|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
chrzciny - przyjęcie
Drogie Mamusie. Chciałam spytać co sądzicie o przyjęciach organizowanych przez rodziców z okazji chrzcin. I jakie macie koncepcje na rozganizowanie takiego przyjęcia? Czy robiłyście/będziecie robić je w domu czy może w jakimś wynajętym lokalu. Ja dwa razy miałam wątpliwą przyjemność robienia tego wszystkiego w domu i był to istny koszmar. Przez dwa ostatnie dni kucharka w domu, gotowanie, krojenie itd. A w dzień samych chrzcin - o matko! Mimo, że w domu była kucharka i wszystko obsłużyła to i tak trzeba było wszystkiego dopilnować, nie dosć że jeszcze zajmować się dzieciatkiem, które źle reagowało na hałasy w domu. Przy drugiej córce, kiedy ją chrzciliśmy wszyscy siedzieli na dole w salonie i imprezowali, a ja na górze kąpałam maleństwo, bo tak się rozdarła, kiedy wybiła godzina na jej mały rytuał moczenia pupci
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: chrzciny - przyjęcie
Uważam, że wynajęcie sali to bardzo dobry pomysł, jeśli oczywiście robi się przyjęcie i zamierza zaprosić więcej niż 10 osób. Ja również wynajmowałam niewielką salkę, catering- byłam zadowolona, bo sama decydowałam o menu, nie martwiłam się o gary, talerze i zmywanie. Najważniejsze, byś miała gdzieś w kąciku wygospodarowane miejsce, by móc dziecko przewinąc, czy przebrać.. Warto pomyślec o najmłodszych gościach i dla nich ustalić może inne danie / jeśli zachodzi taka konieczność/, może nawet odrębny stolik?.
ps. A BTW bardzo elegancka sala ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Justynka bardzo dobry pomysł z wynajęciem tej sali, przy trzecim dziecku w końcu sobie odpoczniesz i nie będziesz musiała sprzątać po gosciach.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
płacimy 80zł od osoby, więc wyjdzie chyba coś ponad 2000, za dzieci do 14roku życia połowa. zastanawiamy się jeszcze czy robić gorące danie, bo wszystko zacznie sie gdzieś przed 16. obiadem, i na pewno nie skończy sie później niz o 20.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
mysle ,że obecnie nie ma sensu robic takich imprez w domu bo i koszty,sprzątanie i martwienie sie ,bieganie wyniesie tyle samo kasy co impreza w knajpie.placisz i o nic sie nei martwisz,wychodzisz a inny sprzataja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Według mnie wystarczy obiad dwudaniowy jako jedyne ciepłe danie. Bo przecież impreza nie zacznie sie wcześniej niż o 15 / bo zanim się ludziska po kościele zjadą .../, bedą szamać do jakieś wpół do 17, później pewnie podasz ciacha i tort- jedzenia na ful, my jeszcze przewidzieliśmy przystawki, jakieś sałatki, odrobinę wędliny, kosze z owocami, nic więcej. Zupełnie to wystarczyło, naprawdę. A imprezka rzeczywiście nie trwała dłużej niż do 20, a nawet chyba około 19 goście zaczęli się rozjezdżać
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
ja jestem z tych co nie sa za imprezami. Uwazam ze impreza z czystego zdarzenia to glupota my bylismy w domu bo w lokalu sie pali, wiec tam z dzieckiem nie pojde, a w domu tylko dziadkowie my i chrzestni, ja nie jestem za imprezami i tak dziecko nic z tego nie bdzie wiedzic, a szkoda tylko kase wydawac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie w kazdym lokalu sie pali
![]() goscie chyba wiedza z eprzy dziecku sie nie pali i nalezy wyjsc na dwór,korytarz ,do palarni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ja jestem za wyprawianiem chrzcin w restauracji. I jesli tylko fundusze pozwolą to na pewno też tak zrobimy
![]() ![]() Dobrym rozwiązaniem jest też wynajęcie firmy cateringowej. Moj brat tak urządzał komunie córki w tym roku - przywieźli cały obiad w takich specjalnych podgrzwanych garach, do tego sałatki, zimne płyty, tort.. no ale gary po imprezie to juz musieli sami sobie pozmywać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Mi chrzciny zorganizowała moja mama
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
![]() a co wy na to ,żeby wogóle nie "robić" przyjęcia...tzn. msza w kościele, a potem jakaś kawa i ciasto dla chrzesnych i dziadków... ![]() ja oczywiście zrobiłam tzw. "przyjęcie" w domu,ale gdybym teraz miala robić to chyba bym się mocno zastanowiła...a może tylko teraz tak myślę ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.