|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Odwiedziny szczeniaka u swojej mamy - po jakim czasie?
Witam.
Dostałam w prezencie 6 tygodniowego szczeniaka. Jest to młode od pitbulki mojego chłopaka i zastanawiam się po jakim czasie mogłabym odwiedzić go razem z małą? Zależy mi na tym, aby sunia się przywiązała do mojego domu i chętnie do niego wracała nawet po takich odwiedzinach oraz żeby matka nadal darzyła ją sympatią ( czuję, że jak za długo odwlekę to spotkanie, to pitbulka może jej już nie akceptować - jest bardzo nieufna wobec obcych zwierząt ). I tak zupełnie z ciekawości - czy suki pamiętają swoje szczenięta po dajmy na to roku ? Szczere dzięki za każdą odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Odwiedziny szczeniaka u swojej mamy - po jakim czasie?
Cytat:
Jak wygląda sprawa z odrobaczeniem, a przede wszystkim ze szczepieniami?
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Widzę, że są podzielone zdania na ten temat.
Suczka jest już zaszczepiona i odrobaczona. Dostałam książeczkę szczepień, została mi jeszcze jedna seria odrobaczenia, którą mam zrobić jutro. Miałam ją☠zabrać po Nowym Roku, jednak weterynarz stwierdził, że fizycznie oraz psychicznie szczenięta są już gotowe na nowy dom. Ważą już po 5 kilo, jedzą samodzielnie, bardzo szybko uczą się czystości oraz przyzwyczajają się do nowych ludzi niesamowicie szybko. Przy decyzji o odbiorze malca nie sięgałam do wiedzy internetowej, bo ważniejsze było dla mnie zdanie kogoś kto widzi szczenię. Teraz jednak nurtuje mnie kolejne pytanie, którego już nie zdążyłam zadać w trakcie wizyty. Po prostu nie myślałam jeszcze o tym. Pytam z czystej ciekawości. Jak będę miała możliwość, zapytam weta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Również uważam jak Nimfa, że szczeniak jest za mały, żeby go odłączać od matki i najlepiej by było, żeby w ogóle do niej wrócił na kilka tygodni (zwłaszcza, że to suka twojego chłopaka, więc rozumiem, że nie byłoby z tym kłopotu). Zbyt wczesne odłączenie od matki może się odbić na psychice pieska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Naczelna Nastolatka
|
Szczeniak będzie miał braki w rozwoju emocjonalnym i socjalizacji. I zapewne będzie miał problem z rozumieniem psich sygnałów, co będzie prowadziło do problemów z zachowaniem.
A i oczywiście pewnie szkoda pytać jakim cudem ta suka w ogóle się oszczeniła.
![]() |
#6 | |
|
Cytat:
Poczytaj, jaki wpływ na CAŁE ŻYCIE- mają dla szczeniaka zabawy z matką, rodzeństwem, zbyt wczesne odłączenie itp- to o czym pisze esfira . Jak Cię to interesuje, to wejdź na psi wątek, tam dziewczyny podpowiedzą, jak jest to istotne. Jakiś czas temu na przystanku spotkałam pewną młoda parę z maleńkim kociakiem na rekach- tak maleńkim, że widać było, że niedawno dopiero otworzył oczy. Pogadałam z nimi w autobusie, powiedzieli, że go znaleźli (było to przy schronisku, pomyślałam, że może faktycznie się tam błąkał, a w schronisku -nie oszukujmy się- miał marne szanse na przeżycie), że ta dziewczyna go weźmie itp. Dałam jej wskazówki - na ile mogłam tyle pomogłam- ona twierdziła, że i tak pojedzie najpierw do weta. Wysiedli. Później siadłam koło takiej znajomej. Ona z kolei zapytała, co mi powiedzieli. Powtórzyłam. Ta znajoma powiedziała, że to nie prawda, że go znaleźli, tylko że ten chłopak wziął go od jego kotki dla niej ![]() ![]() ![]() No jakbym to wiedziała wcześniej to byłaby boruta ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Suczka zdecydowanie za wcześnie zabrana od matki. Czym to skutkuje,już tu dziewczyny napisały.
Jeszcze przed Wami 2 szczepienia p/wirusowe + p/wścielkiźnie. Niestety nie każdy weterynarz wie,co mówi...i co robi... Nie licz na to,że matka nie mieszkająca ze swoim szczenięciem będzie je w przyszłości traktować jak swoje dziecko.
![]() |
#10 | |
|
Cytat:
![]() Dokładnie, ale ludzie tak nie myślą. Córki mojej sąsiadki brały kilkudniowe, kilkutygodniowe kocięta do wózka młodszej siostry i tak sobie jeździły z nim kilka godzin po wiosce ![]() I co zrobić? Mój Melman, jak go zabrałam, chodził później do swojej mamy w odwiedziny ![]() ![]() Do tej pory jak się widzą to się cieszą na swój widok i -może się mylę- ale wyglądają jakby miały świadomość swojego pokrewieństwa, bliskich więzi. Opinia ta została zaobserwowana na podstawie 9 letniej obserwacji ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Och, jakie to wygodne usprawiedliwiać swoje nieodpowiedzialne zachowanie opinią weterynarza. A co to, weterynarz to wyrocznia?
![]() Jeśli Twój w ten sposób ocenił psychikę szczeniaczków, to również się do nich zalicza. Zmień weta, bo pierniczy od rzeczy. Serio.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2015-01-01 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Nie jest powiedziane, że szczeniak zabrany w tak młodym wieku na pewno będzie miał problemy behawioralne
![]() Także take it easy Co do pamięci matki o szczeniętach- nie liczyłabym na to. Psy to zwierzęta a nie ludzie.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Mam yorka zabranego od matki kiedy miał 6 tyg. wszystko z nim w porządku. Mam też w rodzinie psa w typie mini pinczera i suczkę westie zabrane w odpowiednim wieku - suka jest kontaktowa jak chomik a pies boi się swojego cienia i bywa agresywny
![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
To,że Tobie się udało, nie oznacza,że to jest ok.
Skąd pochodzą tamte szczeniaki? Były socjalizowane? Czy zamknięte w kojcu 24h na dobę?
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Cała trójka jest z pseudo
![]() ![]() Myślę że nie chodzi tu o to czy komuś się udało czy nie ale o podejście do psa od samego początku ![]()
21.01.14 jestem kierowcą ![]() Edytowane przez Callen Czas edycji: 2015-01-12 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Jasne, można kupić zupełnie niezsocjalizowane szczenię od hodowcy zarejestrowanego w ZK, a można też nabyć pieska o super socjalu od tego tzw. pseudohodowcy. Większe prawdopodobieństwo jest jednak, że bez schizów będzie piesek od hodowcy z ZK, bo wsród nich mniej jest krętaczy
![]() Oprócz tego dużo zależy od charakteru rodziców (matki) i osobowości szczeniaka. Jeśli szczenię jest lękliwe (a takie zdarzają się nawet w miotach po super zrównoważonych rodzicach) to socjalizacja powinna przebiegać inaczej i hodowca znający się na rzeczy będzie wiedział jak postępować. Gorzej z niedoświadczonym właścicielem ![]() Ironia losu- moje najbardziej zrównoważone psy były brane gdzieś ze wsi, od jakiegoś pijaczka, nie miały często większego kontaktu ze światem zewnętrznym poza własnym podwórkiem i własną mamą. Nie panikowały na widok samochodów, ludzi, dzieci i innych psów. Dlatego myślę, że socjalizacja socjalizacją, ale ogromne znaczenie ma też genetyka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:36.