Bigos - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-20, 13:36   #1
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Bigos

skrupulatnie przejrzałam MG ale nie znalazłam przepisu na tradycyjny polski bigos. Poratujecie?

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 13:40   #2
manolita
Zakorzenienie

Dot.: Bigos

niestety nie wiem , ale chętnie się dowiem

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 13:41   #3
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez manolita
niestety nie wiem , ale chętnie się dowiem
to jesteśmy dwie
znalazłam tylko w wariacje na temat bigosu w poradniku http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=235

Stary 2006-01-20, 13:54   #4
manolita
Zakorzenienie

znalazłam taki przepis:
Bigos polski

40 dkg kapusty kiszonej, 40 dkg kapusty cukrowej, 20 dkg wieprzowiny bez kości, 20 dkg cielęciny, 25 dkg kiełbasy, 10 dkg boczku wędzonego, 3 dkg tłuszczu, 5 dkg słoniny, 5 dkg cebuli, 1 dkg suszonych grzybów, 5 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg mąki, sól, pieprz, cukier, kilka suszonych śliwek, ziele angielskie, listek laurowy
Kapustę kiszoną posiekać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować przez godzinę. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować z rozdrobnionymi grzybami ok. 40 min. Mięso osolić, zrumienić na tłuszczu z każdej strony, włożyć wraz z boczkiem do kiszonej kapusty i dusić do miękkości ok. 50 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić; dodać skwarki do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą (bigos można też przygotować bez zasmażki). Mięso wyjąć z kapusty, połączyć kapustę kiszoną ze świeżą i zagęścić zasmażką. Kiełbasę pokrajać w plasterki, a wieprzowinę, cielęcinę i boczek w kostkę, wszystko włożyć do kapusty, dodać pomidory, przyprawy.
Do bigosu można dodawać różne pieczenie. Im więcej gatunków mięsa zawiera, tym jest lepszy (dziczyzna, drób pieczony, różnego rodzaju wędliny itd.). Smak bigosu ogromnie podnosi dodanie czerwonego wina.

Stary 2006-01-20, 15:30   #5
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Justyś, jesteś wielka
Ciekawa jestem, co zmienia w smaku kapusta cukrowa, zwykle robię bigos z samej kiszonej.
Mam jeszcze pytanie- jaką kiszonkę kupujecie na bigos? Bardzo kwaśną czy średnią? Zresztą kwaśna kwaśnej nierówna
Zwykle dodaję też rodzynki w niewielkiej ilości
Idę gotować, jutro mam gości
Jeszcze raz dziekuję Manolitko, sama nie miałam czasu grzebać w necie.

Stary 2006-01-20, 16:07   #6
manolita
Zakorzenienie

znalazłam jeszcze taki, ten jest z rodzynkami

Bigos

* Kiszona kapusta
* świeża biała kapusta
* cebula
* kiełbasa (np. śląska, podwawelska)
* boczek
* mięsa (wieprzowe, wołowe, baranina, dziczyzna - ważne, by był więcej niż jeden rodzaj, w sumie do kilograma)
* suszone śliwki
* rodzynki
* miód
* suszone grzyby
* kilka ziaren jałowca
* liść laurowy
* kilka ziaren pieprzu
* szklanka czerwonego wina
* sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Bigos gotuje się kilka dni.

Pierwszego dnia kiszoną kapustę wkładamy do wielkiego gara (jeśli jest za kwaśna można wycisnąć, soku nie wylewać, w razie gdyby okazał sie za mało kwaśny - można dodać), gotujemy z odrobiną wody. Mięso przysmażamy na odrobinie tłuszczu, grzyby moczymy pół godziny w wodzie, gotujemy. Cebulę przesmażamy z wędlinami. Śliwki i rodzynki również smażymy na patelni, razem z miodem - dodajemy do gotującej się kapusty, wraz z grzybami i ich sokim, liściem laurowym, jałowcem i pieprzem . Na małym ogniu gotujemy 2-3 godziny. Jak wystygnie - na noc do lodówki.

Następnego dnia podgrzewamy kapustę, dodajemy usmażone wczoraj mięsa, wędliny. Gotujemy znow 2-3 godziny - i do lodówki. Następnego dnia to samo, dodajemy tylko wino i gotujemy. Można dodać koncentrat pomidorowy, jeśli jest za kwaśny - świeżej, poszatkowanej kapusty.

Stary 2006-01-20, 17:17   #7
primavera
Zakorzenienie

Ja może niezupełnie na temat, ale od jakiegoś czasu (odkąd mam ten przepis) u mnie w domu bigos został wyparty przez gulasz Strogonow.
Gdyby któraś z was miała ochotę na kulinarne eksperymenty-polecam
GULASZ STROGONOW

SKŁADNIKI:
·1 ½ kg polędwicy wieprzowej (może być też pieczeń wołowa, pierś kurczaka lub- polecam- udziec indyka)
·½ kg cebuli
·½ kg papryki czerwonej
· ½ kg pieczarek
·½ kg ogórków kiszonych
·15 dkg koncentratu pomidorowego
·papryka w proszku ostra, łagodna, pieprz, sól, mąka, olej, masło, ew. „Vegeta”

WYKONANIE:
Mięso kroimy na plastry o długości 0,5 cm, a plastry na paski też 0,5 cm. Pokrojone mięso wrzucamy na gorący olej (około 5 łyżek) i obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Oddzielnie również na oleju rumienimy (lekko) pokrojoną w „piórka” cebulę. Podsmażone mięso i zarumienioną cebulę przekładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, sproszkowaną paprykę- ilość zależy od indywidualnych upodobań.
Umytą paprykę czerwoną kroimy w paski i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Oczyszczone pieczarki kroimy i również obsmażamy, ale na 2-3 łyżkach masła.
Ogórki przelewamy wrzącą wodą i kroimy w małe słupki.
Kiedy mięso jest niemal miękkie, dodajemy do garnka, w którym się gotuje - przygotowaną paprykę, pieczarki i ogórki. Zagotowujemy, ewentualnie dodajemy wody. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso będzie całkiem miękkie. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2-3 łyżki mąki i podprawiamy gulasz. Po spróbowaniu ewentualnie doprawiamy, zagotowujemy.
Aha:
*można zmienić rodzaj mięsa na takie, ktore nam najbardziej odpowiada
*ilość pieczarek, papryki i ogórków możemy zmieniać zależnie od upodobań

Ja zazwyczaj robię wielki gar (bo inaczej tego określić nie można) z podwójnej porcji, a i tak wystarcza maxymalnie na 2 dni
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-01-20, 17:19   #8
lain
Zakorzenienie

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...374509&v=2&s=0
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...625676&v=2&s=0

lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 17:54   #9
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

No a mój/nasz bigos wygląda tak: jest to przepis na większa porcje, a specjalistą jest mój ojciec, nikt nie ugotuje takiego bigosu jak on ( przepis podaje pod jego dyktando

- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2kg kapusty białej, najlepiej młodej
- 1/2kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 40 dag kiełbasy sląskiej lub zwyczajnej
- pieczarki lub inne grzyby wg uznania (suszone lub swieże)
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziarek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz swieżo zmielony
- koncentart pomidorowy wg uznania

Kapustę kiszoną dajemy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do "prawie" miękkości ok 3/4 godziny.
Mięso kroimy na kawałki podsmażamy na oleju dodając pociętą w wiekszą kostkę cebulę, dodajemy soli oraz pieprzu.
Suszone grzyby moczymy w wodzie następnie gotujemy. Świeże kroimy na kawałeczki i lekko podsmażamy z odrobiną tłuszczu.
Kiełbaskę obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
Świeżą kapuste siekamy.
Do trochę podgotowanej kapusty kiszonej dodajemy jałowca, liśc laurowy oraz ziele angielskie, nastepnie mięso z całym sokiem oraz grzyby z całym sokiem i na końcu kiełbasa.
No i gotujemy ok 2 godzin, może być nawet i 3, na małym ogniu.
Gdy wszystko już zmięknie dodać koncentrat, sól oraz pieprz.

Można spożywać od razu, jednak radzę pozostawić na noc aby wszystkie składniki mogły się "przeżreć".
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 17:56   #10
Nutka
Nutka nie gryzie!

Ja zawsze mieszam kapuste kwasna i białą. Kwasna ponadto lekko obgotowuję Do tego wszystkie resztki kielbas i wędlin,podsmazona cebulka, namoczone grzybki suszone i sliwka . Ja dodaje tęż troszę koncentratu pomidorowego tak łyzka ,czy dwie..Przyprawy :sól,pieprz, ziele ang,laurowy listek,czosnek..
Dokladnych proporcji i ilosci CI nie podam bo ja robię bigos z tego co jest i zupelnie na oko..
Bigos robi sie tydzień wczesniej i odgrzewa codziennie dokladnie go wymieszając i spowrotem do lodówki. Wtedy jest najsmaczniejszy
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 18:25   #11
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez Nutka
Bigos robi sie tydzień wczesniej i odgrzewa codziennie dokladnie go wymieszając i spowrotem do lodówki. Wtedy jest najsmaczniejszy
oj tak
ja z kolei wyniosłam z domu sposób robienia tylko z kapusty kiszonej, nawet nie wiedziałam że tak wiele osób miesza ze sobą kiszoną i normalną.
Sanderku, lain, primavera, Nutko, Manolita- wielkie podziękowania
Robię właśnie bigos na jutrzejsze imieniny, szkoda że nie miałam na to czasu kilka dni wcześniej bo do jutra nie przegryzie się zbytnio
Dodałam też miodu i wina, mam nadzieję że będzie smaczny

Stary 2006-01-20, 18:34   #12
primavera
Zakorzenienie

Miłego pichcenia
I udanej imprezki jutro
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-20, 20:30   #13
makadamia
Raczkowanie

szkoda, ze nie zajrzałam tu wcześniej, ale nic to
ja bigos robię tylko z kwaszonej kapusty...biała traktuję jako ratunek na za kwaśny bigos (wtedy szatkuję białą gotuję do miekkości i dopiero wtedy dodaje do bigosu, ale podkreślam dla mnie to ostateczność) z mięsa używam co mi wejdzie w oko, łopatkę, żeberka, boczek, karkówkę, czasami golonkę, trochę wołowiny(fajna jest z karku bo kleista i miękka), trochę kiełbasy najczęściej jałowcowej sporo suszonych grzybów (gotuję do miękkości i dodaje razem z wywarem) namoczone śliwki albo solidne powidła śliwkowe, jak mam czerone wino, no i oczywiście przyprawy...sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe kminek i jałowiec...nigdy nie daję pomidorów w żadnej postaci, czasem daję do smaku łyżkę cukru albo miodu...nie podaję proporcji, bo zawsze robię na oko z conajmniej 2 kg kapusty
a te mrozy to świetna rzecz dla bigosu...przegotować i zamrozić i najlepiej tak przez kilka dni

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-22, 20:23   #14
agabil1
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

makadamia, dziękuję
Bigos niestety nie ma szansy przegryźć się dłużej, gdyż pomimo zrobienia wielkiego gara goście zjedli wszystko bardzo im smakował, jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.

Stary 2006-01-24, 00:12   #15
misiabe2
Raczkowanie

GG do misiabe2

a ja wam podam przepis na bigos...tyle że bez kapusty, który już zadomowił sie na moim stole (i nawet teściowa chciała ode mnie ten przepis.. )

0,5 kg marchewki
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
30 dkg kiełbaski..takiej żeby mozna było łatwo podpiec
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, maggi
ryż (ugotowany)
Marchewke trzemy na tarce, pieczarki i cebule kroimy w talarki, wszystko podpiekamy ale w osobnych naczyniach. Mieszamy, dodajemy podpieczoną kiełbaske, przecier, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy jakieś 15 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Choć przepis pokręcony to gwarantuje że BIGOS BEZ KAPUSTY to rewelacja
misiabe2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości