygląda wojna. No chyba że w obronie własnej. Stad jestem w stanie pojąć obronę terytorium tak jak to ma miejsce w przypadku Ukrainy, ale kompletnie nie rozumiem ludzi popierających imperialistyczne zapędy pana cara tj. Rosjan. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Po co zakładasz drugi raz ten sam wątek?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post45675970
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Spakowalabym walizy i leciala hen daleko.
W sumie teraz i takiego stanu rzeczy mi nie potrzeba by to zrobic. Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Raczkowanie
|
Pierwsza myśl wyjechałabym co do walczenia za kraj swój jestem pelna podziwu dla tych ludzi pozwoliłabym mu pojechać to jest cos naprawdę godnego podziwu .
---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Cytat:
a gdzie masz ta działke w Polsce? ---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ---------- Cytat:
a gdzie masz ta działke w Polsce? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jak to było w pewnym głupkowatym filmie, 'gdyż ja stąd spadam, gdyż ja stąd spier...'
![]() Nie, nie byłabym zadowolona, gdyby mój facet chciał iść na wojnę. Ale to, co bym zrobiła zależy od kilku czynników. Gdyby powtórzyło się coś kalibru rozbiorów Polski i facet poszedłby się bić- wspierałabym go w tym. Jeśli jednak byłaby to sytuacja taka jak teraz na Ukrainie, albo zachciałoby mu się do Afganistanów i Iraków- zwyczajnie bym go rzuciła. Dla mnie to nie jest śmierć za ideały. To jest robienie za pionek, mięso armatnie dla skurczybyków pierdzących w stołki. Nie naraziłabym siebie i naszych ewentualnych dzieci na cierpienia w imię takich "idei", czy pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wczoraj wróciłam z wycieczki do Lwowa, byłam na cmentarzu Lyczakowskim, gdzie są świeże groby młodych chłopców, którzy zginęli miesiąc temu na wschodzie. Przy tych grobach płakały ich dziewczyny, niewiele starsze ode mnie i to był bardzo przykry widok, który ruszył mnie bardziej niż wszystkie orleta lwowskie. Przy tej okazji gadaliśmy z chłopakiem czy by nas ruszyło gdyby ktoś chciał Polsce odebrać na przykład Suwałki (w sensie - jesteśmy z zupełnie innego końca Polski) i stwierdziliśmy, że raczej byśmy się nie nakrecili ![]() wysłane z telefonu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Dostałby w łeb patelnią, to by mu wywiało z niego durne pomysły. Absolutnie bym się nie zgodziła żeby do czegokolwiek przystępował i szedł na wojnę.
Jak ktoś chce - bardzo proszę. Uważam takich ludzi za mało roztropnych, ale cóż. Oczywiście, że byśmy wyjechali. Tym bardziej, że uchodźcy wojenni mają szansę 'dostać' się do krajów bardziej zamkniętych na imigrantów, takich jak Szwajcaria czy Luksemburg np. Ale myślę, że spieprzylibyśmy do Australii czy w równie dalekie, 'egzotyczne' miejsca ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796292 8]Na forum wszyscy pakują walizy, a jakby przyszło co do czego to gadałybyście inaczej.[/QUOTE] Nie wszyscy, bo przecież - jak rozumiem - TY jesteś wyjątkiem ![]() Nie wiem skąd ta pewność 'że gadałybyśmy inaczej'. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2014-09-02 o 07:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Mój facet w życiu nie poszedłby dobrowolnie do wojska. Sądzę, że przymusowo też by nie poszedł.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47963184]Mój facet w życiu nie poszedłby dobrowolnie do wojska. Sądzę, że przymusowo też by nie poszedł.[/QUOTE]
Musiałby. Na wojnie albo idzie się do wojska albo kula w łeb. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796311 9]bo to wizaż
![]() Mocny argument ![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796344 9]Musiałby. Na wojnie albo idzie się do wojska albo kula w łeb.[/QUOTE]
Eee kula w łeb? Jakby nie patrzeć jest to jedna z możliwości, żeby do wojska nie iść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796360 2]szczególnie na ukrainie gdzie bida aż piszczy.[/quote]
cóż. Edytowane przez Catjusza Czas edycji: 2014-09-02 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796344 9]Musiałby. Na wojnie albo idzie się do wojska albo kula w łeb.[/QUOTE]
Chyba ci się kraje pomyliły. W Polsce oficjalnie za uchylanie się od służby wojskowe (tak, nawet w czasie wojny) idzie się do pudła. Przeczytaj se Art. 241. Odpowiedzialność karna za trwałe uchylanie się od obowiązku służby wojskowej w czasie mobilizacji lub wojny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;47963680]Chyba ci się kraje pomyliły. W Polsce oficjalnie za uchylanie się od służby wojskowe (tak, nawet w czasie wojny) idzie się do pudła. Przeczytaj se
Art. 241. Odpowiedzialność karna za trwałe uchylanie się od obowiązku służby wojskowej w czasie mobilizacji lub wojny[/QUOTE] Może o sobie mówi, że by dawała 'takim' kulę w łeb jako ostatnia sprawiedliwa nie tylko na wizażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
w zasadzie to zależy w którym miejscu bym mieszkała. ukraina to tak naprawde ogromne państwo, jedno z większych w europie, nie w każdym miejscu toczą sie ostre walki. znane mi osoby żyją w swoich miejscowościach, studiują, mają się dobrze.
co ja bym zrobiła? zależy gdzie bym mieszkała. ale raczej bym została, wojna dotyczy wcale nie tak ogromnego regionu i póki co nie rozlewa się to na kraj. ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- ale gdybym mieszkała w regionue zagrożonym walkami to bym na to smarkała spakowała się posprzedawała co się da i wyjechała za granicę do kraju którego język bym znała (w miarę możliwości). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
niestety znam rosyjski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Ja też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:15.