|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Palenie, a tycie
Gdy zaczęłam palić, to zaczęłam tyć. Przez 3 lata prawie 20 kg przytyłam.
Czy jest, to możliwe, że to od palenia? Miał ktoś z Was tak ?
![]() |
#2 |
mOLDerator
|
Dot.: Palenie, a tycie
Zawsze myślałam, że to działa odwrotnie. Nigdy nie spotkałam osoby, która zaczęłaby tyć od palenia. Natomiast często się tyje jak się rzuca. No i aż 20 kg??? Może to jakieś inne podłoże niż papierosy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
"Dane zebrane podczas sondaży przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w trakcie trwania projektu MONICA (Monitoring Cardiac Disease) oraz podczas projektu NHANES II (National Heath and Nutrition Examination) pokazują, że wśród osób sondażowanych wskaźnik masy ciała BMI był niższy u palaczy niż u osób niepalących (5).
Palenie tytoniu może wpływać na zmniejszenie apetytu, obniża ilość wchłanianych kalorii oraz zwiększa wydatki energetyczne organizmu. Wypalenie jednego papierosa powoduje ok. 3% wzrost wydatków energetycznych organizmu przez ok. 30 minut (6). Poza wpływem na metabolizm, po wypaleniu papierosa może pojawiać się uczucie sytości (pełnego żołądka), które trwa nawet do dwóch godzin (7). Biorąc pod uwagę oddziaływanie tytoniu na metabolizm (zwiększenie wydatków energetycznych), można by się spodziewać, że większa ilość wypalanych papierosów będzie silniej wpływać na obniżenie masy ciała. Okazuje się jednak, że nie jest to zależność prostoliniowa. W trakcie trwania CPS-I (Cancer Prevention Study I) ustalono, że podczas gdy umiarkowani palacze charakteryzowali się przeciętnie niższą masą ciała niż osoby niepalące lub osoby, które rzuciły palenie, osoby palące powyżej dwóch paczek papierosów dziennie wykazywały wyraźną skłonność do nadwagi (8). Dalsze badania potwierdziły, że wypalanie powyżej 40 papierosów dziennie może korelować z występowaniem nadwagi lub otyłości u palacza (9,10). Nie znaleziono jeszcze wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Niektórzy badacze przypuszczają, że związane jest to z przejawianiem zachowań towarzyszących paleniu, sprzyjających wzrostowi wagi takich, jak: niska aktywność fizyczna, niskie spożycie owoców i warzyw oraz duże spożycie alkoholu (11). (...)". źródło: http://laboratoria.net/artykul/11669.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja przytylam odkad rzucilam. Brakowało mi czegoś w dłoni, zamiast zrelaksować sie papieroskiem, relaksowalam sie przekaska z lodowki
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja tez przytylam po rzuceniu. schudlam jak znow palilam... a potem znow przytylam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
To ma prawdopodobnine związek z testosteronem. Palenie podwyższa poziom testosteronu, a jego nadmiar u kobiet może prowadzić do otyłości brzusznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
prawdopodobnie źle się odżywiasz i stąd nadmiar kilogramów.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie może być od papierosów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Odżywiam się lepiej niż kiedyś jeśli o to chodzi ![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jako niegdyś umiarkowany palacz (średnio 2-3 papierosy dziennie) potwierdzam wszystko. Te badania nie kłamią. W sumie jedyny minus rzucenia palenia to właśnie taki, że sporo przytyłam (większe łaknienie na słodycze, ale i ogólnie miałam - paląc - szybszy metabolizm). ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
![]() Ja początkowo myślałam, że tyję tylko od większego łaknienia na słodycze, ale kurczę, jak paliłam, to też jadłam i kilogramów nie przybywało. A tu - po rzuceniu - dosłownie miałam wrażenie, że puchnę nawet do marchewki i sałaty. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.