|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
socjologia na AGH
Wybiera się ktoś w tym roku na dzienne? ;D
Jeśli tak to przy okazji ogłaszam że szukam współlokatorki do akademika;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: socjologia na AGH
Ja już 3 rok, ale niestacjonarnie
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja się wybieram na dzienne na AGH, jednak na inny kierunek
![]() jestes zdecydowana co do akademika? nie brałas pod uwagę mieszkania studenckiego? chyba lepsze wyjscie ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Owszem brałam pod uwagę mieszkanie, ale chciałabym poznać to "akademickie życie' no i poznać masę ludzi, poza tym liczę na jakieś stypendium na zakwaterowanie no i blisko na uczelnie;p
Sour a na co się wybierasz? ;] trustmyself a jak z przedmiotami? I wykładowcami? Dobrze uczą? Da się z nimi dogadać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, są różni wykładowcy i różne przedmioty, pierwsze semestry to sama nudna teoria. Na 1 semestrze będziesz miała zajęcia z logiki ze sławetnym profesorem Kurpiewskim (dziwny człowiek, notabene buddysta, na jego zajęciach przy okazji poznasz kilka buddyjskich sentencji ![]() Przyłóż się do ekonomii, wiele osób po 1 roku miało z niej i z logiki warunki. Egzamin z filozofii jest ustny (przynajmniej ja tak miałam), ćwiczenia prowadziła przyjemna dr Kasia Stark, uwielbiałam tę kobietę i vice versa ![]() ![]() Możesz też mieć problemy z demografią, radzę chodzić na każdy wykład tej kobiety (akurat ja nie chodziłam i udało mi się zdać na 4,5 - nie mam pojęcia jakim cudem). Kobieta to zażarta feministka i ogólnie dziwny człowiek, lepiej jej nie wchodzić w drogę. Taka mała rada, na egzaminie lepiej zmieść się tylko na pierwszej stronie kartki, którą otrzymasz ![]() Druga połowa drugiego roku to początek fajnych zajęć, na które chodzi się z przyjemnością - jak public relations, kultura popularna i audiowizualna, reklama, retoryka, medioznawstwo i inne. Na jednych zajęciach na zaliczenie kręci się film ![]() W 5 semestrze polecam przyłożyć się do nauki na egzamin do prof. Fiuta, jest bardzo wymagający, a egzamin jest ustny. Materiału jest bardzo dużo - bagatela 120 pytań. Pomimo, że wykładowca budzi postrach, ja z egzaminu dostałam 5 ![]() Jak będziesz potrzebowała materiałów, to daj znać, jakieś tam mam, co prawda program studiów odkąd zaczęłam studiować trochę się zmienił, ale większość przedmiotów jest ta sama. Ogółem polecam studia, są ciekawe - ale mgr już tutaj robić nie będę ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w akademiku mieszka się chyba całkiem fajnie, ale przyznać musisz, że w mieszkaniu komfort życia jest nieporównywalnie większy ![]() ale ja też mam zamiar ubiegać się o akademik na samym początku- chcę poznać ludzi, przyzwyczaić się do nowej sytuacji, ogarnąć to wszystko... a później będę szukała gdzieś pokoju- nie chcę się na siłę wprowadzac do mieszkania ludzi których nie znam. Wolę najpierw znaleźć ludzi. którzy odbierają na podobnych falach co ja ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ja też chciałabym się wybrać na tek kierunek. Połączenie socjologii z technologiami komputerowymi (chociaż częściowe) wydaje min się ciekawe
![]() Mam więc do Ciebie pytanie Kitty. Co zdawałaś na maturze i na jaki wynik liczysz? Co dokładne chciałabyś robić po tych studiach? Ja myślę o reklamie lub PR. Liczę na łut szczęścia bo chętnych ho ho i trochę ![]() Mimo, iż wiele osób mówi, że socjologia to mało przyszłościowe badziewie, w dodatku ta na AGHu, bo to uczelnia techniczna, lekceważy wydział humanistyczny itp. mam nadzieję, że się mylą... Powiedźcie że się mylą !!!! ;p Liczę, że jeszcze ktoś tu zagląda ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mylą
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Tak też myślałam ufff
![]() Z dystansem podchodze do tego rodzaju wypowiedzi, bo wydaje mi się, że jeśli ktos przyłoży się do studiów, studiów które lubi i co najważniejsze sprawiają mu przyjemność, to nawet po ponoć "nieopłacalnym" kierunku może osiągnoć to co chce ![]() Zawsze mogą być jeszcze jakieś kursy, koła etc... A jeśli chodzi o sam plan zajęć i przydmioty, jest ciężko? Sama teoria czy jakaś ciekawa praktyka też się znajdzie? ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy rok i część drugiego nudna teoria i mnóstwo regułek, ale da się przeżyć
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
A jeśli chodzi o jakies doświadczenie? Uczelnia zapewnia uczniom takieś praktyczne przygotowanie czy raczej to osobista sprawa żaczka?
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Praktyki odbywają się po 2 roku i leżą w Twojej gestii, ale bez obaw, z łatwością coś znajdziesz
![]()
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Zdawałam: matmę nie zrobiłam jednego zadania i dwa mam źle ale liczę tak w granicach 70-80% j.angielski - jeśli z rozprawki dadzą mi max to będę mieć najwięcej z 75% polski- tu trudno mi samej ocenić ;p wszystko zdawałam na rozszerzonym i w sumie liczę na minimum 70% no ale wszystko się jeszcze okaże... A co Ty zdawałaś? Też raczej myślę o PR, bo w sumie po tych studiach to chyba tylko to;p wiesz ja zakładam że jak ktoś się nie poddaje i szuka to znajdzie sobie dobrą pracę;D może i będzie ciężko ale... do tego jeszcze 5 lat;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
mam koleżanke na AGH na socjologii. ona podejmuje też drugi kierunek, kulturoznawstwo i mówi, że ciężko nie jest. tylko ona jest troche powściągliwa w emocjach
![]() ale mówi też, że studia zapowiadają się ciekawie. też myślę nad AGH ale inny kierunek wiec i inny wydział więc i inny akademik ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja też mam zamiar iść na AGH na socjologię, ale mam masę wątpliwości czytając różne wypowiedzi po necie(ale wiadomo co człowiek to opinia). A najbardziej wk.. mnie tekst , że będę kolejnym bezrobotnym socjologiem. Niestety jestem humanistka i jakie bym studia nie wybrala to sa takie perspektywy, a AGH kusi mnie tą informatyką i techniczymi sprawami, co by mi dało alternatywę i nie wtłoczenie w schemat typowej humanistki. Niech się wypowiedzą może studenci socjo na AGH?
![]() A czemu mgr nie chcesz robić na AGH? Słyszałam , że w tamtym roku po 60% z rozsz. 3 przedmiotow stykło, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Mgr nie będę tam robić, bo chcę mieć coś innego w zanadrzu. Nie samą socjologią człowiek żyje. Pójdę na coś związanego z informatyką i będzie ok
![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Wiesz FreeeSpirit słyszałam że dużo osób robi lic na socjologii na AGH a potem na UJ na np zarządzanie, w sumie też się nad tym zastanawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Na to mamy jeszcze 3 latka
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja właśnie obroniłam dyplom z antropologii kulturowej na UŚiu i chciałabym przenieść się do Krakowa. Tylko mam wątpliwości - czy iść na 1 rok socjo (oczywiście AGH), czy próbować przenieść się na magisterkę socjo - z czym wiąże się nadrabianie różnic programowych, czyli, że dowalą mi ze dwadzieścia egzaminów, bo takich akurat nie miałam na antropologii ;]
Opis trustmyself mnie kusi, ale z drugiej strony użerać się z pisaniem kolejnego licencjatu, łojeeeja ;] Nie znasz nikogo, kto by się przenosił właśnie z innym licencjatem? No i ta rozmowa kwalifikacyjna na magisterkę, ponad 37 zagadnień, hmm, trochę przytłacza mnie perspektywa zakuwania we wakacje xD no, ale jak mus to mus, ciekawa jestem tylko jak to wygląda w praktyce, bo na niewielu uczelniach każdy student, nawet z tego samego kierunku zobowiązany jest do takiej rozmowy. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja mam teraz wielką gonitwę z pracą licencjacką, kursuje dom - promotor i tak w kółko, ale muszę się obronić do 30 lipca. Musiałabyś zobaczyć program zajęć na całych 3 latach i porównać ze swoim, bo pewnie dużo Ci się pokrywa. No i tak, każdego studenta obowiązuje taki niby egzamin przy zapisie na studia magisterskie. Ja tam nie zostaję, więc jeden problem z głowy
![]()
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Mam ogromny dylemat
![]() A powiedz mi jeszcze, jak sprawa wygląda z wfem? Przyjmują zwolnienia z całego roku, czy raczej robią problemy? Coś słyszałam o jakiejś komisji. Bo szczerze przyznam, że nie znoszę wfu, niekoniecznie ze względu na lenistwo, bo poćwiczyć lubię - ale jeśli ktoś mnie siłą zagania o dziwnych porach na salę, a potem jeszcze umęczona i zgrzana mam ganiać na następne zajęcia - jakoś mnie to nie bawi. Na UŚiu miałam zwolnienie i wf z głowy, współczułam dziewczynom, które użerały się z beznadziejnym wuefistom wymyślającym im jakieś katorżnicze rozgrzewki ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, bo ja nie miałam wf-u (zaoczne)
![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Cześć,
chciałam coś się dowiedzieć o egzaminach wstępnych na spcjologię II stopnia. Czy może ktoś zdawał? Czy były trudne? Proszę o opmoc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Dokładnie tak - studia studiami, ale nie oszukujmy się - kto teraz pracuje w wyuczonym zawodzie? Co do samej socjologii na AGH - moja siostra pracowała w agencji kreatywnej w której kilka osób było po tych studiach i nikt "nie narzekał". Specjalizacja, zwłaszcza na mgr sprzyja pracy w nowo powstających branżach reklamowych/pr/internetowych. Aktywność po zajęciach, udzielanie się w Kolach Studenckich i uczelnianych, ciekawie wybrane praktyki i staże, doświadczenie zawodowe zbierane przez wszystkie lata studiów - to owocuje. Studia to jedno, doświadczenie to drugie. ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.