|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Przykre dolegliwości układu pokarmowego a dieta
Mam problemy z układem trawiennym, wracają co jakiś czas, teraz się męczę od jakiegoś tygodnia.
Mam okropne wzdęcia i przy okazji twarde stolce. Czytałam o przyczynach wzdęć, ale moja dieta (jak wynika) nie jest przyczyną wzdęć, bo: nie pije przez słomkę, nie pije w trakcie posiłków ani bezpośrednio przed jedzeniem, gumę żuję tylko raz na dzień (a nawet rzadziej) nie jem miodu, owoce owszem raz dziennie (np.: jedno jabłko) nie pije napojów gazowanych nie jadłam potraw wzdymających (cebula, kapusta, groch) jem dokładnie, nie spieszę się Mój sposób odżywiania wygląda tak: śniadanie 2 kromki chleba razowego np. z pastą z tuńczyka i koperkiem 2 sniadanie owoc zupa 2 danie, np. ryż z mięsem i surówką podwieczorek: kawałek ciasta/drożdżówka kolacja, np. jajko na miękko Pracę mam fizyczną, nie mam nadwagi, pije herbatkę z pokrzywy Co powinnam robić/zmienić, okropny to dyskomfort. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Przykre dolegliwości układu pokarmowego a dieta
Cytat:
Wprowadź więcej warzyw i pełnego ziarna do diety. Nie zapomnij tylko więcej pić - błonnik wchłania wodę i może spowodować zaparcia, jeśli nie będziesz dużo pić. Od dawna tak masz? Czy Twój brzuch jest twardy i bolesny przy ucisku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze woda, woda, woda. Więcej warzyw, możesz też jeść więcej owoców, jeżeli nie masz problemów z wagą. Absolutnie nie jedz drożdzówek ani ciasta.
Często spotykam się z tym, że osoby mają wzdęcia po chlebie razowym, więc odstaw na jakiś czas. Nie pij herbaty z pokrzywy, zastąp ją wodą. Po drugie wydaje mi się, że jesz za mało. Mogłabyś napisać jaki masz wzrost i ile ważysz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
odstaw gluten i zacznij jeść więcej warzyw. oba problemy powinny się rozwiązać. i wiesz, owoc to nie jest posiłek.
![]() |
#5 |
BAN stały
|
1. brzuch przy ucisku nie jest ani twardy ani bolesny
2. 162 cm, 52 kg 3. pije 1.5 litra płynów, oprócz wody, soki naturalne z owoców, herbatę zwykłą i herbatę z pokrzywy; do tego jeszcze zupa (wychodzi na dzień około 2 litrów płynów) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym polecała mimo wszystko pić więcej wody. Ze 2,5-3 l nawet. Możesz spróbować z tym odstawieniem glutenu, choć to ostatnio trochę przereklamowane. A mleka nie pijasz? Może to od mleka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
ostatnio nie piję mleka, więc to na pewno nie od niego
soki malinowe głównie domowej roboty był czas, ze piłam nawet 10 szkl. dziennie plynów, sikałam co godzinę, potem ograniczyłam do 8, teraz piję 5 szkl. + "inne płyny" (np. zupa) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pij więcej i nie kombinuj. Unikaj wybitnie moczopędnych płynów, a nie będziesz latała 10 razy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
A jakie to są wybitnie moczopedne płyny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
Tych powyżej akurat nie piję.
W sumie mogłabym więcej jeść warzyw i owoców, ale jakoś jestem antywarzywowa no i lubię słodkości (jak nie ciasto to czekolada lub chipsy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
No to tak jak pisałam - mało błonnika. Zmień dietę, to będziesz się lepiej czuła plus nie doprowadzisz do zaparć, które są bardzo niezdrowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj link do zaznajomienia sie z tematem stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/for-patients-component/programs-services/clinical-nutrition-services/docs/pdf-lowfodmapdiet.pdf |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
W sumie zauważyłam, że jak jestem w domu to nie mam wzdęć ani zaparć - w domu jem prawie wszystko co jest, no i jest tego więcej ilościowo. A na mieszkaniu to czasem po prostu nie chce mi się jeść, nie mam pomysłu co ugotować no i ilościowo mniej jem (ale częściej). Tu i tu jem słodkości czy owoce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak można Autorce sugerować, że to błonnik jej szkodzi, skoro jest antywarzywowa, czyli zapewne ma niedobór błonnika, a nie nadmiar.
Autorko, Malo jesz i to sie zbija w twarde kupy i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;5015764 5]Nie wiem jak można Autorce sugerować, że to błonnik jej szkodzi, skoro jest antywarzywowa, czyli zapewne ma niedobór błonnika, a nie nadmiar.
Autorko, Malo jesz i to sie zbija w twarde kupy i tyle.[/QUOTE] Przy dolegliwosciach jelitowych zwiazanych z FODMAPS dwie kromki chleba razowego wystarcza by byly problemy z zarowno zaparciami jak i np. biegunka itp. Radze zapoznac sie z tematem a pozniej komentowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja radzę się zapoznać z logicznym rozumowaniem.
Autorka nie ma problemów jak je wiecej i wszystko = twoja teoria upada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.