Jakie studia po humanie? Nie mam pomysłu na siebie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 19:51   #1
ania8995
Przyczajenie

Jakie studia po humanie? Nie mam pomysłu na siebie...

Witajcie!
Zdałam maturę, ale zrobiłam sobie rok przerwy od studiów, ponieważ chciałam się lepiej przygotować do matury z roz. polskiego. Nie mam jednak pojęcia jakie studia wybrać. Maturę zdałam przyzwoicie. Najlepiej język- 80% podst. niemiecki oraz 95% ustny niemiecki. Jednak mimo takiego wyniku na filologi nie dam sobie rady. Wiem to. Dlatego proszę powiedzcie, co warto studiować? Jakiś kierunek, który jest z przyszłością? Pomocy!!!
ania8995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:08   #2
lovely_purple
Raczkowanie

Dot.: Jakie studia po humanie? Nie mam pomysłu na siebie...

Cytat:
Napisane przez ania8995 Pokaż wiadomość
Witajcie!
Zdałam maturę, ale zrobiłam sobie rok przerwy od studiów, ponieważ chciałam się lepiej przygotować do matury z roz. polskiego. Nie mam jednak pojęcia jakie studia wybrać. Maturę zdałam przyzwoicie. Najlepiej język- 80% podst. niemiecki oraz 95% ustny niemiecki. Jednak mimo takiego wyniku na filologi nie dam sobie rady. Wiem to. Dlatego proszę powiedzcie, co warto studiować? Jakiś kierunek, który jest z przyszłością? Pomocy!!!
Ja tez jestem po humanie, poszłam na handel zangraniczny, ale matematyka, ekonomia itp.. nie na moją głowę. Idę na filologię i miałam Ci to zaproponować, ale skoro mowisz, ze nie.. Może psychologia, prawo, pedagogika, dziennikarstwo..?
lovely_purple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:09   #3
Leseratte93
Zadomowienie

Trudno powiedzieć co jest przyszłościowe. Nic nie gwarantuje zatrudnienia po studiach. Filologie obce są przydatne, ale musisz to lubić. Zastanów się w czym jesteś dobra, co Cię interesuje i dopasuj to do konkretnego kierunku.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:09   #4
HardFable
Rozeznanie

Nie patrz na przyszłość. Patrz na to, co Cię interesuje lub doprowadzi do tego, co chcesz robić Ja jestem na biotechnologii a rozważam pedagogikę, bo naprawdę chciałabym być przedszkolanką, uwielbiam dzieci! Jest tyle studiów humanistycznych : pedagogika, filologie, dziennikarstwo, kulturoznawstwo.. Pamiętaj, nie musisz iść na filologię germańską, możesz iść na taką, na której uczysz się języka od podstaw

12.02.19

'Świat podobny jest do amatorskiego teatru; więc nieprzyzwoicie jest pchać się w nim do ról pierwszych, a odrzucać podrzędne. Wreszcie, każda rola jest dobra, byle grać ją z artyzmem i nie brać jej zbyt poważnie.' - Bolesław Prus, Lalka
HardFable jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:26   #5
micraneska
Zadomowienie

Nie myśl jednokierunkowo - "jestem po humanie - muszę iść na studia humanistyczne" to bzdura, pomyśl co Cię najbardziej interesuje nie patrząc na profil w liceum. Też jestem po humanie i studiuję weterynarię - nadrabiałam sama materiał do matur. Nie musisz wcale iść na studia humanistyczne, poprzeglądaj kierunki - może któryś Ci się spodoba, zawsze można spróbować napisać maturę też z innych przedmiotów.
Prawda nie wszystkie studia są przyszłościowe, dlaczego trzeb mieć łeb na karku i nie wybierać bezrobocia po studiach (niestety w tym głównie przodują kierunki humanistyczne) - jak filologia to na pewno nie angielska czy germanistyka tylko bardziej "egzotyczne" filologie

Louis de Funès

Edytowane przez micraneska
Czas edycji: 2015-01-21 o 20:29
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:30   #6
wanitatywna
Wtajemniczenie

Jestem po "humanie" - skończyłam biologię, teraz studiuję farmację. Co do filologii zgadzam się z micraneską. A z takich mało przyszłościowych, które mogłabym studiować, to zdecydowanie archiwistyka

Edytowane przez wanitatywna
Czas edycji: 2015-01-21 o 20:32
wanitatywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:36   #7
micraneska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wanitatywna Pokaż wiadomość
Jestem po "humanie" - skończyłam biologię, teraz studiuję farmację. Co do filologii zgadzam się z micraneską. A z takich mało przyszłościowych, które mogłabym studiować, to zdecydowanie archiwistyka
mi zawsze chodziła po głowie archeologia (ale to nie na moje zdrowie)

Louis de Funès
micraneska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 20:46   #8
201604130936
Konto usunięte

E. A nie miałaś żadnego pomysłu kiedy wybieralas profil?
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 08:38   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lovely_purple Pokaż wiadomość
Ja tez jestem po humanie, poszłam na handel zangraniczny, ale matematyka, ekonomia itp.. nie na moją głowę. Idę na filologię i miałam Ci to zaproponować, ale skoro mowisz, ze nie.. Może psychologia, prawo, pedagogika, dziennikarstwo..?
Trzeci raz zmieniasz kierunek? i to już spadłaś z uczelni państwowej na prywatną, bo chciałaś mieć biliard terminów egzaminów i za nie płacić i doradzasz? serio, sama masz większy problem niż Autorka wątku.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
Witajcie!
Jeśli interesuje Cię filologia, próbuj. Serio, próbuj! Uda się, to się uda, nie to trudno. Ale wierz mi, jak się chce to da się radę. A niemiecki zdałaś bardzo ładnie. Wierz mi są osoby, które angielski zdały na 50% i na filologii angielskiej są i dają radę.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez micraneska Pokaż wiadomość
Nie myśl jednokierunkowo - "jestem po humanie - muszę iść na studia humanistyczne" to bzdura, pomyśl co Cię najbardziej interesuje nie patrząc na profil w liceum. Też jestem po humanie i studiuję weterynarię - nadrabiałam sama materiał do matur. Nie musisz wcale iść na studia humanistyczne, poprzeglądaj kierunki - może któryś Ci się spodoba, zawsze można spróbować napisać maturę też z innych przedmiotów.
Prawda nie wszystkie studia są przyszłościowe, dlaczego trzeb mieć łeb na karku i nie wybierać bezrobocia po studiach (niestety w tym głównie przodują kierunki humanistyczne) - jak filologia to na pewno nie angielska czy germanistyka tylko bardziej "egzotyczne" filologie
Wiesz, można wybrać filologię germańską ale drugi język mieć już jakiś ciekawszy i uczyć się go od zera.
Zaletą filologii jest to, że nie ma się po niej w ręku tylko jednego języka a minimum dwa. To już jakieś drzwi otwiera.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 09:55   #10
hurricaneee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Trzeci raz zmieniasz kierunek? i to już spadłaś z uczelni państwowej na prywatną, bo chciałaś mieć biliard terminów egzaminów i za nie płacić i doradzasz? serio, sama masz większy problem niż Autorka wątku.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Jeśli interesuje Cię filologia, próbuj. Serio, próbuj! Uda się, to się uda, nie to trudno. Ale wierz mi, jak się chce to da się radę. A niemiecki zdałaś bardzo ładnie. Wierz mi są osoby, które angielski zdały na 50% i na filologii angielskiej są i dają radę.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Wiesz, można wybrać filologię germańską ale drugi język mieć już jakiś ciekawszy i uczyć się go od zera.
Zaletą filologii jest to, że nie ma się po niej w ręku tylko jednego języka a minimum dwa. To już jakieś drzwi otwiera.
Wydaje mi się, że autorce posta chodziło o to, że na handlu zagranicznym miała matmę i ekonomię... A nie, że studiowała trzy kierunki. Mylę się?
hurricaneee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 11:03   #11
ania8995
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
E. A nie miałaś żadnego pomysłu kiedy wybieralas profil?
Miałam- dziennikarstwo. Jednak po stażu zobaczyłam jak jest. Masz zrobić materiał, idziesz robić i wracasz bez materiału, bo cię z kwitkiem odstawiają, kręcą że nie było umowy itd. Trzeba mieć mocne nerwy do tej pracy.
ania8995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-22, 16:46   #12
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez hurricaneee Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że autorce posta chodziło o to, że na handlu zagranicznym miała matmę i ekonomię... A nie, że studiowała trzy kierunki. Mylę się?
z innego wątku wiem, że studiowała na prywatnej, przeniosła się na prywatną teraz pisze, że idzie, czyli pewnie dopiero od października na jeszcze coś innego. stąd te 3 kierunki. Ale generalnie ona się szczyci tym, że może 15 razy podejść do egzaminu i "pomaga szczęściu" a nie ją wywalają jak nie zaliczy za 2 czy 3 razem egzaminu.
Stary 2015-01-23, 15:28   #13
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:

[/COLOR]

Na filologie na porzadnej uczelni nie przyjmuja z podstawowa matura (chyba ze jest wiecej miejsc niz kandydatow np.na bulgarskiej czy perskiej). Chociaz ostatnio na germanistyce tez malo kandydatow, wiec zaczynaja przyjmowac jak leci. Ciekawe gdzie mozna sie dostac z angielskim na 50%?
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 16:50   #14
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
Na filologie na porzadnej uczelni nie przyjmuja z podstawowa matura (chyba ze jest wiecej miejsc niz kandydatow np.na bulgarskiej czy perskiej). Chociaz ostatnio na germanistyce tez malo kandydatow, wiec zaczynaja przyjmowac jak leci. Ciekawe gdzie mozna sie dostac z angielskim na 50%?
Można maturę poprawić, w czym problem? Lepiej spróbować niż zakładać z góry, że się nie uda.
Stary 2015-01-23, 21:19   #15
Lena2574
Przyczajenie

E tam, dziennikarstwo nie takie straszne jak to autorka wątku przedstawia...przynajmnie j dla mnie A skoro myślałaś o dziennikarstwie na samym początku- może filologia, ale polska? I korektorem po tym możesz być, i teksty pisać, a jak wybierzesz ciekawą specjalizację to i udzielać się artystycznie.
Lena2574 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 21:21   #16
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lena2574 Pokaż wiadomość
E tam, dziennikarstwo nie takie straszne jak to autorka wątku przedstawia...przynajmnie j dla mnie A skoro myślałaś o dziennikarstwie na samym początku- może filologia, ale polska? I korektorem po tym możesz być, i teksty pisać, a jak wybierzesz ciekawą specjalizację to i udzielać się artystycznie.
no już z dwojga złego to dziennikarstwo. jaka filologia polska, przecież to produkuje bezrobocie.
Stary 2015-01-23, 21:42   #17
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Witajcie!
A dlaczego zakładasz, że nie dasz sobie rady na filologii? Próbowałaś, że wiesz? Takim gadaniem, że "tu nie, bo nie dam sobie rady, tam też nie, bo jeszcze coś innego", za daleko nie zajdziesz. Wszelakie 'językowe' opcje są sensownym wyborem po humanie - bo znajomość języków się po prostu dzisiaj ceni i to jest naprawdę spory atut, bo to nie jest umiejętność, którą można nabyć ot, tak. Wielu rzeczy, wynikających np. ze specyfiki danego stanowiska czy zakresu obowiązków, można się łatwo nauczyć. Języka już nie. A często są niezbędne.
Ale ok. Nie chcesz to nie, raz, że nikt Cię tu zmuszać nie będzie, a dwa, że jeśli kompletnie Cię to nie kręci i nie widzisz się na takich studiach, to to nie ma sensu. Ale na pewno argumentem w tej kwestii nie są jakieś niczym niepokryte przypuszczenia, że nie dasz sobie rady.
Szukaj, może akurat znajdziesz coś, co będzie Ci odpowiadać i co Cię zainteresuje. Ciężko stwierdzić, który kierunek jest przyszłościowy, a który nie. Jasne, że są takie, po których ciężko wywróżyć jakąś nie wiadomo jaką karierę i do których chyba już na stałe przylgnęła łatka 'fabryki bezrobotnych magistrów', ale to nie znaczy, że po żadnym humanistycznym kierunku nie można mieć dobrej pracy, bo można. Można, o ile mądrze się ten kierunek wybierze. Ale też z drugiej strony ja jestem wrogiem studiowania czegoś tylko po to, żeby studiować i móc powiedzieć: "oo, jestem fajny/fajna, bo skończyłem/skończyłam studia i jestem magistrem". No sorry, ale studiowanie niektórych kierunków (przemilczę dokładne nazwy, żeby nikogo nie obrazić albo nie narazić się na lincz. ) to strata czasu, wysiłku i pieniędzy. Także naprawdę warto dobrze przemyśleć i na pewno nie wychodzić z założenia, że "koniecznie MUSZĘ iść na studia, więc wybieram pierwszy lepszy kierunek byle COKOLWIEK studiować."

Cytat:
z innego wątku wiem, że studiowała na prywatnej, przeniosła się na prywatną teraz pisze, że idzie, czyli pewnie dopiero od października na jeszcze coś innego. stąd te 3 kierunki. Ale generalnie ona się szczyci tym, że może 15 razy podejść do egzaminu i "pomaga szczęściu" a nie ją wywalają jak nie zaliczy za 2 czy 3 razem egzaminu.
pffe, a nawet jeśli, to co? Twoja sprawa? Nie sądzę.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2015-01-23 o 21:45
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 22:23   #18
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
A dlaczego zakładasz, że nie dasz sobie rady na filologii? Próbowałaś, że wiesz? Takim gadaniem, że "tu nie, bo nie dam sobie rady, tam też nie, bo jeszcze coś innego", za daleko nie zajdziesz. Wszelakie 'językowe' opcje są sensownym wyborem po humanie - bo znajomość języków się po prostu dzisiaj ceni i to jest naprawdę spory atut, bo to nie jest umiejętność, którą można nabyć ot, tak. Wielu rzeczy, wynikających np. ze specyfiki danego stanowiska czy zakresu obowiązków, można się łatwo nauczyć. Języka już nie. A często są niezbędne.
Ale ok. Nie chcesz to nie, raz, że nikt Cię tu zmuszać nie będzie, a dwa, że jeśli kompletnie Cię to nie kręci i nie widzisz się na takich studiach, to to nie ma sensu. Ale na pewno argumentem w tej kwestii nie są jakieś niczym niepokryte przypuszczenia, że nie dasz sobie rady.
Szukaj, może akurat znajdziesz coś, co będzie Ci odpowiadać i co Cię zainteresuje. Ciężko stwierdzić, który kierunek jest przyszłościowy, a który nie. Jasne, że są takie, po których ciężko wywróżyć jakąś nie wiadomo jaką karierę i do których chyba już na stałe przylgnęła łatka 'fabryki bezrobotnych magistrów', ale to nie znaczy, że po żadnym humanistycznym kierunku nie można mieć dobrej pracy, bo można. Można, o ile mądrze się ten kierunek wybierze. Ale też z drugiej strony ja jestem wrogiem studiowania czegoś tylko po to, żeby studiować i móc powiedzieć: "oo, jestem fajny/fajna, bo skończyłem/skończyłam studia i jestem magistrem". No sorry, ale studiowanie niektórych kierunków (przemilczę dokładne nazwy, żeby nikogo nie obrazić albo nie narazić się na lincz. ) to strata czasu, wysiłku i pieniędzy. Także naprawdę warto dobrze przemyśleć i na pewno nie wychodzić z założenia, że "koniecznie MUSZĘ iść na studia, więc wybieram pierwszy lepszy kierunek byle COKOLWIEK studiować."

pffe, a nawet jeśli, to co? Twoja sprawa? Nie sądzę.
Hello, czegoś się uczepiła? uświadomiłam tylko Autorkę, że nie warto słuchać osoby, która sama nie wie czego chce i sobie na studiach nie radzi.
Stary 2015-01-26, 11:30   #19
ImogenePL93
Przyczajenie

Spokojnie dziewczynki już nie musicie się przecież siebie przekrzykiwać hihi Tutaj trzeba postawić sprawę jasno i dać autorce tematu właśnie jakąś taką rzecz, która ją pchnie do przodu i znajdzie jakiś cel. Wydaje mi się, że możesz właśnie rozważyć to żeby iść na jakieś studia z filologii polskiej. Moim zdaniem będzie to ciekawy wybór.
ImogenePL93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 11:35   #20
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ImogenePL93 Pokaż wiadomość
Spokojnie dziewczynki już nie musicie się przecież siebie przekrzykiwać hihi Tutaj trzeba postawić sprawę jasno i dać autorce tematu właśnie jakąś taką rzecz, która ją pchnie do przodu i znajdzie jakiś cel.Wydaje mi się, że możesz właśnie rozważyć to żeby iść na jakieś studia z filologii polskiej. Moim zdaniem będzie to ciekawy wybór.
Proszę? Mamy wskazać autorce kierunek studiów i powiedzieć: "tak, to masz studiować, bo to jest najlepszy wybór dla Ciebie, powodzenia"?

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości