![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Ubrania w Polsce a zagranicą
Jeśli zły dział to przenieście.
Wiem, że pytanie głupie ale tak to jest jak się jeszcze nigdy nie było za granicą. Czy w Polsce są dokładnie takie same ubrania jak np. w UK albo w Niemczech czy w Paryżu ? Pytanie wynika z tego, że za 2-3 dni będę mieć okazję pierwszy raz w życiu pojechać do tych właśnie krajów (stolice) i właśnie fajnie by było wykorzystać tą okazję do wiosennych zakupów ![]() A pytanie tymbardziej wywołane jest tą stroną: http://pl.burberry.com/womens-sandals/ Ewidentnie buty które tam znalazłam nie znalazłam w żadnym polskim sklepie w którym byłam - stąd pytanie czy serio za granicą znajdę lepszę ubrania niż w PL ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Marszałkini II RP
|
Dot.: Ubrania w Polsce a zagranicą
Na pewno za granicą jest większy wybór - nawet te marki, które są w Polsce mają większą ofertę na Zachodzie. I oczywiście niektórych marek w ogóle w Polsce nie ma. Często ubrania w innych krajach tych samych firm są również tańsze niż w Polsce. Ale na takich zakupach bywałam tylko w Monachium, Berlinie i Wiedniu, dalej nawet nie byłam.
Tak, za granicą znajdziesz lepsze ubrania niż w Polsce, a już na pewno wybór jest większy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Za granicą jest więcej kolorów, a przynajmnej ludzie w Anglii ubierają się z pomysłem, bardziej stawiają na wyraziste kolory. W Polsce dominują czarne, szare ubrania. Gdzie się nie spojrzy to dziewczyny i faceci jeansy i tyle.
Już nawet w takim tanim primarku jest sporo ubrań wzorzystych, kwiecistych i nawet zimą można wiosennie wyglądać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Czyli już wiadomo gdzie kupić sobie ubrania na wiosne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
W sieciówkach jest to samo, ceny w przeliczeniu też identyczne.
Moim zdaniem w Polsce jest aktualnie nawet dużo większy wybór niż w niektórych zachodnich krajach, w Austrii na przykład (ktoś wyżej wspomniał Wiedeń) nie ma m.in. Topshopu, Stradivariusa, New Looka, River Island, Oysho... Dopiero niedawno otworzyli dwie Bershki, Pull&Bear w mieście też chyba nigdzie nie ma. Z sieciówek ogólnie głównie H&M, Zara i Mango na każdym kroku. Z resztą nie tylko ciuchów to dotyczy - Rimmel, Revlon, Bourjois też są w Austrii niedostępne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wszystko zależy od tego jakie trendy panują aktualnie w sieciówkach. No i do jakiego sklepu pójdziesz. Taki H&M czy cokolwiek z Inditexu (albo jakichkolwiek innych sieciówek dostępnych w Polsce) ma raczej porównywalne rzeczy co u nas. Więc zależy gdzie planujesz kupować. Ja bym uderzyła w sklepy u nas niedostępne. Co IMO jest warte uwagi, jeśli idzie o sklepy dostępne i w Polsce - to przeceny. Zdarzyło mi sie w Portugalii, Francji czy Irlandii kupić rzeczy na przecenach taniej niż na przecenach w Polsce. Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-02-15 o 19:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Spędziłam ponad 2 tyg. w UK i po powrocie do Warszawy wręcz biło mnie po oczach, jak ładnie się ubierają dziewczyny w Polsce, więc sorry, nie.
![]() |
#9 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Jeżeli też ktoś chce to ubrania z zagranicy można łatwo sobie kupić przez net, np. Stradivarius sprowadza z Barcelony w dobrych cenach, szczególnie podczas wyprzedaży (podoba mi się ich stylistyka ale ceny w Polsce są mocno przesadzone).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ktoś ma zamiar uderzać w sieciówki, to IMO nie warto tachać ubrań przez pół Europy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Marszałkini II RP
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
Dokładnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ofc. ja wlasnie nie chce uderzać w sieciówki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A tam po co wyjeżdżać na zakupy po fajne ubrania - jest pełno sklepów w Europie, które oferują super rzeczy i to z darmową wysyłką, chociażby LuisaViaRoma. Okazje można wyhaczyć też na Outnet, Net-a-porter, TheCorner, Yoox. Nie płacisz VAT-u, cła, tylko jest kwestia korzystnych/niekorzystnych kursów walut. Kilka dni i paczka w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wszędzie jest to samo. W Polsce bywa drożej.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Primarka - moim zdaniem jakość ich ubrań jest kiepska, zdarza się znaleźć coś fajnego, ale to rzadko kiedy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
DOMator
|
Mało kupuję zagranicą. Wolę zwiedzać i korzystać z innych uroków wakacji. W każdym razie w M&S w Paryżu były podobne rzeczy do Pl. Ceny często trochę niższe po przeliczeniu na złotówki, no i wybór większy. Bielizna, którą kupowałam tam jako nową kolekcję u nas pojawiła się dopiero w kolejnym sezonie, ale część oferty była dostępna w tym samym czasie.
Jeśli chodzi o droższe marki, to w stolicach europy zachodniej jest więcej butików i większy wybór. Do nas trafia zwykle ułamek kolekcji dostępnych tam. Rynek marek ekskluzywnych u ns raczkuje. W sieciówkach dużych różnic nie ma, chyba, że podczas wyprzedaży, wówczas ceny po przeliczeniu są zwykle korzystniejsze niż w Polsce. Ceny regularne są podobne. Wyjątek z tego co wiem, to zara i marki inditexu, które czym dalej od Hiszpanii, tym są droższe. Ale tę opinię znam tylko z ust koleżanki, która dłuższy czas mieszkała w Hiszpanii. Może jakaś zaromaniaczka ją potwierdzi lub zaprzeczy.
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Co do cen tej samej marki to zalezy gdzie bylo szyte,te z metka,, made i china,, beda tansze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Z tego co zaobserwowałam w Anglii to tutaj jest więcej odważnych rzeczy, bardziej kolorowych i takich no, wyraźniejszych nastawionych na jakiś styl. W Polsce raczej spotyka sie to co jest aktualnie modne.
Wysłane przez tapatalk ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
A wiec 2 tyg to za mało. Jest sporo ludzi, którzy maja wywalone na swój ubiór i to fakt, ale jest tez bardzo dużo osób, które wyglądają nienagannie, mnogość styli. Wyglada to tez bardzo naturalnie. W Polsce co druga laska tak samo wyglada no i inspiruje sie dziewczynami z instagrama zza granicy. ![]() Tego wiec akurat nie dam sobie powiedzieć, tu jest masa osób, które ubierają sie fenomenalnie. W Polsce jak zobaczysz jedna raz na jakiś czas to jest wielkie wow. Wysłane przez tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Natomiast to, co mi się podoba to fakt, że nikt nikogo nie krytykuje ani nie komentuje ani nie wydziwia. Nawet jeśli Angielka w rozmiarze XXL ma na sobie mini ledwo zakrywające pupę lub legginsy z wpuszczonym do środka T-shirtem. Jej sprawa. U nas pewnie już by ją wytykali palcami, niewybrednie komentowali i wyśmiewali. Tam nikt nawet się nie obejrzy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mimo wszystko uważam, że w Polsce jest większy, a na pewno porównywalny wybór ciuchów. Ale nie ma co ukrywać, że przeciętny Polak na wakacjach w Europie raczej poleci się obkupić do Primarka i nad jego brakiem w Polsce bedzie ubolewał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Marszałkini II RP
|
To, że Ty nie kojarzysz to nie znaczy, że takich nie ma. Jest sporo austriackich, niszowych projektantów - świetna jakość, minimalizm, ceny jeszcze do wytrzymania. Jest też spory wybór obuwia, galanterii skórzanej, dodatków. Ale głównie chodzi mi o niemieckie marki, austriackich istotnie nie ma tak wiele. W Wiedniu można trafić na świetne okazje u Jil Sander czy Roeckla (obie marki niemieckie). Poza tym to chyba najlepsze miasto jeśli chodzi o komfort robienia zakupów, choć bywała zbytnio nie jestem, bo tylko jeszcze w Berlinie i w Monachium byłam (Wiedeń w moim mniemaniu to lepsze miasto pod względem zakupowym plus często tam bywam przy okazji spraw zawodowych), ale ciekawi mnie pod tym względem Londyn, a szczególnie Mediolan.
Nie bardzo widzę sens zakupów za granicą w sklepach, które są w Polsce, no chyba, że ktoś chce odpowiedzieć na pytanie: "Gdzie to kupiłaś?", od niechcenia: "Ach, w Londynie" ![]() Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2015-02-16 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli robić zakupy zagranicą to w USA. Tam są mega okazje, a marki, które u nas są dość luksusowe tam są dostępne dla każdego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
To moje marzenie - jechać do USA, najlepiej do Nowego Jorku na zakupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedyny minus że się nie przymierzy i trzeba rozmiarówkę znać. A gdzie masz regularną cenę za koszule TH 200-300 złotych? W takiej cenie to na wyprzedaży trafić takie koszule można trafić, no chyba że znasz lepszy sklep, bo tam gdzie zawsze biorę to 360 to cena regularna zazwyczaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
Koszule Hilfigera kupowałam kilka lat temu zazwyczaj w Peek&Cloppenburg (czy jak to się pisze)i tam kosztowały właśnie około 300zł albo w outlecie w Ursus Factory - tam i za 120 zł można było coś znaleźć. Teraz nie wiem ile kosztują, bo już ich nie kupuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.