![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kradzieże na cmentarzu :-[
Ludzie są podli! I to bardzo! W tamtym roku moja siostra kupiła piękne drogie kwiaty na grób dziadka. Rano przychodzimy na cmentarz i... kwiatów na pomniku oczywiście nie ma!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kradzieże na cmentarzu :-[
dlatego moj dziadek ma wspanialy sposob na zlodziejow - kazde kwiaty na grobie babci, maja listki pokapane woskiem - czegos takiego nie ukradna, bo juz raczej nie sprzedadza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
hmm u nas niestety tez tak jest. kwiaty to tam poł biedy ale kiedyś postawiłyśmy z mama znicze takie białe przezroczyste i okazało sie ze komuś sie przydały
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Co do zniczy, to najlepiej, żeby się ścianki okopciły, wtedy też nie ukradną raczej (przynajmniej nie do sprzedania).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest jeszcze gorzej. Z grobu dziadka kradna wszytko co ladne, czyli kwiaty, znicze, ale to jeszcze nie wszystko. Jest to mlody cmentarz nie ma tam zadnych drzew, wiec babcia postanowila wsadzic kolo grobu 2 krzewy - tuje. Raz kupila, wsadzila, przychodzi za pare dni drzewek nie ma .... Za rok zrobila to samo i tez ukradli !!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Hieny !!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to chyba na kazdym cmentarzu jest stroz... opieprzyc stroza! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
niestety ludzie sa podli. najbardziej boli fakt, ze kupisz komus kwiaty, taki znak pamieci, badz znicz a ktos ci go sprzatnie z gorbu. cos okropnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
to co sie dzieje na cmentarzach to przechodzi ludzkie pojecie...niedawno mój brat był wyczyscic pomnik mojemu dziadkowi umył pieknie taka szybe by postawic znicze i wazon na kwiaty..... za kilka dni poszedł zapalic znicz dziadkowi i co zastał ......pusty grób bez szyby i bez wazonu na kwiaty ktory w dodatku był do wymiany bo był pekniety ......nie mam słów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
okropne!!
W zasadzie nam zdarzyły się tylko drobne kradzieże jakiś zniczy, ale ogniska! ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Niestety coś takiego jest nagminne...
![]() U nas też znikają kwiaty, znicze... Trochę pomaga spryskanie kwiatów np farbą w sprayu albo woskiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mojemu warszawskiemu dziadkowi tez zawsze cos kradna
![]() ![]() Babcia sie teraz wycwanila i wszystkie sztuczne kwiaty w domu wmurowuje w przepolowiona plastikowa butelke. Tak przygotowane wsadza do wazonu ktory jest przymocowany do pomnika. I zawsze powtarza dziadkowi, zeby nie pozwolil sie tak okradac ![]() ![]() Moj drugi dziadek jest pochowany na takim "wiejskim" cmentarzu i tam nic takiego sie nie dzieje... Tam cmentarz wyglada zupelnie inaczej - na kazdym grobie jest pelno roznych wiencow, kwiatow, zniczy - niezaleznie od tego czy sa jakies swieta czy nie... Mnie to wlasnie zdziwilo bo przeciez w miescie zaraz by wszystko porozkradali. Tam nie. Czasami natomiast dzieja sie inne rzeczy, ale to tak absurdalne i okropne ze lepiej nie bede tego opisywac ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taaa jak na przyklad wykopanie swiezo pochowanego ciala znajomego i zbeszczeszczenie... ehhh male cmentarze tez sa 'niczego sobie' no comments... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
Niestety
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
I ja spotkałam się z takimi kradzieżami. Z grobu mojej babci, dziadka albo cioci nie raz już znikały znicze albo świeżo postawione kwiaty.
Nie rozumiem tych złodziejaszków. Dużo z nich kradnie po to by postawić coś na grobie swojej bliskiej osoby, a tym samym np. zaświecić światełko dla jej duszy. Nie boją się jednak, że okradają dusze innych zmarłych.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() A to kradzieże butelek z wodą to też głupota! Kiedyś z mamą poszłyśmy posprzątać na grobie i zapomniałyśmy wziąć butelki na wodę. Obok innego grobu stała butelka z wodą, więc użyłyśmy tej butelki, ale potem napełniłyśmy butelkę świeżą wodą i odstawiłyśmy na swoje miejsce. Niewiele to kosztuje wysiłku, a nikogo się nie okrada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ci złodzieje to poprostu hieny cmentarne.Jak można być takim CHAMEM
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Byłam dziś na cmentarzu: wszytskie groby wysprzątane, wypastowane, ale puste-ludzie boją się kradzieży i nic na grobach póki co nie zostawiają-i to chyba jest najlepszy sposób...
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeszcze gorsze jest to, że od hien cmentarnych wielu ludzi kupuje znicze czy kwiaty wiedząc, że zostały ukradzione z grobów, robią tak, bo hieny sprzedają je dużo taniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Kwiaty czy znicze to jeszcze nic
![]() ![]() ![]() ![]() No i chociaż to zakrawa na historię do śmiech warte, to nam, ani tej kobiecinie do śmiechu nie było ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ciekawe, co będzie w tym roku.
Dzisiaj podpisaliśmy się nazwiskiem na spodzie doniczki grubym czarnym markerem. Może to zadziała... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
niech kradna
ale ze zwykłej kultury i szacunku nie na cmentarzu ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
to w mojej rodzinie jest taki zwyczaj, ze na granitowych wazonach graweruje sie inicjaly, albo pierwsza litere nazwiska - jeszcze nie ukradli
![]() pisalam o tym rozkopanym grobie znajomego. wiecie po co to ktos zrobil?? bo razem z trumna byla zakopana gitara elektryczna (muzyka byla pasja tego kolegi) - gitara zniknela, a dla zabawy pocieli cialo... ehh rzygac sie chce jak pomysle jakie swinie chodza po swiecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Ja znam taki przypadek kiedy kolezanki babcia kupila lilie postawila na cmentarza , przychodzi za jakis czas a tu nie ma, wiecie gdzie sie znalazly? oczywiscie u kobiety sprzedajacej pod cmentarzem a poznala po tym ze sa jej gdyz je wczesniej naznaczyla bodajze lakierem do paznokci.Mojemu ojcu z grobu ostatnio doniczke z kwiatami ukradli i to nie pierwszy raz. Ostatnio jak bylam na cmentarzu to zauwazylam kobiete jak chodzila pomiedzy grobami z pusta reklamowka a potem kilkanascie minut pozniej widzialam ja jak sprzedawala kwiaty to ja sie zastanawiam po co tam chodzila? odpowiedz nasowa sie sama:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie w ogóle ludzie kontra cmentarz to jest temat na długiee opowieście.Nie dość,że ludzie kradną wszystko to na dodatek jak to moja mama mówi robią sobie przy kranach w wodą pranie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Pewnie się w moim poście nie wyraziłam zbyt jasno,więc dopisze jeszcze coś.Wiele osób podchodzi do spraw związanych z cmentarzem w taki sposób:
-Czyj jest cmentarz? -Wszystkich-czyli niczyj,więc robią co chcą ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Mój tata zrobił kiedyś taki piękny znicz/lampion na grób babci - taki odlew żeliwny czy jakiś tam napełniony stearyną - miało to być takie coś wielorazowego użytku - jak sie wypali to napełniamy nową porcją stearyny z zatopionym sznureczkiem (mój tata to taki hobbysta - złota rączka). No i oczywiścei znicz zniknął zaraz po Wszystkich Świętych... :|
O kradzieżach kwiatów czy stroików to już nawet nie wspomnę... Choć muszę pzryznać, że ostatnimi czasy jakby sie nieco uspokoiło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.