|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Bigos
skrupulatnie przejrzałam MG ale nie znalazłam przepisu na tradycyjny polski bigos. Poratujecie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Bigos
niestety nie wiem , ale chętnie się dowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: Bigos
Cytat:
![]() znalazłam tylko w wariacje na temat bigosu w poradniku http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=235 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Bigos
znalazłam taki przepis:
Bigos polski 40 dkg kapusty kiszonej, 40 dkg kapusty cukrowej, 20 dkg wieprzowiny bez kości, 20 dkg cielęciny, 25 dkg kiełbasy, 10 dkg boczku wędzonego, 3 dkg tłuszczu, 5 dkg słoniny, 5 dkg cebuli, 1 dkg suszonych grzybów, 5 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg mąki, sól, pieprz, cukier, kilka suszonych śliwek, ziele angielskie, listek laurowy Kapustę kiszoną posiekać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować przez godzinę. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować z rozdrobnionymi grzybami ok. 40 min. Mięso osolić, zrumienić na tłuszczu z każdej strony, włożyć wraz z boczkiem do kiszonej kapusty i dusić do miękkości ok. 50 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić; dodać skwarki do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą (bigos można też przygotować bez zasmażki). Mięso wyjąć z kapusty, połączyć kapustę kiszoną ze świeżą i zagęścić zasmażką. Kiełbasę pokrajać w plasterki, a wieprzowinę, cielęcinę i boczek w kostkę, wszystko włożyć do kapusty, dodać pomidory, przyprawy. Do bigosu można dodawać różne pieczenie. Im więcej gatunków mięsa zawiera, tym jest lepszy (dziczyzna, drób pieczony, różnego rodzaju wędliny itd.). Smak bigosu ogromnie podnosi dodanie czerwonego wina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: Bigos
Justyś, jesteś wielka
![]() Ciekawa jestem, co zmienia w smaku kapusta cukrowa, zwykle robię bigos z samej kiszonej. Mam jeszcze pytanie- jaką kiszonkę kupujecie na bigos? Bardzo kwaśną czy średnią? Zresztą kwaśna kwaśnej nierówna ![]() Zwykle dodaję też rodzynki w niewielkiej ilości ![]() Idę gotować, jutro mam gości ![]() Jeszcze raz dziekuję Manolitko, sama nie miałam czasu grzebać w necie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: skądkolwiek
Wiadomości: 6 613
|
Dot.: Bigos
znalazłam jeszcze taki, ten jest z rodzynkami
![]() Bigos * Kiszona kapusta * świeża biała kapusta * cebula * kiełbasa (np. śląska, podwawelska) * boczek * mięsa (wieprzowe, wołowe, baranina, dziczyzna - ważne, by był więcej niż jeden rodzaj, w sumie do kilograma) * suszone śliwki * rodzynki * miód * suszone grzyby * kilka ziaren jałowca * liść laurowy * kilka ziaren pieprzu * szklanka czerwonego wina * sól, świeżo mielony pieprz do smaku Bigos gotuje się kilka dni. Pierwszego dnia kiszoną kapustę wkładamy do wielkiego gara (jeśli jest za kwaśna można wycisnąć, soku nie wylewać, w razie gdyby okazał sie za mało kwaśny - można dodać), gotujemy z odrobiną wody. Mięso przysmażamy na odrobinie tłuszczu, grzyby moczymy pół godziny w wodzie, gotujemy. Cebulę przesmażamy z wędlinami. Śliwki i rodzynki również smażymy na patelni, razem z miodem - dodajemy do gotującej się kapusty, wraz z grzybami i ich sokim, liściem laurowym, jałowcem i pieprzem . Na małym ogniu gotujemy 2-3 godziny. Jak wystygnie - na noc do lodówki. Następnego dnia podgrzewamy kapustę, dodajemy usmażone wczoraj mięsa, wędliny. Gotujemy znow 2-3 godziny - i do lodówki. Następnego dnia to samo, dodajemy tylko wino i gotujemy. Można dodać koncentrat pomidorowy, jeśli jest za kwaśny - świeżej, poszatkowanej kapusty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Bigos
Ja może niezupełnie na temat, ale od jakiegoś czasu (odkąd mam ten przepis) u mnie w domu bigos został wyparty przez gulasz Strogonow.
Gdyby któraś z was miała ochotę na kulinarne eksperymenty-polecam ![]() GULASZ STROGONOW SKŁADNIKI: ·1 ½ kg polędwicy wieprzowej (może być też pieczeń wołowa, pierś kurczaka lub- polecam- udziec indyka) ·½ kg cebuli ·½ kg papryki czerwonej · ½ kg pieczarek ·½ kg ogórków kiszonych ·15 dkg koncentratu pomidorowego ·papryka w proszku ostra, łagodna, pieprz, sól, mąka, olej, masło, ew. „Vegeta” WYKONANIE: Mięso kroimy na plastry o długości 0,5 cm, a plastry na paski też 0,5 cm. Pokrojone mięso wrzucamy na gorący olej (około 5 łyżek) i obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Oddzielnie również na oleju rumienimy (lekko) pokrojoną w „piórka” cebulę. Podsmażone mięso i zarumienioną cebulę przekładamy do dużego naczynia, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, sproszkowaną paprykę- ilość zależy od indywidualnych upodobań. Umytą paprykę czerwoną kroimy w paski i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oczyszczone pieczarki kroimy i również obsmażamy, ale na 2-3 łyżkach masła. Ogórki przelewamy wrzącą wodą i kroimy w małe słupki. Kiedy mięso jest niemal miękkie, dodajemy do garnka, w którym się gotuje - przygotowaną paprykę, pieczarki i ogórki. Zagotowujemy, ewentualnie dodajemy wody. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy razem na małym ogniu do chwili, gdy mięso będzie całkiem miękkie. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2-3 łyżki mąki i podprawiamy gulasz. Po spróbowaniu ewentualnie doprawiamy, zagotowujemy. Aha: *można zmienić rodzaj mięsa na takie, ktore nam najbardziej odpowiada *ilość pieczarek, papryki i ogórków możemy zmieniać zależnie od upodobań Ja zazwyczaj robię wielki gar (bo inaczej tego określić nie można) z podwójnej porcji, a i tak wystarcza maxymalnie na 2 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: Bigos
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bigos
No a mój/nasz bigos wygląda tak: jest to przepis na większa porcje, a specjalistą jest mój ojciec, nikt nie ugotuje takiego bigosu jak on ( przepis podaje pod jego dyktando
![]() - 1 kg kapusty kiszonej - 1/2kg kapusty białej, najlepiej młodej - 1/2kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 40 dag kiełbasy sląskiej lub zwyczajnej - pieczarki lub inne grzyby wg uznania (suszone lub swieże) - 5 liści laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren jałowca - kilka ziarek czarnego pieprzu - sól - pieprz swieżo zmielony - koncentart pomidorowy wg uznania Kapustę kiszoną dajemy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do "prawie" miękkości ok 3/4 godziny. Mięso kroimy na kawałki podsmażamy na oleju dodając pociętą w wiekszą kostkę cebulę, dodajemy soli oraz pieprzu. Suszone grzyby moczymy w wodzie następnie gotujemy. Świeże kroimy na kawałeczki i lekko podsmażamy z odrobiną tłuszczu. Kiełbaskę obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Świeżą kapuste siekamy. Do trochę podgotowanej kapusty kiszonej dodajemy jałowca, liśc laurowy oraz ziele angielskie, nastepnie mięso z całym sokiem oraz grzyby z całym sokiem i na końcu kiełbasa. No i gotujemy ok 2 godzin, może być nawet i 3, na małym ogniu. Gdy wszystko już zmięknie dodać koncentrat, sól oraz pieprz. Można spożywać od razu, jednak radzę pozostawić na noc aby wszystkie składniki mogły się "przeżreć". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Bigos
Ja zawsze mieszam kapuste kwasna i białą. Kwasna ponadto lekko obgotowuję
![]() ![]() Dokladnych proporcji i ilosci CI nie podam bo ja robię bigos z tego co jest i zupelnie na oko.. Bigos robi sie tydzień wczesniej i odgrzewa codziennie dokladnie go wymieszając i spowrotem do lodówki. Wtedy jest najsmaczniejszy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: Bigos
Cytat:
![]() ja z kolei wyniosłam z domu sposób robienia tylko z kapusty kiszonej, nawet nie wiedziałam że tak wiele osób miesza ze sobą kiszoną i normalną. Sanderku, lain, primavera, Nutko, Manolita- wielkie podziękowania ![]() Robię właśnie bigos na jutrzejsze imieniny, szkoda że nie miałam na to czasu kilka dni wcześniej bo do jutra nie przegryzie się zbytnio ![]() Dodałam też miodu i wina, mam nadzieję że będzie smaczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Bigos
Miłego pichcenia
![]() I udanej imprezki jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: wawa
Wiadomości: 328
|
Dot.: Bigos
szkoda, ze nie zajrzałam tu wcześniej, ale nic to
ja bigos robię tylko z kwaszonej kapusty...biała traktuję jako ratunek na za kwaśny bigos (wtedy szatkuję białą gotuję do miekkości i dopiero wtedy dodaje do bigosu, ale podkreślam dla mnie to ostateczność) z mięsa używam co mi wejdzie w oko, łopatkę, żeberka, boczek, karkówkę, czasami golonkę, trochę wołowiny(fajna jest z karku bo kleista i miękka), trochę kiełbasy najczęściej jałowcowej sporo suszonych grzybów (gotuję do miękkości i dodaje razem z wywarem) namoczone śliwki albo solidne powidła śliwkowe, jak mam czerone wino, no i oczywiście przyprawy...sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe kminek i jałowiec...nigdy nie daję pomidorów w żadnej postaci, czasem daję do smaku łyżkę cukru albo miodu...nie podaję proporcji, bo zawsze robię na oko z conajmniej 2 kg kapusty a te mrozy to świetna rzecz dla bigosu...przegotować i zamrozić i najlepiej tak przez kilka dni
__________________
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: Bigos
makadamia, dziękuję
![]() Bigos niestety nie ma szansy przegryźć się dłużej, gdyż pomimo zrobienia wielkiego gara goście zjedli wszystko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bigos
a ja wam podam przepis na bigos...tyle że bez kapusty, który już zadomowił sie na moim stole (i nawet teściowa chciała ode mnie ten przepis..
![]() ![]() 0,5 kg marchewki 0,5 kg pieczarek 0,5 kg cebuli 30 dkg kiełbaski..takiej żeby mozna było łatwo podpiec 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, maggi ryż (ugotowany) Marchewke trzemy na tarce, pieczarki i cebule kroimy w talarki, wszystko podpiekamy ale w osobnych naczyniach. Mieszamy, dodajemy podpieczoną kiełbaske, przecier, przyprawy, podlewamy wodą i dusimy jakieś 15 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem. Choć przepis pokręcony to gwarantuje że BIGOS BEZ KAPUSTY to rewelacja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.