![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 55
|
Jak wygl±da rzeczywisto¶æ rynku pracy dla osób m³odych
Cze¶æ drogie Wiza¿anki. Ten w±tek bêdzie o pracy. Jestem powiedzmy, na rynku pracy od ukoñczenia szko³y sredniej, teraz studiuje humanistyczny kierunek. W swoim ¿yciu przewinêlam sie przez kilka prac, teraz zacze³am prace w sklepie odzie¿owym.
Obserwujê sobie tak rzeczywisto¶æ kilka lat i zastanawiam siê, gdzie jest problem. Proszê, pomó¿cie mi to zrozumieæ. Zaczynaj±c szukanie pracy, mia³am 20 lat, zero do¶wiadczenia poza prac± wakacyjn± typu ulotki, itd. marzy³a mi siê praca biurowa ![]() komputerowa (dobrze ogarnia³am komputer i edycjê, pisa³am bezwzrokowo, jakie¶ redagowanie pism, biurowe obowi±zki, itd. by³abym w stanie wykonywaæ bez problemu). Pracy szuka³am wtedy ca³kowicie nowa w mie¶cie, bez znajomo¶ci, g³ównie przez internet i portale typu gumtree, pracuj.pl, itp. Wszelkie og³oszenia o pracê biurow± mia³y tysi±ce wy¶wietleñ nawet pierwszego dnia, wiêc nawet je¶li wysy³a³am swoj± ofertê, zero odp. Wiadomo, jest to najfaniejsza praca bo wygodna, bez stresu i pensji prowizyjnych i fajnie wygl±da w CV. Jednak zawsze tysi±ce chetnych wygryza³o mnie w przedbiegach. telemarketing czyli w tym przypadku ciê¿ka, ¶mieciowa praca prowizyjna za grosze, harówa w kuchni, zbieranie owoców. Maj±c juz 24 lata mam gówniane CV i wkurza mnie niezmiernie to, ¿e naprawdê stara³am siê o dobr± pracê, a i tak nic nie wysz³o. Mam takie dziwne wra¿enie, ¿e dla osób m³odych, jeszcze bez wykszta³cenia i do¶wiadczenia jedyn± dostêpn± powszechnie grup± nazwijmy to, >>zawodów<< s± 3 typy: 1 ) sprzedawca-domokr±¿ca, akwizytor, agent ubezpieczeniowy, telemarketer, konsultant Avon/Oriflame, itp. czyli praca oparta na bezpo¶redniej sprzeda¿y czy jak kto woli, wciskaniu zakupu, a pensja opiera siê na prowizji - czyli nie sprzedasz = nie zarobisz. 2) ciê¿ka praca fizyczna oparta na stawce godzinowej - magazyn, harówa w uk³adaniu towarów w hipermarkecie lub praca na kasie, sprz±tanie, praca w kuchni, praca w sieciówkach typu Rossmann, Empik, itd.. sklepy w centrach handlowych, hostessy (bo stanie wypicowanym przez 10 godzin w szpilkach i mielenie dziobem tej samej formu³ki to tez praca fizyczna). Najczesciej stawka to 6 z³ na rêkê przez agencje zatrudnienia, >>zwyczajnie<< ok. 7,50 - 8 z³ na rêkê, oczywi¶cie na umowê zlecenie, a zmiany po 10-12 godzin. Po przepracowaniu x czasu mo¿na staraæ siê o umowê o pracê czy te¿ podwy¿szenie stawki, ale nie kazdy ma to szczê¶cie. no i grupa, trzecia, najciekawsza... To s± NORMALNE PRACE (czyli pensja nie polega na tym ¿e trzeba co¶ komu¶ sprzedawaæ ani morderczo zapieprzaæ) . - Praca w sklepie u prywatnej osoby, - praca w biurze, - praca w urzêdach itd. Teraz pytanie. Czy tak naprawdê to wygl±da? Tyle wiza¿anek pisze ¿e ma ¶wietn± pracê, ¶wietnie zarabia, czytam ¿e maj± np. po 21 lat i zastanawiam siê, jak one to robi±... ![]() Czy te Wizazanki naleza do uprzywilejowanej grupy nr 3 czy naprawdê ¶wietnie sprzedaj± telefony za 1 z³ na s³uchawce, ubezpieczaj± ludzi na ¿ycie obchodz±c w ciagu dnia wszystkie bloki, czy lubi± harowaæ fizycznie w kuchni albo na kasie? Czy mo¿e mia³y za☠☠☠iste szczê¶cie, a moze znajomosci? Jeste¶my anonimowe, dlatego prosze o szczere odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 223
|
Dot.: Jak wygl±da rzeczywisto¶æ rynku pracy dla osób m³odych
Ja mam podobn± sytuacjê. Jestem tylko rok m³odsza, obecnie koñczê pierwszy rok studiów mgr. Do tej pory szuka³am tylko pracy dorywczej, bo mam takie studia i taki plan, ¿e nijak sz³o to pogodziæ z uczelni±. Teraz na drugim stopniu okaza³o siê, ze mog³abym sobie bez problemu za³atwiæ indywidualny tok studiów, ale niestety nie dosta³am ¿adnej pracy. Z regu³y nikt mi nie odpisywa³, by³am na jednej rozmowie kwalifikacyjnej, ale odpad³am w ost. etapie, raz czy dwa kto¶ oddzwoni³ ale po obgadaniu ¿e studiujê jeszcze, nie byli zainteresowani :c
I tak zlecia³o do kwietnia a teraz to ju¿ sesja sesja ![]() CV nie mam takiego strasznego-pustego, pracowa³am i w markecie, i w zak³adzie fotograficznym (ale to jeszcze w liceum i na pocz±tku studiów, w ka¿de wakacje), praktyki w agencji reklamowej itd. Pewnie jednak zostanie mi praca kasjerki -.- chocia¿ chêtnie popracowa³abym w biurze lub np drukarni czy agencji reklamowej (takie wykszta³cenie) Wysy³am sporo cv, po kilka w ka¿dym tygodniu ale cisza, pewnie tonie w morzu takich samych aplikacji. Moi znajomi te¿ w wiêkszo¶ci nie pracuj±, a jak ju¿ to na stanowiskach jakie ty opisa³a¶. Jestem ciekawa co inni napisz±. Edytowane przez Littlejackie Czas edycji: 2014-06-13 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 91
|
Powiem po swoim przyk³adzie.
Zaczê³am pracowaæ zaraz po maturze - miesi±c w MC Donalds - po tym jednym m-cu mia³am do¶æ. Z og³oszenia znalaz³am kolejn± pracê - recepcjonistka w agencji ochrony - praca ok 1 000,00 z³ (by³o to 7 lat temu), zlecenie, bez wiêkszych szans na rozwój - monotonia raczej, wydawanie kluczy, u¶miechanie siê do go¶ci, ale o niebo lepiej ni¿ w macu. Praca nr 3 - z og³oszenia - pomoc biurowa w firmie budowlanej. Zaczyna³am od zera - jako dziewczyna do xerowania dokumentów. Zosta³am tam 5 lat - powoli uczy³am siê wystawiaæ faktury, zajmowaæ kadrami, ZUSem, w koñcu szef wys³a³ mnie na kurs kadr/p³ac - po nim zaczê³am ju¿ samodzielnie zajmowaæ siê sprawami dot. zatrudnienia w firmie. Po ponad 5 latach firma ugrzêz³a w kryzysie, obni¿ka wynagrodzenia, trzeba by³o powoli szukac czego¶ innego. Do pracy nr 4 - równie¿ z og³oszenia - trafi³am dziêki umiejêtno¶ciom uzyskanym w firmie nr 3 - tutaj te¿ prowadzê kadry/p³ace, + kurs z ksiêgowo¶ci i wdra¿am siê w ni±. Po drodze zaocznie skoñczy³am ca³kiem humanistyczny kierunek z którego nie mam ¿adnych korzy¶ci. Od pa¼dziernika wybieram siê na podyplomówkê z ksiêgowo¶ci. Powiem tak - do wszystkiego w ¿yciu potrzebna jest odrobina szczê¶cia, poparta pracowito¶ci±. Trzeba szukac, próbowaæ, uczyc siê wszystkiego bo nie wiadomo co siê dalej przyda/ Nigdy nikt nie za³atwi³ mi nic po znajomo¶ci. Edytowane przez gofrowa Czas edycji: 2014-06-13 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 759
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 641
|
A jak szukacie pray?Przez ogloszenia czy mo¿e same siê kontaktowa³y¶cie z firmami-nawet jak nie szukali?
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 252
|
czasami te¿ przydaje siê zwyk³e szczê¶cie
![]() wg tego co napisa³a¶, jestem w tej 3 grupie - w sumie zupe³nie przez przypadek. wysla³am CV (swoj± drog± po raz pierwszy w ¿yciu) do mojej obecnej pracy, bo my¶la³am ¿e zostanê na wakacje w mie¶cie, ale jednak by³am wtedy w domu rodzinnym. o wys³anym CV w ogóle zapomnia³am. okaza³o siê, ¿e ju¿ wtedy do mnie dzwonili, ale ja nie odbiera³am wtedy telefonu jak nie zna³am numeru ![]() teraz mam dostêp do wszystkich cv, które by³y wys³ane wtedy na moje stanowisko. by³o ich miliony i serio nie wiem dlaczego zdecydowali siê w³a¶nie na mnie :confussed: moja obecna praca '³adnie' wygl±da w CV, ostatnio rozgl±da³am siê za czym¶ innym i zawsze kto¶ do mnie oddzwoni³. my¶lê, ¿e przy szukaniu pracy warto jest osobi¶cie zadzwoniæ lub dostarczyæ CV, wtedy jest wiêksza szansa ¿e zostanie zauwa¿one w g±szczu innych. sama obecnie tak robiê teraz - je¶li kto¶ przyjdzie osobi¶cie jego cv od razu l±duje na samym szczycie wiêc dyrektor ogl±da je jako pierwsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 726
|
Cytat:
W ten sposób ro¶nie bardzo du¿a konkurencja, z której ciê¿ko siê wybiæ. Niestety ale struktura zawodowa w Polsce nie sk³ada siê z samych urzêdników i pracowników biurowych i warto o tym pamiêtaæ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 621
|
Moje do¶wiadczenia s± zupe³nie inne
![]() Na 2. roku studiów posz³am na s³uchawkê (rozmowy przychodz±ce). Po 1,5 roku pracy tam stwierdzi³am, ¿e bojê siê, ¿e zostanê tam na sta³e i odesz³am. Dosta³am siê na bezp³atne praktyki. Robi³am tak miesi±c. Potem znowu bezp³atne praktyki. I znowu. Po trzecich zosta³am zatrudniona. Po roku zmieni³am pracê na lepsz±, ale po kilku miesi±cach zwolni³am siê (nie maj±c nic na oku), ¿eby siê przekwalifikowaæ. 3 miesi±ce szuka³am w swoim wymarzonym zawodzie (nie maj±c ¿adnego do¶wiadczenia w nim) i znalaz³am. I ju¿ w nim leci mi drugi rok do¶wiadczenia. A miêdzyczasie siê zwalnia³am (równie¿ nie maj±c niczego w zanadrzu), bo szef wprowadza³ dziwn± atmosferê. Wiêc z mojego punktu widzenia - tragedii nie ma ![]() Mam te¿ siostrê, która koñczy licencjata i zawsze na wakacje udaje jej siê znale¼æ jak±¶ fajn± fuchê (czasem na d³u¿ej) za kasê ca³kiem niez³± (ok. 2000 za miesi±c). A to zazwyczaj robota, któr± ka¿dy móg³by wykonywaæ. Nie wiem na ile to kwestia szczê¶cia, a na ile innych czynników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 15 304
|
Mam 26 lat, straci³am pracê 2 mies. temu i "wróci³am do obiegu". Jest s³abo, co tu du¿o mówiæ. Ale gdybym mia³a do³owaæ siê wpisami w necie, ¿e kto¶ zarabia 10k na rêkê i jest ode mnie m³odszy, to nigdzie bym z domu nie wysz³a.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 155
|
Ja osobi¶cie nie odczuwam a¿ takiego kryzysu na rynku pracy, obecnie jestem na studiach magisterskich, kierunek zwi±zany z mechanik± i budow± maszyn. Jeszcze przed skoñczeniem studiów in¿ynierskich dosta³am propozycjê pracy na stanowisku zastêpcy kierownika dzia³u serwisu maszyn (by³am tam na praktykach i rok pó¼niej jak szukali pracownika od razu zadzwonili do mnie). Nie podjê³am tej pracy bo wi±za³oby siê to z konieczno¶ci± przeniesienia na studia zaoczne a szkoda by³o mi to robiæ na semestr przed koñcem.
Kilka miesiêcy temu szuka³am pracy na czê¶æ etatu ¿ebym mog³a pogodziæ j± ze studiami - znalaz³am po ok 3 tygodniach, mam super elastyczny grafik, obecnie 12z³/h na rêkê ale zaraz przechodzê na wy¿sz± stawkê. Praca nie zwi±zana z kierunkiem studiów ale ¶wietnie mo¿na j± po³±czyæ ze studiowaniem. Kilka dni temu otrzyma³am 2 inne oferty pracy. Do jednego z tych miejsc sk³ada³am kiedy¶ CV, chcieli mnie przyj±æ ale tylko na wykonanie jednego zlecenia (ok 1 miesi±c pracy) a nie da³abym rady pogodziæ tego ze studiami dziennymi wiêc stwierdzi³am, ¿e nie op³aca siê przechodziæ na zaoczne dla pracy trwaj±cej miesi±c. Teraz sami siê ze mn± skontaktowali oferuj±c sta¿ a potem szkolenie w Niemczech i pracê. Z drugiego miejsca dosta³am info o pracy od znajomego, który tam pracuje. Praca bardzo dobrze p³atna (ok 3000pln na rêkê), wyjazdy po ca³ym ¶wiecie. Wiêc ja nie odczuwam problemu ze znalezieniem pracy. Ale mam znajom± po psychologii, która od roku szuka pracy (nie chce pracowaæ w sieciówce itp - mo¿liwe ¿e st±d ten problem) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 854
|
Znam ten problem, jestem rok starsza, oprócz prac dorywczych pracowalam 2 lata w gastronomii na etat.
Nikt nie dzwoni, czuje sie niepotrzebna i czasem zastanawiam sie po co ¿yje. Staram siê my¶leæ poztywnie, bo jednak kiedy pracy szuka³am z wielkim zaanga¿owaniem i wiar± w sukces to udawa³o mi sie. Teraz te¿ liczê na szczê¶cie, bo chyba tylko mi zosta³o. Moi prawie wszyscy znajomi pracuj± w zawodach o których wymieni³a¶ w dwóch pierwszych grupach, w trzeciej pracuj± osoby które dosta³y pracê po znajomo¶ci( uprzedzam,¿e nie mam nic do tego, sama chêtnie skorzysta³abym gdyby kto¶ mi chcia³ za³atwiæ, nie patrzy³abym na innych gadanie). NIe wiem jakie inni maj± wymagania p³±cowe,ale mi na sam poczatek wystarcza³abym pensja minimalna z perspektyw± wzrostu po 3miesi±cach. Mam licencjat, lada dzieñ dyplom ze szko³y zawodowej, zobaczymy co los przyniesie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Loloo jeste¶ kadrow±?
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 265
|
Cytat:
Wielu ludzi naprawdê posz³oby na bezp³atne sta¿e i praktyki, je¶liby wi±za³y siê z zatrudnienie lub choæby do¶wiadczeniem w zawodzie. To nie jest tak, ¿e student broni tytu³ i wysy³a aplikacje na kierownika. Ale nie dajcie sobie wciskaæ kitu, ¿e praca jako akwizytor czy ekspedientka przybli¿y was do pracy w zawodzie, bo bêdziecie mieæ ju¿ do¶wiadczenie. (tak, wiem, kuzynka s±siadki czyjej¶ babci dosta³ powa¿ne stanowisko, bo ¶wietnie bu³eczki piek³a. Jasne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 252
|
Cytat:
![]() nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 179
|
Jezeli studiujesz, to nie jestes zarejestrowana w Urzedzie Pracy jako bezrobotna, ale id¼ do tego Urzedu, u mnie np wisz± na sciane ogloszenia o prace. WYszukasz sobie jakies, pojdziesz do tego sklepu/firmy i zlozysz CV. Przynajmniej bedziesz wiedziec, ze zlozylas CV tam, gdzie akurat poszukuja pracownika. Niby jest tak, ze gdy jestes zarejestrowana w Urzedzie i wybierasz sobie prace/lub urzedniczki Ci wybieraja, to dzwonia w Twoim imieniu do pracodawcy i on Cie w 99% przypadkach przyjmuje.. No ale warto isc poogladac oferty.
Ja pierwsza prace mialam z Urzedu - kfc ![]() ![]() ![]()
Deus Dona Me Vi.. Edytowane przez AniolDobra Czas edycji: 2014-06-13 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Pracodawców czêsto nie staæ na to, ¿eby zatrudniæ absolwenta, który nie umie nic, i woli zatrudniæ osobê która "liznê³a" trochê zawodu, bo tak± jest ³atwiej czegokolwiek nauczyæ. Zgadzam siê z tob±, ¿e pieczenie bu³eczek albo hamburgerów nie przybli¿a studentów do wymarzonej pracy (choæ zdarza siê, ¿e do¶wiadczenie w sklepie czy gastronomii decyduje o zatrudnieniu), ale ja ogólnie jestem z tych studentów, którzy nie pracuj± (tak, wiem, koszmar wed³ug wiza¿anek ![]() Popieram postawê roszczeniow± i pchanie siê drzwiami i oknami, ale w wypadku osób, które chc± daæ co¶ od siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja studiujê wiêc nie mogê siê zarejestrowaæ ;/ ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
Ja mam wykszta³cenie z grafiki i te¿ praca np. za darmo w agencji reklamowej mi siê nie u¶miecha, gdzie za mój projekt (to ciê¿ka praca co¶ dobrego zaprojektowaæ) ja nie dostanê nic, a mój pracodawca 1000 z³ od klienta :P Edytowane przez Littlejackie Czas edycji: 2014-06-13 o 12:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 759
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 374
|
My¶lê, ¿e zapominasz, i¿ ta trzecia grupa jest tak na prawdê du¿o wiêksza (lub mo¿e nale¿a³oby stworzyæ czwart±) i zawiera w sobie ca³± masê zawodów dobrze p³atnych, jak np. prawnicy, lekarze, farmaceuci, informatycy, specjali¶ci ds. marketingu, HRowcy, PRowcy, bankowcy, finansi¶ci, dziennikarze i ca³a masa innych. Do tego zupe³nie nowe zawody, typu specjalista ds. social media. I to w³a¶nie w tych bran¿ach zarabia siê sporo - podejrzewam, ¿e wiza¿anki, które mog± siê pochwaliæ ¶wietnymi zarobkami, nale¿± w³a¶nie do tej grupy.
Nie ma co siê oszukiwaæ, praca w obs³udze klienta w gastronomii, w sklepach, nigdy nie bêdzie dobrze p³atna, bo to siê po prostu nie op³aca z punktu widzenia zatrudniaj±cego. Je¿eli chcesz ¶wietnie zarabiaæ, to albo musisz staæ siê specjalist± (poprzez naukê, szkolenia, do¶wiadczenie) w swojej dziedzinie, albo stworzyæ co¶ swojego. Aczkolwiek, jak pracowa³am kiedy¶ w wakacje w jednej popularnej ju¿ dzi¶ sieciówce gastronomicznej (sa³atki), dostawa³am ca³kiem niez³e, jak na mój ówczesny wiek i brak jakiegokolwiek do¶wiadczenia zawodowego, 12z³/h netto. Tak¿e da siê, ale trzeba szukaæ i siê staraæ. No i trzeba na pewno dodaæ, ¿e by³a to stawka w stolicy, nie spodziewa³abym siê podobnych w ma³ych miasteczkach na takich stanowiskach.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Ale czego siê chcesz nauczyæ w dwa tygodnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 164
|
Mi studiowanie kierunku humanistycznego nie wysz³o na dobre i gdybym mog³a cofn±æ czas to z pewno¶ci± posz³abym na politechnikê na jaki¶ ¶cis³y kierunek. Mam 26 lat i nie wyobra¿am sobie studiowaæ dziennie, wiêc rozwa¿am podjêcie studiów technicznych gdy tylko znajdê jakie¶ zatrudnienie
![]() P.S. mój T¯ po technikum, nie pracuj±c fizycznie zarabia tak± kasê, której ja po obecnych studiach raczej nigdy nie zarobiê. Masakra, po co s± te studia? Edytowane przez Sherminka Czas edycji: 2014-06-13 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Z racji, ¿e jestem na takim kierunku a nie innym, to jednak programy graficzne obs³ugiwaæ umiem, jakie¶ tam portfolio mam i nie uwa¿am, ¿ebym potrzebowa³a pó³ rocznego szkolenia zanim bêdê mog³a zacz±æ regularnie pracowaæ ;p
Bezp³atne praktyki przeszkadzaj± mi pod wzglêdami takimi jak chocia¿by to, co napisa³am w po¶cie wy¿ej i takim, ¿e najzwyczajniej w ¶wiecie stopnia³yby mi ¶rodki finansowe na dojazdy i materia³y na drogie artystyczne studia :P Przykro mi, mo¿e to jest roszczeniowa postawa, ¿e wystarczy³oby mi chocia¿ parê z³otych wynagrodzenia za wykonany projekt albo za czas spêdzony w danej pracy (podkrê¶lê, ¿eby nikt nie dopowiada³ sobie, ¿e nie chodzi mi zeby p³acili od razu minimaln± krajow± za sta¿ czy praktyki, wystarczy³oby cokolwiek, nie wiem 400 z³, co te¿ by podkre¶la³o, ¿e inwestuj± w Ciebie i ¿e jak te praktyki siê skoñcz± to nie powiedz± ADIOS i wezm± nastêpnego studenta, zeby pracowa³ za free) ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 374
|
Cytat:
niez³± kasê na tym kosi ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
ctrl alt delete
Wiadomo¶ci: 4 826
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 15 304
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 032
|
tez mnie zastanawiaja zawsze te mlodziutkie wizazanki ze swietnymi pensjami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 765
|
Cytat:
Wiele osób zg³asza siê na bezp³atne sta¿e, praktyki. Wielu godzi siê wykonywaæ pracê bez wynagrodzenia, tylko po to ¿eby uzyskaæ do¶wiadczenie zawodowe, nawet bez perspektywy dalszego zatrudnienia. Swoj± drog± to nieetyczne, ¿e pracodawca zatrudnia kogo¶ takiego bez zapewnienia mu zarobku, bo czêsto takie osoby wykorzystywane s± jako si³a robocza, nawet nie tania, bo swoje obowi±zki wykonuj± za darmo. Pe³na zgoda ¿e trzeba jako¶ wyró¿niæ siê na rynku pracy. Tu odpowiedzialno¶æ spada na osobê poszukuj±c± pracê. Musi mieæ na siebie pomys³, wiedzieæ w jakim kierunku siê rozwijaæ. Problemem jest w³a¶nie to, ¿e wiele osób nie wie co chce robiæ. Odpowiadaj± na setki og³oszeñ o pracê, nie zwracaj±c uwagê, czy spe³niaj± wymagania wskazane w ofercie. Edytowane przez pankasztan Czas edycji: 2014-06-13 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
ja mam do¶æ bogate cv, praca oraz... spory wolontariat. wolontariat to nie tylko wyjazd do afryki ale te¿ wolontariusz dochodzacy w ¶wietlicy socjoterapeutycznej i tak dalej. my¶lê ¿e wszystko siê przydaje w ¿yciu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.