|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jestem w ciąży - pytanie o zasiłek macierzyński
Dziewczyny mam problem. dowiedzialam sie ze jestem w ciazy a pracuje na umowe zlecenie, mam odprowadzana dobrowolna skladke chorobowa od dawna(ktora daje mi mozliwosc pojscia na zasilek tylko do momentu porodu) chce zatrudnic sie w firmie znajomego na umowe o prace wtedy bedzie mi sie nalezal urlop macierzynski i wychowawczy... jak dlugo powinnam pracowac w nowej firmie aby nalezaly mi sie te zasilki 30 dni czy 90? tzn czy nowy pracodawca musi za mnie odporwadzic skladke chorobowa tylko jedna czy az 3? a moze moglabym od razu po zatrudnieniu isc na L4 ? jesli istnieje ciaglość odporwadzania skladek? czy ktoras z was byla w podobnej sytuacji???
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jestem w ciąży - pytanie o zasiłek macierzyński
Możesz iść na macierzyński z umowy zlecenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
do momentu porodu juz sie dowiadywalam pozniej nc mi sie nie nalezy
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak się przyjmiesz na umowę o prace to dobrze jest troche popracować żeby ZUS nie sprawdzał zasadności zatrudnienia. Jak firma zatrudnia często kobiety w ciąży to i tak sprawdza czy na prawdę pracowałaś czy to nie fikcja.
---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Jak masz umowę zlecenie dłuższą niż do porodu to macierzyński dostaniesz ze średniej z 12 miesięcy. Mam tak jedna pracownice i Zus mi tego nie podważył. Trzeba być w zatrudnieniu w dniu porodu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie Kinia 191 ma rację. Jeśli urodzisz w trakcie trwania umowy, należy ci się zasiłek macierzyński, jeśli minęły 3 miesiące ciąży, pracodawca nie może cię zwolnić. Jeśli nowy pracodawca przyjmie cię i pójdziesz od razu na L4, w razie kontroli musisz mieć wytłumaczenie. A na L4 można iść po 1 pełnym miesiącu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pierwsze 33dni wynagrodzenia z tytułu niezdolności do pracy płaci pracodawca, a następnie ZUS przejmuje wypłacanie zasiłku chorobowego. Sugeruję opłacić minimum 3 pełne składki, za 3 pełne miesiące i dopiero potem iść na L4. Czyli łącznie pracodawca będzie wypłacał wynagrodzenie za 4 miesiące. Zmniejsza to ryzyko kontroli ale nie gwarantuje, że ZUS takiej nie przeprowadzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Coś się zmieniło przy umowie zlecenie? Z tego co pamiętam nawet przy opłacaniu dobrowolnym składek nie należy się macierzyński, do tego trzeba mieć umowę o pracę.
A co do tego zatrudnienia u znajomego. Jeśli od razu pójdziesz na L4 to kontrolę z ZUSu masz gwarantowaną, oni tylko czekają na takie przypadki. Ja bym się na Twoim miejscu obawiała, że jak się przyczepią to nie dostaniesz ani chorobowego ani macierzyńskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak, prawo pracy w kwestii uprawnień rodzicielskich zmieniło się w 2013 roku http://www.forbes.pl/jak-dostac-zasi...57422,1,1.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Rudaska ma rację.
Ja obecnie jestem na l4 z umowy zlecenia (przysługuje po 90 dniach nieprzerywalnych). Wcześniej miałam odprowadzane dobrowolne składki i z tego co się orientowałam będzie mi przysługiwał macierzyński dlatego, że w czasie porodu umowa będzie obowiązywała. Więc Tobie polecam zostawić tak jak jest a nie kombinować z umową o pracę i zwolnieniem bo ZUS podważyłby pewnie takie coś albo przynajmniej nie uniknęłabyś kontroli ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Po nowym roku chyba każdej mamie będzie nalezał się zasiłek macierzyński
"Czy się stoi czy się leży, 1000 zł zasiłku się należy" Obojętnie czy pracowałaś, czy jesteś zarejestrowana w PUP. Jeśli z tytułu umowy o pracę dostaniesz mniej pieniędzy, państwo wyrówna do pełnego 1000. Czyż tak? Natomiast zasiłek chorobowy z tytułu ciąży to inny temat, nie ryzykowałabym szybkiego pójscia na chorobowe w "nowej" pracy.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy przepisy się zmieniły ale będąc w pierwszej ciąży miałam umowę zlecenie na czas nieokreślony z odprowadzana składka chorobowa.za L4 miałam normalnie kasę a umowa obowiązywała do dnia porodu. Później przysługiwal mi zasiłek macierzyński. Wniosek składałem w ZUS. Wtedy to było 16 tygodni
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja też mam wątpliwości co do tego czy należy mi się zasiłek macierzyński. W kwietniu zeszłego roku podjęłam pracę na zlecenie i trwała ona do grudnia 2014 ( od sierpnia przestałam być studentką i zaczęto odprowadzać składki do ZUS) Od stycznia do marca 2015 roku miałam umowę próbną i mi jej nie przedłużyli. Dzień później poszłam do lekarza po l4 i jestem na nim do dziś. Do 3 czerwca miałam l4 od innego lekarza, a dzisiaj dostałam l4 od ginekologa bo jestem w 5 tygodniu ciąży.
Wiem, że na l4 maksymalnie można być pół roku i teraz nie wiem jak to l4 ciążowe jest liczone ? Bo 2 miesiące byłam na innym... i teraz do końca ciąży mogę mieć l4 od ginekologa? czy tylko do tego pół roku. No i czy należy mi się zasiłek macierzyński jeżeli zaszłam w ciąże nie jak pracowałam tyko jak chorowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Daria_Amelia, żeby dostać macierzyński przy zleceniu w dniu porodu z tego co mi wiadomo musisz mieć ważną umowę. Składki muszę być odprowadzane przez minimum 90 dni byś mogła dostać chorobowe.
Tak jak Alkamor piszę przy ciąży nie obowiązuje 180 dni, możesz być całą ciążę na zwolnieniu.
31/40 ![]() Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2015-06-04 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Czyli pewnie całą ciążę będę miała wypłacane z zusu zasiłek ale już bez macierzyńskiego.
A l4 ciążowe jest tak samo liczone ze średniej wypłat z 12 miesięcy czy inaczej jakoś ? W ogóle dzisiaj zauważyłam, że moja ginekolog wpisała mi stary adres zamieszkania a wcześniejsze zwolnienia miałam już z aktualnym zameldowania. I pewnie zus mi nie przyjmie takiego błędu co ? Będę musiała iść do skorygowania, ale dopiero mogę w poniedziałek... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
to nie jest adres zameldowania tylko adres pod którym może Cie zastać kontrola z zus
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o macierzynski to nie jestem na100% pewna czy to weszlo w zycie czy nie, ale od nowego roku kazda matka b przez rok ma dostawac 1000 zl (zarejestrowana w urzedzie pracy) a jedli mialaby mniej, ma miec wyrownanie.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.