|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ciąża czy torbiel?
Witam
![]() Ostatni okres mialam 31 marca, długość cyklu u mnie to 27 dni. Kochałam się z chłopakiem 8 dnia cyklu i nas trochę 'poniosło' (czyt. skończył we mnie). Wszystko było dobrze, aż do tygodnia przed spodziewaną miesiączką. Zaczęły mnie mocno boleć piersi, pojawił się ból typowy dla okresu, czułam się, jakbym go przechodziła, ale krew nie poleciała. Ból minął dzień po terminie spodziewanej miesiączki. Zrobiłam test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Na około półtora tygodnia było wszystko ok, potem pojawił sie ostry ból jajników, całego podbrzusza i piersi. Dziś, na 7 dni przed @ czuje się tak jak ostatnio, z tym że mdleje, a jajniki bolą mnie do tego stopnia, że uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Wszystko byłoby ok: ciąża. Ale już wcześniej miałam problem z podobnym bólem. Miesiączkuję już od 6 lat, do stycznia tego roku było jak w zegarku 5 dni miesiączka, 29 dni cyklu. W styczniu miałam jednak 2 razy okres, między nimi pojawiło się 3 dniowe plamienie, bardzo bolesne. od tego czasu rozregulował mi się cały cykl, ból jajników i podbrzusza się stał się silniejszy. Podejrzewałam i nawet sugerowano mi torbiel jajników (występowała w dwóch przypadkach w najbliższej rodzinie) więc poszłam do pani ginekolog, która była w stanie bez żadnego badania wcisnąć mi tabletki anty, bo przecież "jeżeli brzuch boli od okresu, bierze się takie tabletki". Do innego lekarza niestety nie zdązyłam pójść, ponieważ zdecydowałam się na wyjazd za granice. Tutaj z wielu względów nie mogę narazie iść do lekarza, dlatego kieruje to pytanie do Was: czy cysta mogła zrobić takie spustoszenie w moim organiźmie? Czy jednak bardziej możliwa jest ciąża? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Ciąża czy torbiel?
ale nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet, jak najszybciej wybierz się do lekarza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez evolete Czas edycji: 2014-05-14 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciąża jak najbardziej jest możliwa, skoro kochaliście się bez zabezpieczenia, z końcem w środku. Co do torbieli, ja akurat je mam, przepisuje się na nie czasem tabletki antykoncepcyjne, żeby torbiel się wchłonęła. Więc nie wiem co Cię tak dziwi. To jest oczywiście rozwiązanie na chwilę, trzeba zrobić także dodatkowo szereg innych badań, głównie hormony. Przy torbielach nie wychodzi test pozytywny. Zadbaj o zdrowie swoje i swojego ewentualnego dziecka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witaj
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-06-30 o 17:00 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak jak piszą dziewczyny - my Cię przez internet nie zdiagnozujemy, ale objawy mogą sugerować, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Niezwłocznie udaj się do lekarza. Tylko to Ci pozwoli wyzbyć się wątpliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.