|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jaki jest cel kodowania dat ważności?
Witam
W jakim celu od jakiegoś czasu pojawiają się na kosmetykach daty ważności w formie zakodowanych cyferek? Czemu przestało to wyglądać normalnie? - taki system tylko utrudnia klientowi wybór - bo wiadomo, że często sieciówki sprzedają kosmetyki z krótką datą ważności, równie dobrze też taki kosmetyk może się gdzieś zawieruszyć i leżeć sobie przeterminowany, a jedyna możliwość sprawdzenia tak zakodowanych dat to tylko strony rozkodowujące ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki jest cel kodowania dat ważności?
tez zupełnie tego nie rozumiem
![]() chyba po to żeby łatwiej było upchnąć przeterminowane albo z kończącą się datą kosmetyki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja się z tym nie spotkałam, chyba za mało kosmetyków używam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
bo jest sporo firm który stosuje normalny system dat ważności
Ziaja, Tołpa, Hean , Oriflame |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
choćby szampony Timotei , kolorówka L'oreala, praktycznie wszystkie perfumy średnio i wysoko półkowe
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
na kosmetykach można też zauważyć symbole 12/24 miesiące od otwarcia - szczególnie właśnie przy kremach kolorówce
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Co nie zmienia faktu, że kosmetyk ma jakąś datę przydatności, która nie jest zależna od daty otwarcia.
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Garnier i Body Shop też kodują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Według mnie powody mogą być trzy: pierwszy – chęć ukrycia daty przydatności przed mniej dociekliwymi konsumentami, drugi – chęć zaoszczędzenia miejsca na opakowaniu (jeśli kodowana data jest krótsza), trzeci (chyba najmniej prawdopodobny) – łatwiejsze generowanie zakodowanej daty przy masowej produkcji.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Okodowana data jest często tak samo długa jak ta zwyczajowa, a większość producentów koduje nawet nie tych średnio i wysoko półkowych zdarza się, że i ci nisko półkowi również np. od jakiegoś czasu daty koduje także Nivea, Rossman (jego marki) Zastanawiałam się nad tym, czy to nie jest jakiś głupi wymysł Unii Europejskiej, czy może ona nie narzuciła takiego sposobu, z drugiej strony, gdyby tak było, to kodowanie daty powinno być ujednolicone i możliwe do rozkodowania w sklepie (a tak nie jest, kody każdej firmy są inne i możliwości rozkodowania tego sobie na miejscu bez dodatkowych urządzeń nie ma) W przeciwnym przypadku to faktycznie chyba po to aby łatwiej sprzedać przeterminowane buble, lub takie na granicy trwałości (wczoraj bym takiego kupiła). Klient któremu nie będzie się chciało tego kodu sprawdzić nieświadomy zakupi i będzie używał Edytowane przez nerveuse Czas edycji: 2014-12-30 o 09:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Z tego, co mi wiadomo to producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu daty produkcji, bo to nie jest wyznacznik bezpieczeństwa produktu. Produkty o trwałości powyżej 30 miesięcy mają na opakowaniu znak PAO, czyli informację o czasie, w jakim po otwarciu należy zużyć produkt (jednorazowe otwarcie np. szamponu w celu sprawdzenia zapachu się tutaj nie liczy). Pracowałam kiedyś w jednej ze znanych sieciowych perfumerii i rozumiem irytację ludzi, którzy jednak chcieliby wiedzieć konkretnie czy mają do czynienia z produktem dopiero co wyprodukowanym czy leżącym na półce ponad pół roku, ale niestety producenci robią to, na co prawo im pozwala i najwyraźniej jest to dla nich wygodne. Z tego, co pamiętam w sklepach nie powinno być kosmetyków, którym do terminu ważności zostało tylko 3 miesiące, takie produkty są usuwane jako przeterminowane i za sprzedaż tego grozi spora kara finansowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
nikt cię nie uświadomił, że płacisz w tym wypadku za coś co może być niepełnowartościowym produktem? Wartość produktu słabnie po dacie ważności w zależności od tego jakie składniki tam są w środku, jeśli lubisz płacić byś nieświadoma co wklepujesz w swoją skórę i ryzykować twoja sprawa, możesz nawet używać przeteminowanych produktów o 2 lata ale nie sugeruj aby ktoś też z nich korzystał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nie, wydaje mi się, że "odliczanie" daty ważności zaczyna się od momentu otwarcia pudełka
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Nie wiedziałam, nie zwróciłam na to uwagi nigdy - chyba muszę zacząć. Czasem tylko kontroluję, czy mam wszystko ważne, ale nie mam kosmetyku bez dat...
Tak, ale powiedzmy, że coś jest ważne 30 miesięcy i jest zdatne do użytku przez 12 miesięcy od otwarcia. Ty kupujesz coś, co ma już 27 miesięcy, otwierasz - i 3 miesiące spoko, a co z 9 kolejnymi? Po jedzeniu widać, że coś jest nie tak, ale czy zepsuty kosmetyk jest równie łatwo rozpoznać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
a to już nie wiem, myślałam, że kosmetyk oznaczony symbolem "od otwarcia" nie ma innej daty ważności. w sensie, że może leżeć i 7lat, bo szczelnie ofoliowany nie może się zepsuć.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Straszne draństwo to dla mnie jest, tym bardziej, że tak, pewnie PAO-srao, tylko że np. kosmetyki w Sephorach i Douglasach leżą na tak nagrzanych lampami półkach, że daję głowę, psują się znacznie szybciej niż kosmetyki w normalnych warunkach - przecież szminki to tam czasem już się rozpuszczają :/ Namiętnie korzystam ze stron odkodowujących, polecam:
http://checkcosmetic.net/ http://www.checkfresh.com/ I od dawna staram się kupować tylko kosmetyki z ostatnich kolekcji, które wiadomo, że nie zostały wyprodukowane 3 lata temu... Niestety i Sephory i Douglasy są pełne starych kosmetyków.
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
niestety tak dobrze nie jest, każdy produkt ma swoją datę ważności, nic nie jest wieczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;49549027]Nawet leki można używać 6 miesięcy "po dacie", a co dopiero szampon. Już nie dramatyzujcie, że dzień po skończeniu ważności kosmetyk już jest zepsuty.[/QUOTE]
Przestań głosić herezje, kosmetyk, a już lek tym bardziej w najlepszym przypadku może działać lub mieć ograniczone działanie, może też nie mieć żadnych właściwości (jednocześnie nie szkodząc) i równie dobrze może szkodzić. Produkty po terminie ważności każdy bierze na swoje własne ryzyko, nie ma w tym przypadku żadnej gwarancji, że nie zadziała on negatywnie na stan zdrowia, tym bardziej, że takie specyfiki moga być przechowywane w różnych warunkach zarówno u nas w domu jak i jeszcze w drogerii, jest zbyt wiele czynników związanych zarówno z samym kosmetykie/lekiem i jego składem, jak i ze sposobem jego przechowywania i użytkowania aby wyrokować, czy dany produkt jest zdatny do użycia - nikt domowym sposobem nie jest w stanie tego zrobić. Płacicie za przeterminowany niepełnowartościowy produkt, który dodatkowo może zaszkodzić, wydajece na to pełnowartościowe pieniądze i co dziwne okazuje się, że są osoby, którym to może nie przeszkadzać.... http://senior-i-zdrowie.wieszjak.pol...agrozenie.html Edytowane przez nerveuse Czas edycji: 2015-01-01 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;49549027]Nawet leki można używać 6 miesięcy "po dacie", a co dopiero szampon. Już nie dramatyzujcie, że dzień po skończeniu ważności kosmetyk już jest zepsuty.[/QUOTE]
Nie znam się na tym. Tak jak pisałam - po jedzeniu widzę że jest zepsute.Po kosmetykach niekoniecznie. Leków po dacie ważności na pewno bym się bała brać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Skąd taka odważna teza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Mnie też to irytuje, że nie wiem kiedy kosmetyk ma koniec ważności
![]() Np. ostatnio robiłam porządki u cioci i znalazłyśmy parę przeterminowanych detergentów, za to na mydle Luksja nie było absolutnie żadnej daty ważności, żadnego kodu, tylko ten słoiczek z liczbą 12. Fajnie, fajnie, ale skoro mydło zostało kupione w tym samym czasie co detergenty i one są już dawno po dacie ważności to skąd mam wiedzieć, czy mydło jest jeszcze dobre? Parę razy zdarzyło mi się dostać silnej alergii właśnie przez wadliwe kosmetyki, na których nie było daty ważności, a kod z zakodowaną datą nie chciał działać. Czasem można rozpoznać przeterminowanie np. po zmianie konsystencji (robią się grudki np. w płynach do płukania, cieniach do powiek), zapachu, rozwarstwianiu. Ale czasem wydaje się, że wszystko jest w porządku, a potem nagle alergia, wysypka,a nie wiemy co jest czynnikiem ![]() Dlatego ostatnio albo kupuję nowości albo biorę pierwszy z brzegu kosmetyk, bo jak dokładają, to zazwyczaj od przodu a nie od tył i jest większa szansa, że te z przodu są świeże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Zważajcie na kosmetyki w realu, oba te przypadki to real i jego promocje... i skutki nierozkodowywania zakodowanych dat w sklepie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.