|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dziwna cera-pomozcie!:*
Juz od dawna nosze sie z zamiarem zapytania Was o rade..Chodzi o moja cere.Wydaje mi sie ze jest dziwna
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziwna cera-pomozcie!:*
Przy suchej cerze też zdarzaja sie wypryski - zazwyczaj na skutek zanieczyszczenia podrażnionej skóry - w sumie przez dlugi okres czasu też mialam taką, ale niedawno w kilku miejscach zaczęła sie przetłuszczać nieco i raczej mogę mówić o mieszanej...
No i z opisu wynika, ze skóra jest też wrażliwa- ja stawiam na emolienty firmy Orion Hydrolan i Ceralan (ten pierwszy jest bardziej nawilżający, ale jako jedyny nawilżający preparat ni wywołał u mnie pożaru na twarzy) - są bezzapachowe i generalnie zalecane do bardzo wrażliwej skóry atopowej, także może Ci posłużą - no i kosztuja nie tak dużo bo 30 ml ok. 10 zł. Aha - swego czasu dobrze tolerowałam krem Bambino - ma w sobie cynk, który działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie. A co dermatologa to zawsze możesz pojść na NFZ - fakt, że pewnie poczekasz troche czasu na wizytę, ale skoro się nie spieszysz (bo nie masz jakiegoś palącego problemu ze skórą) to chyba warto??
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No chyba tak zrobie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Emolienty w aptekach, a krem Bambino dostaniesz praktycznie wszedzie.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywalam kremu dla dzieci z Nivei i powiem szczerze ze mnie piecze po nim twarz.....a po zwyklej Nivei ani troche, moze mi ktos powiedziec o co chodzi
![]() Bambino jest dobry, tylko bardzo tlusty jak dla mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Generalnie skóra dziecka jest dobrze nawilzona, a już doroslego nie zawsze (a właściwei dość rzadko) i jak aplikujesz krem nawilżający to skóra bardzo gwałtownie chłonie wodę co powoduje pieczenie - ja mam wiecznie ten problem- bardziej mnie piecze twarz po maźnięciu takim mocno nawilżającym kremem niż po Lysanelu Active....
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
dzieki za odp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wiesz co - krem kremowi nierówny (a z tego co widzę to Nivea ma sporo różnych w swojej ofercie) - trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że skóra niemowlaków raczej nie ma skłonności do zapychania porów, i to jest kolejny argument na nie.
Generalnie zauważyłam, że wszystkie lekkie kremy dla dzieci raczej dla suchej skóry się nie nadają (do normalnej owszem), właśnie ze względu na to pieczenie - a te ochronne są zbyt gęste i trudne do rozprowadzenia (choć tu nadal będę wałkowała Bambino, jako ten, który akurat jest bardzo fajny dla mnie), no i komedogenne.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Aha - co do nawilżania to isę zgadzam z tym co napisane jest na stronie emolientowej ( może trochę przesadzają na temat tych obrzęków - z drugiej strony juz nie od tak niedawna mówi się, że skórę należy nawilżać od środka, a z wierzchu tylko chronić przed utratą wody - w sumie to jednak strona firmy i muszą trochę poprzesadzać) http://www.emolienty.pl/index.php?ps=opinia1 )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.