![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Co ostatnio przeczytałaś? Nasze minirecenzje książek.
Myślałam, że jest tutaj już dawno taki wątek. Jednak nie ma.
Co prawda mamy tutaj "Co teraz czytasz?" ale wątek ten uważam, za bardzo słaby jeśli chodzi o dyskusję i zamieszczoną treść. Dziewczyny często tylko podają tytuły i nic z tego dalej nie wynika. Dlatego pomyślałam, że warto stworzyć wątek w którym pochwalimy się już przeczytaną książką i napiszemy jej minirecenzję na około kilkanaście zdań. Pomogłoby to potem w wyborze kolejnego czytadła, temu kto tu wejdzie. By ułatwić pracę z tutejszą wyszukiwarką warto zastosować się do poniższych punktów. 1. Na początku podajemy autora i tytuł. 2. W miarę możliwości wklejamy krótki opis fabuły - BEZ SPOILERÓW. 3. Piszemy naszą minirecenzję, również bez spoilerów. Polecamy lub zniechęcamy do przeczytania. Książki mogą się powtarzać. Przecież każda Wizażanka może inaczej ją ocenić. Planuję również z czasem dodać w tym poście alfabetyczną listę wraz z linkami do naszych recenzji. Będzie się łatwiej szukało. Edytowane przez 2ystem1645 Czas edycji: 2014-08-26 o 12:24 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: C ostatnio przeczytałaś? Nasze minirecenzje książek.
Super, chętnie dołączę. Obecnie czytam Pratchetta: Para w ruch. Jak skończę wyedytuję tego posta i dodam minirecenzję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Bardzo fajny pomysł na wątek. Obecnie nie mam kompletnie czasu na czytanie, ale gdy tylko zrobi się trochę luźniej wrócę do tego mojego ukochanego zajęcia i mam nadzieję, że wstawię tu (nie)jedną mini recenzję. Tymczasem czekam aż inni się uaktywnią, może wpadnie mi w oko jakaś kolejna pozycja warta przeczytania
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Szukałam takiego wątku
![]() 1."Rozmowy z katem" Kazimierz Moczarski 2.Bohater AK Kazimierz Moczarski zostaje osadzony w jednej celi z oficerem ss Jurgenem Stroopem.Był on odpowiedzialny za likwidacje getta w Warszawie w 1943r. 3.Polecam,chociażby ze względu na nazistowski punkt widzenia w tej kwestii,który jest zupełnie inny niż ten którego nas uczono w szkole,a także dlatego,żeby chociaż trochę poznać myślenie tych szalonych głów jakimi bez wątpienia byli hitlerowcy. Ale o tym już w książce ![]() ocena 10/10 Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-08-27 o 11:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mOLDerator
|
Dot.: Co ostatnio przeczytałaś? Nasze minirecenzje książek.
1. Kathryn Stockett "Służące"
2. Książka ukazująca traktowanie czarnych kobiet- służących przez białych ludzi w Stanach (tu- Missisipi), problem dyskryminacji rasowej. 3. Książka robi wrażenie, bardzo dobrze napisana, język obrazujący postrzeganie białych ze strony czarnych i odwrotnie. Na podstawie książki powstał film, ale polecam najpierw przeczytać. Ocena 9/10 Edytowane przez bernikula Czas edycji: 2014-08-27 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Nicolas Sparks- na ratunek
Denise Holton samodzielnie wychowuje cierpiącego na zaburzenia mowy czteroletniego Kyle'a. Nie wiadomo, co jest źródłem choroby: upośledzenie, autyzm czy dysfunkcja słuchu. Denise spędza całe dnie ucząc chłopca mówić, a wieczorami pracuje jako kelnerka. Pewnego dnia podczas burzy rozbija samochód i traci przytomność. Zdezorientowany malec wysiada i gubi się w lesie. Odnajduje go Taylor McAden - zapalony myśliwy, członek ochotniczej straży pożarnej. Udana akcja zbliża do siebie Denise i Taylora, a zamknięty w sobie Kyle zaczyna wręcz uwielbiać swojego wybawcę. Po kilku miesiącach zaczynają się jednak problemy... 3. książka fantastyczna, wciągająca. Przeczytałam ją w dwa dni. Zdecydowanie polecam ![]() ![]() ocena 9/10 Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2014-10-27 o 12:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A może - wzorem wątku filmowego - warto też ocenić daną książkę w skali 1-10? Jeśli mam więcej do nadrobienia, to przebiegam posty wzrokiem, wyłapując jedynie te 8+, przy których się zatrzymuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dobry pomysł. Ja już dałam ocenę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Świetny wątek.
![]() Miłość bez końca Spencer Scott. Szaleńcza miłość nastolatków,która stopniowa przeradza się w niszczącą ich siłę,przeraża samych bohaterów. Zdumiony intensywnością ich uczuć ojciec dziewczyny zabrania im kontaktów. Obsesja 17-letniego Davida na punkcie Jade doprowadza do tego,że chłopak podkłada ogień w domu ukochanej. Życie zakochanych oraz ich rodzin na zawsze się zmienia. Jedna z najlepszych książek z jakimi miałam do czynienia w życiu. Dawno nie czułam takich emocji czytając powieść o miłości. Autor ukazał mroczne strony tego uczucia,doskonale nakreślił portrety bohaterów,zwrócił uwagę na ich domy rodzinne,relacje w nich panujące,ukazał zmiany jakie zachodzą w Jade i Davidzie oraz ich rodzinach. Nie jest to kolejna cukierkowa historia miłosna. Relacja ukazana w książce jest trudna,nie wiedziałam czy powinnam zazdrościć bohaterom tego co ich łączy,czy raczej współczuć. Nie umiałam zdecydować,czy powinnam im kibicować,liczyć na to,że pokonają przeciwności i będą razem,czy wręcz przeciwnie,czekać na to,aż uda im się od siebie uwolnić i zakończyć koszmar,w jaki przemienili swoje życie,zwłaszcza jedno z nich. Chwilami niemal czuje się ich ból i ciężar tego związku. Miłość to błogosławieństwo,a może jednak przekleństwo? Czy z tej obsesji da się uwolnić? Przeczytajcie koniecznie,jeżeli macie dość mdłych i przesłodzonych historii dla nastolatek,gwarantowane emocje,od śmiechu po łzy i sporo czasu poświęconego na refleksje po tej lekturze. 10/10.
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. ![]() Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Holy Crap!
|
Marek Weiss- Cena Ciała
Historia prostytutki zawarta w formie blogu. Młoda kobieta opisuje spotkania z klientami, swoje wewnętrzne rozterki i ciągłą walkę. Pewnego dnia ma już dość życia jak pies i postanawia uciec od swego alfonsa. Dalsze losy układają się całkowicie inaczej niż zakładała, bo np. trafia do klaszotru... Samą książkę dobrze się czyta, szybko, akcja nie nudzi na chwilę, wciąga. Mam jedno ale- za dużo wulgaryzmów, choć wiadomo, że dzieciom nie czyta się takich książek ![]() Polecam, do poduszki jest dobra o ile sen Wam nie przerwie, co mi się zawsze zdarza ![]() 7/10
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek
![]() Tamte cudowne lata Marian Izaguirre 7/10 - bardzo klimatyczna powieść, z tajemnicami z przeszłości. Ciekawie przedstawione kręgi artystyczne Paryża lat 20,30. Sporo celnych i dojrzałych przemyśleń o miłości, relacjach rodzinnych, życiu, młodości, starzeniu się, ale bez goryczy czy melancholii. Wayward Pines. Szum Blake Crouch 6/10 bardzo wciągająca i trzymająca w napięciu książka, ja pochłonęłam w jedno popołudnie. Duży plus dla autora za nietuzinkowe rozwiązanie, którego nie sposób przewidzieć, wszystkie moje typy na rozwikłanie tej historii okazały się błędne.
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Hanna Cygler " Bratnie dusze"
Weronika, Aldona i Miśka - dwie malarki i dziennikarka z działu kultury gdańskiej gazety - są bliskimi przyjaciółkami i wspierają się w codziennych sprawach. Nagle jednak ich ustabilizowane relacje zaczynają się psuć. Czy powoduje to zawiść zawodowa i niezaspokojone ambicje, czy też może dzieje się tak za sprawą pojawienia się w ich życiu atrakcyjnego mężczyzny, który nie wydaje się całkiem szczery? Powieść o przyjaźni i miłości, zazdrości o talent i powodzenie, powieść o niełatwych relacjach rodzinnych i o zwykłej codzienności, która czasem przerasta nawet najsilniejszych. Czyta się fajnie, dużo się dzieje, każda z 3 bohaterek inna.Mnie rzecz wciągnęła mocno. Dobra na jesienne wieczory, nie nudzi. Bohaterki da się lubić ![]() 8/10 ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Bez mojej zgody, Jodi Picoult
Anna została poczęta, by zostać dawczynią szpiku dla swej siostry, Kate. Nigdy nie kwestionowała tej roli, choć musi żyć tak, jakby była ciężko chora. Ma dopiero trzynaście lat, a już przeszła niezliczone zabiegi operacyjne, by jej starsza siostra miała szansę wyleczyć się z białaczki. Jak większość nastolatków, Anna zastanawia się, kim jest; inaczej jednak niż przeciętna nastolatka ma poukładane życie: istnieje właściwie wyłącznie jako dopełnienie siostry. Dlatego podejmuje decyzję, która zagrozi jej rodzinie i prawdopodobnie będzie mieć fatalne konsekwencje dla Kate. Moja opinia: Już jakiś czas temu obejrzałam film na podstawie tej książki (swoją drogą bardzo mi się podobał, dobry wyciskacz łez), więc nie spodziewałam się, że zakończenie, które już znałam, wywrze na mnie jakieś większe wrażenie. Nie wzięłam jednak pod uwagę tego, że zarówno książka jak i film kończą się inaczej... Więc znowu polały się łzy ![]() Książka bardzo ciekawa, emocjonująca, a temat nieoklepany. Jak najbardziej polecam. 10/10 Edytowane przez brzydkaprawda Czas edycji: 2014-09-01 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
brzydkaprawda - ogólnie Picoult pisze kapitalnie
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
The unbecoming of Mara Dyer i The evolution of Mara Dyer Michelle Hodkin.
Bohaterka powieści,17-letnia Mara i jej przyjaciele wybierają się do opuszczonego psychiatryka,który ulega zawaleniu. Jedynie Mara wychodzi z katastrofy cało. Prawdopodobnie ktoś wiedział,co się wydarzy... Niezwykle wciągająca opowieść z elementami paranormalnymi,baaardzo polecam. Nie mogę się doczekać trzeciej części. ![]()
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. ![]() Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam "Mniej niż nic" autorstwa Elizabeth Kim
Już dawno tyle nie plakalam czytajac ksiazke. Opisuje ona historie dziewczynki z Korei, ktorej los nie oszczedza. Pokazana jest bezlitosna kultura w dawnej Korei, z ktorej mala trafia do USA. Pokazane sa jej losy od dziecka i odbicie tego w zyciu doroslym. Ksiazka idealna dla wrazliwcow. Jak przystalo na styl azjatycki jest tam wiele przemyslen, pokory, ale i poczucia niesprawiedliwosci i chceci odszukania szczescia w zyciu. Bardzo wzruszajaca, naklaniajaca do rozmyslen i dzieki ktorej docenia sie swoje zycie. Polecam z calego serca. Dalam do przeczytania wszystkim kobietom (od siostry po babcie) w mojej rodzinie i wszystkie mialy uczucia identyczne do moich. 9,5/10
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Drużyna Pierścienia - kolejny raz. Książka - ikona, więc daruję sobie rekomendowanie. Co prawda, Tolkien nie zajmuje szczególnego miejsca w moim sercu, ale doceniam kunszt i wyobraźnię
![]() 9/10
![]() |
#19 |
Holy Crap!
|
Stephen King, Uciekinier, rok napisania:1982
Książka z początku kojarzyła mi się z serią Igrzysk Śmierci ![]() Niech Was nie zwiedzie trochę nudny początek, w którym nie mogłam się połapać i wszystko plątało mi się ![]() Może nie jest to wybitne dzieło Kinga, ale na skali ostatnich przeczytanych przeze mnie jego książek wypada dobrze. Rozpoczęcie trochę nudzi, rozwinięcie czyta się raz dwa, zakończenie spójne i zwięzłe.
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nicolas Sparks- Najdłuższa podróż- 8,5/10
Ira i Ruth. Sophia i Luke. Dwie pary, które mają niewiele wspólnego, i które są oddzielone lat i doświadczenia. Jednak ich życie będzie zbieżne z nieoczekiwą zjadliwością, przypominając nam wszystkim, że nawet najtrudniejsze decyzje mogą przynieść niezwykłe podróże: poza rozpaczą po śmierci, do najdalszych zakątków ludzkiego serca pierwsza para nie powiem znudził mnie jej wątek ale za to druga para jest świetna. Strasznie mnie wciągnęła ich historia. Gdyby nie część o Ruth i Ira, dałabym jej 10/10 Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2014-10-27 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Jestem w szoku, że mój wątek się przyjął
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Czytam GŁÓWNIE czasopisma świat wiedzy, Newsweek czy Focus lubię książki sf ,Philipa K .Dicka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Świetny watek, z checią dołączę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Holy Crap!
|
Skoro tak, to napszcie jakieś recenzje ostatnich przeczytanych książek, bo po samym 'dołączę' mało się dowiemy
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nicolas Sparks- Anioł Stróż
Julie zostaje wdową w wieku dwudziestu pięciu lat. Wraz z listem pożegnalnym od męża, w który Jim obiecuje jej, że bedzie jej aniołem stróżem, otrzymuje nieoczekiwany prezent - niemieckiego doga. Mijają cztery samotne lata. Julie stopniowo dojrzewa do nowej miłości. O względy dziewczyny zabiega przystojny i pewny siebie Richard, w którym Julie dostrzega pokrewną duszę - pomimo, że ukochany pies go nie akceptuje. Wielką przyjaźnią darzy natomiast Mike`a - najlepszego przyjaciela zmarłego męża. Gdy w zachowaniu jednego z mężczyzn Julie odkrywa coś niepokojącego i daje mu kosza jej zycie zamienia się w koszmar... świetna książka, trzymająca w napięciu. Jedna z fajniejszych Sparksa. Ja go uwielbiam więc dla mnie każda jest świetna ale ta jest u mnie na pierwszym miejscu jego książek na chwilę obecną. Daje jej 9,5/10 ![]() Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2014-10-27 o 12:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Martwa natura Joy Fielding Piękna Casey, dziedziczka wielkiej fortuny, wiedzie szczęśliwe życie. Pewnego dnia ulega wypadkowi samochodowemu i zapada w śpiączkę. Casey nie może z nikim się komunikować, ale słyszy, co dzieje się wokół niej. I odkrywa, że jej przyjaciele nie są tacy, za jakich ich uważała, a wypadek, któremu uległa, być może wcale nie był przypadkowy....
Historia bardzo ciekawa, wciągająca, ale niestety im bliżej końca tym gorzej. Zakończenie zbyt banalne. Mimo wszystko nie żałuję, że sięgnęłam po tą książkę. 8/10
Edytowane przez niezarejestrowana Czas edycji: 2014-10-31 o 01:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() Dorzucam od siebie: Souad "Spalona żywcem" Souad miała 17 lat i była zakochana. W jej wiosce w Cisjordanii, jak w wielu innych, miłość przedmałżeńska to synonim śmierci. "Zhańbiona" rodzina wyznaczyła szwagra dziewczyny do wykonania wyroku. Następnego dnia Souad robiła pranie na podwórzu. Szwagier zbliżył się do niej i powiedział "zajmę się Tobą", po czym polał ją benzyną i zapalił zapałkę. Dziewczyna stanęła w ogniu. W oczach sąsiadów ten człowiek był bohaterem, gdyż dokonał "zbrodni honorowej".... Książka oparta na faktach, wstrząsająca. Przedstawia życie kobiet w jednym z arabskich krajów. Fabuła oczywiście kręci się wokół tytułowej Souad i przedstawia historię jej "spalenia", ale pojawia się wiele wątków pokazujących okrucieństwo wobec kobiet i dziwne zwyczaje panujące w wiosce. Czytając tą książkę czasami musiałam przerwać.. nie mieści mi się w głowie, że coś takiego może się dziać gdzieś na świecie i ciesze się bardzo, że żyję w cywilizowanym kraju. Książkę czyta się bardzo szybko, jest wciągająca i dobrze napisana. Polecam Ocena 9/10 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nicolas Sparks- Bezpieczna przystań
iedy w niewielkim miasteczku Southport na południu USA pojawia się tajemnicza młoda kobieta, mieszkańcy zadają sobie pytanie, co skłoniło ją do rozpoczęcia życia w tym odizolowanym miejscu. Piękna, ale zamknięta w sobie Katie, pracuje w lokalnej restauracji i wyraźnie unika nawiązywania nowych znajomości. Udaje się jej zachować dystans do momentu, w którym poznaje Alexa, właściciela sklepu i owdowiałego ojca dwójki dzieci. Wbrew sobie, Katie coraz bardziej angażuje się w życie rodziny. Ale nawet najczystsze uczucie nie odmieni jej przeszłości. Kobieta miała dobry powód, by zmienić tożsamość i uciec z Bostonu. Pogrzebała całe swoje dawne życie, by uciec przez brutalem, który zamienił jej życie w piekło. Teraz musi zdecydować, czy żyć dalej samotnie pod fałszywym imieniem, czy podjąć ryzyko i walczyć o własne szczęście. To pierwsze pozwoli jej zapomnieć przeszłość i zapewni bezpieczeństwo. To drugie da jej nadzieję na zbudowanie przyszłości. jak zwykle nie rozczarowuje. Świetna książka, czyta się jednym tchem. Daje jej 9/10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() Perska narzeczona - Laura Fitzgerald Dziewczyna próbuje się wyrwać z kraju ogarniętego reżimem, szukając amerykańskiego męża ![]() Książka jest chwilami zabawna, chwilami wstrząsająca, a często skłania do refleksji. nie mogę się pogodzić z tym, że istnieją miejsca na tym świecie, gdzie nie da się żyć, my sobie w miarę spokojnie żyjemy w Polsce, nie jest cudownie, ale w tym nowoczesnym świecie, na tej współczesnej mapie świata są czarne dziury, w których życie jest nie do zniesienia, tłamszona jest ludzka godność i tożsamość. Ta książka się wpisuje w nurt paradokumentalnych szokujących książek typu "Kwiat pustyni", napisana co prawda z pewnym dystansem, ale robi wrażenie. Czyta się szybko i warto to zrobić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
"Balsam dla duszy romantycznej" J. Canfield, M. Hansen, M. Donnelly, B. De Angelis
W świecie pełnym chaosu i niepokoju miłość jest światłem, które prowadzi nas ku radości i sprawia, że życie nabiera wartości. Balsam dla duszy romantycznej ukazuje tę magiczną potęgę miłości, namiętności i poświęcenia. Inspirujące i poruszające historie pomogą Ci odkryć miłość tam, gdzie przedtem się jej zupełnie nie spodziewałeś. "Balsam..." to cykl książek poruszających różną tematykę (m.in. Balsam dla duszy kobiety, Balsam dla duszy dziecka, Balsam na Boże Narodzenie, Balsam dla duszy miłośnika koni, itd.), książki składają się z krótkich opowiadań, co ciekawe historie są z życia wzięte, do redakcji nadsyłają je zwykli ludzie, a redaktorzy wybierają najciekawsze i umieszczają w książce. "Balsam dla duszy romantycznej" zawiera oczywiście opowiadania o miłości, niektóre rozśmieszają, inne inspirują (nawet pomysł z jednego z opowiadań wdrożyłam w życie, robiąc mężowi nie małą niespodziankę ![]() Ocena 6/10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:44.