Ubrania w Polsce a zagranicą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-15, 18:27   #1
Jinix
Raczkowanie

Exclamation

Ubrania w Polsce a zagranicą

Jeśli zły dział to przenieście.
Wiem, że pytanie głupie ale tak to jest jak się jeszcze nigdy nie było za granicą.

Czy w Polsce są dokładnie takie same ubrania jak np. w UK albo w Niemczech czy w Paryżu ? Pytanie wynika z tego, że za 2-3 dni będę mieć okazję pierwszy raz w życiu pojechać do tych właśnie krajów (stolice) i właśnie fajnie by było wykorzystać tą okazję do wiosennych zakupów - tylko właśnie czy jeśli w UK/Francji/Niemczech są takie same ubrania jak w Polsce to czy warto je kupować za granicą ?

A pytanie tymbardziej wywołane jest tą stroną:
http://pl.burberry.com/womens-sandals/

Ewidentnie buty które tam znalazłam nie znalazłam w żadnym polskim sklepie w którym byłam - stąd pytanie czy serio za granicą znajdę lepszę ubrania niż w PL ?
Jinix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 18:37   #2
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Dot.: Ubrania w Polsce a zagranicą

Na pewno za granicą jest większy wybór - nawet te marki, które są w Polsce mają większą ofertę na Zachodzie. I oczywiście niektórych marek w ogóle w Polsce nie ma. Często ubrania w innych krajach tych samych firm są również tańsze niż w Polsce. Ale na takich zakupach bywałam tylko w Monachium, Berlinie i Wiedniu, dalej nawet nie byłam.
Tak, za granicą znajdziesz lepsze ubrania niż w Polsce, a już na pewno wybór jest większy.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 18:50   #3
Paulinka181994
Raczkowanie

Za granicą jest więcej kolorów, a przynajmnej ludzie w Anglii ubierają się z pomysłem, bardziej stawiają na wyraziste kolory. W Polsce dominują czarne, szare ubrania. Gdzie się nie spojrzy to dziewczyny i faceci jeansy i tyle.
Już nawet w takim tanim primarku jest sporo ubrań wzorzystych, kwiecistych i nawet zimą można wiosennie wyglądać.
Paulinka181994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 18:54   #4
Jinix
Raczkowanie

Czyli już wiadomo gdzie kupić sobie ubrania na wiosne
Stary 2015-02-15, 18:59   #5
Paulinka181994
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jinix Pokaż wiadomość
Czyli już wiadomo gdzie kupić sobie ubrania na wiosne
Ostatnio byłam właśnie w Primarku i już kolekcja na wiosnę weszła. Takie śliczne spódniczki i sukienki, że szok. ale i ogólnie więcej jest tego za granicą. Jest w czym wybierać.
Paulinka181994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:04   #6
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

W sieciówkach jest to samo, ceny w przeliczeniu też identyczne.

Moim zdaniem w Polsce jest aktualnie nawet dużo większy wybór niż w niektórych zachodnich krajach, w Austrii na przykład (ktoś wyżej wspomniał Wiedeń) nie ma m.in. Topshopu, Stradivariusa, New Looka, River Island, Oysho... Dopiero niedawno otworzyli dwie Bershki, Pull&Bear w mieście też chyba nigdzie nie ma. Z sieciówek ogólnie głównie H&M, Zara i Mango na każdym kroku.
Z resztą nie tylko ciuchów to dotyczy - Rimmel, Revlon, Bourjois też są w Austrii niedostępne
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:07   #7
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paulinka181994 Pokaż wiadomość
Za granicą jest więcej kolorów, a przynajmnej ludzie w Anglii ubierają się z pomysłem, bardziej stawiają na wyraziste kolory. W Polsce dominują czarne, szare ubrania. Gdzie się nie spojrzy to dziewczyny i faceci jeansy i tyle.
Już nawet w takim tanim primarku jest sporo ubrań wzorzystych, kwiecistych i nawet zimą można wiosennie wyglądać.
co XD

wszystko zależy od tego jakie trendy panują aktualnie w sieciówkach.
No i do jakiego sklepu pójdziesz.
Taki H&M czy cokolwiek z Inditexu (albo jakichkolwiek innych sieciówek dostępnych w Polsce) ma raczej porównywalne rzeczy co u nas. Więc zależy gdzie planujesz kupować. Ja bym uderzyła w sklepy u nas niedostępne.
Co IMO jest warte uwagi, jeśli idzie o sklepy dostępne i w Polsce - to przeceny. Zdarzyło mi sie w Portugalii, Francji czy Irlandii kupić rzeczy na przecenach taniej niż na przecenach w Polsce.

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2015-02-15 o 19:09
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-02-15, 19:08   #8
Tutli
Zadomowienie

Cytat:
Spędziłam ponad 2 tyg. w UK i po powrocie do Warszawy wręcz biło mnie po oczach, jak ładnie się ubierają dziewczyny w Polsce, więc sorry, nie.

Kobiety
-statystyka spojrzenie na makijaż, kuchnię i co-do-głowy-przyjdzie.

Obiecuję, że nie będzie statystyki.
Tutli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:11   #9
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość

Moim zdaniem w Polsce jest aktualnie nawet dużo większy wybór niż w niektórych zachodnich krajach, w Austrii na przykład (ktoś wyżej wspomniał Wiedeń) nie ma m.in. Topshopu, Stradivariusa, New Looka, River Island, Oysho... Dopiero niedawno otworzyli dwie Bershki, Pull&Bear w mieście też chyba nigdzie nie ma. Z sieciówek ogólnie głównie H&M, Zara i Mango na każdym kroku.
Z resztą nie tylko ciuchów to dotyczy - Rimmel, Revlon, Bourjois też są w Austrii niedostępne
To ja wspominałam o Wiedniu. Ale miałam na myśli nieco droższe marki, często austriackie bądź niemieckie, które mnie bardzo interesowały. Benetton w Wiedniu na pewno miał lepszą i bogatszą ofertę niż te w Warszawie. Szukałam tam tego czego w Polsce nie ma.
Stary 2015-02-15, 19:11   #10
umpapumpa
Rozeznanie

Jeżeli też ktoś chce to ubrania z zagranicy można łatwo sobie kupić przez net, np. Stradivarius sprowadza z Barcelony w dobrych cenach, szczególnie podczas wyprzedaży (podoba mi się ich stylistyka ale ceny w Polsce są mocno przesadzone).
umpapumpa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:13   #11
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
To ja wspominałam o Wiedniu. Ale miałam na myśli nieco droższe marki, często austriackie bądź niemieckie, które mnie bardzo interesowały. Benetton w Wiedniu na pewno miał lepszą i bogatszą ofertę niż te w Warszawie.
dlatego też zależy jakie sklepy kogo interesują.
Jak ktoś ma zamiar uderzać w sieciówki, to IMO nie warto tachać ubrań przez pół Europy.
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-15, 19:14   #12
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość

To ja wspominałam o Wiedniu. Ale miałam na myśli nieco droższe marki jak Jil Sander, często austriackie bądź niemieckie, które mnie bardzo interesowały. Benetton w Wiedniu na pewno miał lepszą i bogatszą ofertę niż te w Warszawie.

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
dlatego też zależy jakie sklepy kogo interesują.
Jak ktoś ma zamiar uderzać w sieciówki, to IMO nie warto tachać ubrań przez pół Europy.

Dokładnie.
Stary 2015-02-15, 19:16   #13
Jinix
Raczkowanie

Ofc. ja wlasnie nie chce uderzać w sieciówki
Stary 2015-02-15, 19:28   #14
Hiver
Raczkowanie

A tam po co wyjeżdżać na zakupy po fajne ubrania - jest pełno sklepów w Europie, które oferują super rzeczy i to z darmową wysyłką, chociażby LuisaViaRoma. Okazje można wyhaczyć też na Outnet, Net-a-porter, TheCorner, Yoox. Nie płacisz VAT-u, cła, tylko jest kwestia korzystnych/niekorzystnych kursów walut. Kilka dni i paczka w domu
Hiver jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:30   #15
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Wszędzie jest to samo. W Polsce bywa drożej.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 19:31   #16
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tutli Pokaż wiadomość
Spędziłam ponad 2 tyg. w UK i po powrocie do Warszawy wręcz biło mnie po oczach, jak ładnie się ubierają dziewczyny w Polsce, więc sorry, nie.
Zgadzam się. Kobiety w Anglii jak na mój gust ubierają się brzydko, nie umieją łączyć elementów garderoby. Ubrania w sieciówkach są podobne, często takie same.
Co do Primarka - moim zdaniem jakość ich ubrań jest kiepska, zdarza się znaleźć coś fajnego, ale to rzadko kiedy.
Stary 2015-02-15, 19:58   #17
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość

Co do Primarka - moim zdaniem jakość ich ubrań jest kiepska, zdarza się znaleźć coś fajnego, ale to rzadko kiedy.
Kiepska to mało powiedziane Ale cóż, przynajmniej ceny adekwatne.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 20:50   #18
Elfia4
DOMator

Mało kupuję zagranicą. Wolę zwiedzać i korzystać z innych uroków wakacji. W każdym razie w M&S w Paryżu były podobne rzeczy do Pl. Ceny często trochę niższe po przeliczeniu na złotówki, no i wybór większy. Bielizna, którą kupowałam tam jako nową kolekcję u nas pojawiła się dopiero w kolejnym sezonie, ale część oferty była dostępna w tym samym czasie.
Jeśli chodzi o droższe marki, to w stolicach europy zachodniej jest więcej butików i większy wybór. Do nas trafia zwykle ułamek kolekcji dostępnych tam. Rynek marek ekskluzywnych u ns raczkuje.
W sieciówkach dużych różnic nie ma, chyba, że podczas wyprzedaży, wówczas ceny po przeliczeniu są zwykle korzystniejsze niż w Polsce. Ceny regularne są podobne. Wyjątek z tego co wiem, to zara i marki inditexu, które czym dalej od Hiszpanii, tym są droższe. Ale tę opinię znam tylko z ust koleżanki, która dłuższy czas mieszkała w Hiszpanii. Może jakaś zaromaniaczka ją potwierdzi lub zaprzeczy.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 21:24   #19
cleopadra
Wtajemniczenie

Co do cen tej samej marki to zalezy gdzie bylo szyte,te z metka,, made i china,, beda tansze.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 21:35   #20
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Najwidocznie za krótko byłaś.

Cytat:
Zgadzam choć zdarzają się bezguście.Acz co do Primarka,ciuchy fajne ale jakoś kiepska.Ja tam kupuje głownie koszulki z krókim rękawkiem.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 22:41   #21
chwast
Zakorzenienie

Z tego co zaobserwowałam w Anglii to tutaj jest więcej odważnych rzeczy, bardziej kolorowych i takich no, wyraźniejszych nastawionych na jakiś styl. W Polsce raczej spotyka sie to co jest aktualnie modne.

Wysłane przez tapatalk

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:

A wiec 2 tyg to za mało.

Jest sporo ludzi, którzy maja wywalone na swój ubiór i to fakt, ale jest tez bardzo dużo osób, które wyglądają nienagannie, mnogość styli. Wyglada to tez bardzo naturalnie. W Polsce co druga laska tak samo wyglada no i inspiruje sie dziewczynami z instagrama zza granicy.

Tego wiec akurat nie dam sobie powiedzieć, tu jest masa osób, które ubierają sie fenomenalnie. W Polsce jak zobaczysz jedna raz na jakiś czas to jest wielkie wow.

Wysłane przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-15, 23:15   #22
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Jest sporo ludzi, którzy maja wywalone na swój ubiór i to fakt, ale jest tez bardzo dużo osób, które wyglądają nienagannie, mnogość styli. Wyglada to tez bardzo naturalnie. W Polsce co druga laska tak samo wyglada no i inspiruje sie dziewczynami z instagrama zza granicy.

Tego wiec akurat nie dam sobie powiedzieć, tu jest masa osób, które ubierają sie fenomenalnie. W Polsce jak zobaczysz jedna raz na jakiś czas to jest wielkie wow.

Wysłane przez tapatalk
Ale jak się inspirują tymi zza granicy, to chyba powinny wyglądać dobrze, jeżeli - jak mówisz - za granicą ubierają się lepiej?
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 05:53   #23
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Ale jak się inspirują tymi zza granicy, to chyba powinny wyglądać dobrze, jeżeli - jak mówisz - za granicą ubierają się lepiej?

No wlasnie nie, bo to nie wychodzi od nich tylko jest na ślepo kopiowane. Inspiracja to po prostu ładne słowo.

Wysłane przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 06:15   #24
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Akurat moje zycie oscyluje między Polską a Anglią i jestem zdziwiona Twoim postem. Moim zdaniem większość Angielek ubiera się beznadziejnie a tych kolorów nie potrafi zestawić w jakąś logiczną całość. No i ta obłędna moda na podkłady w pomarańczowym^^ Ani dobrać fasonu do swojej figury też jakoś nie umieją. Polki w Anglii wyróżniają się raczej korzystnie.

Natomiast to, co mi się podoba to fakt, że nikt nikogo nie krytykuje ani nie komentuje ani nie wydziwia. Nawet jeśli Angielka w rozmiarze XXL ma na sobie mini ledwo zakrywające pupę lub legginsy z wpuszczonym do środka T-shirtem. Jej sprawa. U nas pewnie już by ją wytykali palcami, niewybrednie komentowali i wyśmiewali. Tam nikt nawet się nie obejrzy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 06:45   #25
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
To ja wspominałam o Wiedniu. Ale miałam na myśli nieco droższe marki jak Jil Sander, często austriackie bądź niemieckie, które mnie bardzo interesowały. Benetton w Wiedniu na pewno miał lepszą i bogatszą ofertę niż te w Warszawie.
O, a jakie austriackie marki? Bo oprócz obuwniczych chyba żadnych nie kojarzę...

Mimo wszystko uważam, że w Polsce jest większy, a na pewno porównywalny wybór ciuchów. Ale nie ma co ukrywać, że przeciętny Polak na wakacjach w Europie raczej poleci się obkupić do Primarka i nad jego brakiem w Polsce bedzie ubolewał
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 08:24   #26
Marszałkini II RP

To, że Ty nie kojarzysz to nie znaczy, że takich nie ma. Jest sporo austriackich, niszowych projektantów - świetna jakość, minimalizm, ceny jeszcze do wytrzymania. Jest też spory wybór obuwia, galanterii skórzanej, dodatków. Ale głównie chodzi mi o niemieckie marki, austriackich istotnie nie ma tak wiele. W Wiedniu można trafić na świetne okazje u Jil Sander czy Roeckla (obie marki niemieckie). Poza tym to chyba najlepsze miasto jeśli chodzi o komfort robienia zakupów, choć bywała zbytnio nie jestem, bo tylko jeszcze w Berlinie i w Monachium byłam (Wiedeń w moim mniemaniu to lepsze miasto pod względem zakupowym plus często tam bywam przy okazji spraw zawodowych), ale ciekawi mnie pod tym względem Londyn, a szczególnie Mediolan.
Nie bardzo widzę sens zakupów za granicą w sklepach, które są w Polsce, no chyba, że ktoś chce odpowiedzieć na pytanie: "Gdzie to kupiłaś?", od niechcenia: "Ach, w Londynie"

Edytowane przez Niebieskooka arystokratka
Czas edycji: 2015-02-16 o 08:25
Stary 2015-02-16, 08:32   #27
69love69
Zakorzenienie

Jeżeli robić zakupy zagranicą to w USA. Tam są mega okazje, a marki, które u nas są dość luksusowe tam są dostępne dla każdego.
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 08:35   #28
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
Jeżeli robić zakupy zagranicą to w USA. Tam są mega okazje, a marki, które u nas są dość luksusowe tam są dostępne dla każdego.

To moje marzenie - jechać do USA, najlepiej do Nowego Jorku na zakupy Koleżanka przywiozła mi parę lat temu kilka koszul Tommy Hilfiger po kilka dolarów sztuka, a w Polsce ich regularna cena to 200 - 300 zł więc na pewno warto, ale tylko w przypadku dużych zakupów.
Stary 2015-02-16, 09:00   #29
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
To moje marzenie - jechać do USA, najlepiej do Nowego Jorku na zakupy Koleżanka przywiozła mi parę lat temu kilka koszul Tommy Hilfiger po kilka dolarów sztuka, a w Polsce ich regularna cena to 200 - 300 zł więc na pewno warto, ale tylko w przypadku dużych zakupów.
A po co jechać skoro ciuchy same mogą dojechać?
Jedyny minus że się nie przymierzy i trzeba rozmiarówkę znać.

A gdzie masz regularną cenę za koszule TH 200-300 złotych?
W takiej cenie to na wyprzedaży trafić takie koszule można trafić, no chyba że znasz lepszy sklep, bo tam gdzie zawsze biorę to 360 to cena regularna zazwyczaj.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-16, 10:33   #30
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
A po co jechać skoro ciuchy same mogą dojechać?
Jedyny minus że się nie przymierzy i trzeba rozmiarówkę znać.

A gdzie masz regularną cenę za koszule TH 200-300 złotych?
W takiej cenie to na wyprzedaży trafić takie koszule można trafić, no chyba że znasz lepszy sklep, bo tam gdzie zawsze biorę to 360 to cena regularna zazwyczaj.
Po to, aby wreszcie zobaczyć Nowy Jork - zawsze chciałam tam jechać.

Koszule Hilfigera kupowałam kilka lat temu zazwyczaj w Peek&Cloppenburg (czy jak to się pisze)i tam kosztowały właśnie około 300zł albo w outlecie w Ursus Factory - tam i za 120 zł można było coś znaleźć. Teraz nie wiem ile kosztują, bo już ich nie kupuję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości