Jaki jest cel kodowania dat ważności? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-29, 16:12   #1
nerveuse
Raczkowanie

Jaki jest cel kodowania dat ważności?

Witam

W jakim celu od jakiegoś czasu pojawiają się na kosmetykach daty ważności w formie zakodowanych cyferek? Czemu przestało to wyglądać normalnie? - taki system tylko utrudnia klientowi wybór - bo wiadomo, że często sieciówki sprzedają kosmetyki z krótką datą ważności, równie dobrze też taki kosmetyk może się gdzieś zawieruszyć i leżeć sobie przeterminowany, a jedyna możliwość sprawdzenia tak zakodowanych dat to tylko strony rozkodowujące
nerveuse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 17:49   #2
Sybil_
Zakorzenienie

Dot.: Jaki jest cel kodowania dat ważności?

tez zupełnie tego nie rozumiem
chyba po to żeby łatwiej było upchnąć przeterminowane albo z kończącą się datą kosmetyki
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 18:04   #3
dobrusia8e
Zadomowienie

Ja się z tym nie spotkałam, chyba za mało kosmetyków używam

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 18:07   #4
Sybil_
Zakorzenienie

bo jest sporo firm który stosuje normalny system dat ważności
Ziaja, Tołpa, Hean , Oriflame
Stary 2014-12-29, 18:08   #5
saphylium
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
tez zupełnie tego nie rozumiem
chyba po to żeby łatwiej było upchnąć przeterminowane albo z kończącą się datą kosmetyki
też mi się tak wydaje
bo inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.
saphylium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 18:13   #6
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
bo jest sporo firm który stosuje normalny system dat ważności
Ziaja, Tołpa, Hean , Oriflame
A jakie firmy kodują daty? To przy najbliższej wizycie w drogerii sobie zerknę jak to wygląda

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 18:15   #7
Sybil_
Zakorzenienie

choćby szampony Timotei , kolorówka L'oreala, praktycznie wszystkie perfumy średnio i wysoko półkowe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-29, 22:48   #8
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

na kosmetykach można też zauważyć symbole 12/24 miesiące od otwarcia - szczególnie właśnie przy kremach kolorówce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pao_symbol12m.jpg (8,2 KB, 12 załadowań)

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 23:53   #9
elizka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boinnenazwybylyzajete Pokaż wiadomość
na kosmetykach można też zauważyć symbole 12/24 miesiące od otwarcia - szczególnie właśnie przy kremach kolorówce
Co nie zmienia faktu, że kosmetyk ma jakąś datę przydatności, która nie jest zależna od daty otwarcia.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 00:51   #10
milenta
Przyczajenie

Garnier i Body Shop też kodują.
milenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 00:53   #11
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez nerveuse Pokaż wiadomość
Witam

W jakim celu od jakiegoś czasu pojawiają się na kosmetykach daty ważności w formie zakodowanych cyferek? Czemu przestało to wyglądać normalnie? - taki system tylko utrudnia klientowi wybór - bo wiadomo, że często sieciówki sprzedają kosmetyki z krótką datą ważności, równie dobrze też taki kosmetyk może się gdzieś zawieruszyć i leżeć sobie przeterminowany, a jedyna możliwość sprawdzenia tak zakodowanych dat to tylko strony rozkodowujące
Zawsze możesz o to zapytać mailowo producentów kosmetyków, którzy stosują takie oznaczenia

Według mnie powody mogą być trzy: pierwszy – chęć ukrycia daty przydatności przed mniej dociekliwymi konsumentami, drugi – chęć zaoszczędzenia miejsca na opakowaniu (jeśli kodowana data jest krótsza), trzeci (chyba najmniej prawdopodobny) – łatwiejsze generowanie zakodowanej daty przy masowej produkcji.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-30, 09:14   #12
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Zawsze możesz o to zapytać mailowo producentów kosmetyków, którzy stosują takie oznaczenia

Według mnie powody mogą być trzy: pierwszy – chęć ukrycia daty przydatności przed mniej dociekliwymi konsumentami, drugi – chęć zaoszczędzenia miejsca na opakowaniu (jeśli kodowana data jest krótsza), trzeci (chyba najmniej prawdopodobny) – łatwiejsze generowanie zakodowanej daty przy masowej produkcji.
mailowo, zanim mi odpowiedzą, to pewnie już się rozmyślę, są strony internetowe, które te zakodowane daty różnych firm rozkodowują ale to jest utrudnienie dla samego klienta - konieczność połączenia z internetem, wejścia na stronę, wklepania kodu, który zresztą nie zawsze działa - to zabiera czas i pieniądze

Okodowana data jest często tak samo długa jak ta zwyczajowa, a większość producentów koduje nawet nie tych średnio i wysoko półkowych zdarza się, że i ci nisko półkowi również np. od jakiegoś czasu daty koduje także Nivea, Rossman (jego marki)

Zastanawiałam się nad tym, czy to nie jest jakiś głupi wymysł Unii Europejskiej, czy może ona nie narzuciła takiego sposobu, z drugiej strony, gdyby tak było, to kodowanie daty powinno być ujednolicone i możliwe do rozkodowania w sklepie (a tak nie jest, kody każdej firmy są inne i możliwości rozkodowania tego sobie na miejscu bez dodatkowych urządzeń nie ma)

W przeciwnym przypadku to faktycznie chyba po to aby łatwiej sprzedać przeterminowane buble, lub takie na granicy trwałości (wczoraj bym takiego kupiła). Klient któremu nie będzie się chciało tego kodu sprawdzić nieświadomy zakupi i będzie używał

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2014-12-30 o 09:18
Stary 2014-12-30, 09:46   #13
Cherie_Currie
Raczkowanie

Z tego, co mi wiadomo to producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu daty produkcji, bo to nie jest wyznacznik bezpieczeństwa produktu. Produkty o trwałości powyżej 30 miesięcy mają na opakowaniu znak PAO, czyli informację o czasie, w jakim po otwarciu należy zużyć produkt (jednorazowe otwarcie np. szamponu w celu sprawdzenia zapachu się tutaj nie liczy). Pracowałam kiedyś w jednej ze znanych sieciowych perfumerii i rozumiem irytację ludzi, którzy jednak chcieliby wiedzieć konkretnie czy mają do czynienia z produktem dopiero co wyprodukowanym czy leżącym na półce ponad pół roku, ale niestety producenci robią to, na co prawo im pozwala i najwyraźniej jest to dla nich wygodne. Z tego, co pamiętam w sklepach nie powinno być kosmetyków, którym do terminu ważności zostało tylko 3 miesiące, takie produkty są usuwane jako przeterminowane i za sprzedaż tego grozi spora kara finansowa.
Cherie_Currie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 13:23   #14
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cherie_Currie Pokaż wiadomość
Z tego, co mi wiadomo to producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu daty produkcji, bo to nie jest wyznacznik bezpieczeństwa produktu. Produkty o trwałości powyżej 30 miesięcy mają na opakowaniu znak PAO, czyli informację o czasie, w jakim po otwarciu należy zużyć produkt (jednorazowe otwarcie np. szamponu w celu sprawdzenia zapachu się tutaj nie liczy). Pracowałam kiedyś w jednej ze znanych sieciowych perfumerii i rozumiem irytację ludzi, którzy jednak chcieliby wiedzieć konkretnie czy mają do czynienia z produktem dopiero co wyprodukowanym czy leżącym na półce ponad pół roku, ale niestety producenci robią to, na co prawo im pozwala i najwyraźniej jest to dla nich wygodne. Z tego, co pamiętam w sklepach nie powinno być kosmetyków, którym do terminu ważności zostało tylko 3 miesiące, takie produkty są usuwane jako przeterminowane i za sprzedaż tego grozi spora kara finansowa.
3 miesiące Czyli można kupić produkt, który ma ważność ostatnich 3 miesięcy, ze znakiem słoiczka 12 miesięcy i przez 9 nieświadomie używać produktu przeterminowanego też ciekawie producenci sobie to obmyślili Faktycznie zwiększa to poziom bezpieczeństwa
Stary 2014-12-30, 13:41   #15
littleparty
Raczkowanie

Cytat:
3 miesiące Czyli można kupić produkt, który ma ważność ostatnich 3 miesięcy, ze znakiem słoiczka 12 miesięcy i przez 9 nieświadomie używać produktu przeterminowanego też ciekawie producenci sobie to obmyślili Faktycznie zwiększa to poziom bezpieczeństwa
Tak, bo na pewno produkt przeterminuje ci się dokładnie w dniu, który jest podany Nikt cię nie uświadomił w życiu, że daty ważności są orientacyjne a nie co do dnia?
littleparty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-30, 14:16   #16
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez littleparty Pokaż wiadomość
Tak, bo na pewno produkt przeterminuje ci się dokładnie w dniu, który jest podany Nikt cię nie uświadomił w życiu, że daty ważności są orientacyjne a nie co do dnia?
nikt cię nie uświadomił, że płacisz w tym wypadku za coś co może być niepełnowartościowym produktem? Wartość produktu słabnie po dacie ważności w zależności od tego jakie składniki tam są w środku, jeśli lubisz płacić byś nieświadoma co wklepujesz w swoją skórę i ryzykować twoja sprawa, możesz nawet używać przeteminowanych produktów o 2 lata ale nie sugeruj aby ktoś też z nich korzystał.
Stary 2014-12-30, 23:37   #17
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Cytat:
nie, wydaje mi się, że "odliczanie" daty ważności zaczyna się od momentu otwarcia pudełka

Mother
Stary 2014-12-31, 02:20   #18
201606270916
Konto usunięte

Nie wiedziałam, nie zwróciłam na to uwagi nigdy - chyba muszę zacząć. Czasem tylko kontroluję, czy mam wszystko ważne, ale nie mam kosmetyku bez dat...

Cytat:
nie, wydaje mi się, że "odliczanie" daty ważności zaczyna się od momentu otwarcia pudełka
Tak, ale powiedzmy, że coś jest ważne 30 miesięcy i jest zdatne do użytku przez 12 miesięcy od otwarcia. Ty kupujesz coś, co ma już 27 miesięcy, otwierasz - i 3 miesiące spoko, a co z 9 kolejnymi? Po jedzeniu widać, że coś jest nie tak, ale czy zepsuty kosmetyk jest równie łatwo rozpoznać?
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:51   #19
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Tak, ale powiedzmy, że coś jest ważne 30 miesięcy i jest zdatne do użytku przez 12 miesięcy od otwarcia. Ty kupujesz coś, co ma już 27 miesięcy, otwierasz - i 3 miesiące spoko, a co z 9 kolejnymi? Po jedzeniu widać, że coś jest nie tak, ale czy zepsuty kosmetyk jest równie łatwo rozpoznać?
dokładnie o to mi chodziło w zacytowanym przez boinnenazwybylyzajete poście

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-31, 10:29   #20
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

a to już nie wiem, myślałam, że kosmetyk oznaczony symbolem "od otwarcia" nie ma innej daty ważności. w sensie, że może leżeć i 7lat, bo szczelnie ofoliowany nie może się zepsuć.

Mother
Stary 2014-12-31, 12:27   #21
Tutli
Zadomowienie

Straszne draństwo to dla mnie jest, tym bardziej, że tak, pewnie PAO-srao, tylko że np. kosmetyki w Sephorach i Douglasach leżą na tak nagrzanych lampami półkach, że daję głowę, psują się znacznie szybciej niż kosmetyki w normalnych warunkach - przecież szminki to tam czasem już się rozpuszczają :/ Namiętnie korzystam ze stron odkodowujących, polecam:

http://checkcosmetic.net/
http://www.checkfresh.com/

I od dawna staram się kupować tylko kosmetyki z ostatnich kolekcji, które wiadomo, że nie zostały wyprodukowane 3 lata temu... Niestety i Sephory i Douglasy są pełne starych kosmetyków.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 11:32   #22
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
a to już nie wiem, myślałam, że kosmetyk oznaczony symbolem "od otwarcia" nie ma innej daty ważności. w sensie, że może leżeć i 7lat, bo szczelnie ofoliowany nie może się zepsuć.
niestety tak dobrze nie jest, każdy produkt ma swoją datę ważności, nic nie jest wieczne
Stary 2015-01-01, 11:47   #23
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Ty kupujesz coś, co ma już 27 miesięcy, otwierasz - i 3 miesiące spoko, a co z 9 kolejnymi?
Nawet leki można używać 6 miesięcy "po dacie", a co dopiero szampon. Już nie dramatyzujcie, że dzień po skończeniu ważności kosmetyk już jest zepsuty.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 12:28   #24
nerveuse
Raczkowanie

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;49549027]Nawet leki można używać 6 miesięcy "po dacie", a co dopiero szampon. Już nie dramatyzujcie, że dzień po skończeniu ważności kosmetyk już jest zepsuty.[/QUOTE]
Przestań głosić herezje, kosmetyk, a już lek tym bardziej w najlepszym przypadku może działać lub mieć ograniczone działanie, może też nie mieć żadnych właściwości (jednocześnie nie szkodząc) i równie dobrze może szkodzić. Produkty po terminie ważności każdy bierze na swoje własne ryzyko, nie ma w tym przypadku żadnej gwarancji, że nie zadziała on negatywnie na stan zdrowia, tym bardziej, że takie specyfiki moga być przechowywane w różnych warunkach zarówno u nas w domu jak i jeszcze w drogerii, jest zbyt wiele czynników związanych zarówno z samym kosmetykie/lekiem i jego składem, jak i ze sposobem jego przechowywania i użytkowania aby wyrokować, czy dany produkt jest zdatny do użycia - nikt domowym sposobem nie jest w stanie tego zrobić. Płacicie za przeterminowany niepełnowartościowy produkt, który dodatkowo może zaszkodzić, wydajece na to pełnowartościowe pieniądze i co dziwne okazuje się, że są osoby, którym to może nie przeszkadzać....

http://senior-i-zdrowie.wieszjak.pol...agrozenie.html

Edytowane przez nerveuse
Czas edycji: 2015-01-01 o 12:30
Stary 2015-01-01, 14:00   #25
201606270916
Konto usunięte

[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;49549027]Nawet leki można używać 6 miesięcy "po dacie", a co dopiero szampon. Już nie dramatyzujcie, że dzień po skończeniu ważności kosmetyk już jest zepsuty.[/QUOTE]

Nie znam się na tym. Tak jak pisałam - po jedzeniu widzę że jest zepsute.Po kosmetykach niekoniecznie. Leków po dacie ważności na pewno bym się bała brać.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 12:58   #26
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Skąd taka odważna teza?
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 17:58   #27
haru_haru
Rozeznanie

Mnie też to irytuje, że nie wiem kiedy kosmetyk ma koniec ważności .
Np. ostatnio robiłam porządki u cioci i znalazłyśmy parę przeterminowanych detergentów, za to na mydle Luksja nie było absolutnie żadnej daty ważności, żadnego kodu, tylko ten słoiczek z liczbą 12. Fajnie, fajnie, ale skoro mydło zostało kupione w tym samym czasie co detergenty i one są już dawno po dacie ważności to skąd mam wiedzieć, czy mydło jest jeszcze dobre?
Parę razy zdarzyło mi się dostać silnej alergii właśnie przez wadliwe kosmetyki, na których nie było daty ważności, a kod z zakodowaną datą nie chciał działać. Czasem można rozpoznać przeterminowanie np. po zmianie konsystencji (robią się grudki np. w płynach do płukania, cieniach do powiek), zapachu, rozwarstwianiu.
Ale czasem wydaje się, że wszystko jest w porządku, a potem nagle alergia, wysypka,a nie wiemy co jest czynnikiem .
Dlatego ostatnio albo kupuję nowości albo biorę pierwszy z brzegu kosmetyk, bo jak dokładają, to zazwyczaj od przodu a nie od tył i jest większa szansa, że te z przodu są świeże .
haru_haru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-02, 19:34   #28
nerveuse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez haru_haru Pokaż wiadomość
Dlatego ostatnio albo kupuję nowości albo biorę pierwszy z brzegu kosmetyk, bo jak dokładają, to zazwyczaj od przodu a nie od tył i jest większa szansa, że te z przodu są świeże .
poważnie ja zawsze brałam od tyłu - bo wychodziłam z założenia, że z tyłu to nie otwierane i pewnie najświeższe (myślałam, że dokładają tak jak jedzenie) Teraz się nie dziwię, że w krótkim czasie złapałam jeden kosmetyk 6 miesięcy przeterminowany, a drugi tylko miesiąc - już przy zakupie.

Zważajcie na kosmetyki w realu, oba te przypadki to real i jego promocje... i skutki nierozkodowywania zakodowanych dat w sklepie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości