![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Zamalowanie czerwonych ścian
Cześć. Mam w pokoju ściany koloru takiego ciemnego różu, prawie czerwieni. Chciałabym je przemalować na brąz. Nie mam pojęcia tylko jak się za to zabrać, żeby kolor dobrze przykrył. Czy ktoś miał podobny problem ? Czy to jest wykonalne, żeby nałożyć tylko kolor na ten róż ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Zamalowanie czerwonych ścian
gdybyś chciała malować na biało to mógłby być problem, ale na brąz? nie powinno być problemu. chyba, że to taki mocno rozjaśniony brązowy. cóż - dobra farba powinna wystarczyć.
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Proponowałbym zapytać w sklepie, może są jakieś specjalne podkłady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Może ten brąz wyjdzie dobrze na różu tak sam z siebie? Sprawdź gdzieś na ścianie w zasłoniętym miejscu, np za szafką. Po co kombinować bez potrzeby...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Chciałabym pójść po najniższej linii oporu. Mam mało czasu bo śpi z nami syn. Zacząć rano i skończyć tego samego dnia. O kolorze myślę takim jak na zdjęciu - ciemny, brudny brąz. Jedną ścianę może nawet zostawiłabym czerwoną, ładnie to wygląda na tym obrazku. Może lepiej malować w lato ? Chyba szybciej by farba wyschnęła ?
![]() Pomysł ze sprawdzeniem na niewidocznym kawałku ściany - ekstra. Profesjonalna rada w sklepie również by się przydała, ale póki co nie mogę się do niego wybrać. Obecny kolor ścian jest jaśniejszy niż na zdjęciu, bardziej taki jakby wypłowiały. Edytowane przez bitterheart Czas edycji: 2015-02-12 o 22:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
damn good coffee
|
Nie powinno być problemu - malowałam kiedyś taki ciemny, popielaty róż brązem i było ok, już po jednej warstwie. Ale to też może zależeć od jakości farby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
no zazwyczaj lepiej jest malować jak jest ciepło, bo pootwierasz okna i szybciej się wietrzy. a tak zapytam - masz duuuuuuuuuży pokój/dom?
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Dom duży, a sam pokój wygląda trochę jak szeroki korytarz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zasiedzenie
|
Malowałam ciemną czerwień na krem, więc nie wiem jak brąz mógłby nie pokryć. Zagruntuj i jedziesz z farbą.
Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
![]() |
#10 |
damn good coffee
|
Dulux, malowałam bezpośrednio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Jesteś w stanie wskazać na konkretną farbę ? Malowałaś pędzlem, wałkiem czy pistoletem ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Podpytaj w sklepie o coś do zagruntowania, dodatkowo możesz dodać nieco bieli. Choć wydaje mi się, że w przypadku brudnego brązu dużego problemu nie będzie
![]() Daj znać jak sobie poradziłaś bo moje mama ma podobny problem z ciemną farbą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
mOLDerator
|
Miałam najciemniejszy fiolet w kuchni Duluxa i malowałam na niego bezpośrednio najjaśniejszy beż z Duluxa i pokryło bez żadnego problemu, więc w tym przypadku tym bardziej powinno pokryć. Nie kupuj tylko Śnieżki, bo wtedy może być problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Powiem tak, ostatnio podobna rzecz robilam i dulux z castoramy mial konsystencje kisielu i niezbyt kryl, identyczny dulux dokupiony w leroyu, bo zabraklo, mial konsystencje zaschnietego budyniu, kryl jedna warstwa. Podkladu nie trzeba, tylko musisz trafic na dobra farbe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
mój mąż jest budowlańcem, sami też malowaliśmy wiśniowe ściany na czekoladowy brąz - jeśli wybierzesz dobrej jakości farbę, nie będzie problemu, nie trzeba gruntować i ze spokojem wszystko pokryje. u nas nawet udało się tą wiśnię jasnym kolorem na jednej ścianie pokryć, ale tu nie wiem, czy było coś więcej robione. natomiast co do brązu jestem pewna, że nie robił nic więcej niż po prostu malowanie, bo ściany były dobrze przygotowane przez niego już wcześniej, po prostu kolory mi się odwidziały
![]() jeśli chcesz, napisz mi po południu pw, bo ja mam sklerozę, to go spytam, co on tam poleca, bo u nas to tak: ja patrzę na kolory, co mi się podoba, a on, ponieważ siedzi w tym na co dzień, ocenia, czy moje wizje można realizować i czy produkty, co wybrałam, są dobrej jakości. ![]() Edytowane przez kaja1981 Czas edycji: 2015-02-13 o 09:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki kolor scian pomniejszy optycznie wnetrze i bedzie tez efekt cienia, wiec nie wiem jak pokoj jest doswietlony. Ja bym nie malowala az tak ciemno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Nie będą wszystkie ściany na brąz. Będzie też taka głęboka lekko zgaszona czerwień. Jak mowiłam pokój jest jak szeroki korytarz i na jednym jego końcu jest wejście, a na drugim jest okno na 3/4 ściany.
Edytowane przez bitterheart Czas edycji: 2015-02-13 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Identyko kropka w kropke, zabraklo to dokupilismy ta sama, ale akurat w leroyu bylismy. Trudno mi powiedziec, czy byly z innej serii produkcyjnej, czy ktos celowo rozciencza w celu zarobienia na marzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałabym spytać czy dulux kolory świata lateksowe dadzą radę przykryć ten dziwny róż, który teraz mam ? Mam sporo plam na ścianie, głownie od mleka ( mały miał fazę na rzucanie butelką po zjedzeniu jej zawartości ) - czy należy je najpierw jakoś zmyć ? Jeśli tak to czym ? Boję się, że jak zacznę myć, to wyjdzie piskliwa zieleń, która jest pod różem :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Plamy zetrzyj woda, na tyle aby powierzchnia sciany nie byla niczym umazana. Farba musi miec przyczepnosc.
I tak, dulux pokryje, ale ze dwie warstwy polozysz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
.
|
zazwyczaj trzeba trochę podmyć ściany, jeśli przez x lat nie były ruszane. przynajmniej ja tak robię jak maluję...
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ale całe ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
.
|
całe. ja bym też od razu machnęła sufit na biało i też najpierw go trzeba umyć.
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ciekawe jakie były daty produkcji (a co za tym idzie także ważności) w obu przypadkach? Bo to także mogło być przyczyną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Malowałam czerwone ściany farbą o nazwie "poranna kawa" bodajże. Beżowa, lekko wpadająca w szarość. Z samego rana Uni grunt, a jak wyschnie pomalować jedną warstwą. Wieczorem drugą warstwę. Powinno pokryć, u mnie bez problemu pokryło
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ja malowałam niebieskie ściany na piasek pustyni, jedna warstwa pokryła więc raczej nie będziesz miała problemu. Farba Nobiles. W drugim pokoju malowałam ścianę w kolorze fuksji na czekolady brąz i też bez problemu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.