![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zaczynamy przygodę z nartami/snowboardem - co warto wiedzieć
Przeczytałam sporo tematów na forum dot. nart, ale nie rozwiązały one moich wątpliwości..
W ten weekend mam jechać 1 raz na narty ![]() Przejdę do rzeczy: czy narty to 'wymagający' sport? Czy trudno się jeździ? Mam lęk przed upadkiem, boje się że z nerwów się tam połamię ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Początki..
pierwszy dzien moze byc tragiczny
![]() najpierw MUSISZ sie nauczyc: 1. stac na nartach, sklony, obroty - zeby umiec lapac rownowage 2. hamowac !!! - jak hamujesz wtedy prostujesz sie i powoli przody nart kierujesz do siebie - tworzysz cos jak strzalke (ja przez 2 dni hamowałam upadkami bo inaczej nie umialam:P) 3. skrety - np skrecasz w ewo wtedy prawa narte minimalnie unosisz - wtedy latwiej "narzucic" tej narcie skret jak na poczatku nie opanujesz hamowania to zawsze lepiej wtedy upasc w bok i narty trzymac kolo siebie, lepsze to niz przywalenie w cos:P ja po pierwszym dniu nart ledwo zylam, ale juz na drugi dzien nawet niezle smigalam ![]() jak sie opanuje te 3 punkty ktore wymienilam to juz spoko sie jezdzi ![]() jak masz lek przed upadkiem to z pewnoscia pozbedziesz sie go podczas nauki ![]() ogolnie nie jestem zadna profesjonalistka, wiec jak cos to nie bic :P |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
![]() Jeśli macie jeszcze jakieś rady, chętnie poczytam!
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
najważniejsza rada - wziąć instruktora/kę
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dokładnie - weź instruktora ....
najłatwiej uczyć się przez powtarzanie czynności jakie pokaże Ci instruktor. ale przede wsystkim - co chyba najważniejsze - nie wyrobisz w sobie złych nawyków, które w późniejszym czasie mogą być niebezpieczne dla Ciebie i innych narciarzy i snowboardzistów
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
![]()
najpierw należy nauczyć się jeździć pługiem, czyli narty z tyłu rozszerzone, z przodu złączone w kształt trójkąta. Należy nauczyć się najpierw skręcać pługiem (kantami nart naciska się mocniej tam gdzie chcesz skręcić) i hamować (rozszerzanie z tyłu nart i mocno naciskanie na kanty nart). Dopiero wtedy uczymy się normalnie jeździć i kręcić.
Moja małżonka właśnie się uczy jeździć i jeśli ktoś jest ze śląska i chcę też pojeździć z nią (w grupie uczących się jest raźniej ![]()
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
szkoda, ale może jeszcze w tym roku trochę śniegu spadnie...szczerze, to pogoda zaczyna wariować i też bym pojeździła, a tu nie ma gdzie mimo że w górach mieszkam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
No ja tez sie ucze i powiem ze narty ida mi o niebo szybciej niz deska
![]() moze jak troche napada tow niedziele !!! na stok w wisle albo w okoloicach |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja niestety żeby znaleźć się w górach musiałabym przejechać całą Polskę
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja już jakiś czas jeżdżę na nartach;P Tzn. mój boy nauczył mnie w zeszłym roku
![]() ![]() Na początku byłam zniechęcona bo nawet nie potrafiłam ustać ani nic;P Ale wszystko musi wejść w nawyk dlatego NIE ZNIECHĘCAJCIE SIĘ DO JAZDY NA NARTACH ![]() Powodzenia!
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie niedawno wróciłam z gór, pierwsza jazda zaliczona
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tż zadowolony, ja tym bardziej ![]() ![]()
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... ![]() ![]() 17.05.2014- Nasz Dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Kto wie, może jeszcze spadnie w tym roku śnieg.
Ważne jest przygotowanie przed pierwszym wyjazdem na stok, bo jazda jest dosyć dużym obciążeniem dla kolan, łydek i ud. Dobrze nasmarowane i ustawione narty to podstawa. Na stoku warto zrobić małą rozgrzewkę i dobrze zapiąć narty oraz buty, żeby mocno trzymały się nogi. Pierwsze zjazdy najlepiej wykonywac "pługiem" dla lepszej kontroli prędkości i slalomem . "Pług" czyli stworzenie z nart litery V , zbliżając do siebie przednie czubki nart . Ręce na wysokości pasa, wyciągnięte przed siebie (oczywiście z kijkami). Ważna jest tez postwa - ciężar ciała przeniesiony na przód , nigdy nie przechylajcie się na tył bo upadniecie na 4 litery. ![]() Mam nadzieję , że małe porady się przydadzą. ![]() Miłej zabawy na stoku. Dajcie znać jeżeli uda Wam się jeszcze w tym roku wybrać na stok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja uczyłam się jeździć na nartach cztery lata temu i polecam wykupić sobie godzinę jazdy z instruktorem- nauczysz się dobrych nawyków, a później to już będziesz śmigać. Mnie nawet mój kolega, który jeździ doskonale nie nauczył tyle co instruktor przez godzinę i chociaż tani j=nie jest to warto.
I dobra rada- nie zapinaj butów za mocno, bo zdrętwieje Ci noga i będziesz po przyjemności z jazdy ![]() ![]()
#15 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za rady
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ja w czwartek jadę 1szy raz na stok
właściwie to stoczek bo jadę na górę kamieńsk bo bliżej mam niż w góry TŻ będzie mnie uczył i jak mi się spodoba to w następną zimę jedziemy w góry ![]() trochę się boję....
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
jiuna nie ma się czego bać. W końcu będzie z Tobą, Twój instruktor.
![]() I to prawda na ten pierwszy raz, albo na kilka pierwszych razy wart wynająć sobie lekcję z instruktorem. O ile nie mamy swojego osobistego instruktora ![]() Śnieg spadł, warunki znowu sprzyjają szaleństwom na stoku, więc nic tylko jeździć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
koniecznie skorzystaj z pomocy instruktora
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Upadek na nartach .. nic strasznego - jest małe prawdopodobieństwo, że w coś uderzysz, bo jeśli będzie uczyć Cię instruktor to najpierw będzie hamowanie
![]() A na snowboardzie to są upadki dopiero .. Ja miałam dużo szczęścia gdy zjeżdżałam z Mosornego Gronia .. po prostu prawie jakiś starszy - za przeproszeniem dziadek we mnie wjechał . Miałam wielkie problemy przez to z kręgosłupem . Więc nie bój się upadków ! Zawsze ktoś się przewróci, ale to nie znaczy, że od razu się połamie ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Nie takie trudne, ale mam nadzieję, że instruktor będzie Cię uczył?
Ja nauczyłam się w 3h jeździć i po tym czasie śmigałam już bez instruktora ![]() Nie można się bać no i bardzo niebezpieczna jest jazda na krechę, już lepiej specjalnie się wywrócić niż sobie lub komuś krzywdę zrobić. Jak spadać i nic sobie nie zrobić, też inskruktorzy pokazują. Ja dopiero 2 sezony na nartach jeździłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja jeżdzę 10 lat na nartach i kocham ten sport ponad wszystko. Początki są trudne, nogi bolą, ale szybko to opanujesz. Najważniejsze jest to, żebyś wzięła instruktora albo kogoś kto dobrze jeździ i umie uczyć. Kto spędzi z tobą jakąś godzinę dwie i będzie Ci mówił krok po kroku co masz robić a nie zostawi na pastwę losu. narty to genialny sport, czujesz wolność jak przy niczym innym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
przede wszystkim powinnaś się nauczyć... upadać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Dołączam się do wszystkich osób zalecających wziecie instruktora. Na początku, ucząc się samemu, bardzo łatwo wyrobić sobie dużo złych nawyków. Ich "wyplenienie" może później trwać nawet kilka sezonów..
I druga rada. Jak najkrócej pługiem (wiem, łatwo powiedzieć..). Dłuższa niż kilkudniowa jazda pługiem, również może tworzyć złe nawyki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny, również wybywam niedługo na narty. Ostatni raz miałam narty na nogach jak miałam 11/12 lat, czyli mam ponad 10 lat przerwy. Czy jazdę na nartach się zapomina? Mam obawy, że jednak będą co chwile gleby
![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, 1 krok to wykupinie sobie lekcji z instruktorem. On Cię nauczy wszystkiego po kolei, od podchodzenia i poruszania się po stoku, jazdy pługiem, równoległej i wszystkich skrętów po kolei od łuków płużnych na równoległych kończąc
![]() Ja kiedyś jeździłam w większości bez instruktora, w tym roku po jakiś 6 latach, z racji uczelni, miałam okazję jeździć 13h na sztucznym stoku i 6 dni w górach pod okiem instruktora, no i widać było niestety, że moja jazda z jakąkolwiek techniką niewiele miała wspólnego ;p No ale dużo się nauczyłam w tym roku i chce kontynuowac moją znajomośc z narciarstwem ![]() I jeszcze jedno - KASK! Podstawa na stoku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ja już jeżdżę kilka lat i najtrudniejszy jest zawsze pierwszy zjazd w nowym sezonie
![]() A co do zjazdów, najważniejsze to chyba czuć się jak dziecko, mieć z tego frajdę, bo jak się za bardzo stresujemy, to i nie za dobrze wychodzi i za wolno zjeżdżamy = bolą mocniej nogi. |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do autorki. Zawsze się porozciągaj przed jazdą!
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Narty sport dla każdego, 5-latkowie i 80-latkowie śmigają na stokach. Nie ma w tym moim zdaniem nic trudnego, trzeba podejść na luzie, nie stresować się. Godzinka z instruktorem, a potem będziesz się czuła jak ryba w wodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Na początek - tak z tydzień przed rozpoczęciem jazd - warto troszkę potrenować kondycyjnie, zwłaszcza jeśli chodzi o nogi. Na stoku przed założeniem nart kilka prostych ćwiczeń rozciągających. Na początku sezonu warto ustawić wiązania w nartach trochę luźniej, tak aby zmniejszyć ryzyko kontuzji.
Zaopatrz się w kask i w miarę możliwości (jako fresher) możesz kupić ochraniacze na kolana i łokcie. Dobrze dobierz buty i wiązania. Na stoku tak jak pisały Wizażanki na początku jazda pługiem, najlepiej trzymając się kijka doświadczonego narciarza (czyli na uprzęży,lub jak kto woli na orczyku). Po kilku takich zjazdach, robisz V-ki samodzielnie. Nie bój się upadku, jak będziesz lecieć to się rozluźnij, spięcie mięśni może tylko doprowadzić do kontuzji przy uderzeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
ja uczyłam się w tym roku, ale byłam dopiero 3 razy...1 raz tragedia, upadek za upadkiem, 2 raz...miałam totalną załamkę, gdzie pod koniec minęła bo już zjeżdzałam bez upadków, 3 raz dużo lepiej, ale ostatni zjazd zakończył się upadkiem i skręciłam kolano, ale na szczęście bez żadnego złamania i naderwań. Już kupiłam buty i narty, więc w przyszłym roku biorę koniecznie instruktora i pojedziemy w góry z Tż. Dlatego mam pytanie, czy orientujecie się ile kosztuje mniej więcej np. godzina z instruktorem w kurortach narciarskich? Ja uczyłam się dotychczas na oślej łącze w Bytomiu w Dolomitach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.