Jak wygl±da rzeczywisto¶æ rynku pracy dla osób m³odych - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-06-13, 11:00   #1
anna_maria90
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 55

Jak wygl±da rzeczywisto¶æ rynku pracy dla osób m³odych

Cze¶æ drogie Wiza¿anki. Ten w±tek bêdzie o pracy. Jestem powiedzmy, na rynku pracy od ukoñczenia szko³y sredniej, teraz studiuje humanistyczny kierunek. W swoim ¿yciu przewinêlam sie przez kilka prac, teraz zacze³am prace w sklepie odzie¿owym.

Obserwujê sobie tak rzeczywisto¶æ kilka lat i zastanawiam siê, gdzie jest problem. Proszê, pomó¿cie mi to zrozumieæ.

Zaczynaj±c szukanie pracy, mia³am 20 lat, zero do¶wiadczenia poza prac± wakacyjn± typu ulotki, itd. marzy³a mi siê praca biurowa
komputerowa (dobrze ogarnia³am komputer i edycjê, pisa³am bezwzrokowo, jakie¶ redagowanie pism, biurowe obowi±zki, itd. by³abym w stanie wykonywaæ bez problemu).

Pracy szuka³am wtedy ca³kowicie nowa w mie¶cie, bez znajomo¶ci, g³ównie przez internet i portale typu gumtree, pracuj.pl, itp.
Wszelkie og³oszenia o pracê biurow± mia³y tysi±ce wy¶wietleñ nawet pierwszego dnia, wiêc nawet je¶li wysy³a³am swoj± ofertê, zero odp. Wiadomo, jest to najfaniejsza praca bo wygodna, bez stresu i pensji prowizyjnych i fajnie wygl±da w CV. Jednak zawsze tysi±ce chetnych wygryza³o mnie w przedbiegach.

telemarketing czyli w tym przypadku ciê¿ka, ¶mieciowa praca prowizyjna za grosze, harówa w kuchni, zbieranie owoców.
Maj±c juz 24 lata mam gówniane CV i wkurza mnie niezmiernie to, ¿e naprawdê stara³am siê o dobr± pracê, a i tak nic nie wysz³o.

Mam takie dziwne wra¿enie, ¿e dla osób m³odych, jeszcze bez wykszta³cenia i do¶wiadczenia jedyn± dostêpn± powszechnie grup± nazwijmy to, >>zawodów<< s± 3 typy:

1 ) sprzedawca-domokr±¿ca, akwizytor, agent ubezpieczeniowy, telemarketer, konsultant Avon/Oriflame, itp. czyli praca oparta na bezpo¶redniej sprzeda¿y czy jak kto woli, wciskaniu zakupu, a pensja opiera siê na prowizji - czyli nie sprzedasz = nie zarobisz.

2) ciê¿ka praca fizyczna oparta na stawce godzinowej - magazyn, harówa w uk³adaniu towarów w hipermarkecie lub praca na kasie, sprz±tanie, praca w kuchni, praca w sieciówkach typu Rossmann, Empik, itd.. sklepy w centrach handlowych, hostessy (bo stanie wypicowanym przez 10 godzin w szpilkach i mielenie dziobem tej samej formu³ki to tez praca fizyczna).

Najczesciej stawka to 6 z³ na rêkê przez agencje zatrudnienia, >>zwyczajnie<< ok. 7,50 - 8 z³ na rêkê, oczywi¶cie na umowê zlecenie, a zmiany po 10-12 godzin. Po przepracowaniu x czasu mo¿na staraæ siê o umowê o pracê czy te¿ podwy¿szenie stawki, ale nie kazdy ma to szczê¶cie.

no i grupa, trzecia, najciekawsza... To s± NORMALNE PRACE (czyli pensja nie polega na tym ¿e trzeba co¶ komu¶ sprzedawaæ ani morderczo zapieprzaæ) .
- Praca w sklepie u prywatnej osoby,
- praca w biurze,
- praca w urzêdach
itd.

Teraz pytanie.

Czy tak naprawdê to wygl±da? Tyle wiza¿anek pisze ¿e ma ¶wietn± pracê, ¶wietnie zarabia, czytam ¿e maj± np. po 21 lat i zastanawiam siê, jak one to robi±... w ¿yciu nie trafi³am na stawkê 10 z³ za godzinê do rêki, chyba ze by³ to mocno ograniczony czas pracy, typu 3 h dziennie, 2 razy w tygodniu. Ale nawet to 10 z³ na rêkê, tak rzadkie na rynku pracy, to miesiecznie przy ca³ym etacie 1600z³. Czy to s± dalej kokosy?

Czy te Wizazanki naleza do uprzywilejowanej grupy nr 3 czy naprawdê ¶wietnie sprzedaj± telefony za 1 z³ na s³uchawce, ubezpieczaj± ludzi na ¿ycie obchodz±c w ciagu dnia wszystkie bloki, czy lubi± harowaæ fizycznie w kuchni albo na kasie?
Czy mo¿e mia³y za☠☠☠iste szczê¶cie, a moze znajomosci?

Jeste¶my anonimowe, dlatego prosze o szczere odpowiedzi
anna_maria90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:12   #2
Littlejackie
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 223
Dot.: Jak wygl±da rzeczywisto¶æ rynku pracy dla osób m³odych

Ja mam podobn± sytuacjê. Jestem tylko rok m³odsza, obecnie koñczê pierwszy rok studiów mgr. Do tej pory szuka³am tylko pracy dorywczej, bo mam takie studia i taki plan, ¿e nijak sz³o to pogodziæ z uczelni±. Teraz na drugim stopniu okaza³o siê, ze mog³abym sobie bez problemu za³atwiæ indywidualny tok studiów, ale niestety nie dosta³am ¿adnej pracy. Z regu³y nikt mi nie odpisywa³, by³am na jednej rozmowie kwalifikacyjnej, ale odpad³am w ost. etapie, raz czy dwa kto¶ oddzwoni³ ale po obgadaniu ¿e studiujê jeszcze, nie byli zainteresowani :c
I tak zlecia³o do kwietnia a teraz to ju¿ sesja sesja Liczê, ¿e znajdê co¶ w wakacje/od wakacji bo postanowi³am zamieszkaæ teraz razem z ch³opakiem, on jest starszy i ju¿ zarabia, ale ja jednak chcia³abym te¿ co¶ dok³adaæ do domowego bud¿etu :c

CV nie mam takiego strasznego-pustego, pracowa³am i w markecie, i w zak³adzie fotograficznym (ale to jeszcze w liceum i na pocz±tku studiów, w ka¿de wakacje), praktyki w agencji reklamowej itd. Pewnie jednak zostanie mi praca kasjerki -.- chocia¿ chêtnie popracowa³abym w biurze lub np drukarni czy agencji reklamowej (takie wykszta³cenie) Wysy³am sporo cv, po kilka w ka¿dym tygodniu ale cisza, pewnie tonie w morzu takich samych aplikacji.
Moi znajomi te¿ w wiêkszo¶ci nie pracuj±, a jak ju¿ to na stanowiskach jakie ty opisa³a¶.
Jestem ciekawa co inni napisz±.

Edytowane przez Littlejackie
Czas edycji: 2014-06-13 o 11:13
Littlejackie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:14   #3
gofrowa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 91

Powiem po swoim przyk³adzie.
Zaczê³am pracowaæ zaraz po maturze - miesi±c w MC Donalds - po tym jednym m-cu mia³am do¶æ.
Z og³oszenia znalaz³am kolejn± pracê - recepcjonistka w agencji ochrony - praca ok 1 000,00 z³ (by³o to 7 lat temu), zlecenie, bez wiêkszych szans na rozwój - monotonia raczej, wydawanie kluczy, u¶miechanie siê do go¶ci, ale o niebo lepiej ni¿ w macu.
Praca nr 3 - z og³oszenia - pomoc biurowa w firmie budowlanej. Zaczyna³am od zera - jako dziewczyna do xerowania dokumentów. Zosta³am tam 5 lat - powoli uczy³am siê wystawiaæ faktury, zajmowaæ kadrami, ZUSem, w koñcu szef wys³a³ mnie na kurs kadr/p³ac - po nim zaczê³am ju¿ samodzielnie zajmowaæ siê sprawami dot. zatrudnienia w firmie.
Po ponad 5 latach firma ugrzêz³a w kryzysie, obni¿ka wynagrodzenia, trzeba by³o powoli szukac czego¶ innego.
Do pracy nr 4 - równie¿ z og³oszenia - trafi³am dziêki umiejêtno¶ciom uzyskanym w firmie nr 3 - tutaj te¿ prowadzê kadry/p³ace, + kurs z ksiêgowo¶ci i wdra¿am siê w ni±.

Po drodze zaocznie skoñczy³am ca³kiem humanistyczny kierunek z którego nie mam ¿adnych korzy¶ci.
Od pa¼dziernika wybieram siê na podyplomówkê z ksiêgowo¶ci.
Powiem tak - do wszystkiego w ¿yciu potrzebna jest odrobina szczê¶cia, poparta pracowito¶ci±. Trzeba szukac, próbowaæ, uczyc siê wszystkiego bo nie wiadomo co siê dalej przyda/
Nigdy nikt nie za³atwi³ mi nic po znajomo¶ci.

Edytowane przez gofrowa
Czas edycji: 2014-06-13 o 11:15
gofrowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:15   #4
nadijka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 759

Cytat:
Napisane przez anna_maria90 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ drogie Wiza¿anki. Ten w±tek bêdzie o pracy. Jestem powiedzmy, na rynku pracy od ukoñczenia szko³y sredniej, teraz studiuje humanistyczny kierunek. W swoim ¿yciu przewinêlam sie przez kilka prac, teraz zacze³am prace w sklepie odzie¿owym.

Obserwujê sobie tak rzeczywisto¶æ kilka lat i zastanawiam siê, gdzie jest problem. Proszê, pomó¿cie mi to zrozumieæ.

Zaczynaj±c szukanie pracy, mia³am 20 lat, zero do¶wiadczenia poza prac± wakacyjn± typu ulotki, itd. marzy³a mi siê praca biurowa
komputerowa (dobrze ogarnia³am komputer i edycjê, pisa³am bezwzrokowo, jakie¶ redagowanie pism, biurowe obowi±zki, itd. by³abym w stanie wykonywaæ bez problemu).

Pracy szuka³am wtedy ca³kowicie nowa w mie¶cie, bez znajomo¶ci, g³ównie przez internet i portale typu gumtree, pracuj.pl, itp.
Wszelkie og³oszenia o pracê biurow± mia³y tysi±ce wy¶wietleñ nawet pierwszego dnia, wiêc nawet je¶li wysy³a³am swoj± ofertê, zero odp. Wiadomo, jest to najfaniejsza praca bo wygodna, bez stresu i pensji prowizyjnych i fajnie wygl±da w CV. Jednak zawsze tysi±ce chetnych wygryza³o mnie w przedbiegach.

telemarketing czyli w tym przypadku ciê¿ka, ¶mieciowa praca prowizyjna za grosze, harówa w kuchni, zbieranie owoców.
Maj±c juz 24 lata mam gówniane CV i wkurza mnie niezmiernie to, ¿e naprawdê stara³am siê o dobr± pracê, a i tak nic nie wysz³o.

Mam takie dziwne wra¿enie, ¿e dla osób m³odych, jeszcze bez wykszta³cenia i do¶wiadczenia jedyn± dostêpn± powszechnie grup± nazwijmy to, >>zawodów<< s± 3 typy:

1 ) sprzedawca-domokr±¿ca, akwizytor, agent ubezpieczeniowy, telemarketer, konsultant Avon/Oriflame, itp. czyli praca oparta na bezpo¶redniej sprzeda¿y czy jak kto woli, wciskaniu zakupu, a pensja opiera siê na prowizji - czyli nie sprzedasz = nie zarobisz.

2) ciê¿ka praca fizyczna oparta na stawce godzinowej - magazyn, harówa w uk³adaniu towarów w hipermarkecie lub praca na kasie, sprz±tanie, praca w kuchni, praca w sieciówkach typu Rossmann, Empik, itd.. sklepy w centrach handlowych, hostessy (bo stanie wypicowanym przez 10 godzin w szpilkach i mielenie dziobem tej samej formu³ki to tez praca fizyczna).

Najczesciej stawka to 6 z³ na rêkê przez agencje zatrudnienia, >>zwyczajnie<< ok. 7,50 - 8 z³ na rêkê, oczywi¶cie na umowê zlecenie, a zmiany po 10-12 godzin. Po przepracowaniu x czasu mo¿na staraæ siê o umowê o pracê czy te¿ podwy¿szenie stawki, ale nie kazdy ma to szczê¶cie.

no i grupa, trzecia, najciekawsza... To s± NORMALNE PRACE (czyli pensja nie polega na tym ¿e trzeba co¶ komu¶ sprzedawaæ ani morderczo zapieprzaæ) .
- Praca w sklepie u prywatnej osoby,
- praca w biurze,
- praca w urzêdach
itd.

Teraz pytanie.

Czy tak naprawdê to wygl±da? Tyle wiza¿anek pisze ¿e ma ¶wietn± pracê, ¶wietnie zarabia, czytam ¿e maj± np. po 21 lat i zastanawiam siê, jak one to robi±... w ¿yciu nie trafi³am na stawkê 10 z³ za godzinê do rêki, chyba ze by³ to mocno ograniczony czas pracy, typu 3 h dziennie, 2 razy w tygodniu. Ale nawet to 10 z³ na rêkê, tak rzadkie na rynku pracy, to miesiecznie przy ca³ym etacie 1600z³. Czy to s± dalej kokosy?

Czy te Wizazanki naleza do uprzywilejowanej grupy nr 3 czy naprawdê ¶wietnie sprzedaj± telefony za 1 z³ na s³uchawce, ubezpieczaj± ludzi na ¿ycie obchodz±c w ciagu dnia wszystkie bloki, czy lubi± harowaæ fizycznie w kuchni albo na kasie?
Czy mo¿e mia³y za☠☠☠iste szczê¶cie, a moze znajomosci?

Jeste¶my anonimowe, dlatego prosze o szczere odpowiedzi
Problem w tym, ¿e wiele osób podchodzi do pierwszej pracy ze zbyt roszczeniow± postaw± (jak na polski rynek pracy). W CV pustki, wszyscy kandydaci koñcz±cy dany kierunek maj± podobne kwalifikacje, ale wiele osób by chcia³o od razu etat za dobr± kasê. Po prostu czasem trzeba zagry¼æ zêby i i¶æ np. na bezp³atn± praktykê, po której przechodzi siê na p³atne stanowisko. Mo¿na równie¿ robiæ dodatkowe kursy, uczyæ siê nowych jêzyków - cokolwiek, ¿eby wyró¿niæ siê na rynku pracy. W trakcie studiów pracowa³am mniej wiêcej od drugiego roku, nie zawsze by³o kolorowo - np. po praktyce zlikwidowano stanowisko i musia³am szukaæ czego¶ innego, ale nie ¿a³ujê, bo potem mia³am ju¿ do¶wiadczenie.
nadijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:29   #5
lalibelle
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 641

A jak szukacie pray?Przez ogloszenia czy mo¿e same siê kontaktowa³y¶cie z firmami-nawet jak nie szukali?

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:34   #6
201801191006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 252

czasami te¿ przydaje siê zwyk³e szczê¶cie

wg tego co napisa³a¶, jestem w tej 3 grupie - w sumie zupe³nie przez przypadek. wysla³am CV (swoj± drog± po raz pierwszy w ¿yciu) do mojej obecnej pracy, bo my¶la³am ¿e zostanê na wakacje w mie¶cie, ale jednak by³am wtedy w domu rodzinnym. o wys³anym CV w ogóle zapomnia³am. okaza³o siê, ¿e ju¿ wtedy do mnie dzwonili, ale ja nie odbiera³am wtedy telefonu jak nie zna³am numeru pod koniec sierpnia wróci³am do cywilizacji i wtedy znowu do mnie zadzwonili (czyli po 3 miesi±cach) i na moje szczê¶cie telefon odebra³ t¿ i przekaza³ mi s³uchawkê. posz³am na rozmowê, pracê dosta³am w sumie od razu.

teraz mam dostêp do wszystkich cv, które by³y wys³ane wtedy na moje stanowisko. by³o ich miliony i serio nie wiem dlaczego zdecydowali siê w³a¶nie na mnie :confussed: moja obecna praca '³adnie' wygl±da w CV, ostatnio rozgl±da³am siê za czym¶ innym i zawsze kto¶ do mnie oddzwoni³.

my¶lê, ¿e przy szukaniu pracy warto jest osobi¶cie zadzwoniæ lub dostarczyæ CV, wtedy jest wiêksza szansa ¿e zostanie zauwa¿one w g±szczu innych. sama obecnie tak robiê teraz - je¶li kto¶ przyjdzie osobi¶cie jego cv od razu l±duje na samym szczycie wiêc dyrektor ogl±da je jako pierwsze.
201801191006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:40   #7
201604251028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 726

Cytat:
Napisane przez nadijka Poka¿ wiadomo¶æ
Problem w tym, ¿e wiele osób podchodzi do pierwszej pracy ze zbyt roszczeniow± postaw± (jak na polski rynek pracy).
Zgadzam siê z Tob±. Poza tym w¶ród moich znajomych obserwujê, ¿e zbyt wiele ludzi chcia³oby mieæ pracê biurow± albo pracowaæ w bankowo¶ci, oczywi¶cie od 8 do 16 w klimatyzowanym biurze, z przerwami na kawkê i mo¿liwo¶ci± awansu na kierownika.
W ten sposób ro¶nie bardzo du¿a konkurencja, z której ciê¿ko siê wybiæ. Niestety ale struktura zawodowa w Polsce nie sk³ada siê z samych urzêdników i pracowników biurowych i warto o tym pamiêtaæ.
201604251028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:41   #8
Wesel
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 621

Moje do¶wiadczenia s± zupe³nie inne .

Na 2. roku studiów posz³am na s³uchawkê (rozmowy przychodz±ce). Po 1,5 roku pracy tam stwierdzi³am, ¿e bojê siê, ¿e zostanê tam na sta³e i odesz³am. Dosta³am siê na bezp³atne praktyki. Robi³am tak miesi±c. Potem znowu bezp³atne praktyki. I znowu. Po trzecich zosta³am zatrudniona. Po roku zmieni³am pracê na lepsz±, ale po kilku miesi±cach zwolni³am siê (nie maj±c nic na oku), ¿eby siê przekwalifikowaæ. 3 miesi±ce szuka³am w swoim wymarzonym zawodzie (nie maj±c ¿adnego do¶wiadczenia w nim) i znalaz³am. I ju¿ w nim leci mi drugi rok do¶wiadczenia. A miêdzyczasie siê zwalnia³am (równie¿ nie maj±c niczego w zanadrzu), bo szef wprowadza³ dziwn± atmosferê.
Wiêc z mojego punktu widzenia - tragedii nie ma .

Mam te¿ siostrê, która koñczy licencjata i zawsze na wakacje udaje jej siê znale¼æ jak±¶ fajn± fuchê (czasem na d³u¿ej) za kasê ca³kiem niez³± (ok. 2000 za miesi±c). A to zazwyczaj robota, któr± ka¿dy móg³by wykonywaæ.

Nie wiem na ile to kwestia szczê¶cia, a na ile innych czynników.
Wesel jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:45   #9
201608251020
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 15 304

Mam 26 lat, straci³am pracê 2 mies. temu i "wróci³am do obiegu". Jest s³abo, co tu du¿o mówiæ. Ale gdybym mia³a do³owaæ siê wpisami w necie, ¿e kto¶ zarabia 10k na rêkê i jest ode mnie m³odszy, to nigdzie bym z domu nie wysz³a. Grunt to robiæ swoje, ja wierzê, ¿e prêdzej czy pó¼niej co¶ ogarnê.
201608251020 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:52   #10
evelyn14
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 155

Ja osobi¶cie nie odczuwam a¿ takiego kryzysu na rynku pracy, obecnie jestem na studiach magisterskich, kierunek zwi±zany z mechanik± i budow± maszyn. Jeszcze przed skoñczeniem studiów in¿ynierskich dosta³am propozycjê pracy na stanowisku zastêpcy kierownika dzia³u serwisu maszyn (by³am tam na praktykach i rok pó¼niej jak szukali pracownika od razu zadzwonili do mnie). Nie podjê³am tej pracy bo wi±za³oby siê to z konieczno¶ci± przeniesienia na studia zaoczne a szkoda by³o mi to robiæ na semestr przed koñcem.

Kilka miesiêcy temu szuka³am pracy na czê¶æ etatu ¿ebym mog³a pogodziæ j± ze studiami - znalaz³am po ok 3 tygodniach, mam super elastyczny grafik, obecnie 12z³/h na rêkê ale zaraz przechodzê na wy¿sz± stawkê. Praca nie zwi±zana z kierunkiem studiów ale ¶wietnie mo¿na j± po³±czyæ ze studiowaniem.

Kilka dni temu otrzyma³am 2 inne oferty pracy. Do jednego z tych miejsc sk³ada³am kiedy¶ CV, chcieli mnie przyj±æ ale tylko na wykonanie jednego zlecenia (ok 1 miesi±c pracy) a nie da³abym rady pogodziæ tego ze studiami dziennymi wiêc stwierdzi³am, ¿e nie op³aca siê przechodziæ na zaoczne dla pracy trwaj±cej miesi±c. Teraz sami siê ze mn± skontaktowali oferuj±c sta¿ a potem szkolenie w Niemczech i pracê. Z drugiego miejsca dosta³am info o pracy od znajomego, który tam pracuje. Praca bardzo dobrze p³atna (ok 3000pln na rêkê), wyjazdy po ca³ym ¶wiecie.

Wiêc ja nie odczuwam problemu ze znalezieniem pracy. Ale mam znajom± po psychologii, która od roku szuka pracy (nie chce pracowaæ w sieciówce itp - mo¿liwe ¿e st±d ten problem)
evelyn14 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:53   #11
201604280909
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 854

Znam ten problem, jestem rok starsza, oprócz prac dorywczych pracowalam 2 lata w gastronomii na etat.
Nikt nie dzwoni, czuje sie niepotrzebna i czasem zastanawiam sie po co ¿yje. Staram siê my¶leæ poztywnie, bo jednak kiedy pracy szuka³am z wielkim zaanga¿owaniem i wiar± w sukces to udawa³o mi sie. Teraz te¿ liczê na szczê¶cie, bo chyba tylko mi zosta³o.

Moi prawie wszyscy znajomi pracuj± w zawodach o których wymieni³a¶ w dwóch pierwszych grupach, w trzeciej pracuj± osoby które dosta³y pracê po znajomo¶ci( uprzedzam,¿e nie mam nic do tego, sama chêtnie skorzysta³abym gdyby kto¶ mi chcia³ za³atwiæ, nie patrzy³abym na innych gadanie).

NIe wiem jakie inni maj± wymagania p³±cowe,ale mi na sam poczatek wystarcza³abym pensja minimalna z perspektyw± wzrostu po 3miesi±cach.

Mam licencjat, lada dzieñ dyplom ze szko³y zawodowej, zobaczymy co los przyniesie.
201604280909 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:55   #12
Heledore
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 538

Loloo jeste¶ kadrow±?

Heledore jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:55   #13
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

Cytat:
Problem w tym, ¿e wiele osób podchodzi do pierwszej pracy ze zbyt roszczeniow± postaw± (jak na polski rynek pracy). W CV pustki, wszyscy kandydaci koñcz±cy dany kierunek maj± podobne kwalifikacje, ale wiele osób by chcia³o od razu etat za dobr± kasê. Po prostu czasem trzeba zagry¼æ zêby i i¶æ np. na bezp³atn± praktykê, po której przechodzi siê na p³atne stanowisko. Mo¿na równie¿ robiæ dodatkowe kursy, uczyæ siê nowych jêzyków - cokolwiek, ¿eby wyró¿niæ siê na rynku pracy. W trakcie studiów pracowa³am mniej wiêcej od drugiego roku, nie zawsze by³o kolorowo - np. po praktyce zlikwidowano stanowisko i musia³am szukaæ czego¶ innego, ale nie ¿a³ujê, bo potem mia³am ju¿ do¶wiadczenie.
Nie zgadzam siê zupe³nie.
Wielu ludzi naprawdê posz³oby na bezp³atne sta¿e i praktyki, je¶liby wi±za³y siê z zatrudnienie lub choæby do¶wiadczeniem w zawodzie. To nie jest tak, ¿e student broni tytu³ i wysy³a aplikacje na kierownika.
Ale nie dajcie sobie wciskaæ kitu, ¿e praca jako akwizytor czy ekspedientka przybli¿y was do pracy w zawodzie, bo bêdziecie mieæ ju¿ do¶wiadczenie. (tak, wiem, kuzynka s±siadki czyjej¶ babci dosta³ powa¿ne stanowisko, bo ¶wietnie bu³eczki piek³a. Jasne) Wielu ludzi zdaje sobie z tego sprawê i szuka czego¶ w zawodzie, choæby nawet by³o to parzenie kawy w biurze. Jak s³yszê o roszczeniowej postawie m³odych ludzi, to a¿ mn± trzêsie. To taki slogan z programów ¶niadaniowych.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 11:59   #14
201801191006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 252

Cytat:
Napisane przez paollino Poka¿ wiadomo¶æ
Mam 26 lat, straci³am pracê 2 mies. temu i "wróci³am do obiegu". Jest s³abo, co tu du¿o mówiæ. Ale gdybym mia³a do³owaæ siê wpisami w necie, ¿e kto¶ zarabia 10k na rêkê i jest ode mnie m³odszy, to nigdzie bym z domu nie wysz³a. Grunt to robiæ swoje, ja wierzê, ¿e prêdzej czy pó¼niej co¶ ogarnê.
kto jak kto, ale my¶lê ¿e w Twoim przypadku to tylko kwesta czasu i siê uda

Cytat:
Napisane przez Heledore Poka¿ wiadomo¶æ
Loloo jeste¶ kadrow±?
nie
201801191006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 12:00   #15
AniolDobra
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 179

Jezeli studiujesz, to nie jestes zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna, ale id¼ do tego Urzedu, u mnie np wisz± na sciane ogloszenia o prace. WYszukasz sobie jakies, pojdziesz do tego sklepu/firmy i zlozysz CV. Przynajmniej bedziesz wiedziec, ze zlozylas CV tam, gdzie akurat poszukuja pracownika. Niby jest tak, ze gdy jestes zarejestrowana w Urzedzie i wybierasz sobie prace/lub urzedniczki Ci wybieraja, to dzwonia w Twoim imieniu do pracodawcy i on Cie w 99% przypadkach przyjmuje.. No ale warto isc poogladac oferty.

Ja pierwsza prace mialam z Urzedu - kfc umowa na 2 miesiace i do widzenia.... kolejna moja praca - jako pakowacz... zapier....dzielanie cale 8 h na nogach, harówa - wytrzymalam 2 tyg i sama odeszlam... trzecia praca - rowniez dzieki Urzedowi Pracy - staz w sklepie pol roczny po ktoreym zostalam zatrudniona na rok na pol etatu ale odeszlam po pol roku - zla atmosfera, zle towarzystwo w pracy.. teraz znowu pracuje w sklepie ale nie spozywczym i znowu na pol etatu... Nie jestem zadowolona z tego wszystkiego... ukonczylam liceum, ale ide do szkoly zaocznej na technika + robie dodatkowy kurs z angielskiego zeby zapelnic to moje Cv. chcialabym chociaz pracowac na caly etat w pracy lekkiej i ktora bym lubila. nie musi byc odrazu biuro , ale teraz to nawet inzynierowie myja podloge w sklepie a co do pieniedzy, to ZAWSZE za kazdym razem na umowie mialam inna sume, a placili mi inna.. oczywiscie mniejsza.. teraz mam 6.66 za h porazka, chyba stad wyjade.,..

Edytowane przez AniolDobra
Czas edycji: 2014-06-13 o 12:07
AniolDobra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 12:07   #16
201604251028
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Poka¿ wiadomo¶æ
Wielu ludzi naprawdê posz³oby na bezp³atne sta¿e i praktyki, je¶liby wi±za³y siê z zatrudnienie lub choæby do¶wiadczeniem w zawodzie. To nie jest tak, ¿e student broni tytu³ i wysy³a aplikacje na kierownika.
Ale nie dajcie sobie wciskaæ kitu, ¿e praca jako akwizytor czy ekspedientka przybli¿y was do pracy w zawodzie, bo bêdziecie mieæ ju¿ do¶wiadczenie. (tak, wiem, kuzynka s±siadki czyjej¶ babci dosta³ powa¿ne stanowisko, bo ¶wietnie bu³eczki piek³a. Jasne) Wielu ludzi zdaje sobie z tego sprawê i szuka czego¶ w zawodzie, choæby nawet by³o to parzenie kawy w biurze. Jak s³yszê o roszczeniowej postawie m³odych ludzi, to a¿ mn± trzêsie. To taki slogan z programów ¶niadaniowych.
Problem wed³ug mnie le¿y w tym, ¿e wielu studentów po ukoñczeniu studiów niewiele umie w³a¶nie dlatego, ¿e nie robi bezp³atnych sta¿y i praktyk, na których nierzadko w miesi±c mo¿na nauczyæ siê wiêcej ni¿ podczas ca³ego roku studiów.
Pracodawców czêsto nie staæ na to, ¿eby zatrudniæ absolwenta, który nie umie nic, i woli zatrudniæ osobê która "liznê³a" trochê zawodu, bo tak± jest ³atwiej czegokolwiek nauczyæ.
Zgadzam siê z tob±, ¿e pieczenie bu³eczek albo hamburgerów nie przybli¿a studentów do wymarzonej pracy (choæ zdarza siê, ¿e do¶wiadczenie w sklepie czy gastronomii decyduje o zatrudnieniu), ale ja ogólnie jestem z tych studentów, którzy nie pracuj± (tak, wiem, koszmar wed³ug wiza¿anek ) a za to mam ju¿ parê praktyk czysto w zawodzie odbytych i jestem do¶æ aktywna na uczelni.
Popieram postawê roszczeniow± i pchanie siê drzwiami i oknami, ale w wypadku osób, które chc± daæ co¶ od siebie.
Stary 2014-06-13, 12:10   #17
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AniolDobra Poka¿ wiadomo¶æ
Jezeli studiujesz, to nie jestes zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna, ale id¼ do tego Urzedu, u mnie np wisz± na sciane ogloszenia o prace. WYszukasz sobie jakies, pojdziesz do tego sklepu/firmy i zlozysz CV. Przynajmniej bedziesz wiedziec, ze zlozylas CV tam, gdzie akurat poszukuja pracownika. Niby jest tak, ze gdy jestes zarejestrowana w Urzedzie i wybierasz sobie prace/lub urzedniczki Ci wybieraja, to dzwonia w Twoim imieniu do pracodawcy i on Cie w 99% przypadkach przyjmuje.. No ale warto isc poogladac oferty
U mnie w mie¶cie w urzêdzie pracy dane pracodawcy s± ukryte. Czyli np jest og³oszenie: Zatrudniê pracownika biurowego bla bla wymagania warunki i na koniec zamiast danych jest rubryczka, ¿e mo¿na je otrzymaæ w okienku czy tam po zarejestrowaniu w up itd.
Ja studiujê wiêc nie mogê siê zarejestrowaæ ;/

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

Cytat:
Napisane przez yonce Poka¿ wiadomo¶æ
Problem wed³ug mnie le¿y w tym, ¿e wielu studentów po ukoñczeniu studiów niewiele umie w³a¶nie dlatego, ¿e nie robi bezp³atnych sta¿y i praktyk, na których nierzadko w miesi±c mo¿na nauczyæ siê wiêcej ni¿ podczas ca³ego roku studiów.
Pracodawców czêsto nie staæ na to, ¿eby zatrudniæ absolwenta, który nie umie nic, i woli zatrudniæ osobê która "liznê³a" trochê zawodu, bo tak± jest ³atwiej czegokolwiek nauczyæ.
Zgadzam siê z tob±, ¿e pieczenie bu³eczek albo hamburgerów nie przybli¿a studentów do wymarzonej pracy (choæ zdarza siê, ¿e do¶wiadczenie w sklepie czy gastronomii decyduje o zatrudnieniu), ale ja ogólnie jestem z tych studentów, którzy nie pracuj± (tak, wiem, koszmar wed³ug wiza¿anek ) a za to mam ju¿ parê praktyk czysto w zawodzie odbytych i jestem do¶æ aktywna na uczelni.
Popieram postawê roszczeniow± i pchanie siê drzwiami i oknami, ale w wypadku osób, które chc± daæ co¶ od siebie.
Z bezp³atnymi praktykami jest ten problem, ¿e jakby np. trwa³y dwa tygodnie to chêtnie bym posz³a... ale pod warunkiem, ze to nie bêd± udawane praktyki, czyli darmowy pracownik, na 4 miesi±ce jeden, potem drugi i mamy pracowników za free. A to jest niestety haczyk i co¶ co czêsto wykorzystuj± pracodawcy. Nie mówiê, ze za praktyki ma byæ 2 tys na rêkê, skoro to praktyki to mogliby nawet daæ parê stówek jak przy po³owie etatu np, to dla studenta ju¿ by³oby co¶. Wszystkie bezp³atne praktyki z jakimi siê zetknê³am w ostatnim roku by³y jak pe³ny etat czyli od 9-17 i jeszcze totalnie za darmo. A koszty dojazdu chocia¿by? Dla niektórych to niestety problem.

Ja mam wykszta³cenie z grafiki i te¿ praca np. za darmo w agencji reklamowej mi siê nie u¶miecha, gdzie za mój projekt (to ciê¿ka praca co¶ dobrego zaprojektowaæ) ja nie dostanê nic, a mój pracodawca 1000 z³ od klienta :P

Edytowane przez Littlejackie
Czas edycji: 2014-06-13 o 12:12
Stary 2014-06-13, 12:11   #18
nadijka
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 759

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Poka¿ wiadomo¶æ
Dla mnie to nie slogan, ale rzeczywisto¶æ. Napisa³am to po rozmowach z lud¼mi ze studiów ("nie mam do¶wiadczenia, a oni mi daj± 1500 z³ na rêkê! skandal!", pukali siê w czo³o, ¿e ja zamiast na imprezê idê na bezp³atne praktyki), a tak¿e po do¶wiadczeniach z rekrutacjami (swoim i znajomych). Ludzie przychodz± i od razu zaczyna siê: tego nie zrobiê, wyj¶æ muszê najpó¼niej o 15.00, a za X kasy to mi siê nie op³aca wstawaæ z ³ó¿ka, angielskiego nie umiem i nie nauczê siê, bo mi siê nie chce, a na koniec obraza, ¿e od razu nie kokosy. I tak, to byli m³odzi ludzie, dla których jedynym argumentem by³o to, ¿e skoñczyli super presti¿ow± uczelniê/kierunek X i tylko na tej podstawie im siê nale¿y. Byæ mo¿e po prostu ja mam pecha do takich historii, ale jednak tak jest. Wiadomo, ¿e pieczenie bu³ek nie zapewni potem kariery np. w ksiêgowo¶ci i nie o tym tu piszemy, ale nie uogólniajmy, ¿e dla studentów to tylko praca za lad± lub w CC.
nadijka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 12:13   #19
mi.a
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 374

My¶lê, ¿e zapominasz, i¿ ta trzecia grupa jest tak na prawdê du¿o wiêksza (lub mo¿e nale¿a³oby stworzyæ czwart±) i zawiera w sobie ca³± masê zawodów dobrze p³atnych, jak np. prawnicy, lekarze, farmaceuci, informatycy, specjali¶ci ds. marketingu, HRowcy, PRowcy, bankowcy, finansi¶ci, dziennikarze i ca³a masa innych. Do tego zupe³nie nowe zawody, typu specjalista ds. social media. I to w³a¶nie w tych bran¿ach zarabia siê sporo - podejrzewam, ¿e wiza¿anki, które mog± siê pochwaliæ ¶wietnymi zarobkami, nale¿± w³a¶nie do tej grupy.
Nie ma co siê oszukiwaæ, praca w obs³udze klienta w gastronomii, w sklepach, nigdy nie bêdzie dobrze p³atna, bo to siê po prostu nie op³aca z punktu widzenia zatrudniaj±cego. Je¿eli chcesz ¶wietnie zarabiaæ, to albo musisz staæ siê specjalist± (poprzez naukê, szkolenia, do¶wiadczenie) w swojej dziedzinie, albo stworzyæ co¶ swojego.
Aczkolwiek, jak pracowa³am kiedy¶ w wakacje w jednej popularnej ju¿ dzi¶ sieciówce gastronomicznej (sa³atki), dostawa³am ca³kiem niez³e, jak na mój ówczesny wiek i brak jakiegokolwiek do¶wiadczenia zawodowego, 12z³/h netto. Tak¿e da siê, ale trzeba szukaæ i siê staraæ. No i trzeba na pewno dodaæ, ¿e by³a to stawka w stolicy, nie spodziewa³abym siê podobnych w ma³ych miasteczkach na takich stanowiskach.

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzê w styl, a nie modê" RL
mi.a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 12:13   #20
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Poka¿ wiadomo¶æ
Z bezp³atnymi praktykami jest ten problem, ¿e jakby np. trwa³y dwa tygodnie to chêtnie bym posz³a... ale pod warunkiem, ze to nie bêd± udawane praktyki, czyli darmowy pracownik, na 4 miesi±ce jeden, potem drugi i mamy pracowników za free.
Ale czego siê chcesz nauczyæ w dwa tygodnie?
Stary 2014-06-13, 12:18   #21
201604251028
Konto usuniête

Cytat:

Z bezp³atnymi praktykami jest ten problem, ¿e jakby np. trwa³y dwa tygodnie to chêtnie bym posz³a... ale pod warunkiem, ze to nie bêd± udawane praktyki, czyli darmowy pracownik, na 4 miesi±ce jeden, potem drugi i mamy pracowników za free. A to jest niestety haczyk i co¶ co czêsto wykorzystuj± pracodawcy. Nie mówiê, ze za praktyki ma byæ 2 tys na rêkê, skoro to praktyki to mogliby nawet daæ parê stówek jak przy po³owie etatu np, to dla studenta ju¿ by³oby co¶. Wszystkie bezp³atne praktyki z jakimi siê zetknê³am w ostatnim roku by³y jak pe³ny etat czyli od 9-17 i jeszcze totalnie za darmo. A koszty dojazdu chocia¿by? Dla niektórych to niestety problem.

Ja mam wykszta³cenie z grafiki i te¿ praca np. za darmo w agencji reklamowej mi siê nie u¶miecha, gdzie za mój projekt (to ciê¿ka praca co¶ dobrego zaprojektowaæ) ja nie dostanê nic, a mój pracodawca 1000 z³ od klienta :P
Akurat jako grafik to bez urazy, ale nie powinna¶ narzekaæ. Bran¿a IT z tego co wiem ma siê ca³kiem dobrze wiêc je¶li jeste¶ dobra to nikt nie patrzy na twój dyplom i do¶wiadczenie tylko na twoje portfolio i nie musisz tyraæ na bezp³atnych praktykach. Zreszt± zawsze mo¿esz za³o¿yæ w³asn± dzia³alno¶æ, pracowaæ jako freelancer i szukaæ zleceñ przez portale typu odesk.
Stary 2014-06-13, 12:22   #22
Sherminka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 164

Mi studiowanie kierunku humanistycznego nie wysz³o na dobre i gdybym mog³a cofn±æ czas to z pewno¶ci± posz³abym na politechnikê na jaki¶ ¶cis³y kierunek. Mam 26 lat i nie wyobra¿am sobie studiowaæ dziennie, wiêc rozwa¿am podjêcie studiów technicznych gdy tylko znajdê jakie¶ zatrudnienie Mam to szczê¶cie, ¿e jestem do¶æ wszechstronna i nigdy nie mia³am problemu zarówno z przedmiotami humanistycznymi jak i z ciê¿kimi, ¶cislymi.

P.S. mój T¯ po technikum, nie pracuj±c fizycznie zarabia tak± kasê, której ja po obecnych studiach raczej nigdy nie zarobiê. Masakra, po co s± te studia?

Edytowane przez Sherminka
Czas edycji: 2014-06-13 o 12:24
Sherminka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 12:25   #23
Littlejackie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wesel Poka¿ wiadomo¶æ
Ale czego siê chcesz nauczyæ w dwa tygodnie?
Z racji, ¿e jestem na takim kierunku a nie innym, to jednak programy graficzne obs³ugiwaæ umiem, jakie¶ tam portfolio mam i nie uwa¿am, ¿ebym potrzebowa³a pó³ rocznego szkolenia zanim bêdê mog³a zacz±æ regularnie pracowaæ ;p
Bezp³atne praktyki przeszkadzaj± mi pod wzglêdami takimi jak chocia¿by to, co napisa³am w po¶cie wy¿ej i takim, ¿e najzwyczajniej w ¶wiecie stopnia³yby mi ¶rodki finansowe na dojazdy i materia³y na drogie artystyczne studia :P
Przykro mi, mo¿e to jest roszczeniowa postawa, ¿e wystarczy³oby mi chocia¿ parê z³otych wynagrodzenia za wykonany projekt albo za czas spêdzony w danej pracy (podkrê¶lê, ¿eby nikt nie dopowiada³ sobie, ¿e nie chodzi mi zeby p³acili od razu minimaln± krajow± za sta¿ czy praktyki, wystarczy³oby cokolwiek, nie wiem 400 z³, co te¿ by podkre¶la³o, ¿e inwestuj± w Ciebie i ¿e jak te praktyki siê skoñcz± to nie powiedz± ADIOS i wezm± nastêpnego studenta, zeby pracowa³ za free)

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez yonce Poka¿ wiadomo¶æ
Akurat jako grafik to bez urazy, ale nie powinna¶ narzekaæ. Bran¿a IT z tego co wiem ma siê ca³kiem dobrze wiêc je¶li jeste¶ dobra to nikt nie patrzy na twój dyplom i do¶wiadczenie tylko na twoje portfolio i nie musisz tyraæ na bezp³atnych praktykach. Zreszt± zawsze mo¿esz za³o¿yæ w³asn± dzia³alno¶æ, pracowaæ jako freelancer i szukaæ zleceñ przez portale typu odesk.
U mnie w mie¶cie niestety gorzej to wygl±da *¶ciana wschodnia*, wiêc kombinujê przeprowadzkê po studiach w inne rejony Polski. A IT to raczej programowanie lub HTML, moja broszka to jednak raczej design - loga i projekty, chocia¿ sk³aniam siê coraz bardziej, zeby pój¶æ na jaki¶ kurs z html czy z kodowania bo tu rzeczywi¶cie nie mo¿na narzekaæ.
Stary 2014-06-13, 12:38   #24
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Z racji, ¿e jestem na takim kierunku a nie innym, to jednak programy graficzne obs³ugiwaæ umiem, jakie¶ tam portfolio mam i nie uwa¿am, ¿ebym potrzebowa³a pó³ rocznego szkolenia zanim bêdê mog³a zacz±æ regularnie pracowaæ ;p
Bezp³atne praktyki przeszkadzaj± mi pod wzglêdami takimi jak chocia¿by to, co napisa³am w po¶cie wy¿ej i takim, ¿e najzwyczajniej w ¶wiecie stopnia³yby mi ¶rodki finansowe na dojazdy i materia³y na drogie artystyczne studia :P

U mnie w mie¶cie niestety gorzej to wygl±da *¶ciana wschodnia*, wiêc kombinujê przeprowadzkê po studiach w inne rejony Polski. A IT to raczej programowanie lub HTML, moja broszka to jednak raczej design - loga i projekty, chocia¿ sk³aniam siê coraz bardziej, zeby pój¶æ na jaki¶ kurs z html czy z kodowania bo tu rzeczywi¶cie nie mo¿na narzekaæ.
Zrozumia³am, ¿e grafika jest poza studiami . I te praktyki to w innym zawodzie mia³yby byæ. Na Twoim miejscu te¿ szuka³abym zleceñ - skoro to potrafisz. Grafiki to akurat nawet zdalnie mo¿na robiæ, wiêc jak siê dobrze zakrêcisz to nawet z Ustrzyk Dolnych dasz radê pracowaæ .
Stary 2014-06-13, 12:42   #25
mi.a
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 374

Cytat:
Napisane przez Wesel Poka¿ wiadomo¶æ
Zrozumia³am, ¿e grafika jest poza studiami . I te praktyki to w innym zawodzie mia³yby byæ. Na Twoim miejscu te¿ szuka³abym zleceñ - skoro to potrafisz. Grafiki to akurat nawet zdalnie mo¿na robiæ, wiêc jak siê dobrze zakrêcisz to nawet z Ustrzyk Dolnych dasz radê pracowaæ .
popieram - mam w¶ród znajomych grafika, który robi zlecenia praktycznie tylko na zagranicê, oczywi¶cie mieszkaj±c w Polsce
niez³± kasê na tym kosi

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzê w styl, a nie modê" RL
mi.a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 13:32   #26
cranberry juice
ctrl alt delete

Wiadomo¶ci: 4 826

Cytat:
Napisane przez mi.a Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê, ¿e zapominasz, i¿ ta trzecia grupa jest tak na prawdê du¿o wiêksza (lub mo¿e nale¿a³oby stworzyæ czwart±) i zawiera w sobie ca³± masê zawodów dobrze p³atnych, jak np. prawnicy, lekarze, farmaceuci, informatycy, specjali¶ci ds. marketingu, HRowcy, PRowcy, bankowcy, finansi¶ci, dziennikarze i ca³a masa innych. Do tego zupe³nie nowe zawody, typu specjalista ds. social media. I to w³a¶nie w tych bran¿ach zarabia siê sporo - podejrzewam, ¿e wiza¿anki, które mog± siê pochwaliæ ¶wietnymi zarobkami, nale¿± w³a¶nie do tej grupy.
Nie ma co siê oszukiwaæ, praca w obs³udze klienta w gastronomii, w sklepach, nigdy nie bêdzie dobrze p³atna, bo to siê po prostu nie op³aca z punktu widzenia zatrudniaj±cego. Je¿eli chcesz ¶wietnie zarabiaæ, to albo musisz staæ siê specjalist± (poprzez naukê, szkolenia, do¶wiadczenie) w swojej dziedzinie, albo stworzyæ co¶ swojego.
Dok³adnie...
cranberry juice jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 14:31   #27
201608251020
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 15 304

Cytat:
Napisane przez mi.a Poka¿ wiadomo¶æ
Do tego zupe³nie nowe zawody, typu specjalista ds. social media. I to w³a¶nie w tych bran¿ach zarabia siê sporo - podejrzewam, ¿e wiza¿anki, które mog± siê pochwaliæ ¶wietnymi zarobkami, nale¿± w³a¶nie do tej grupy.
Je¶li chodzi o sm, to pobo¿ne ¿yczenia z tymi du¿ymi zarobkami no chyba, ¿e w stolycy - jeszcze mnie tam nie ponios³o jednak.
201608251020 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 14:35   #28
yoona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 032

tez mnie zastanawiaja zawsze te mlodziutkie wizazanki ze swietnymi pensjami

Blogowy ¶wiat

yoona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 14:43   #29
pankasztan
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 765

Cytat:
Z pierwsz± czê¶ci± wypowiedzi siê nie zgodzê, z drug± jak najbardziej.

Wiele osób zg³asza siê na bezp³atne sta¿e, praktyki. Wielu godzi siê wykonywaæ pracê bez wynagrodzenia, tylko po to ¿eby uzyskaæ do¶wiadczenie zawodowe, nawet bez perspektywy dalszego zatrudnienia. Swoj± drog± to nieetyczne, ¿e pracodawca zatrudnia kogo¶ takiego bez zapewnienia mu zarobku, bo czêsto takie osoby wykorzystywane s± jako si³a robocza, nawet nie tania, bo swoje obowi±zki wykonuj± za darmo.

Pe³na zgoda ¿e trzeba jako¶ wyró¿niæ siê na rynku pracy. Tu odpowiedzialno¶æ spada na osobê poszukuj±c± pracê. Musi mieæ na siebie pomys³, wiedzieæ w jakim kierunku siê rozwijaæ.

Problemem jest w³a¶nie to, ¿e wiele osób nie wie co chce robiæ. Odpowiadaj± na setki og³oszeñ o pracê, nie zwracaj±c uwagê, czy spe³niaj± wymagania wskazane w ofercie.

Edytowane przez pankasztan
Czas edycji: 2014-06-13 o 14:46
pankasztan jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-06-13, 14:54   #30
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

ja mam do¶æ bogate cv, praca oraz... spory wolontariat. wolontariat to nie tylko wyjazd do afryki ale te¿ wolontariusz dochodzacy w ¶wietlicy socjoterapeutycznej i tak dalej. my¶lê ¿e wszystko siê przydaje w ¿yciu.
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-01-14 10:30:21

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.