jestem oschła, prosze poradźcie coś - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-06, 11:38   #1
olkasza
Raczkowanie

jestem oschła, prosze poradźcie coś

W końcu uświadomiłam sobie jaki jest mój problem. Zwyczajnie jestem oschła dla ludzi i nie ma to znaczenia czy lubię ich czy nie, bo dla każdego taka jestem. Zwyczajnie nie ma we mnie takiego ciepła. Może ktoś mógłby mi coś poradzić, albo wie, z czego może ta oschłość wynikać? Może gdybym znała przyczynę, łatwiej byłoby mi sobie z tym poradzić jakoś.
olkasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 11:54   #2
verumka
Wtajemniczenie

Dot.: jestem oschła, prosze poradźcie coś

Cytat:
Napisane przez olkasza Pokaż wiadomość
W końcu uświadomiłam sobie jaki jest mój problem. Zwyczajnie jestem oschła dla ludzi i nie ma to znaczenia czy lubię ich czy nie, bo dla każdego taka jestem. Zwyczajnie nie ma we mnie takiego ciepła. Może ktoś mógłby mi coś poradzić, albo wie, z czego może ta oschłość wynikać? Może gdybym znała przyczynę, łatwiej byłoby mi sobie z tym poradzić jakoś.
Jak dla mnie to po prostu masz taki charakter i tyle. Są tacy ludzie i nie ma w tym żadnej ich winy. Można próbować zmieniać swój charakter, kształtować go, ale jakoś diametralnie chyba nie da się tego zmienić. Przecież nie powiesz sobie na siłę, że od dziś będziesz dla wszystkich milusia i serdeczna.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 12:05   #3
olkasza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez verumka Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to po prostu masz taki charakter i tyle. Są tacy ludzie i nie ma w tym żadnej ich winy. Można próbować zmieniać swój charakter, kształtować go, ale jakoś diametralnie chyba nie da się tego zmienić. Przecież nie powiesz sobie na siłę, że od dziś będziesz dla wszystkich milusia i serdeczna.

też myślę, że po prostu mam taki charakter, a jego zmienić raczej nie mogę. Jednak jest mi bardzo przykro, gdy słyszę od bliskich osób, że jestem oschła, że powinnam być cieplejsza... Nie jest tak, że myślę tylko o sobie, bo zawsze chętnie pomagam jak tylko mogę, ale zwyczajnie nie umiem tak okazywać uczyć, nie ma we mnie ciepła.
Stary 2015-02-06, 12:10   #4
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:
też myślę, że po prostu mam taki charakter, a jego zmienić raczej nie mogę. Jednak jest mi bardzo przykro, gdy słyszę od bliskich osób, że jestem oschła, że powinnam być cieplejsza... Nie jest tak, że myślę tylko o sobie, bo zawsze chętnie pomagam jak tylko mogę, ale zwyczajnie nie umiem tak okazywać uczyć, nie ma we mnie ciepła.
Ja też nie jestem jakaś Bóg wie jak wylewna przy okazywaniu uczuć. Jednak nie oznacza to, że nie kocham danej osoby. Miłość, przyjaźń i inne uczucia można okazywać na różne sposoby - właśnie pomagając komuś, wykonując proste, codzienne czynności.

Może warto przełamać się i porozmawiać z tymi osobami, które zarzucają Ci oschłość? Powiedzieć im to, co nam tu napisałaś? Że to nie Twoja wina, że taka jesteś? I to, że wcale nie musi to oznaczać, że nie ma w Tobie miłości, przyjaźni?

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-06, 19:46   #5
Lady_Godiva
Przyczajenie

Może jesteś introwertykiem ? Każdy człowiek jest inny i inaczej wyraża swoje uczucia. Bliscy powinni zaakceptować Cię taką jaka jesteś. Jeśli jesteś introwertykiem daj im do poczytania jakieś ciekawe artykuły i wyjaśnij, że typu osobowości nie da się zmienić.
Lady_Godiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-07, 00:04   #6
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab
Konto usunięte

Może boisz się ludzi i nieświadomie traktujesz ich oschle, trzymając ich na dystans, że by Cię nie zranili?
Jesteś nieśmiała, wycofana?
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-09, 12:58   #7
olkasza
Raczkowanie

Nie jestem nieśmiała i też nie jest tak, że nie lubię z ludźmi rozmawiać, bo wręcz przeciwnie- jestem wygadana. I potrafię się otworzyć, ale jakby muszę czuć się akceptowana na 100%, muszę wiedzieć, że mnie lubią, że nikomu nie przeszkadzam.

Potrzebuję kontaktu z ludźmi, pozornie jestem bardzo otwarta, ale boję się tak naprawdę komuś zaufać, pokazać siebie na 100%.

Wiem, że skomplikowane, ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-09, 16:07   #8
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Nie jestem nieśmiała i też nie jest tak, że nie lubię z ludźmi rozmawiać, bo wręcz przeciwnie- jestem wygadana. I potrafię się otworzyć, ale jakby muszę czuć się akceptowana na 100%, muszę wiedzieć, że mnie lubią, że nikomu nie przeszkadzam.

Potrzebuję kontaktu z ludźmi, pozornie jestem bardzo otwarta, ale boję się tak naprawdę komuś zaufać, pokazać siebie na 100%.

Wiem, że skomplikowane, ale mam nadzieję, że ktoś zrozumie....
ja rozumiem. Zapytaj osoby, które zarzuciły Ci oschłość czemu Cię tak odbierają. Może np masz taki problem jak ja- ja nie lubię kontaktu fizycznego za bardzo, dotykać, głaskać itp - dopuszczam do siebie niewiele osób i tylko wybrane przytulam itp często tego nie potrzebuję. I wielu ludzi odbiera mnie jako chłodną.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości