|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
6-letnia dziewczynka dzwoni na policję - nagranie
Trafiłam ostatnio w sieci na takie nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=G_ht2vAYPoc Ktoś na wykopie powiedział, że właśnie tak powinno się robić kampanie społeczne przeciwko przemocy w rodzinie i ja całkowicie się zgadzam. Jeśli jakaś kobieta widzi pierwsze syndromy przemocowca w swoim facecie, niech posłucha tego uważnie. To może być jej przyszłość. Tutaj jest ciąg dalszy historii: http://sfglobe.com/2014/12/06/little...er-stepfather/ Dla osób nieznających angielskiego: policja interweniowała w tym domu wielokrotnie, pomoc społeczna była wzywana ok. 23 razy, ale dzieci nigdy nie zabrano od matki. Lisa jest już dorosła, zaszła w ciążę z przemocowcem i czekałby ją podobny los co jej matkę, ale z pomocą kobiety z artykułu udało się jej zakończyć związek i obecnie stara się żyć normalnym życiem. Uprzedzając pytania, skąd policjantka zna imię i adres dziecka, to nie jest cała rozmowa, tylko jej fragment i to nie jest pierwsza interwencja w tym domu, więc łatwo jej było poznać po numerze telefonu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 6-letnia dziewczynka dzwoni na policję - nagranie
To chyba dobrze ze 6 latka zadzwonila? Nie bardzo rozumiem watku.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobrze. Wrzuciłam to tutaj ku przestrodze, między innymi dla takich dziewczyn, jak ta z tego tematu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795208.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
O tak. Czasami łatwiej jest wskazać na krzywdę dziecka niż na krzywdę samej kobiety - bo ofiara przemocy tak już zinternalizowała swoją krzywdę, że jej nie zauważa. To generalnie trudny i bardzo ciężki temat, ale ja jestem absolutnie za tym, by o nim mówić jak najczęściej. Chciałabym, by na naukach przedślubnych pojawił się jeden temat dotyczący przemocy w rodzinie, to jedno z moich marzeń. Większość par w Polsce bierze ślub w kościele i chcąc nie chcąc na nauki uczęszcza... Ale przy obecnej postawie episkopatu polskiego słabo to widzę. :/ A szkoda.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a) to nie jest normalne, b) nie musi się na to godzić, c) może uzyskać pomoc. A w tamtym wątku widać, że dziewczyna gotuje dziecku dokładnie taki los, jak u tej dziewczynki z nagrania. Bo 10 lat związku, bo były dobre chwile… |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.