Palenie, a tycie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-14, 13:18   #1
AnetkaWr
Zadomowienie

Palenie, a tycie

Gdy zaczęłam palić, to zaczęłam tyć. Przez 3 lata prawie 20 kg przytyłam.
Czy jest, to możliwe, że to od palenia?
Miał ktoś z Was tak ?

160 cm
78 77
76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65

AnetkaWr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:35   #2
bernikula
mOLDerator

Dot.: Palenie, a tycie

Zawsze myślałam, że to działa odwrotnie. Nigdy nie spotkałam osoby, która zaczęłaby tyć od palenia. Natomiast często się tyje jak się rzuca. No i aż 20 kg??? Może to jakieś inne podłoże niż papierosy?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 13:38   #3
201609270959
Konto usunięte

"Dane zebrane podczas sondaży przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w trakcie trwania projektu MONICA (Monitoring Cardiac Disease) oraz podczas projektu NHANES II (National Heath and Nutrition Examination) pokazują, że wśród osób sondażowanych wskaźnik masy ciała BMI był niższy u palaczy niż u osób niepalących (5).

Palenie tytoniu może wpływać na zmniejszenie apetytu, obniża ilość wchłanianych kalorii oraz zwiększa wydatki energetyczne organizmu. Wypalenie jednego papierosa powoduje ok. 3% wzrost wydatków energetycznych organizmu przez ok. 30 minut (6). Poza wpływem na metabolizm, po wypaleniu papierosa może pojawiać się uczucie sytości (pełnego żołądka), które trwa nawet do dwóch godzin (7).

Biorąc pod uwagę oddziaływanie tytoniu na metabolizm (zwiększenie wydatków energetycznych), można by się spodziewać, że większa ilość wypalanych papierosów będzie silniej wpływać na obniżenie masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to zależność prostoliniowa. W trakcie trwania CPS-I (Cancer Prevention Study I) ustalono, że podczas gdy umiarkowani palacze charakteryzowali się przeciętnie niższą masą ciała niż osoby niepalące lub osoby, które rzuciły palenie, osoby palące powyżej dwóch paczek papierosów dziennie wykazywały wyraźną skłonność do nadwagi (8). Dalsze badania potwierdziły, że wypalanie powyżej 40 papierosów dziennie może korelować z występowaniem nadwagi lub otyłości u palacza (9,10).

Nie znaleziono jeszcze wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Niektórzy badacze przypuszczają, że związane jest to z przejawianiem zachowań towarzyszących paleniu, sprzyjających wzrostowi wagi takich, jak: niska aktywność fizyczna, niskie spożycie owoców i warzyw oraz duże spożycie alkoholu (11). (...)".

źródło: http://laboratoria.net/artykul/11669.html
201609270959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 14:12   #4
myboyismine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Zawsze myślałam, że to działa odwrotnie. Nigdy nie spotkałam osoby, która zaczęłaby tyć od palenia. Natomiast często się tyje jak się rzuca. No i aż 20 kg??? Może to jakieś inne podłoże niż papierosy?
też tak zawsze myślałam nawet sama parę lat temu zastanawiałam sie czy przez rzucenie palenia nie przytyłam
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 14:56   #5
tworazka
Zakorzenienie

Ja przytylam odkad rzucilam. Brakowało mi czegoś w dłoni, zamiast zrelaksować sie papieroskiem, relaksowalam sie przekaska z lodowki
Stary 2015-01-14, 15:01   #6
kennedy
Zakorzenienie

ja tez przytylam po rzuceniu. schudlam jak znow palilam... a potem znow przytylam
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 15:18   #7
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AnetkaWr Pokaż wiadomość
Gdy zaczęłam palić, to zaczęłam tyć. Przez 3 lata prawie 20 kg przytyłam.
Czy jest, to możliwe, że to od palenia?
Miał ktoś z Was tak ?
To ma prawdopodobnine związek z testosteronem. Palenie podwyższa poziom testosteronu, a jego nadmiar u kobiet może prowadzić do otyłości brzusznej.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 15:22   #8
skazana_na_bluesa
.

prawdopodobnie źle się odżywiasz i stąd nadmiar kilogramów.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-18, 13:19   #9
201607040946
Konto usunięte

Nie może być od papierosów
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 12:32   #10
AnetkaWr
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
też tak zawsze myślałam nawet sama parę lat temu zastanawiałam sie czy przez rzucenie palenia nie przytyłam
Nie zaczęłam palić, żeby schudnąc...

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
prawdopodobnie źle się odżywiasz i stąd nadmiar kilogramów.
Odżywiam się lepiej niż kiedyś jeśli o to chodzi

160 cm
78 77
76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65

AnetkaWr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 13:31   #11
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zomzom Pokaż wiadomość
"Dane zebrane podczas sondaży przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w trakcie trwania projektu MONICA (Monitoring Cardiac Disease) oraz podczas projektu NHANES II (National Heath and Nutrition Examination) pokazują, że wśród osób sondażowanych wskaźnik masy ciała BMI był niższy u palaczy niż u osób niepalących (5).

Palenie tytoniu może wpływać na zmniejszenie apetytu, obniża ilość wchłanianych kalorii oraz zwiększa wydatki energetyczne organizmu. Wypalenie jednego papierosa powoduje ok. 3% wzrost wydatków energetycznych organizmu przez ok. 30 minut (6). Poza wpływem na metabolizm, po wypaleniu papierosa może pojawiać się uczucie sytości (pełnego żołądka), które trwa nawet do dwóch godzin (7).

Biorąc pod uwagę oddziaływanie tytoniu na metabolizm (zwiększenie wydatków energetycznych), można by się spodziewać, że większa ilość wypalanych papierosów będzie silniej wpływać na obniżenie masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to zależność prostoliniowa. W trakcie trwania CPS-I (Cancer Prevention Study I) ustalono, że podczas gdy umiarkowani palacze charakteryzowali się przeciętnie niższą masą ciała niż osoby niepalące lub osoby, które rzuciły palenie, osoby palące powyżej dwóch paczek papierosów dziennie wykazywały wyraźną skłonność do nadwagi (8). Dalsze badania potwierdziły, że wypalanie powyżej 40 papierosów dziennie może korelować z występowaniem nadwagi lub otyłości u palacza (9,10).

Nie znaleziono jeszcze wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Niektórzy badacze przypuszczają, że związane jest to z przejawianiem zachowań towarzyszących paleniu, sprzyjających wzrostowi wagi takich, jak: niska aktywność fizyczna, niskie spożycie owoców i warzyw oraz duże spożycie alkoholu (11). (...)".

źródło: http://laboratoria.net/artykul/11669.html

Jako niegdyś umiarkowany palacz (średnio 2-3 papierosy dziennie) potwierdzam wszystko. Te badania nie kłamią. W sumie jedyny minus rzucenia palenia to właśnie taki, że sporo przytyłam (większe łaknienie na słodycze, ale i ogólnie miałam - paląc - szybszy metabolizm).

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ja tez przytylam po rzuceniu. schudlam jak znow palilam... a potem znow przytylam
Życie jest niesprawiedliwie. Człowiek rzuca, żeby być zdrowszy, a tu zonk: waga w górę.

Ja początkowo myślałam, że tyję tylko od większego łaknienia na słodycze, ale kurczę, jak paliłam, to też jadłam i kilogramów nie przybywało. A tu - po rzuceniu - dosłownie miałam wrażenie, że puchnę nawet do marchewki i sałaty. Jakbym wiedziała, to bym się lepiej przygotowała do rzucenia palenia, wcześniej zmieniając dietę.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości