Ciąża czy torbiel? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-14, 21:48   #1
evolete
Przyczajenie

Ciąża czy torbiel?

Witam To pytanie kieruje głównie do Wizażanek, które miały (nie) przyjemność mierzyć się z problemem torbieli.
Ostatni okres mialam 31 marca, długość cyklu u mnie to 27 dni. Kochałam się z chłopakiem 8 dnia cyklu i nas trochę 'poniosło' (czyt. skończył we mnie). Wszystko było dobrze, aż do tygodnia przed spodziewaną miesiączką. Zaczęły mnie mocno boleć piersi, pojawił się ból typowy dla okresu, czułam się, jakbym go przechodziła, ale krew nie poleciała. Ból minął dzień po terminie spodziewanej miesiączki. Zrobiłam test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Na około półtora tygodnia było wszystko ok, potem pojawił sie ostry ból jajników, całego podbrzusza i piersi. Dziś, na 7 dni przed @ czuje się tak jak ostatnio, z tym że mdleje, a jajniki bolą mnie do tego stopnia, że uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Wszystko byłoby ok: ciąża. Ale już wcześniej miałam problem z podobnym bólem. Miesiączkuję już od 6 lat, do stycznia tego roku było jak w zegarku 5 dni miesiączka, 29 dni cyklu. W styczniu miałam jednak 2 razy okres, między nimi pojawiło się 3 dniowe plamienie, bardzo bolesne. od tego czasu rozregulował mi się cały cykl, ból jajników i podbrzusza się stał się silniejszy. Podejrzewałam i nawet sugerowano mi torbiel jajników (występowała w dwóch przypadkach w najbliższej rodzinie) więc poszłam do pani ginekolog, która była w stanie bez żadnego badania wcisnąć mi tabletki anty, bo przecież "jeżeli brzuch boli od okresu, bierze się takie tabletki". Do innego lekarza niestety nie zdązyłam pójść, ponieważ zdecydowałam się na wyjazd za granice. Tutaj z wielu względów nie mogę narazie iść do lekarza, dlatego kieruje to pytanie do Was: czy cysta mogła zrobić takie spustoszenie w moim organiźmie? Czy jednak bardziej możliwa jest ciąża? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
evolete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-14, 21:56   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Ciąża czy torbiel?

ale nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet, jak najszybciej wybierz się do lekarza
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-14, 22:09   #3
evolete
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
ale nikt Cię nie zdiagnozuje przez internet, jak najszybciej wybierz się do lekarza
Wiem, że nie zdiagnozuje. Chciałam tylko usłyszeć opinie kobiet, które to przechodziły. Poczekam do terminu miesiączki. Sama się nie dogadam z ang lekarzem a jak na złość teraz nikt nie ma czasu, żeby ze mną podejść a polski lekarz jest 3 godz drogi ode mnie i ze wzgledu na pracę nie moge sobie pozwolić na taką wizytę.

Edytowane przez evolete
Czas edycji: 2014-05-14 o 22:10
evolete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-15, 08:30   #4
Jeannee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evolete Pokaż wiadomość
Wiem, że nie zdiagnozuje. Chciałam tylko usłyszeć opinie kobiet, które to przechodziły. Poczekam do terminu miesiączki. Sama się nie dogadam z ang lekarzem a jak na złość teraz nikt nie ma czasu, żeby ze mną podejść a polski lekarz jest 3 godz drogi ode mnie i ze wzgledu na pracę nie moge sobie pozwolić na taką wizytę.
Ale ja czegoś nie rozumiem. Zrobiłaś test pozytywny, czyli ciąża, a Ty nic z tym nie robisz? Czemu nie zrobisz bety, więcej testów, nie pójdziesz do ginekologa w tej sprawie? Skoro tak bardzo bolą jajniki może to być ciąża pozamaciczna, wiele innych rzeczy! Nie rozumiem Twojej postawy :O
Ciąża jak najbardziej jest możliwa, skoro kochaliście się bez zabezpieczenia, z końcem w środku.

Co do torbieli, ja akurat je mam, przepisuje się na nie czasem tabletki antykoncepcyjne, żeby torbiel się wchłonęła. Więc nie wiem co Cię tak dziwi. To jest oczywiście rozwiązanie na chwilę, trzeba zrobić także dodatkowo szereg innych badań, głównie hormony. Przy torbielach nie wychodzi test pozytywny.

Zadbaj o zdrowie swoje i swojego ewentualnego dziecka
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-28, 14:16   #5
majeczka223
Przyczajenie

Witaj Ciąża to nie jest przeziębienie i radziłabym ci pójść do lekarza, bo objawy moim zdaniem są dość poważne. Niestety nie potrafię pomóc ale mogę ci zaproponować test przez internet xxx kiedyś mi pomógł w podjęciu decyzji czy wybrać się do lekarza i sprawdzić w końcu czy nie uroiłam sobie swojej ciąży.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-06-30 o 17:00 Powód: Link.
majeczka223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-29, 17:48   #6
LittleRosa
Raczkowanie

Tak jak piszą dziewczyny - my Cię przez internet nie zdiagnozujemy, ale objawy mogą sugerować, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Niezwłocznie udaj się do lekarza. Tylko to Ci pozwoli wyzbyć się wątpliwości
LittleRosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości