|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
technik rachunkowości
Witam wszystkich
![]() Chciałabym od lutego zacząć naukę rachunkowości w szkole policealnej w Poznaniu - myślałam o Cosinusie. Czy ktoś kto się tam uczył może mi powiedzieć jak ta nauka wygląda? tzn czy nauczyciele dużo wymagają? Zależy mi na tym, żeby się dużo nauczyć i nie chcę tracić czasu na coś co mi się potem nie przyda. Czy nauczyciele zaliczają przedmioty na podstawie oceny ze studiów? Miałam na studiach np przedmiot statystyka, więc czy byliby skłonni przepisać ocenę? I jesli chodzi o praktyki - czytałam, że można być zwolnionym, ale jak to zrobić? - czy trzeba mieć pracę i pokazać umowę, czy może można przedstawić jakieś zaświadczenie o odbytych praktykach w terminie wcześniejszym? (miałam praktyki np w Urzędzie Skarbowym, a także w działach finansowych większych firm). Czy polecacie może jakieś inne szkoły policealne w Poznaniu? Byłabym wdzięczna,gdyby ktoś coś napisał ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: technik rachunkowości
Przedmiotu statystyka na pewno nie będziesz mieć. Przejrzyj sobie plan nauczania.Co do przepisywania ocen to wszystko pewnie będzie zależeć od danego nauczyciela.
Zwolnieni z praktyki będzie możliwe tylko wtedy gdy w danej chwili będziesz pracować w danym zawodzie. Ja od października dopiero zaczynam naukę w policealnej (śląsk) więc co do jakości nauczania nic nie powiem, bo wszystko przede mną
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Może pomyśł tez nad studiami w tym kierunku, do ci to moźliwość ubiegania się o pracę w dużych firmach. W Wyżsej Szkole Bankowej można zrobić licencjat na tym kierunku, a odziały ta szkoła ma w każdym większym mieście.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi.
licencjat mam z ekonomii, a magisterkę zaczęłam z finansów i rachunkowości, ale brakuje mi podstaw i miałam nadzieję, że w szkole policealnej nauczę się właśnie tej rachunkowości od podstaw dokładnie, a nie "po łebkach".
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Od 2012 roku wprowadzono reformę szkolnictwa zawodowego, wprowadzono kwalifikacje zawodowe, także egzaminy po skończeniu danej kwalifikacji.
Podbudowa pod kwalifikacje 280 godzin. (języki, bhp, podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej, kompetencje społeczne i organizacja małych zespołów, ogólne wiadomości mikro i makro ekonomiczne) A.36. Prowadzenie rachunkowości 520 godz. A.65. Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych 550 godz. W podziale na godziny praktyczne i teoretyczne. (pół na pół) Dodatkowo 160 godzin praktyki A poziom nauczania w szkole zależy głównie od prowadzącego i materiałów, z których korzysta. Warto sobie poczytać na stronie ministerstwa edukacji co te kwalifikacje zawierają. Sprzedaję swoją książkę pod kwalifikację A65 i różnie bywa z nauczycielami, niektórzy uważają, że uczniowie nie muszą wiedzieć wszystkiego. Chcą ich uczyć zgodnie z starą podstawą programową. Jak byś chciała nauczyć się sama polecam swoją książkę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Witam ,
jestem zainteresowana książką pod kwalifikację A65. Jakiego jest autora? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jestem w baaardzo podobnej sytuacji jak Ty, jedynie jeszcze nie zaczełam FiR. Jeżeli chcesz NA PRAWDĘ ogarnąć podstawy księgowości to polecam Stowarzyszenie Ksiegowych I stopień czyli kwalifikacje na zawodowego księgowego. Bardzo przykładają się do tego żeby każdy zrozumiał podstawy, a ksiązki są fajnie i przystępnie napisane. Jest to plus minus wiedza z technika rachunkowości dwuletniego, ale w takiej 3 miesiecznej pigułce. Sama jestem w tej chwili w policealce informatyk i skończyłam dopiero pierwszy stopień ksiegowości i powiem Ci że chyba bym się załamała jakbym miała znowu te podstawy klepać przez dwa lata.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
zdawał ktoś tutaj egzamin z kwalifikacji A.65 praktyczny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Gdy dwa lata temu uczyłam rachunkowości w jednej ze szkół policealnych w Lublinie, między innymi uczyłam tam doktorantkę z ekonomii. Przyszła żeby nauczyć się rachunkowości i podobno się nauczyła. Twierdziła, że na ekonomii jest za mało zajęć z rachunkowości aby się jej nauczyć.
W styczniu tego roku założyłam stronę internetową dla studentów i uczniów. Chętnie bym poleciła swoją stronę internetową, ale nie jestem pewna czy to nie będzie traktowane jak reklama, a nie wiem czy jest to dopuszczalne. Wiem, że jest tam kilka artykułów w których wyjaśniam Najważniejsze zasady księgowania na konta. Wiem, że studenci są z nich bardzo zadowoleni bo podobno piszę to co najważniejsze. Szkoda, że nie wiem czy mogę ją Państwu polecić. Może po prostu szukajcie Państwo takich stron internetowych. Na pewno coś znajdziecie. Pozdrawiam i życzę szczęścia w szukaniu wiedzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
to w takim razie poproszę o adres w wiadomości prywatnej, z góry dziękuję
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Kończę pierwszy rok na kierunku technik rachunkowości. Czy któraś z was mogłaby podzielić się ze mną swoją wiedzą. Uzupełniacie w jakiś sposób swoje wiadomości. Szukałyście pracy po ukończeniu tego kierunku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.