|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Coś z nim nie tak, czy mam paranoję?
Pomocy!
Mój pies (leonberger) niespecjalnie chce jeść i, co gorsza, niechętnie pije! 5 dni temu wyjechali moi rodzice - na pewno jest z tego powodu smutny, ale czy może to być powodem tego, że pies je mało i mało pije? Od dwóch dni w zasadzie nie tknął miski (dałam mu trochę bułki to zjadł), i mało pił. Dzisiaj już 'zmusiłam go' (tzn. stałam nad nim i zachęcałam) to zjadł tak z połowę miski, wcześniej zdesperowana nakarmiłam go kilkoma plasterkami szynki. To, co zjadł popił wodą (dostaje kranową), ale nie było to dużo i też po moim zachęceniu trochę się jeszcze napił. Dodam, że nos ma zimny i wilogtny, nie jest jakiś szczególnie osowiały (tzn. leży sobie cały czas, ale to u niego normalne), kiedy wychodzimy na spacer zachowuje się normalnie, żywiołowo. I jeszcze jedna dziwna rzecz - pije wodę z kałuży, z miski nie chce, ale do kałuży to chętnie. I na koniec - ma takie, co jakiś czas, 'drgawki' jakby, tzn. nie serię drgawek, tylko tak pojedynczo - nie reaguje na to, ani nic, pomyślałam, że to może jakiś skurcze mięśni z tego powodu, że nie je. Jest niedziela wieczór - wszyscy okoliczni weterynarze pozamykani, tak to bym z nim pojechała oczywiście. Ktoś wie, czy jest się czym przejmować?
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Coś z nim nie tak, czy mam paranoję?
Teraz nie jest sucho na dworze także psy mogą mniej pić. Czy pies ma często zmienianą wodę? Mój nie chce pić wody, która długo w misce stoi. Ponadto, może pies nie lubi wody z kranu - spróbuj podać przegotowaną.
Jeśli chodzi o jedzenie czy karma cały czas stoi w misce? Czy pies ma pory karmienia? Ja to wygląda? Oczywiście niektóre psy jak tęsknią to mniej jedzą - także to również może być przyczyną. Jeśli pies nie jest osowiał i zachowuje się normalnie to bym się nie martwiła. Jednak należy obserwować psa.
"Człowiek posiadł sobie prawo do posiadania zwierzęcia. A powinien to być przywilej, który można odebrać." Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-11-14 o 16:25 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zmieniaj wodę codziennie. Pies powinien mieć świeżą wodę do picia.
Jeśli to jest typ niejadka to tym bardziej karma NIE powinna stać w misce. Pies powinien mieć pory karmienia. Wystawiasz miskę, czekasz 15 minut i zabierasz miskę. Może być tak, że przez kilka dni pies nie będzie jadł, ale się nie martw w końcu zacznie. Zdecydowanie zabierz jedzenie, bo się skończy na tym, że będzie chciał tylko z ręki szyneczkę jeść ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.